Call: 6981893985

Δωρεάν μεταφορικά από 30€

Σπόροι καμελίνας Camelina sativa

Η καμελίνα και τα οφέλη της στη διατροφή των πτηνών

Περιγραφή της καμελίνας

Η καμελίνα Camelina sativa είναι εγγενές φυτό στην Ευρώπη και σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Φτάνει σε ύψος τα 30–120 cm. Έχει διακλαδισμένους μίσχους που γίνονται ξυλώδεις κατά την ωρίμανση.

Το φυτό καμελίνα

Τα φύλλα της είναι λογχοειδή με μήκος από 2–8cm, πλάτος 2–10mm και εναλλάσσονται στο στέλεχος. Τα φύλλα και οι μίσχοι μπορεί να έχουν μία λεπτή τριχοειδή επικάλυψη.

Ανθίζει περίπου τον Μάιο. Τα άφθονα, τετραπέταλα άνθη της έχουν υποκίτρινο χρώμα και σχήμα σταυρού. Όταν ωριμάσουν, παράγουν έναν καστανού χρώματος επιμήκη σπόρο με αυλακωτή επιφάνεια διαστάσεων περίπου 0,7 x 1,5mm.

Το βάρος 1.000 σπόρων κυμαίνεται από 0,8–2,0g.

Σημείωση: Οι σπόροι στην αρχική φωτογραφία εμφανίζονται σε μεγέθυνση για να διακριθούν οι λεπτομέρειες τους.

Καλλιέργεια της καμελίνας

Η καλλιέργεια της καμελίνας έχει πλέον επεκταθεί σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Το φυτό έχει προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές και εδαφικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχές, δίνοντας μία αξιόλογη επιλογή στην ανθρώπινη αλλά και ζωική διατροφή.

Διατροφική στοιχεία

Η καμελίνα είναι ένας ελαιούχος με περίπου 40% λιπαρά, εκ των οποίων το 90% αποτελείται από ακόρεστα λιπαρά οξέα. Από αυτά, το 30-40% αποτελείται από άλφα λινολενικό οξύ, ένα άλλο 15-25% από λινολεϊκό οξύ και ένα 15% από ελαϊκό οξύ και ένα 15% περίπου από εικοσενοϊκό οξύ.

Εκτός όμως από τα ωφέλιμα λιπαρά, η καμελίνα περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, η οποία συντίθεται από τουλάχιστον 17 αμινοξέα.

Τα κύρια συστατικά των απαραίτητων αμινοξέων είναι η λευκίνη, η βαλίνη, η λυσίνη, η φαινυλαλανίνη και η ισολευκίνη. Εκτός από τα απαραίτητα αμινοξέα, η πρωτεΐνη στους σπόρους της καμελίνας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μη απαραίτητα αμινοξέα, όπως το γλουταμινικό και ασπαρτικό οξύ, σερίνη, προλίνη και αργινίνη.

Διατροφική ανάλυση σπόρου

  • Υγρασία: 6,59–11,4%
  • Πρωτεΐνη: 27–34%
  • Λιπαρά: 36-42%
  • Ενέργεια: 514 kcal/100g

Η καμελίνα στη διατροφή των πτηνών

Η camelina αποτελεί συστατικό σε ορισμένα, ποιοτικά τυποποιημένα μείγματα σπόρων για πουλιά, λόγω του αξιόλογου διατροφικού της προφίλ.

Τα υψηλής διατροφικής αξίας λιπαρά της σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης που περιέχει, την καθιστούν απαραίτητη ολόκληρο τον χρόνο και κυρίως τις περιόδους της αναπαραγωγής και της πτερόρροιας.

Μπορείτε να εντάξετε την camelina στη διατροφή των πουλιών σας είτε προσθέτοντάς στο μείγμα σπόρων που χρησιμοποιείτε, είτε να τους προσφέρετε ως κέρασμα στα πουλιά σας σε περιόδους υψηλών διατροφικών αναγκών.

Λάβετε υπόψη ότι λόγω του μικρού του μεγέθους, ενδέχεται ο σπόρος της καμελίνας να καταλήγει στο κάτω μέρος της ταΐστρας σκεπασμένος από τις φλούδες των υπολοίπων σπόρων του μείγματος. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να τους προσφέρετε στα πουλιά σε ξεχωριστό ταϊστράκι.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι παρά το υψηλό διατροφικό τους προφίλ σε ωφέλιμα για την υγεία των πουλιών λιπαρά, οι σπόροι της καμελίνας είναι μία τροφή με υψηλή θερμιδική αξία.

Αξιολογήστε λοιπόν σωστά τις διατροφικές ανάγκες των πουλιών σας και εντάξτε την καμελίνα στη διατροφή τους, σε ποσότητες που θα προσδώσουν τα πολύτιμα οφέλη της.

Σπόροι καμελίνας για πτηνά

Αφήστε μια απάντηση
Δωρεάν Box Now

Παραγγελίες από 30€

Περισσότερα...

Ταχύτατες Αποστολές

Αυθημερόν αποστολή έως τις 12:00μμ

International Warranty

Offered in the country of usage

100% Ασφάλεια Πληρωμών

Bank Tranfer / MasterCard / Visa