To ντόμινο της νύστας και στους παπαγάλους

Συζήτηση με θέμα To ντόμινο της νύστας και στους παπαγάλους, που ξεκίνησε από Paianas, στο Forum 'Παπαγάλοι Γενικά' του PetBirds, 29 Μαϊ 2015.

 1. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Το χασμουρητό είναι μεταδοτικό ακόμα και στα παπαγαλάκια
  [​IMG]
  Οι νυσταλέοι μορφασμοί είναι μεταδοτικοί στον μελοψιττακό τον κυματοειδή (Φωτογραφία: CC BY-SA 2.0)
  Νέα Υόρκη
  Ο μελοψιττακός ο κυματοειδής, ένα συνηθισμένο κατοικίδιο παπαγαλάκι, αποδεικνύεται το πρώτο ζώο εκτός της ομάδας των θηλαστικών που εκδηλώνει «μεταδοτικό χασμουρητό» -ένδειξη ότι έχει ως ένα βαθμό την ικανότητα ταύτισης με τους συντρόφους του.

  Μέχρι σήμερα, το μεταδοτικό χασμουρητό είχε καταγραφεί μόνο ανάμεσα σε ανθρώπους, σκύλους, χιμπατζήδες και ένα είδος τρωκτικού. Μελέτη που δημοσιεύεται τώρα στην επιθεώρηση Animal Cognition αποκαλύπτει τώρα ότι τα κοινωνικά παπαγαλάκια Melopsittacus undulatus έχουν κι αυτά την τάση να χασμουριούνται όταν βλέπουν άλλα άτομα του είδους τους να κάνουν την ίδια νυσταλέα γκριμάτσα.

  Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αρχικά παρατήρησαν περιστατικά μεταδοτικού χασμουρητού σε ένα σμήνος άγριων παπαγάλων.

  Στο εργαστήριο, εξέτασαν το φαινόμενο με δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα, οι παπαγάλοι τοποθετήθηκαν ανά ζεύγη σε διπλανά κλουβιά με ή χωρίς ένα αδιαφανές χώρισμα ανάμεσά τους. Αν το χασμουρητό ήταν όντως μεταδοτικό, θα έπρεπε να είναι πιο συχνό όταν τα πουλιά έβλεπαν το ένα το άλλο. Στο δεύτερο πείραμα, τα ίδια πουλιά παρακολούθησαν βίντεο με άλλους παπαγάλους που χασμουριούνταν ή δεν χασμουριούνταν.

  Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι το χασμουρητό εκδηλωνόταν τρεις φορές συχνότερα εντός πέντε λεπτών όταν τα πουλιά έβλεπαν το ένα το άλλο, συγκριτικά με όταν δεν έβλεπαν τον γείτονά τους. Όταν τα παπαγαλάκια έβλεπαν βίντεο με άλλα παπαγαλάκια να χασμουριούνται, το χασμουρητό τους διπλασιαζόταν.

  Οι ερευνητές τονίζουν ότι το χασμουρητό δεν ήταν αποτέλεσμα του στρες ή του άγχους. Πιστεύουν μάλιστα ότι δεν είναι μια ακούσια κίνηση, αλλά μια πρωτόγονη εκδήλωση συναισθηματικής συμμετοχής.

  Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει εξάλλου ότι το μεταδοτικό χασμουρητό είναι συχνότερο μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υψηλή ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης.

  Ο μελοψιττακός ο κυματοειδής είναι κι αυτός κοινωνικό ζώο. Πέρα από την ικανότητά του να μιμείται ανθρώπινους ήχους, οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες αυτού του όμορφου πτηνού το κάνουν εξαιρετικό κατοικίδιο.
  Newsroom ΔΟΛ Το χασμουρητό είναι μεταδοτικό ακόμα και στα παπαγαλάκια - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία - in.gr
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Είναι όμορφα τα γλυκά μου και όντως χασμουριούνται, αρκετά συχνά μπορώ να πω :)
  Που πας και τα βρίσκεις Νίκο :rolleyes:
   
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Το σκοινί που έχουν για πατήθρα τι να 'ναι άραγε;
   
 4. kostaspap

  kostaspap PB New Member

 5. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αυτές που έχεις βάλει Κώστα, έχουν επιφάνεια σαν γυαλόχαρτο, κάτι που δεν μου αρέσει ως φιλικό για αυτά τα αξεσουάρ. Αυτή εδώ που φαίνεται στη φωτογραφία όμως δεν μου μοιάζει μια τέτοια.
   
 6. kostaspap

  kostaspap PB New Member

  Θα στην βρω γιατί μου άρεσε και εμένα πολύ αν και ειλικρινά αναρωτιέμαι μήπως είναι ανθυγιεινές μετα απο λίγο καιρό και γίνονται εστίες παρασίτων.
   
 7. kostaspap

  kostaspap PB New Member

  Λοιπόν απο την σύντομη έρευνα που έκανα είδα οτι σίγουρα πρόκειται για κάποιο είδος rope perch δεν βρήκα πουθενά το συγκεκριμένο ίσως είναι χειροποίητο, υπάρχουν στο ίντερνετ βιντεακια πως να κανεις μια πλαστική πατίθρα σε μια με σχοινακι αυτό που μου άρεσε ηταν ενα σάιτ που εξηγούσε τις πατίθρες The Best X-Small Bird Cage Perches
  Αυτό όμως που είδα σε αρκετά ξένα φόρουμ είναι οτι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και αν το πουλί του αρέσει να τις μασάει τοτε θέλουν άμεσα απομάκρυνση απο το κλουβί για να μην προκληθούν εντερικά και στομαχικά προβλήματα.
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κι εγώ αυτό σκέφτηκα μόλις την πρόσεξα. Ιδιαίτερα οι παπαγάλοι θα την ξεπαστρέψουν σε χρόνο μηδέν και μετά θα μπλέκονται πάνω της.
  Και το χρώμα πολύ έντονο και στρεσογόνο μου φαίνεται, απλά είναι όμορφο στην φωτογράφιση.
   
Φόρτωση...