SCATT κατά των ακάρεων της τραχείας

Συζήτηση με θέμα SCATT κατά των ακάρεων της τραχείας, που ξεκίνησε από Stfns, στο Forum 'Φάρμακα - Συμπληρώματα' του PetBirds, 28 Σεπ 2014.

 1. Πρόκειται για ένα σκεύασμα που καταπολεμά ακάρεα και ειδικότερα αυτά της τραχείας και σύμφωνα με τα γραφόμενα είναι ακίνδυνο για το πτηνό και πολύ απλό στη χρήση του. Αρκεί μια μόνο σταγόνα στο μηρό του πτηνού έχοντας παραμερίσει τα πούπουλα, ώστε με λίγο τρίψιμο να έλθει σε επαφή με το δέρμα για καλύτερη απορρόφηση του. Υπάρχει και βίντεο όπου φαίνεται αναλυτικά ο τρόπος χορήγησης του.

  [​IMG]

  Για περισσότερες πληροφορίες σας παραθέτω τον ακόλουθο σύνδεσμο.
  Lady Gouldian Finch .com - SCATT
   
 2. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Γνωστό και μη εξαιρετέο..και το καλύτερο γι αυτή τη δουλειά ...αλλά που θα το βρεις ?
  Μόνο εισαγωγή ...δεν αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα.
   
 3. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Οδηγίες πως να χρησιμοποιήσετε το Air Sac Mite treatment.

   
 4. Το παραγγέλνεις μέσω ίντερνετ(The first choice TOPICAL or IN WATER treatment for all mite and parasite infestations | Laraine's Lady Gouldians). Προσωπικά παρήγγειλα το S76 που το βάζεις στο νερό και δεν χρειάζεται να πιάσεις καν το πουλάκι.
   
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Θα μας γράψεις τις εντυπώσεις σου απο την χρήση Στέφανε .
  Η δική μου γνώμη είναι οτι αυτού του είδους τα φάρμακα είναι πολύ προτιμότερο να δίδονται εξ επαφής (στο σώμα) και όχι στο νερό. Υπάρχουν πουλιά που μέσα στην ημέρα δεν πίνουν σχεδόν καθόλου νερό, άλλα πολύ λίγο, και κάποια που μπορεί να καταναλώσουν ολόκληρη ποτίστρα . Ποτέ δεν έχεις βεβαιότητα αν και πόσο απο το φάρμακο έχει πάρει το καθένα. Δεν ξέρουμε μάλιστα αν το σκεύασμα είναι απολύτως διαλυτό στο νερό .Ετσι έλεγαν και με το VETERMEC και ήταν σχεδόν αδύνατο να διαλυθεί στο νερό.
   
 6. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Έτσι ακριβώς ...Υποτίθεται πως πίνουν 4 ml περίπου το καλοκαίρι ...το χειμώνα ?...Αν έχουν φάει φρούτα χορταρικά ?...πως θα είσαι σίγουρος τι ποσότητα από την ενεργή ουσία πήραν μέσω του νερού ?
   
 7. Μια πρακτική που εφαρμόζω, όπως και εσείς οι παλαιότεροι φαντάζομαι, είναι να αφαιρώ τις ποτίστρες από τα κλουβιά από το βράδυ και να τις επανατοποθετώ το πρωί για να είμαι σίγουρος πως το πρώτο πράγμα που θα κάνουν, είναι να καταναλώσουν νερό με οποιαδήποτε ουσία αυτό περιέχει. Φυσικά δεν περιμένω να αδειάσει η ποτίστρα, αλλά υποτίθεται πως στις οδηγίες χρήσεως αναφέρεται αναλογία φαρμάκου με ποσότητα νερού. Φαντάζομαι πως οι παρασκευαστές είχαν κατά νου πως π.χ. ένα κουτάλι της σούπας φαρμάκου σε 2 λίτρα νερού είναι αρκετό, ακόμα και αν τα πουλιά στα οποία θα μοιραστεί η ποσότητα αυτή πιούν 4 ή και λιγότερα ml ημερησίως. Επίσης κάπου διάβασα ότι η ουσία παραμένει αναλλοίωτη στο νερό για 8 ώρες.
   
 8. Αναμένω πως και πως κε Μάκη με άμεση εφαρμογή, μιας και έχω ύποπτο κρούσμα στον παππού της παρέας ο οποίος προ τριετίας παρουσίασε βαρύτερα συμπτώματα, αλλά ευτυχώς την έβγαλε καθαρή.  Τότε είχα χρησιμοποιήσει το pulmosan με φόβο για τη ζωή του πουλιού. Ένα από τα μειονεκτήματα της εξωτερικής εκτροφής βλέπετε...
   
 9. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Στέφανε, αν αναφέρεσαι στα "κρυώματα", τα ακάρεα της τραχείας δεν έχουν σχέση.
   
 10. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Επειδή ήμουν παρόν σε σεμινάριο Βέλγου Πτηνίατρου με περγαμηνές, θέλω να ξαναπώ κι' εδώ, απ' οτι μας είπε, οι περιπτώσεις ΑΚΑΡΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΧΕΙΑΣ στα καναρίνια είναι ελάχιστες . Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν περάσει απο τα χέρια του περίπου 3000 πουλιά με πιθανολόγηση αυτής της προσβολής . Τελικά σ' αυτά, παρατηρήθηκε η ύπαρξη των ακάρεων σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Τις περισσότερες φορές λοιπόν οι λόγοι που προκαλούσαν την ψεύτικη εντύπωση ήσαν άλλοι. Οι βασικοί λόγοι είχαν σαν σύμπτωμα ένα είδος ΑΣΘΜΑΤΟΣ που μπέρδευε τους κατόχους. Ποιοί ήσαν οι βασικοί λόγοι ; ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ! Βέβαια η προσβολή των πνευμόνων , των αναπνευστικών οδών και των αερόσακκων δεν προέρχεται πάντα απο την ίδια ασθένεια. Σχεδόν όλες οι "κοινές" ασθένειες των καναρινιών(ορνίθωση,μυκοπλάσμωση,τριχομονάδωση,παρομυξοίωση,διφθερευλογιά) μπορούν να δώσουν τέτοια συμπτώματα , η κάθε μία ανάλογα με την σοβαρότητά της και ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης της. Γι' αυτό ο κατάλληλος γιατρός είναι απαραίτητος, αλλα δυστυχώς δυσεύρετος στην χώρα μας.
   
 11. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Όλα τα σκευάσματα που προστατεύουν από ακάρεα της τραχείας μπορούν έμμεσα να σκοτώσουν το πτηνό. Όταν τα ακάρεα της τραχείας είναι πολλά σε αριθμό πεθαίνοντας μπλοκάρουν το αναπνευστικό δημιουργώντας ασφυξία. Επιπλέον τα νεκρά ακάρεα δημιουργούν μεγάλο μικροβιακό φορτίο στο πτηνό (λόγω αποσύνθεσης).

  Το S76 όταν το χορηγούμε σε πτηνό με σοβαρό πρόβλημα από ακάρεα εκτός από το νερό πρέπει να του βάζουμε μια σταγόνα στο πίσω μέρος του λαιμού για 5 μέρες. Συνεπώς δεν είναι ότι καλύτερο σε σχέση με το Pulmosan.
   
 12. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Εγώ τα χρόνια που ασχολούμαι, έχω ακούσει εκατοντάδες περιπτώσεις κατόχων πουλιών ( η εκτροφέων), που κάνουν ''προληπτική'' θεραπεία για ακάρεα με ιβερμεκτίνη ...το ότι δηλητηριάζουμε τον οργανισμό του πουλιού με φάρμακα που πιθανότατα δεν είναι απαραίτητα, είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη του.
   
 13. Δεν αναφέρομαι σε κρυολόγημα αλλά σε παράσιτα, τα οποία θεωρώ πως μεταδίδονται εύκολα στα καναρίνια μέσω π.χ. περιστεριών, σπουργιτιών κλπ.
   
 14. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Το θέμα όμως είναι και το εξής.Διαβάζω ότι αυτά τα φάρμακα pulmosan ή acarine ή scatt τα δίνεις μόνο εάν έχει φιαπιστωθεί η ύπαρξη των ακαρείων της τραχείας και πως προληπτικά δεν τα δίνουμε.Αν όμως διαπιστωθεί η ύπαρξή τους πρέπει να γίνει σε όλα τα πουλιά της εκτροφής.Και ρωτάω τώρα εγώ:αν τα υπόλοιπα δεν έχουν προσβληθεί γιατί να μπούνε σε αυτή τη διαδικασία εφόσον δεν έχουν κάτι.Άρα προληπτικά δεν γίνεται?
   
 15. Γίνεται και προληπτικά. Ο λόγος για τον οποίο διάλεξα το s76 έχει να κάνει με το ότι δεν χρειάζεται να πιάσεις το πουλί. Το βάζεις στο νερό. Το φθινόπωρο μετά από ένα περίεργο ήχο που έβγαζε ένα από τα καναρίνια μου το χορήγησα προληπτικά σε όλα τα πουλιά που έχω σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα και δεν το φοβήθηκα καθόλου. Το συγκεκριμένο πουλί είναι μια χαρά. Το pulmosan για να είμαι ειλικρινής το φοβάμαι. Το μειονέκτημα του S76 είναι πως κοστίζει ακριβά και χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να αποσταλλεί.
   
 16. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Γιατί αν προσβληθούν είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Οπότε, ρωτάω και εγώ... εάν δεν έχουν προσβληθεί, τι θα πάθουν εάν πάρουν το φάρμακο;
   
 17. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Aπλά τα φορτώνεις δηλητήριο.
   
 18. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Ναι, σίγουρα. Το πρόβλημα όμως, ποιο είναι; Όταν έχουμε τα ακροαστικά ο γιατρός μας δίνει αντιβίωση. Τα ακροαστικά δεν είναι ασθένεια. Η πνευμονία που ακολουθεί όμως είναι. Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν εάν πάρουμε το δηλητήριο της αντιβίωσης χωρίς να έχουμε πνευμονία προκειμένου να την αποφύγουμε;
   
 19. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Άρα εγώ που έχω ένα καναρίνι γιατί να μην το κάνω προληπτικά?
   
 20. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Στη δίνει γιατί διαγνώσκει ακροαστικά και θέλει να προλάβει τα χειρότερα ...Αυτοί που δίνουν scatt , pulmosan ,s76, vetermec ...που βασίζονται ? .στο 1 τοις εκατό η τοις χιλίοις που θα έχει ακάρεα ?...τα περισσότερα είναι αναπνευστικά προβλήματα που ''μπερδεύονται'' με τα ακάρεα τραχείας.
   
Ετικέτες:
Φόρτωση...