Ringneck χωρίς δαχτυλίδι

Συζήτηση με θέμα Ringneck χωρίς δαχτυλίδι, που ξεκίνησε από Stefania, στο Forum 'Παπαγάλοι Γενικά' του PetBirds, 2 Αυγ 2016.

maria p
Best Answer maria p, 2 Αυγ 2016
Καλώς ήρθατε, να σου ζήσει, είναι κουκλάκι!!! :) Το δαχτυλίδι μας δίνει κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες για το πτηνό, όπως έτος γέννησης και εκτροφείο... Ολόκληρο το Post
 1. Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του φόρουμ,

  Εχθές πήρα την μεγάλη απόφαση, να αποκτήσω με την σειρά μου το πρώτο μου πτηνό. Ringneck, 3 μηνών, ταισμένο στο χέρι., το αγόρασα από μεγάλο μαγαζί με είδη ζώων στο κέντρο της Αθήνας. Λόγω άγνοιας και μέσα στο ενθουσιασμό της στιγμής, δεν πρόσεξα πως το πτηνό, δεν είχε στο πόδι δαχτυλίδι.

  Ως πτηνογονιός σε απόγνωση θα ήθελα την γνώμη σας. Αρχικά τι πιστεύετε ότι μπορεί να σημαίνει για το πουλί αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο που μας το πούλησε. Δεύτερον, και ως μανούλα που ανησυχεί, εάν χρειαστεί να απευθυνθώ σε πτηνιάτρο - κτηνίατρο για κάποιο ( χτύπα ξύλο) πρόβλημα προκύψει, θα έχει πρόβλημα το πουλί να εξεταστεί?

  Θα περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας.
  Σας Ευχαριστώ, Στεφανία
  (Να τος ο μικρούλης :) )
  13871819_891328437645357_2078151447_n.jpg
   
 2. Best Answer:
  Post #342256 by maria p, 2 Αυγ 2016
 3. Καλώς ήρθες στην παρέα μας Στεφανία!!:)
  Μόνο και μόνο το ''σημείο'' αγοράς του, είναι από μόνο του ένα μεγάλο μείον (έχω πολύ κακή εμπειρία).
  Η άποψή μου είναι να το πας άμεσα σε γιατρό (δύσκολος μήνας ο Αύγουστος).
  Δες στη λίστα μας και πάρε τηλέφωνο για να δεις ποιοι κάνουν ιατρείο και εξετάσεις
  Πτηνίατροι, Ειδικευμένοι στα Πτηνά Κτηνίατροι
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ψήφοι: 1
  Καλώς ήρθατε, να σου ζήσει, είναι κουκλάκι!!! :)
  Το δαχτυλίδι μας δίνει κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες για το πτηνό, όπως έτος γέννησης και εκτροφείο γέννησης, χώρα προέλευσης κτλ.
  Τα δύο, έτος 2016 και Ελλάδα, τα έχουμε. Δεν γνωρίζουμε τον εκτροφέα. Είναι σημαντικό να τον γνωρίζεις για να ξέρεις εκ της φήμης του αν είναι σοβαρή η δουλειά που κάνει. Γενικά περί δαχτυλιδιών μπορείς να διαβάσεις εδώ. Η έλλειψή του, δεν πρέπει να σε πανικοβάλει ούτε θα σου δημιουργήσει πρόβλημα στην μελλοντική συνεργασία σου με τους γιατρούς.

  Το βασικό μέλημά σου είναι η σωστή φροντίδα του μικρού σου από δω και στο εξής.
  Σαν μπούσουλα "εκμάθησης", μπορείς να φυλάξεις τον οδηγό φροντίδας παπαγάλων, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα άρθρα και θέματα που αφορούν τους παπαγάλους μας.
  Πρώτα να βλέπαμε λίγο το κλουβάκι του σε μια συνολική φωτογραφία όποτε μπορέσεις.
  Επίσης σε πρώτη φάση, να φροντίσεις να διαλέξεις σωστά το σημείο που θα τοποθετήσεις το κλουβί του, μακριά από ρεύματα αέρα, καπνούς, φασαρία κτλ.
  Επίσης να διαβάσεις κάποια πράγματα για την ψυχολογία των παπαγάλων, ώστε να βρεις το κλειδί επικοινωνίας με του πουλάκι.
  Ακόμα λόγω και της μικρής ηλικίας του πουλιού, εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας είναι η σωστή διατροφή του.
  Ως τελευταία αναφορά στα κατ' αρχήν :) φρόντισε να εντοπίσεις κάποιον καλό και βολικό στην περιοχή σου κτηνίατρο με γνώσεις στα πουλιά, ώστε να κάνεις μια αρχική επίσκεψη και αχρείαστος να είναι στην συνέχεια.
  Για όσα θέλεις να ρωτήσεις, μην διστάζεις και όσοι μπορούμε θα απαντήσουμε :)
   
  maria p, 2 Αυγ 2016
  Best Answer
  #3
 5. Καλώς ήρθες Στεφανία, να χαίρεσαι τον νεο σου φιλαράκο.
  Μια έστω και προληπτική εξέταση απο γιατρο όπως προτείνει η Sissy δεν θα έκανε κακό. Μην πανικοβάλλεσαι όμως. Μπορείς και μόνη σου να προσέξεις κατα πόσο το πουλάκι είναι ζωηρό ή οχι, αν τρώει , αν ανταποκρίνεται *θετικά ή αρνητικά αφού ακόμα θα είναι "αγχωμένο" απ' την αλλαγή περιβάλλοντος).
  Οσα έγραψαν πιο πανω η Sissy και η maria p είναι ο βασικός "μπούσουλας".

  Κατά τα άλλα υπομονή, αγάπη,κάποιο παιγνιδάκι στο κλουβάκι του, ένα άνετο κλουβάκι, μια θεση φωτεινή και με "θέα" και φυσικά διάβασμα και παρατήρηση.

  Μεγάλη προσοχή στη διατροφή του. Και εν τελει, ξαναλέω μια προληπτική εξέταση (καθώς κι εγώ δεν εχω καθόλου σε "εκτίμηση" τα πετ σοπ) καποια στιγμή δεν θα ήταν κακή.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Επιβλητικό το βλέμμα του!!!
  Σε σένα είναι ήμερο ή άγριο? Δαγκώνει?
  Ποια η σχέση σας?
  Σε αποφεύγει ή έρχεται με άνεση στο χέρι σου?
  Το δακτυλίδι στο πόδι του θα είχε αξία αν ήθελες να συμμετέχει σε εκθέσεις, ή δεν ήξερες την ηλικία του. Ίσως να ήταν χρήσιμο αν υπήρχε διάθεση για μελλοντική μεταπώληση κάτι το οποίο το θεωρώ απίθανο για την περίπτωση.
  Συνεπώς το μόνο που σου λείπει είναι η "ιστορία" κι αυτό μόνο αν βρεις το εκτροφέα θα έχεις ελπίδες.
  Αν δε σου κάνει κόπο, ρώτησε στο pet που το αγόρασες για να βρεις την πηγή προέλευσης και πιθανόν και τον εκτροφέα του.
  Συνήθως τέτοιες εποχές έρχονται σε μεγάλους αριθμούς παπαγάλοι από Αφρικανικές χώρες της Μεσογείου αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις, ρώτησε για να μάθεις.
  Για τα υπόλοιπα ...
   
 7. Σας ευχαριστώ όλους ( Sissy , ErnestoTheParrotlet ,maria p ,misalouris ) για τις άμεσες απαντήσεις!

  Θα το έχετε βιώσει και εσείς άλλωστε είναι αυτό που λέμε, "κάθε αρχή και δύσκολη".
  Λίγο δεν ξέρεις, λίγο φοβάσαι. Ανάμεικτα τα συναισθήματα.

  Όσο αναφορά την συμπεριφορά μες το κλουβί: Κάναμε το λάθος και στην μεταφορά από το κατάστημα στο σπίτι, δεν καλύψαμε το κλουβάκι. Δεν μας είπε και κανείς τίποτα βέβαια ( το μάθαμε αργότερα διαβάζοντας ) απλά προσέξαμε να το κρατάμε όσο περισσότερο γίνεται σταθερό.Στην συνέχεια στο σπίτι, θέμα είχαμε τις πρώτες ώρες με το φαγητό όμως μετά από κανά 2 ώρες που το αφήσαμε μόνο του, γυρίσαμε και τον βρήκαμε να τρώει κανονικά. Εκεί κάπως ηρεμήσαμε.
  Το βράδυ του ανοίξαμε και το κλουβάκι να καθίσει επάνω, εκεί μας τρόμαξε λίγο γιατί πέταξε και επειδή έχει κομμένα φτερά κατέληξε κάτω. Παρόλα αυτά σήμερα δείχνει πολύ πιο εξοικειωμένος και με ανοιχτό το κλουβάκι του, δεν έκανε την απόπειρα να πετάξει, απλά όταν ήθελε να φάει κατέβηκε κύριος στην θέση του.

  Όσο αναφορά την τροφή : Μας έδωσαν τις παρακάτω τροφές και μας είπαν να του δώσουμε ανάμεικτη και απ τις 2 .
  13933276_891371114307756_594599185_n.jpg

  Όσο αναφορά το χώρο και το κλουβί: Τον έχουμε προς το παρόν τοποθετήσει στην κουζίνα καθώς υπάρχει κλιματιστικό για τις δύσκολες ώρες. Αύριο θα ταξιδέψουμε κι όλας οπότε πάλι θα μεταφερθεί.(Την συμβουλή σας και γι αυτό). Μέσα στο κλουβάκι μας είπαν να μην βάλουμε παιχνίδια γιατί είναι μικρός αλλά σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα δυο μαζί με μία νέα ποτίστρα γιατί η προηγούμενη δεν εφαρμόζει καλά με το κλουβί. Παρακάτω βλέπετε και το κλουβάκι μας.
  : 13874554_891371154307752_1893330871_n.jpg
   
  Τελευταία επεξεργασία: 2 Αυγ 2016
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Και τα δύο -κουζίνα και κλιματιστικό - κρίνονται "ακατάλληλα" για τη μόνιμη διαβίωση των πουλιών.
  Ειδικά όμως με το κλιματιστικό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική.
   
 9. Καλησπέρα σας! Κοιτάξτε να δείτε, μέσα στο κατάστημα ήταν λιγότερο επιθετικός. Από τότε που τον φέραμε σπίτι, μας αφήνει και δεν μας αφήνει να τον χαίδεψουμε. Καταφέραμε να τον ταισουμε σποράκια αλλά μας έχει δαγκώσει και καμιά δεκαριά φορές. Ισως να ξεκινήσαμε και με τον λάθος τρόπο καθώς του είχαμε βάλει να ακούει άλλα πουλάκια, τιτιβίσματα και τραγουδάκια και δεν το αφήσαμε αυτό που λένε στην ησυχία του.

  Δεν ξέρω, δηλώνω μάνα σε απόγνωση.

  Σε τι θερμοκρασία θα πρέπει λέτε να το τοποθετούμε? Πιστεύετε ότι είναι καλύτερα χωρίς ( σε φυσική θερμοκρασία )?
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 2 Αυγ 2016
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Για τις ελεύθερες πτήσεις, διάβασε εδώ.
  Για την θέση του κλουβιού, η κουζίνα είναι από τα πλέον ακατάλληλα δωμάτια, ρίξε μια ματιά στο άρθρο που σου έβαλα στην πρώτη μου απάντηση.
  Η τροφή είναι καλή και η συμβουλή για μεικτή είναι σωστή. Βέβαια η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα πράγματα ακόμα, θα τα πούμε σε άμεσο χρόνο.
  Για την μεταφορά, θα καλύψετε όλο το κλουβί με πανί, αφήνοντας ανοιχτό μόνο ένα σημείο στο μπροστινό τμήμα, κοντά στην πόρτα αν θέλετε να την ανοίξετε. Έτσι θα είναι ήρεμο και δεν θα φοβάται. Πόσες ώρες είναι το ταξίδι;
  Ναι τις πρώτες μέρες χρειάζεται ηρεμία να συνηθίσει τον νέο χώρο και τους νέους ανθρώπους, ήρεμες κινήσεις και μαλακός τόνος ομιλίας.
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Τα πουλιά έχουν την καλύτερη φυσική άμυνα απέναντι στις θερμοκρασίες.
  Έχουν το φτέρωμα που σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προστατεύει τόσο από τις πολύ χαμηλές όσο και από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αρκεί το φτέρωμα να είναι σωστό και κυρίως καθαρό.
  Το κλιματιστικό ουσιαστικά δεν πρέπει να αποκλείεται ως προς τη χρήση ... αλλά ως προς τον τρόπο χρήσης του και κυρίως τον τόπο τοποθέτησης του πτηνού στον κλιματιζόμενο χώρο.
  Κρύα και συνεχόμενα ρεύματα αέρα μόνο κακό έχουν να προσφέρουν στην υγεία των πτηνών.
   
 12. Με την ευκαιρία που το αναφέρετε χρειάζεται να κάνει μπανάκι και αν ναι, πότε και πως?

  Νομίζω maria p μου ότι μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα γι αυτό και θα του αφιερώσουμε ένα δωμάτιο και θα το διαμορφώσουμε σιγά σιγά στα μέτρα του. Όσο αναφορά τα παιχνίδια μες το κλουβί τι μας προτείνεις? Σε ευχαριστούμε πολύ και για τις συμβουλές για την μεταφορά. Το ταξίδι θα είναι 3 ώρες.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 2 Αυγ 2016
 13. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Εξαρτάται από το πουλί άλλα κάνουν καθημερινά μπάνιο άλλα αραιά άλλα ποτέ και τα ψεκάζουμε ελαφρά με ψεκαστήρι.
  Προς το παρόν για καμιά δεκαριά μέρες μην ασχοληθείς μ' αυτό το θέμα, γιατί από μόνο του αποκλείεται να μπει στην μπανιέρα και αν το ψεκάσεις, μπορεί να τρομάξει. Μόνο αν το βλέπεις λερωμένο, που δεν το βλέπω.
  Παρακολούθησε λίγο τις κουτσουλιές του.

  Κατά την μεταφορά καλύτερα όχι παιχνίδια, εξάλλου δεν τα γνωρίζει και ίσως η κίνησή τους τα τρομάξει. Γενικά ναι, μπορείς να φτιάξεις κάποια χειροποίητα που είναι φθηνά και τα καταστρέφουν άνετα. Ρίξε μια ματιά εδώ και όταν με το καλό ξεκινήσεις, τα λέμε. Από τα έτοιμα, σπάνια κάποια τους αποσπούν την προσοχή, ίσως οι κούνιες. Θα χρειαστεί κάπως μεγάλη, ξύλινη ή πάνινη. Όχι καθρέφτες.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 2 Αυγ 2016
 14. Οπότε θα μπορούσαμε να σας ενοχλήσουμε ξανά για το θέμα του μπάνιου σε 10 ημέρες? Για το πως και το τι..καθώς ακόμα δεν μας εμπιστεύεται για να καταφέρουμε να τον βάλουμε στην διαδικασία του μπάνιου και δεν ξέρουμε φυσικά.
   
 15. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Δεν μας ενοχλείτε :)
  Πάρε κατ' αρχή μια κλειστή εξωτερική μπανιέρα κάπως σαν αυτήν, μεγάλου μεγέθους, για να την κρεμάς στην πόρτα με λίγο νερό στον πάτο της
  [​IMG]
  στην χειρότερη περίπτωση αν δεν κάνει το μπάνιο του εκεί, μπορείς να του βάζεις τρόφιμα που λερώνουν, όπως ρόδι, ξηρά σύκα κτλ.
  Αν δεν έχει κάνει άλλη φορά μπάνιο, δεν νομίζω να ξεκινήσει με αυτήν, ποτέ δεν ξέρεις όμως.
  Θα πρότεινα, σε πρώτη φάση, σε ένα ταψάκι μεταλλικό από αυτά των σιροπιαστών γλυκών, να βάλεις λίγο νεράκι και να το τοποθετήσεις σε ένα τραπέζι όπου θα έχεις και το πουλάκι μαζί σου. Ίσως παρακινηθεί να μπει, να πιει κτλ ή μπορείς να παίζεις ήρεμα όμως πιτσιλώντας το λιγάκι.
  Θα δεις αντιδράσεις και θα καταλάβεις αν μπορείς να προχωρήσεις να του δείξεις με τα δάχτυλά σου να μπει μέσα.
  Αν μέχρι εδώ οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, θα βάλεις νεράκι σε ένα ψεκαστήρι και θα προσπαθήσεις ξεκινώντας πίσω στην ουρά, να το ψεκάζεις ελαφρά (στην ροή σαν ντους θα το έχεις ρυθμίσει). Αν δεις ότι του αρέσει και ανοίγει τα φτερά διοχετεύοντας το νερό και αλλού, συνεχίζεις.
  Στο νεράκι μπορείς να προσθέσεις βιολογικό μηλόξυδο, το οποίο ψάξε σε κατάστημα με βιολογικά είδη και προμηθεύσου (αυτό με το ίζημα).
  Επίσης δεν σε ρώτησα σουπιοκόκκαλο του έχεις πάρει;
   
 16. Για ενημερώστε μας σχετικά ..
   
 17. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αμέσως :)
  Είναι το κόκκαλο της σουπιάς. Είναι μεγάλη πηγή ασβεστίου και είναι κρίσιμα απαραίτητο στα νεαρά πουλιά που χτίζουν οστά καθώς και στα θηλυκά πτηνά ιδίως κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
  Υπάρχει και σχετικό άρθρο που μπορείς να διαβάσεις.
  Βρίσκεις στα petshops συσκευασμένο ανάλογα το μέγεθος γύρω στα 3 ευρώ το μεσαίο. Μπορείς να πάρεις και δωρεάν από ψαρά αν έχεις κάποιον γνωστό αλλά πρέπει πριν τα δώσεις στο πουλί, να τα πλύνεις καλά, να τα βράσεις για λίγα λεπτά και να τα στεγνώσεις στον ήλιο .
  Το τοποθετείς στο κλουβί με ειδικό κλιπ ή με ένα μανταλάκι στα κάγκελα και το πουλί τσιμπολογάει κατά βούληση.
  Δεν ξέρεις πότε θα θελήσει, γι' αυτό πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο.
   
 18. Επειδή είμαστε πραγματικά αρχάριοι ποια πιστεύετε ότι θα ήταν μια ρουτίνα φροντίδας που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο πουλί ώστε να είναι ικανοποιημένο. Ο σύζυγος αν χώθηκε με όλη το κύμα πληροφοριών και σκέφτεται μήπως τον επιστρέψει. Τα βλέπουμε εμείς πολύ απαιτητικά όλα αυτά ή δεν είναι τόσο?
  (Υ.Γ Μολις αρχισε να τιτιβιζει λιγο )
   
 19. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Είναι όπως κάθε κατοικίδιο. Όταν είναι γάτα ή σκύλος, στην ουσία η φροντίδα είναι μεγαλύτερη αλλά υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που τις γνωρίζουμε εμπειρικά από την συγκατοίκηση ή γειτνίαση μ' αυτά τα ζώα και οι απορίες λιγότερες.
  Κάποιο άγχος προσωπικά το θεωρώ καλό γιατί δείχνει υπευθυνότητα, όμως όχι δεν είναι τόσο πολύπλοκη η φροντίδα που να σας αποτρέψει από την σχέση αυτή.
  Εγώ την έχω βιώσει την ζαλάδα των αμέτρητων νέων πληροφοριών γι' αυτό σου λέω άσε αυτό γι' αργότερα αλλά είσαι ανυπόμονη :)
  Θα σας έλεγα να το κρατήσετε και σιγά-σιγά όλα θα γίνουν εύκολα. :)
   
 20. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Καλώς ήρθατε. :) Φαίνεται πως απέκτησες ένα αφρικανικό ρίνγκνεκ τα οποία είναι σπανιότερα στην εκτροφή σε σχέση με τα ινδικά που έχουν αποικίσει σχεδόν τη μισή Ευρώπη. Είχε άλλα ίδια πουλάκια στο μαγαζί;
   
 21. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μπορείς να μας πεις, πότε θα φύγετε, πόσα ΚΜ θα κάνετε ή πόσες ώρες ταξίδι με τι μέσον και πότε θα γυρίσετε; Να σου δώσω αυτό το πλάνο να ξε-αγχωθείτε :)
   
Φόρτωση...