Orange-winged Amazon

S

Stefan

PB Member
#1
Orange - winged Amazon Aμαζόνα με πορτοκαλί φτερά

Οι παπαγάλοι Orange-winged Amazon είναι από τα πιο έξυπνα και πιο περιζήτητα πουλιά του γένους Amazona ή αλλιώς Venezuela - Amazone. Είναι και αυτός της γνωστής οικογένειας Psittacidae.

Τον βρίσκουμε σε δάση και πιο πολύ στις ανοιχτές περιοχές. Τους αρέσουν ιδιαίτερα να βρίσκονται ψηλά και για αυτόν τον λόγο βρίσκονται σε πανύψηλα δέντρα.

Μπορεί να αναπαραχθεί από την ηλικία των 3 χρόνων μέχρι την ηλικία των 4 χρονών. Δεν έχουν μόνιμο χρονικό διάστημα αναπαραγωγής, αναπαράγονται ανάλογα με το που βρίσκονται παραδείγματος χάρη: Άμα βρίσκονται στην Βενεζουέλα από Απρίλιο έως Ιούνιο ενώ αν βρίσκονται στο Τρινιντάντ από Μάιο έως Ιούλιο. Γεννούν από 2-5 αυγά αλλά πολλές φορές και παραπάνω. Τα αυγά κάνουν να εκκολαφθούν 19 με 21 ημέρες περίπου.

Ζουν από 40 μέχρι 45 χρόνια αλλά μπορεί και περισσότερο. Έχουν μέγεθος 31 εκ. με 34 εκ. και άνοιγμα φτερών 19 με 22 εκ.

Η εμφάνιση τους είναι όμορφη και αυτό επειδή έχουν έντονα χρώματα. Τα μάτια τους είναι θαμπωτικά κόκκινα. Το γενικό χρώμα του σώματός τους είναι πράσινο και η άκρη του κεφαλιού τους μαζί με τα μάγουλα είναι κίτρινη. Λίγο πιο πάνω απ' την άκρη του κεφαλιού τους έχουν μπλε χρώμα και οι άκρες των φτερών τους είναι κόκκινες. Τα πόδια τους είναι γκρίζα και το ράμφος τους είναι η γαλάζιο ή μαύρο με λευκό. Γενικά είναι όμορφα πουλιά.

Η διαφορά μεταξύ ενήλικου και ανήλικου είναι ότι τα ενήλικα έχουν πιο έντονα χρώματα και ότι τα ανήλικα έχουν πιο ανοιχτόχρωμο ράμφος.

Έχουν όμορφα χαρακτηριστικά αν και μερικές φορές δεν δέχονται τα παραπάνω χάδια. Αν όμως έχουν όρεξη για παιχνίδι τότε θα περάσετε πολύ καλά. Είναι από τα πουλιά που δεν χρειάζονται κακομάθεια γιατί θα υπάρξει αρκετά μεγάλο πρόβλημα όπως: να μην τα παραταΐζουμε, να μην τα έχουμε όλη μέρα έξω από το κλουβί και πολλά άλλα που θα οδηγήσουν το πουλί στην κακομάθεια και θα έχουμε αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Αλλά και εμείς δεν πρέπει να τα μαλώνουμε για το αν δεν μιλάει, ή γιατί δεν θέλει να παίξει μαζί μας. Όλα θα έρθουν με την ώρα τους. Το αν θα μιλήσει ή αν θα εξημερωθεί δεν είναι θέμα είδους είναι θέμα ηλικίας, προσωπικότητας, χαρακτήρα του πουλιού, αλλά και θέμα δική μας κατανόησης και υπομονής και επιμονής. Χρειάζονται ένα αρκετά ευρύχωρο κλουβί για να τεντώνονται σωστά. Θέλουν αρκετή φροντίδα και αρκετή ενασχόληση μαζί τους. Ακόμα χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Δένονται αρκετά με τον ιδιοκτήτη τους και δεν τους αρέσει η μοναξιά. Έχουν την δυνατότητα να μιμούνται γενικώς τον άνθρωπο σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Είναι θορυβώδη πουλιά αν και ο θόρυβος που προκαλούν μπορεί να είναι ανεκτός.

Έχει συγγένεια με τα άλλα είδη Αμαζόνιου τα οποία είναι τα ακόλουθα τα οποία περιέχουν και τις δεύτερες ονομασίες τους:

Yellow-faced Amazon, Gelbbauchamazone (Κιτρινοπρόσωπη Αμαζόνα)
Yellow-crowned Amazon, Gelbscheitelamazon (Ωχροκέφαλη Αμαζόνα)
Yellow-billed Amazon, Jamaica-Amazone (Αμαζόνα με κίτρινο ράμφος)
White-fronted Amazon, Weiss-Stirnamazone (Αλμπίφρονς Αμαζόνα)
Vinaceous Amazon, Taubenhals amazone (Βινάκεους Αμαζόνα)
Scaly-naped Amazon, Amazona mercenaria (Σκάλυ Αμαζόνα)
Saint Lucia Amazon, Blaumasken amazone (Σάντα ΛουτσίαΑμαζόνα)
Red-tailed Amazon, Rotschwanz amazone (Αμαζόνα με κόκκινη ουρά)
Mealy Amazon, Mueller amazone (Μίλι Αμαζόνα)
Lilac-crowned Amazon, Blaukappen amazone (Αμαζόνα με λιλά κορώνα)
Imperial Amazon, Kaiser amazone (Ιμπέριαλ Αμαζόνα)

Αν και έχει συγγένεια με αυτά τα πουλιά πολλά απ' αυτά ζουν αλλού και φυσικά με άλλες συνθήκες αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά. Τους διαθέτουν πολλοί φιλόζωοι άνθρωποι γιατί πολύς κόσμος τους συστήνει σαν ένα από τα καλύτερα πουλιά του κόσμου και πράγματι είναι. Αν και δυστυχώς πολλές φορές πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης όπως: άθλιες συνθήκες μεταφοράς, παράνομο κυνήγι, τα αφήνουν σε άθλια κατάσταση σε πετ σοπ και πολλά άλλα που οδηγούν αυτά τα πανέμορφα και περήφανα πουλιά σε κατάσταση αυτοτραυματισμού και διάφορα προβλήματα υγείας που τα κάνουν δυστυχώς να πεθαίνουν...

Αν θέλετε διασκέδαση, χαρά, έχετε γερά αυτιά, φιλόζωους και καλούς γείτονες, σίγουρα αυτό το πανέμορφο και πανέξυπνο πουλάκι θα είναι τυχερό που θα πέσει στα χέρια σας και εσείς τυχεροί που θα σας κλέψει την καρδιά.
 
Top