O Μύθος της ακουστικής των καναρινιών

Συζήτηση με θέμα O Μύθος της ακουστικής των καναρινιών, που ξεκίνησε από Panos Timbrado, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 26 Φεβ 2014.

 1. Panos Timbrado

  Panos Timbrado PB New Member

  Τόσα χρόνια υπάρχει η αντίληψη στους περισσότερους εκτροφής καναρινιών
  οτι αυτά ακούνε σε περισσότερες συχνότητες απ'οτι το ανθρωπινό αυτί ,
  κατι βέβαια που δεν ισχύει. Τα καναρίνια προρουν να ακούνε απο 250Hz έως 8KHz
  ενώ το ανθρώπινο αυτί απο 64Hz έως 23ΚΗz , δηλαδή ακούμε σχεδόν το διπλάσιο
  από αυτά. Τα καναρίνια ως πρώτη αίσθηση για να αντιληφθούν τον χώρο τους έχουν
  την όραση και μετά την ακοή, δίνουν ιδιαίτερη βάση σε ήχους γύρο στα 2,8KHz και
  όπως εμείς ενοχλούνται απο τις πολύ υψηλές συχνότητες.

  Εδώ σας παραθέτω τα link όπου βρήκα αυτές τις πληροφορίες :

  1: Frequency Hearing Ranges in Dogs and Other Species
  2: [url="http://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1076&context=icwdm_usdanwrc]http://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1076&context=icwdm_usdanwrc[/URL]
   
 2. Όσο αφορά την όποια ηχητική τους εκπαίδευση, πιστεύεις (πιστεύετε..) ότι πρέπει να έχουν ακούσματα από άλλα καναρίνια ή θα βγάλουν εντέλει δικούς τους ήχους ως πουλιά? Κατά καιρούς διάβασα διάφορες αναρτήσεις περί cd με ήχους πουλιών, που τους τα βάζουν για να αποκτήσουν και καλά διάφορα ακούσματα, από αηδόνια, καναρίνια κλπ. Κατά πόσο έιναι μύθος ή όχι αυτό? Ξεκίνησα την ερώτηση, επειδή ο αρσενικός που έχω τώρα, κελαηδάει όπως ακριβώς ο πατέρας του! Ήταν το μόνο πουλί που άκουγε τότε και τώρα κελαηδάει με τον ίδιο τρόπο, το ίδιο "τραγούδι", τα ίδια γυρίσματα αλλά και την ίδια ένταση!
   
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Τελευταία επεξεργασία: 10 Ιουλ 2016
 4. Διάβασα το άρθρο, αλλά δεν μπορω να πω ότι πείστηκα για κάτι και αν πρέπει τελικά να βάζεις κάποιο cd ή ότι τέλος πάντων, που να έχει γραμμένα ηχητικά αρχεία από άλλα καναρίνια κλπ. Τα δικά μου, ενώ ακούν την καρδερίνα που έχω δείχνουν να προσπαθούν...αλλά το κάνουν ποιο έντονα όταν ακούν τον πατέρα τους να κελαηδάει! Βέβαια, επειδή έχει πέσει με τα μούτρα στις...γέννες /ανατροφές νεοσσών, δεν κελαηδάει και πολύ, οπότε είπα να τους βάλω εγώ κάποιους ήχους από αηδόνια, καρδερίνες και καναρίνια που έχω βρει στο διαδίκτυο! Και είπα να ρωτήσω αν είναι όντως καλή ή όχι η κίνησή μου αυτή... Αξίξει τον κόπο? Θα αποκτήσουν πιθανότατα ωραιότερες φωνές, αν ακούν από τώρα τέτοιους ωραίους ήχους /κελαηδήματα? Το έχει κάνει κάποιος από εσάς ή όλα αυτά είναι τελικά...φούμαρα?
   
 5. Panos Timbrado

  Panos Timbrado PB New Member

  Οχι δεν ειναι φούμαρα τοσα χρόνια το κανουν στο εξωτερικό, στην Ελλαδα
  αλλα δεν ειναι έβαλα ενα cd να παίζει και το καναρινακι μου θα λέει αηδόνι μετά...
  πρέπει να ξερεις ποτε, πως ,που και σε ποια πουλια κλπ....
  Δεν μπορείς να ξεκινάς θέλοντας να εκπαιδεύσεις το καναρίνι σου με φωνές αηδονιού
  χωρίς να ξέρεις οτι εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκπαιδεύονται τα καναρίνια με ψηφιακό ήχο
  με άριστα και ίσως τα καλύτερα αποτελέσματα.
   
 6. Δλδ Πάνο, είναι όντως γεγονός ε? Εγώ κατά καιρούς, βάζω ήχους καρδερίνας στο laptop και παρατηρώ ότι επειδή είναι τόσο καθαρές οι ηχογραφήσεις,
  η καρδερίνα που έχω απαντάει άμεσα, λες και βρήκε παρέα! Η πλάκα είναι ότι κάποιες φορές, απαντούν και τα καναρινάκια που πρόσφατα έγιναν σχεδόν 1,5 μηνών! Είναι σαν να στριγγλίζουν βέβαια (χαχαχαχα) αλλά ακόμη είναι νωρίς για να κελαηδήσουν! Το ότι βάζω ήχους αηδονιού, δεν είναι επειδή πιστεύω ότι στο τέλος θα κελαηδήσουν σαν αηδόνια, αλλά θα έχουν ακούσματα και μπορεί να βγάζουν κάπως καλύτερους ήχους στην πορεία, ορμόμενα από αυτά που άκουγαν! Βέβαια, δεν το κάνω καθημερινά, αλλά αραιά και που...όποτε έχω χρόνο. Βάζω ήχους καναρινιών (με έναν MEDIA player) και αηδονιού (με άλλο MEDIA player) σε διαφορετικές εντάσεις, κάτι σαν μιξάρισμα, με αποτέλεσμα να ακούγονται όλα πεντακάθαρα. Κάποιες φορές, απλά δεν δίνουν σημασία...κάποιες άλλες, πασχίζουν να κελαηδήσουν!
   
Φόρτωση...