Lovebird δαγκώνει

  • Θεματοθέτης Νάσος Χουτζιούμης
  • Ημερομηνία
Ν

Νάσος Χουτζιούμης

PB New Member
#1
Καλήσπερα.Γράφω πρώτη φόρα και έχω ένα θέμα με το lovebird μου,είναι περίπου 5 μηνών και το έχω περίπου 4 μήνες και πριν ένα μήνα ξεκίνησε να μας δαγκώνει.Δεν ξέρω άμα είναι επιθετικότητα
αλλά όπου πάω να βάλω το χέρι μου το ακολουθάει ώστε να το δαγκώσει.Άρχισα να του δίνω ηλιόσπορα με το χέρι έξω από το κλουβί,έρχεται και το παίρνει ευγενικά αλλά μόνο τότε,δεν το εχω βγάλει ποτέ απο το κλουβί διότι δεν ξέρει να πετάει ή να προσανατολιστεί.Το θέμα είναι ότι δαγκώνει οτι και να του δώσεις.Καμιά βοήθεια?
 
M

maria p

#2
Γεια σου καλώς ήρθες! :)
Όταν λες το έχεις από ενός μηνός, ήταν νεοσσός που τον τάϊσες στο χέρι με κρέμα; Γιατί σ' αυτή την ηλικία τρέφονται ακόμα με κρέμα και σ' αυτή την περίπτωση, πως σου αγρίεψε και δεν το έμαθες να βγαίνεις κάποιες ώρες της ημέρας εκτός κλουβιού;
Σε ρωτάω για να καταλάβω πως ξεκίνησε και πως προχώρησε η σχέση σας αυτούς τους 4 μήνες.
Πάντως, το τσίμπημα του παπαγάλου, δεν αποτελεί επιθετικότητα. Είναι κάποιο είδος αλληλεπίδρασης ή διατύπωσης αιτήματος.
Ή και παιχνίδι, νευρικότητα. Εσύ που τον ξέρεις, παρατήρησες πότε και πως ξεκίνηε αυτή η κακή συνήθεια;
Δεν πρέπει να τραβάς το χέρι σου και όταν το κάνει, θα δείχνεις την δυσαρέσκειά σου. απομακρυνόμενος.
Η ηλικία του βέβαια παραπέμπει και σε φάση σεξουαλικής ωρίμανσης και ίσως φταίνε και οι αναστατωμένες ορμόνες γι' αυτή την συμπεριφορά.
Μαλακός τρόπος και υπομονή.
Διάβασε και αυτά τα άρθρα και τα ξανά λέμε για ότι χρειαστείς.
https://petbirds.gr/articles/Η-επιθετικότητα-των-παπαγάλων.261/
https://petbirds.gr/articles/Συμπεριφορά-και-Επικοινωνία-των-Παπαγάλων.370/
 
Ν

Νάσος Χουτζιούμης

PB New Member
#3
Γεία σου Μαρία,το παπαγαλάκι δεν το έχω απο την αρχή,μου το έδωσε ένας φίλος μου.Απο τι ξέρω δεν τον έδινε καποια κρέμα η κάτι τετοιο.Στην αρχή για οσο τον είχαμε μας φοβόταν και όταν τον πλησιάζαμε απομακρυνόταν.Ξαφνικά άρχισε να δαγκώνει και απο τοτε δεν μπορώ να το πλησιάσω,ακόμα και την τροφή του παω να βάλω και έρχεται να με δαγκώσει.Τώρα γιατί δεν το έβγαζα έιναι ο ίδιος λόγος,μας φοβόταν οποτε δεν έβγαινε.Η αλήθεια είναι πως μια φορά προσπάθησα να το βγάλω και όταν βγήκε πέταξε και κοπανούσε απο εδώ και απο εκεί,ήταν τοσο ταραγμενος που εμενε ακηνητος και δεν κουνιόταν καθολου.
 
M

maria p

#4
Μάλιστα.
Άρα πρόκειται για ένα άγριο από την αρχή παπαγάλο που έχει καταλάβει ότι φοβάστε το τσίμπημά του και σας κυνηγάει.
Γιατί διαφορετικά θα σας τσιμπούσε μόνο όταν το πιάνατε με το ζόρι.
Με το ζόρι δεν θα το πιάνετε ποτέ, εκτός αν είναι απαραίτητο για λόγους υγείας.
Αν θελήσετε να το εξημερώσετε, κάτι που είναι εφικτό λόγω της μικρής του ηλικίας, θα πρέπει να ξεχάσετε όσα κάνετε και να ακολουθήσετε μια άλλη τακτική, ηρεμίας και σεβασμού προς το πουλί.
Όχι πως δεν το σέβεστε, με αυτό εννοώ θα το αφήνετε να κάνει αυτό τις πρώτες κινήσεις.
Την ώρα που θα αποφασίσεις να ασχοληθείς μαζί του, θα κάθεσαι καθιστός, φροντίζοντας το πρόσωπό σας να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο.
Θα του μιλάς μαλακά και θα του δίνεις λιχουδιές που του αρέσουν. Δεν ξέρω αν χρησιμοποιείς το κεχρί σενεγάλης -millet ως δέλεαρα, συνήθως πιάνει γιατί το αγαπούν όλα τα πουλιά.
Θα το προκαλείς να φάει από το χέρι σου. Όταν το κάνει πολλές φορές χωρίς να σε πειράζει και παγιωθεί ως κεκτημένο, θα ανοίξεις την πόρτα και θα βάλεις το χέρι στο άνοιγμα, κάνοντας ακριβώς το ίδιο που γνωρίζει.
Θα φροντίζεις τα δάχτυλά σου να είναι μαζεμένα γιατί οι ανοιχτές παλάμες τα τρομάζουν.
Το ίδιο και τα χέρια μαζεμένα από τους αγκώνες στα πλευρά. Πάντα καθιστός στο ίδιο επίπεδο. Όρθιος με ανοιχτά χέρια κτλ είσαι ένα τερατώδες πουλί για το πουλάκι σου.
Θα σου πάρει καιρό βέβαια αλλά θα το κάνεις για λίγο καθημερινά για να μην κουράζεσαι ούτε εσύ ούτε το πουλί.
Διάβασε κι αυτό και τα λέμε
https://petbirds.gr/articles/Εκπαίδευση-παπαγάλων-εξημέρωση.367/
 
Ν

Νάσος Χουτζιούμης

PB New Member
#5
Ευχάριστω πολύ Μαρία,οσο για την λιχουδιά του δίνω συνέχεια ηλιόσπορο και έρχεται να το πάρει.
 
Top