8 Μαρτίου: Ημέρα της γυναίκας

Συζήτηση με θέμα 8 Μαρτίου: Ημέρα της γυναίκας, που ξεκίνησε από kaberos, στο Forum 'Chit Chat' του PetBirds, 8 Μαρ 2008.

 1. kaberos

  kaberos PB New Member

  Ένα τεράστιο ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για όλες τις γυναίκες του PetBirds , αλλά και για εκείνες που δεν είναι ακόμα μέλη ...  [​IMG]

  8 :
   
 2. muthos

  muthos PB New Member

  χρονια πολλα σε ολες της γυναικες
   
 3. Ιστορια:

  Στις 8 Μαρτίου του 1857, εργαζόμενες στην υφασματοβιομηχανία διαδηλώνουν στους δρόμους της Νέα Υόρκης, ενάντια στις απάνθρωπες συνθηκες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές.
  Ζητάνε ισότητα και σεβασμό.
  Η Νεοϋορκέζικη αστυνομία δίνει ένα αιματηρό τέλος στην ειρηνική διαδήλωση αυτών των αδύνατων και φτωχών υπάρξεων. Πολλές από αυτές θα βρούν το θάνατο από τα πυρά της αστυνομίας και ακομα περισσότερες θα τραυματιστούν σοβαρά.
  50 Χρόνια αργότερα η Κλάρα Τσέτκιν, θα ζητήσει να καθιερωθεί η 8 Μαρτίου, ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα.

  Το 1930 οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του ''εκλέγειν'' στις Δημοτικές εκλογές, μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού έτους της ηλικίας τους, όμως το 1963 η δικτατορία του Μεταξά ανακόπτει την εξέλιξη του Γυναικείου Κινήματος.Μόλις το 1950 και ύστερα απο διεθνή επίδραση, οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα του ''εκλέγεσθαι'' στις Δημοτικές εκλογές και το 1952 στις βουλευτικές.Μετα την επικύρωση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης ''Περι πολιτικών δικαιωματών των γυναικών'' καταργήθηκαν και στην Ελλάδα κραυγαλέες θεσμοθετημένες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και άνοιξε ο δρόμος για τη συμμετοχή τους στην δημόσια ζωή του τοπου.Μετά την Μεταπολίτευση το Γυναικείο Κίνημα μπαίνει σε νέα φάση και εμφανίζεται ιδιαίτερα δυναμικό διεκδικώντας τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούται, ενώ συνδέεται με τις γενικότερες κοινωνικο-οικονομικές διεκδικήσεις και αποκτά πολιτικό χαρακτήρα.
  Σήμερα:
  Σύμφωνα με τη UNICEF οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στον κόσμο είναι ποικίλες :

  · Εγκλήματα «τιμής»: Αν και διαφέρουν από λαό σε λαό, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη βία και συχνά το φόνο. Οι επιθέσεις με οξύ και οι πυρπολήσεις είναι συνήθεις. Για παράδειγμα στο Πακιστάν υπολογίζεται πως συμβαίνουν 1.000 τέτοια εγκλήματα τιμής κάθε χρόνο.

  · «Εγκλήματα για την προίκα»: Στην Ινδία υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 25.000 γυναίκες δολοφονούνται ή παραμορφώνονται για οικονομικές διαφορές των οικογενειών.

  · Ο βιασμός ως όπλο στους πολέμους: Μια συνήθης πρακτική σε όλες τις σύγχρονες συρράξεις. Στη γενοκτονία της Ρουάντα του 1994 τουλάχιστον 500.000 γυναίκες βιάσθηκαν και κακοποιήθηκαν βάναυσα.

  · Οι γάμοι των κοριτσιών σε πρώιμη ηλικία: Στην Ασία το 1 στα 2 κορίτσια παντρεύονται πριν τα 18 (9,7 εκατομμύρια κορίτσια). Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αφρική είναι 42% και στη Λατινική Αμερική 29%.

  · Η «επιλογή» του φύλου των παιδιών πριν από τη γέννηση: Η UNICEF εκτιμά πως 1 εκατομμύριο θηλυκά βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας τέτοιων πρακτικών προγεννητικής επιλογής, ή ακόμα και μετά τη γέννησή τους, από βρεφοκτονία. Ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα στην Ινδία σε μερικές περιοχές αναλογούν 861 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες.

  · Ανισότητα στην εκπαίδευση: Το 1 στα 5 κορίτσια παγκοσμίως που ξεκινούν το δημοτικό σχολείο δεν το τελειώνουν, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 6 εκατομμύρια λιγότερα κορίτσια στο σχολείο από ότι αγόρια παγκοσμίως.

  · Στέρηση βασικών δικαιωμάτων έκφρασης και συμμετοχής: Σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία οι γυναίκες γενικά απαγορεύεται να ψηφίσουν ή να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα, να οδηγούν οχήματα ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Σε άλλες χώρες δεν έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα σε ιδιοκτησία και κληρονομιά.

  · Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο πέφτουν θύματα αυτής της απαράδεκτης πρακτικής κατά κύριο λόγο σε αρκετές Αφρικανικές χώρες.

  Μάλλον έχουμε πολύ δρόμο ακόμη...
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Χρόνια πολλά κορίτσια, να είστε καλά για να χαιρόμαστε την αγάπη, τον έρωτά σας, τη στοργή σας, τη φιλία σας, τη γκρίνια σας και τέλος πάντων όλα αυτά που σας κάνουν τόσο όμορφες από όποια πλευρά κι αν σας δούμε.

  Αν τώρα δεν το παραδεχόμαστε και πολύ συχνά, δείξτε κατανόηση γιατί μην ξεχνάτε ότι είμαστε και πολύ άντρες έτσι; :bad:p:D
   
 5. annouk313

  annouk313 PB New Member

  Κορίτσια Χρονια μας πολλά!Πραγματικά αξζει μια ημέρα να είναι αφιερωμενη στη γυναικα(κ δε το λεω με φεμινιστική σκέψη αλλα αντιλαμβανομενη τη σημερινή πραγματικοτητα) η οποια σημερα έχει πολλαπλους ρολους!και γυναικα κ συζυγος κ μητερα κ εργαζομενη κ νοικοκυρα!;) :D
   
Φόρτωση...