Γύρη, ένα κοκτέιλ δύναμης από τις μέλισσες

Συζήτηση στο Forum 'Βότανα - Φυσικές Θεραπείες', που ξεκίνησε από Alexandros στις 27 Ιαν 2008.

  1. Alexandros

    Alexandros Well-Known Member

    Bluetenpollen-1.JPG
    Γύρη είναι η σκόνη που μαζεύουν, στα πόδια τους, οι μέλισσες στην καθημερινή τους αναζήτηση τροφής από λουλούδι σε λουλούδι. Είναι το «σπέρμα» των φυτών και περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ένας νέος βλαστός για να ξεκινήσει την πορεία του στο να γίνει φυτό. Η μεταφορά της γύρης από φυτό σε φυτό είναι μια μέθοδος αναπαραγωγής των φυτών. Η μέλισσα, φυσικά, δεν το κάνει συνειδητά αλλά σκοπός της είναι η μίξη της γύρης με μέλι για την ανάπτυξη των δικών τους απογόνων.

    Η γύρη περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός στην καθημερινή του ζωή. Η σύνθεση της εξαρτάται από την φυτική προέλευση της. Στα σημαντικά συστατικά που περιέχει θα βρούμε: Πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, άνθρακα, ορυκτά υλικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αυξητικές και αντιβιοτικές ουσίες, καθώς και συστατικά που λειτουργούν ως ορμόνες.

    Περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων. Η φρουκτόζη, η γλυκόζη και σακχαρόζη είναι τα σημαντικότερα είδη ζάχαρης που περιέχει. Χάρη σ αυτούς τους σακχαρίτες η γύρη δίνει άμεση δύναμη. Το ποσοστό του λίπους που περιέχει είναι διαφορετικό κι εξαρτάται από πού συλλέχθηκε. Τα ουσιαστικά λιπαρά που περιέχει είναι σημαντικά για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης, την δομή των μεμβρανών και των ενζύμων των κυττάρων. Είναι σημαντικά γιατί δεν μπορεί ο οργανισμός να τα παράγει και πρέπει να χορηγηθούν μέσω των τροφών. Τα λίπη που περιέχει η γύρη αποτελούνται μέχρι και 45% από τα 3 ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι τα Linol, Linolen και Arachidonoksea.

    Περιέχει όλα τα αμινοξέα και πολλές βιταμίνες. Οι σημαντικότερες είναι η A, η C, η E και όλο το σύμπλεγμα της Β. Σε μικρότερα ποσοστά περιέχει και άλλες βιταμίνες όπως η D κλπ. Στις ομάδες των βακτηριδίων που είναι υπεύθυνα για Σαλμονέλωση, Proteus και Coli η γύρη λειτουργεί ως προληπτικό αλλά και ως θεραπευτικό μέσον.

    Την γύρη δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην αρχική της μορφή, πρέπει να υποστεί επεξεργασία πρίν την κατανάλωση. Στην αρχική της μορφή έχει υγρασία 20 – 35% το οποίο μειώνεται σε 5 – 8% αφυδατώνοντας την ή καταψύχοντας την. Αν δεν γίνει η κατάλληλη επεξεργασία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει όλα τα χρήσιμα συστατικά της. Τα πρώτα στοιχεία που χάνονται είναι τα αιθέρια έλαια που περιέχει. Η συσκευασία αποθήκευσης της πρέπει να κλείνει αεροστεγώς και να διατηρείται σε μέρος ψυχρό, σκοτεινό και δίχως υγρασία. Αν την διατηρούμε στην κατάψυξη (όχι απαραίτητο) η διάρκεια της είναι 1 – 2 μέρες μετά την απόψυξη της.

    Alexandros
     

    Συνημμένα Αρχεία:

    '
  2. Stavros

    Stavros PB Admin Staff Member

    Όνομα:
    Σταύρος
    Φροντίζω:
    Καναρίνια
    Πρόκειται όντως για ένα σχεδόν πλήρες φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Είχα δοκιμάσει να τη δίνω παλιότερα στα καναρίνια προσθέτοντάς την μέσα στην αβγοτροφή που έφτιαχνα, στο τελικό στάδιο λίγο πριν τους την προσφέρω. Δυστυχώς όμως στην αρχή πλησίασαν διστακτικά (ίσως λόγω της μυρωδιάς) και αργότερα έβρισκαν τα κομματάκια, τα πετούσαν κάτω και συνέχισαν να τρώνε την αβγοτροφή.

    Προφανώς έκανα κάποιο λάθος στον τρόπο που την προσέφερα αλλά τι άραγε; Έχει δοκιμάσει την γύρη κανείς άλλος;
     
  3. Alexandros

    Alexandros Well-Known Member

    Ego balo Gyri sti aygotrofi mou, 5 koutalakia ana 1 kilo afgotrofi. Kai trone olo tin aygotrofi kai to gyri.

    Alexandros
     
  4. Stavros

    Stavros PB Admin Staff Member

    Όνομα:
    Σταύρος
    Φροντίζω:
    Καναρίνια
    Τη βάζεις από την αρχή Αλέξανδρε μέσα στο μείγμα που φτιάχνεις και μετά το βάζεις όλο μαζί στο ψυγείο ή αφού βάλεις την αβγότροφή για να την προσφέρεις, προσθέτεις τελευταία τη γύρη;
     
  5. Alexandros

    Alexandros Well-Known Member

    Ego baso olo mazi apo tin arxei, ta sfiaxno 1 kilo px. Ksero ego xriasoume, na leme 300 gr tin ebdomada ( Afto einai ena paradixma ), tha kratao 300 gramaria sto psychio. Kai balo oso aygotrofi pou xriasoume gia 2-3 meres se mikro tupper. Pes ana tris meres xriasoume 100 gramaria, simenei ta ala 700 gramaria pane se 7 mikra tupper, kai afto tha balo sti katapsiksi. Otan teleionoune ta proto 300 gramaria apo to psixio, ta perno ena tupper pou einai gia 2-3 meres kai to kratao sto psixio mexri teleionei. Etsi teleiono ena meta to alo ta tupper, kai otan teleiose sfiaxno pali kainurgio.

    Alexandros
     
  6. Stavros

    Stavros PB Admin Staff Member

    Όνομα:
    Σταύρος
    Φροντίζω:
    Καναρίνια
    Ίσως το πρόβλημα να ήταν σε εμένα ότι έβαζα τη γύρη στο τέλος λίγο πριν σερβίρω την αβγοτροφή και την ανακάτευα, όπως προσθέτουμε για παράδειγμα αλάτι στο φαγητό και πιθανόν η μυρωδιά της να ήταν πολύ έντονη. Με τον τρόπο που περιγράφεις Αλέξανδρε, βάζοντας τη γύρη από την αρχή, το "πρόβλημα" αυτό ελαχιστοποιείται.
     
  7. mgerom

    mgerom PB Advisor Καναρίνια Staff Member

    Όνομα:
    Μάκης
    Φροντίζω:
    Καναρίνια
    Σταύρο...
    Αφού φτιάχνεις αυγοτροφή με ράσκ γιατί δεν
    διαλύεις την γύρη σε χλυαρό νερό(όσο διαλύεται).?
    Νερό που θα χρησιμοποιήσεις για την διάλυση
    και της σπιρουλίνας ή ακόμη των πολυβιταμινών
    και όλων των άλλων που τυχόν θα προσθέτεις.
     
  8. gozi

    gozi New Member

    Stavro an pernis tin giri apo ta super market pou ine san mikra mpalakia mporis na tin kanis skoni me ena ilektriko milo tou kafe ginete skoni tin bazis stin abgotrofi ke tin trone kanonika
     
  9. paris27

    paris27 New Member

    Εγω παντως παιδια την γυρη την βαζω στο τελος δηλ.οπως εκανε ο Σταυρος και την τρωνε κανονικα.δινω 1/3 κουταλακι του γλυκου σε καθε πουλι.
     
  10. jk21

    jk21 Well-Known Member

    Όνομα:
    Δημήτρης
    Φροντίζω:
    Καναρίνια, Ιθαγενή
  11. Smokie

    Smokie Active Member

    Δέν χρησιμοποιούσα την γύρη αλλά μετά απο όλες αυτές τις πληροφορίες αξίζει να το δοκιμάσω.
     
  12. YannisK

    YannisK PB Mod Εξωτικά Staff Member

    Όνομα:
    Γιάννης
    Φροντίζω:
    Παπαγάλους, Εξωτικά
    Την γύρη από που την προμηθεύεστε? Από το φαρμακείο?
     
  13. Stavros

    Stavros PB Admin Staff Member

    Όνομα:
    Σταύρος
    Φροντίζω:
    Καναρίνια
    Μπορείς να πάρεις από καταστήματα πώλησης υγιεινών τροφών. Αυτή συνήθως είναι νωπή και φυλάσσεται στο ψυγείο. Υπάρχει επίσης και αυτή που προορίζεται για πουλιά την οποία μπορείς να βρεις σε όλα τα ενημερωμένα πετ σοπ.
     
  14. jk21

    jk21 Well-Known Member

    Όνομα:
    Δημήτρης
    Φροντίζω:
    Καναρίνια, Ιθαγενή
    εγω απο εναν μελισσοπαραγωγο στη λαικη του σαββατου της νεας ζωης περιστεριου στην προεκταση του δρομου που στριβεια προς καβαλας .οι κοντινοι θα ξερουν .εχει σημασια μην ειναι εκτος ψυγειου για αρκετη ωρα.εγω γιατι εχει αγνο μελι(ξερω νατο ξεχωριζω)τον εμπιστευομαι και για την γυρη.εχει 5 ευρω τα 200 γρ.ειναι και στη λαικη τη σημερινη κοντα στον αγιο αντωνιο
     
  15. woirani198

    woirani198 New Member

    πολυ ενημερωτικα για τιν γυρη,εδω στη γερμανια φιλοι μου χρισημοποιουνε και βασιλικο πολτο(propolis), μηπος μπορειται να με βοηθησετε ,,,
    σας ευχαριστω
     
  16. stamos

    stamos New Member

    Φροντίζω:
    Ιθαγενή
    Για βασιλικο πολτο δεν ξερω το θεωρω καπως υπερβολικο κυριως λογο κοστους ενω αντιθετα η γυρη ειναι πιο προσιτη οικονομικα και μπορει να χρησιμοποιηθει νωπη η αποξηραμενη που αντεχει εκτος ψυγειου .
     
  17. MARAKI

    MARAKI New Member

    παιδεια εμενα το χομπι του πατερα μου ειναι η μελισσοκομικη εχει αρκετα μελισια κ παντα εχουμε τα προιοντα τησ μελισσας σπιτι μας(βασ πολτο,γυρη,προπολη)αλλα προσφατα εμαθα οτι κανει καλο στα πουλακια...ως τωρα τα τρωγαμε μονο εμει-ς γιατι ειναι το καλυτερο για την υγεια κ τις αρρωστιες...απο χθες δινω στα πουλακια μου...στο καναρινακι κ στο κοκατιλ μου το μεγαλο...βαζω 5-6 κοκους διαφορετικου χρωματος(αρα με διαφορετικες βιταμινες αναλογα το λουλουδι) μεσα στο νερο διαλυονται αμεσως..κ το πινουν δεν καταλαβαινουν διαφορα..αλλα δεν εβαζα μαζι κ την βιταμινη την συσκευασαμενη του νερου..δεν ξερω αν εκανα σωστα!κ στο μωρακι μου το κοκατιλ..του δινω με το χερι μου 3 κοκους καθημερινος..τα τρωει εχουν προς γλυκια γευση...αλλα δεν ξερω αν κανει καθε μερα..γιατι ειναι υσχυρο προιον..περιεχει αμετρητα στοιχεια..μηπως ειναι δυνατα για το στομαχι τους?(επειδη η γυρη στην γευση της δεν εχει καμια σχεση με την αγοραστη συσκευασμενη ειναι καθαρο αγνο προιον αυτο που τους δινω!)
     
  18. Stavros

    Stavros PB Admin Staff Member

    Όνομα:
    Σταύρος
    Φροντίζω:
    Καναρίνια
    Έχω θα σου πρότεινα να μη βάζει μαζί στην ίδια ποτίστρα πολυβιταμίνες και γύρη. Αλλά ακόμη και μόνη της δεν ξέρω αν είναι σωστό να τη βάζεις στο νερό. Οι περισσότεροι βάζουν την γύρη στην αβγοτροφή που παρασκευάζουν.
    Έχω την εντύπωση ότι αν βλάψει κάπου τα πουλιά δε θα είναι στο στομάχι. Πιστεύω πώς μπορεί να υπάρξει πρόβλημα μόνο από υπερβιταμίνωση αλλά και πάλι για να απαντήσει κανείς με σιγουριά, θα πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης δοσολογίας των βιταμινών που καλύπτει ή γύρη, για να τη συγκρίνει με τις ημερήσιες ανάγκες πρόσληψης βιταμινών του πουλιού.
     
  19. jk21

    jk21 Well-Known Member

    Όνομα:
    Δημήτρης
    Φροντίζω:
    Καναρίνια, Ιθαγενή
    η γυρη διατηρει τις ιδιοτητες της σε χαμηλη θερμοκρασια ψυγειου.οποτε οταν χορηγειται πρεπεινα καταναλωνεται γρηγορα.το νερο ειδικα τωρα ζεσαταινεται γρηγορα.η αυγοτροφη διατηρειται σο ψυγειο και η ποδσοτητα που προσφερεται καταλανωνεται γρηγορα.αυτος ειναι και ολογος που βολευει στην αυγοτροφη ή κατευεθειαν αν την τρωνε.

    προβλημα υπερβιταμινωσης δεν υπαρχει οπως και σε ολα τα φυσικα συμπληρωματα αν χορηγηθουν σε ποσοτητες που ειναι συμπληρωμα και οχι η βασικη τροφη.δεν συγκρινονται(ειναι μικροτερες ) με τα συνθετικα συμπληρωματα.προβλημα με τη γυρη ομως υπαρχει κυριως για τα σακχαρα που περιεχει που την καθιστα αν υπερκαταναλωθει παχυντικη:)