Αχεροντας, Το ποταμι των νεκρων

Συζήτηση στο Forum 'Περιβάλλον, Φύση, Οικολογία', που ξεκίνησε από Πόπη Μπού, 17 Σεπ 2009.

 1. Πόπη Μπού

  Πόπη Μπού Ενεργό Μέλος

  751
  493
  95
  25 Μαϊ 2008
  Φροντίζω:
  Καναρίνια
  Στους προποδες των βουνων του Σουλιου οι πηγες του Αχεροντα.
  Μεσα σε ενα τοπιο απεραντης γαληνης και μοναδικου φυσικου καλλους

  Ποταμός της λύπης, ο Αχέροντας, κουβαλάει στα νερά του το πλήθος των μυθολογικών αναφορών και τα μεταφυσικά ανεξήγητα.

  Συναντάται και με την ονομασία Μαυροποταμος, επειδή σύμφωνα με την μυθολογία, οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από τον Αχέροντα και ο Δίας θυμωμένος, μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Ο ποταμός αυτός έχει βάλει την σφραγίδα του σε δύο ιστορικές περιόδους και έχει συνδέσει το όνομά του με την διπλή υπόσταση του ανθρώπου. Την ύλη και την ψυχή, την ζωή και τον θάνατο. Στην νεώτερη ιστορία, τα νερά του έδιναν ζωή στους Σουλιώτες, ενώ κατά την αρχαιότητα ήταν ο προθάλαμος του Κατω Κοσμου. Ήταν η τελευταία διαδρομή για τις ανθρώπινες ψυχές.

  Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρία ποτάμια: ο Αχέροντας, ο ποταμός της θλίψης, ο Κωκυτός ή Μαύρος και ο Πυριφλεγέθοντας ή Βωβός που ήταν και τόπος περιπάτου για τους νεκρούς. Οι τρεις ποταμοί σχημάτιζαν μια τεράστια ελώδη έκταση στις παρυφές μιας λίμνης, η οποία σε κάποια σημεία είχε αρκετό βάθος και σύμφωνα με τον Θουκυδίδη έφτανε μέχρι τη θάλασσα.

  Αυτή ήταν η λίμνη Αχερουσια. Είχε μυστικές σπηλιές και έλη καλυμμένα από την ομίχλη. Γνωστη και ως 'Αορνο λιμνη , δηλαδή λίμνη που αναδίδει δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, επικίνδυνες ακόμα και για τα πουλιά που πετούν από πάνω της- κάτι που πιθανόν οφειλόταν στα σαπισμένα φυτά μέσα στα έλη.

  Δικαίως, λοιπόν, οι ντόπιοι μιλούσαν με δέος για τη λίμνη που αποτελούσε μέρος της διαδρομής για τον Κάτω Κόσμο. Ο ψυχοπομπός Ερμης πήγαινε τις ψυχές των νεκρών στον ποταμό Αχέροντα και τις παρέδιδε στον μακάβριο βαρκάρη, που δεν ήταν άλλος από τον Χάρο. Εκείνος, έναντι χρηματικής αμοιβής, διέπλεε τον ποταμό Αχέροντα και τη λίμνη Αχερουσία οδηγώντας τις ψυχές των νεκρών στον 'Αδη , στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου.

  Η είσοδος του φαραγγιού του Αχέροντα θεωρούνταν οι Πυλες του Αδη και- κατά πολλούς- τα έγκατα της λίμνης Αχερουσίας είναι ο Κάτω Κόσμος. Σήμερα, ο Αχέροντας συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα..

  Με τους μύθους να ρέουν στα νερά του, αποτελεί πόλο έλξης, καθώς είναι ένας από τους πιο όμορφους ποταμούς με πλούσιο οικολογικό ενδιαφέρον.

  Στην διαδρομή του σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες, τόποι ιδανικοί για την διαβίωση ψαριών και αμφίβιων. Σε άλλες πλευρές, ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού στα σημεία αυτά περιορίζεται στα δύο μέτρα. Διακρίνονται θάμνοι όπως το πουρνάρι και το φιλίκι , συστάδες από κουμαριές , φράξους και αριές, ενώ κατά μήκος του ποταμού συναντώνται δάση πλατύφυλλης δρυός, ιτιές, ασημολεύκες, λυγαριές , πλατάνια και σκλήρθα. Ο συνολικός αριθμός των φυτικών ειδών στην περιοχή ανέρχεται στα 509 είδη.

  Αυτή η πλούσια βλάστηση αποτελεί έναν ιδανικό τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής για τα 196 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στη περιοχή, μεγάλος αριθμός των οποίων προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, μιας και ο συγκεκριμένος υγρότοπος αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο για τα πουλιά.

  Στα παραποτάμια δάση παρατηρούνται στικτοπουλάδες, σαΐνια, φιδαετοί, λασπότριγγες και μεσοτσικλιτάρες, ενώ αξιοσημείωτο φαινόμενο είναι οι περίτεχνες φωλιές της σακκουλοπαπαδίτσας που κρέμονται από τα κλαδιά των δέντρων. Στα βραχώδη στενά του Αχέροντα έχουν εμφανιστεί χρυσαετοί, σπιζαετοί, πετρίτες αλλά και όρνια.

  Στα νερά του ποταμού αναπαράγονται περισσότερα από 9 είδη ψαριών όπως ο αχερωνογοβιός, η πέστροφα, η ντάσκα, η μπριάνα, 8 είδη αμφίβιων βατράχων όπως ο χωματόφρυνος, η κιτρινομπομπίνα, ο δεντροβάτραχος, 16 είδη ερπετών όπως ποταμοχελώνα, τρανόσαυροι, κρασπεδοχελώνα, οχιά και άλλα ενώ 17 είδη θηλαστικών αναζητούν τροφή και καταφύγιο στις δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού όπως τα αγριογούρουνα, οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι αγριόγατες, οι δασοποντικοί, οι λύκοι, οι μυοκάστορες και οι βίδρες.

  Ομήρου Οδύσσεια Κ 513-515: «Ενθα μέν εις Αχέροντα Πυριφλεγέθων τε ρέουσι Κώκυτος θ', ος δή Στυγός ύδατος έστιν απορρώξ πέτρη τε ξύνεσίς τε δύω ποταμών εριδούπων».
  Ακριβης μεταφραση : «Εκεί χύνονται στόν Αχέροντα ο Πυριφλεγέθων και ο Κωκυτός, που όπως είναι γνωστό ξεκινάει από τα νερά της Στυγός και υπάρχει βράχος και η συμβολή των δύο πολύκροτων ποταμών γίνεται εκεί» (Γ.Σταματόπουλος, 1994

  Ελεύθερη Μετάφραση: «Και σύ στον Αδη πήγαινε τον καταραχνιασμένο, πού μέσα στον Αχέροντα τρέχει ο Πυριφλογάτος, και ο Κωκυτός, απ'τά νερά της Στύγας ξεκομένος , κι οι βροντόλαλοι ποταμοί στον ίδιο βράχο σμίγουν». (μετάφραση: Ζήσιμος Σιδέρης, έκδοση ΟΕΔΒ, 1995)
  Ευριπίδη «Αλκηστις»: «Ας ξέρει ο θεός του κάτω κόσμου κι ο γέροντας νεκροπομπός, που κάνει στης βάρκας του κουμάντο το τιμόνι , και όλους τους νεκρούς ξεπροβοδίζει ,μέσ' από του Αχέροντα τη λίμνη, πως πέρασε στον `Αδη μια γυναίκα , που όμοια της δεν εφάνηκε στον κόσμο» (Ελεύθερη Μετάφραση: Λευτέρης Παπαδόπουλος»)

  Ποίηση Σαπφούς (650-590 πΧ): «Ζητώ να πεθάνω, τις υγρές να δώ με τους λωτούς, του Αχέροντα τις όχθες»

  Σοφοκλής: «Από χορούς και τραγούδια, δεν ξέρει ο Χάρος»
  Πηγη
  el/o-axerontas lakkasouliou
   

  Συνημμένα Αρχεία:


 2. Πόπη Μπού

  Πόπη Μπού Ενεργό Μέλος

  751
  493
  95
  25 Μαϊ 2008
  Φροντίζω:
  Καναρίνια
  Λιγες ακομη
   

  Συνημμένα Αρχεία:

  Maria Pap. likes this.
 3. ΛΟΡΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

  ΛΟΡΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Μέλος

  621
  78
  53
  13 Δεκ 2008
  Όνομα:
  Βασιλική
  Φροντίζω:
  Παπαγάλους
  εκπληκτικες φωτο! μπραβω ερινα
   
 4. Georgina

  Georgina Well-Known Member

  5.725
  1.622
  243
  11 Σεπ 2006
  Όνομα:
  Τζωρτζίνα
  Μερικές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες https://petbirds.gr/threads/1083/
   
  Maria Pap. likes this.
 5. Αλεξης Κ.

  Αλεξης Κ. Νέο Μέλος

  175
  37
  11
  20 Μαρ 2008
  Παιδια η περιοχη που αναφερεστε ειναι 10 λεπτα απο το σπιτι μου.
  Ειναι μια φανταστικη περιοχη απο ολες τις αποψεις.
  Στην περιοχη μου υπαρχουν ακομα πολλα αξιοθεατα να δει κανεις.
  Αναφερω ενδεικτικα την αρχαια Ελεα,ενας πολυ παλαιος οικισμος, απο οπου λεγεται οτι πηρε το ονομα της η Ελλαδα.
  Το νεκρομαντειο που σωζεται σε πολυ καλη κατασταση (ναι ειναι το νεκρομαντειο που αναφερεται στην ιστορια μας και που ο ιδιος ο Οδυσσεας επισκεφτηκε για να συναντηση την μητερα του στον κατω κοσμο. Απιστευτο παιδια συναισθημα να περνας και να αγγιζεις την πορτα που περασε ο Οδυσσεας και τοση αλλοι στην αρχαιοτητα )
  Επισης απο την πολη μου καταγεται και ο BULGARI ο ιδιοκτητης του ομονημου οικου χρυσαφικων ( Βουλγαρης στα ελληνικα) ο παππους του οποιου εφυγε απο την πολη μου για την Ιταλια κατα την διαρκεια του πολεμου. Προσφατα επισκεφτηκε την πολη μας. Σωζεται το κτησμα στο οποιο ειχε στο ισογειο το εργαστηριο χρυσοχοοιας και ο οροφος οπου εμενε απο επανω.
  Αυτα για την ωρα, σας δινω και μια σελιδα για περισσοτερες πληροφοριες.
  Παραμυθιά
   
  Stavros likes this.
 6. Αλεξης Κ.

  Αλεξης Κ. Νέο Μέλος

  175
  37
  11
  20 Μαρ 2008
  Επισης να σας πω οτι τον χειμωνα οι πηγες του Αχερωντα θα εχουν αρωμα hollywood. Ετοιμαζονται για τα γυρισματα ταινιας θριλερ στις πηγες με πρωταγωνιστη τον ελληνοαυστραλο Χιου Τζακμαν ο οποιος αναμενεται στην περιοχη σε λιγες μερες για να δει την περιοχη.
   
 7. teo2

  teo2 Νέο Μέλος

  174
  6
  6
  6 Φεβ 2008
  Το καλύτερο μπανιο της ζωής μου μετα μου φενόταν η θάλλασσα βραστή
   
 8. Αλεξης Κ.

  Αλεξης Κ. Νέο Μέλος

  175
  37
  11
  20 Μαρ 2008
  Ναι οντως. Το νερο εχει σταθερη θερμοκρασια χειμωνα-καλοκαιρι.
  Δεν θυμαμαι τους βαθμους αλλα ειναι πολυ κρυο.
   
 9. kwnstantina

  kwnstantina Νέο Μέλος

  264
  9
  23
  24 Μαϊ 2009
  Πω πω υπέροχα πρέπει να 'ναι... Θα προκαλεί δέος σε όποιον την επισκεπτεί, εεε?
   
 10. margie

  margie Νέο Μέλος

  41
  1
  8
  17 Οκτ 2008
  Είναι το ομορφότερο μέρος που έχουν δει τα μάτια μου!
  Με πιάνει ρίγος μιλάμε όποτε σκέφτομαι τον Αχέροντα...και ό,τι έχω ζήσει εκεί μέσα. Ηταν το σπίτι μας, ούτε στη Γλυκή δεν κατεβαίναμε.
   
Φόρτωση...