Περιβάλλον Χρησιμες συμβουλες για τις διακοπες απο το WWF

Συζήτηση με θέμα Χρησιμες συμβουλες για τις διακοπες απο το WWF, που ξεκίνησε από Georgina, στο Forum 'Chit Chat' του PetBirds, 25 Ιουλ 2007.

 1. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Άλλαξε συνήθειες στις διακοπές!

  Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα έξω από το αυτοκίνητο και μην ανάβετε φωτιά για κανένα λόγο σε δασική περιοχή, κοντά σε δέντρα ή όπου υπάρχουν ξερά χόρτα.
  Αν βρείτε κάποιο άγριο ζώο τραυματισμένο, ειδοποιήστε αμέσως τις τοπικές αρχές.
  Αν συναντήσετε φίδια, μην τα σκοτώσετε. Παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στη φυσική ισορροπία.
  Αν κατασκηνώσετε και χρειαστεί να πλυθείτε ή να πλύνετε τα ρούχα σας, φροντίστε να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρα από οποιαδήποτε πηγή νερού (λίμνη, ρυάκι, πηγή κτλ.).
  Μην κόβετε κλαριά δέντρων και λουλούδια.
  Μην πετάτε σκουπίδια και πλαστικά στη θάλασσα ή στις παραλίες. Αποτελούν αιτία θανάτου για πολλά ζώα (οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, τρώνε τις πλαστικές σακούλες νομίζοντας ότι είναι μέδουσες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία).
  Μην πετάτε στη θάλασσα ή στις ακτές την πετονιά με την οποία ψαρέψατε. Μπορεί να μπερδευτεί στα πόδια και το ράμφος των πουλιών καταλήγοντας να γίνει θανάσιμη παγίδα γι' αυτά.
  Αποφύγετε κάθε παράνομη αλιευτική δραστηριότητα. Αν αντιληφθείτε άτομα που ψαρεύουν με δυναμίτη, μπουκάλες οξυγόνου ή κάνουν νυχτερινό ψαροντούφεκο --και οι τρεις δραστηριότητες απαγορεύονται από το νόμο-- καταγγείλετέ το στις λιμενικές αρχές.
  Αποφύγετε την προσέγγιση σε ακτές που αποτελούν καταφύγιο για απειλούμενα ζώα και ενημερωθείτε για τις διατάξεις που ισχύουν από το νόμο για τις προστατευόμενες παραλίες.
  Κατά την παραμονή σας σε κάποιο ξενοδοχείο, ζητήστε να μην σας αλλάζουν τα σεντόνια και τις πετσέτες σε καθημερινή βάση. Έτσι θα βοηθήσετε σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού.
  Όπου κι αν βρεθείτε, μην αγοράζετε προϊόντα προερχόμενα από απειλούμενα είδη (ελεφαντόδοτο, ταρτρούγα, κοράλλια, δέρματα ερπετών, γούνες και είδη τροφίμων που παράγονται από ζώα ή φυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο).
   
 2. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Άλλαξε συνήθειες στο σπίτι!
  Προσπαθήστε να μειώσετε τα σκουπίδια -ιδιαίτερα εάν κατοικείτε σε μικρά νησιά ή ορεινά μέρη - όπου ενδέχεται να μην υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

  Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια, πιάτα, ξυριστικές μηχανές κτλ

  Μάθετε να λέτε "όχι" στις πλαστικές σακούλες ή, τουλάχιστον, προτιμήστε αυτές που είναι ανακυκλωμένες.  Προτιμάτε τα απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή (απαιτούν μικρότερη συσκευασία) ή σε χάρτινη συσκευασία (ιδιαίτερα αν είναι ανακυκλωμένη).

  Αποφύγετε μπαταρίες που περιέχουν κάδμιο ή υδράργυρο και πριτιμήστε τις επαναφορτιζόμενες. Επιστρέψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα καταστήματα που τις συγκεντρώνουν για ανακύκλωση.  Φτιάξτε το δικό σας λίπασμα ανακυκλώνοντας τα οργανικά υπολείμματα που μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια σας.

  Συγκεντρώστε χαρτί για ανακύκλωση και πηγαίνετέ το στους ειδικούς κάδους συλλογής.  Μη χρησιμοποιείτε "ρολό"κουζίνας, προτιμήστε τις υφασμάτινες πετσέτες. Το χαρτί πετιέται μετά τη χρήση του, ενώ για τη λεύκανσή του απαιτείται χλώριο που ρυπαίνει το περιβάλλον.

  Τα αλουμινένια κουτάκια ανακυκλώνονται. Συμβάλλοντας κι εσείς στην ανακύκλωσή τους βοηθάτε να μειωθεί η εξόρυξη βωξίτη, να εξοικονομηθεί ενέργεια και να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών.
  Αντικαταστήστε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους οικονομίας. Θα συνεισφέρετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και μακροπρόθεμα θα εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς.
  Αποφεύγετε να αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by).Οι ποσότητες ενέργειας που μπορούν να εξοικονομηθούν με αυτόν τον απλό τρόπο είναι τεράστιες.
  Όταν αγοράζετε καινούργιες συσκευές συμβουλευτείτε το σήμα ενεργειακής απόδοσης τους. Προτιμώντας τις ενεργειακά πιο αποδοτικές συνεισφέρετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κάνετε σημαντική οικονομία στους λογαριασμούς του ρεύματος.
  Προτιμήστε τις γυάλινες συσκευασίες – ειδικά αυτές που μπορούν να επιστραφούν. Αυτές που δεν επιστρέφονται μπορείτε να τις επαναχρησιμοποιήτε ή να τις ανακυκλώνετε.
  Ακολουθήστε τις δοσολογίες των προϊόντων καθαρισμού, καθώς αυτές επαρκούν 100% για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε, ότι διπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού δε σημαίνει διπλάσια καθαριότητα.
  Προτιμήστε τα προϊόντα χαρτιού που προέρχονται από ανακύκλωση.
   
 3. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Πείτε όχι στα τοξικά!
  Αντικαταστήστε τις συσκευασίες από PVC με ξύλο, μέταλλο ή χαρτί.
  Διαβάστε προσεκτικά τη σύσταση των καθαριστικών που χρησιμοποιείτε. Προτιμήστε όσα βασίζονται στο σαπούνι, τη σόδα, το ξύδι ή το βόρεο και δεν περιέχουν χλωρίνη.
  Αποφύγετε τη χρήση συσκευών καθαρισμού του αέρα. Καλύτερα να ανοίξετε τα παράθυρα.
  Εξετάστε τη σύσταση των μπιμπερό και των παιχνιδιών των μωρών. Καλό είναι να μην περιέχουν PC7 ή PVC.
  Αγοράστε μπογιές ή λάδια για τα πατώματα που να έχουν οικολογικό σήμα.
  Προτιμήστε απορρυπαντικά ή μαλακτικά ρούχων με βάση το σαπούνι.
  Αναζητήστε στον υπολογιστή σας την επιγραφή TCO 95 eco-label.
  Χρησιμοποιήστε χαρτί (για τον υπολογιστή σας, αλλά και την τουαλέτα σας), που δεν έχει υποστεί χλωρίωση.
   
 4. muthos

  muthos PB New Member

  Τζωρτζινα πολυ σωστα ολλα αυτα που εγραψες αλλα δυστιχος ειναι απιροελαχιστοι αυτοι που τα τιρουν εστο και στο ελαχιστο
   
Φόρτωση...