Χρειάζονται το grit τα καναρίνια και γιατί;

Συζήτηση με θέμα Χρειάζονται το grit τα καναρίνια και γιατί;, που ξεκίνησε από sdc, στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 24 Φεβ 2015.

Χρειάζονται το grit τα καναρίνια και γιατί; Διατυπώστε τη γνώμη σας.

 1. Ναι

  8 ψήφος(οι)
  66,7%
 2. Όχι

  4 ψήφος(οι)
  33,3%
 1. sdc

  sdc PB Member

  Grit χρειάζονται τα καναρίνια και γιατί?
   
 2. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Τώρα να κάνω εγώ το συνήγορο του ....@@@@
  Να φτιάξουμε quiz για το πόσο αναγκαίο (η όχι) είναι το grit για τα καναρίνια ?...και αν τελικά κάνει καλό η κακό ?

  Kοίτα που εδώ θα συμφωνήσω με το Μιχάλη ...μυστήρια πράγματα !
   
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Για πείτε, κι εγώ έχω διαβάσει διιστάμενες γνώμες γι αυτό.
   
 4. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Έλα βγαίνω εγώ, για να οδηγήσω το Μιχάλη στο να γίνει πιο ομιλητικός :D
   
 5. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Εγω το χρησιμοποιω μονο τωρα που ειμαι στην αναπαραγωγη,οπως και το σουσαμι. Μολις τελειωσουμε θα αφησω μονο το σουπιοκοκκαλο..
   
 6. sdc

  sdc PB Member

  Πρόσεχε ότι πεις θα το δικαιολογήσεις, αιτιολογήσεις, λόγια του αέρα δεν θέλω.
   
 7. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Δεν λέω ποτέ λόγια του αέρα :D..αλλά να σου βάλω και το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων δε γίνεται ..
  Επί του θέματος !

  Επειδή βλέπω ότι ο Μιχάλης δεν θέλει να επεκταθεί ..
  Από τη σελίδα του Μάκη :
  Προσοχή στο GRIT.

  Grit: Η…άλλη άποψη.

  « Η άμμος(το χαλίκι), είναι ένα στοιχείο που θεωρείται απαραίτητο για την καλή συντήρηση των πτηνών που ζούν σε κλουβί και ευρέως συνιστάται από πολλούς εκτροφείς. Οι νέες όμως επιστημονικές γνώσεις που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη διατροφή και τις ασθένειες αυτών των πτηνών, έφεραν σοβαρές αμφιβολίες για τις πραγματικές ανάγκες του χαλικιού.» Γνώμη ειδικού.

  Το ΓΚΡΙΤ που χρησιμοποιείται γενικά, είναι δυό μορφών.

  [​IMG]
  -Ας δούμε το πρώτο. Το «ΧΑΛΙΚΙ» που αποτελείται συνήθως από μικρά σωματίδια (άλατα πυριτίου κατά το πλείστον,εμπλουτισμένα με 1-2 % κάρβουνο) και το οποίο δεν αφομειώνεται από το γαστρεντερικό των πουλιών αλλά πρέπει να συνεχίζει την διαδρομή του, μέχρις ότου αποβληθεί με τα κόπρανα.

  Μια παρένθεση.! Είναι πλέον γνωστό και αποδεδειγμένο από την παρατήρηση ότι ο βασικός λόγος που τα κοκκοφάγα πουλιά(κότες,περιστέρια κ.λ.π) καταναλώνουν κάποιες ποσότητες από μικρά πετραδάκια ή σκληρό χώμα είναι διότι υπάρχει η ανάγκη μιας υποβοήθησης των πεπτικών τους υγρών ώστε να διαλυθούν τα κελύφη των σπόρων που καταπίνουν ολόκληρους.Ετσι τα πετραδάκια παίζουν τον ρόλο του «μύλου άλεσης» στο στομάχι των πουλιών αυτών.

  Φαίνεται ότι στην άγρια κατάσταση όλα τα πουλιά της οικογένειας που ανήκει και το άγριο καναρίνι, καταναλώνουν και σπόρους, χωρίς να τους αποφλυώνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και σ’ αυτά η ανάγκη για κατανάλωση «χαλικιού».Αυτή την πληροφορία φέρουν στον γεννετικό τους κώδικα και τα σημερινά σπιτικά καναρίνια, μόνο που αυτά έχουν συνηθίσει πλέον να αποφλυώνουν την τροφή τους σε ποσοστά, κοντά στο 100%. Για πολλούς λόγους όπως η πλήξη,η ιδιοτροπεία,αλλά και κάποιες φορές η διασκέδαση, η κατανάλωση του χαλικιού γίνεται υπερβολική και η αποβολή του προβληματική.Αποτέλεσμα ; παραμονή στο στομάχι για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.Αυτό το τελευταίο έχει σαν επίπτωση την χαλάρωση του στομάχου και την αδυναμία προώθησης του περιεχομένου στο έντερο.Αν συμβεί αυτό, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το πουλί γίνεται ιδιαίτερα δυσκοίλιο και τελικά θα βρεθεί στην βάση του κλουβιού νεκρό.

  [​IMG]
  -Η άλλη εμπορική μορφή έχει την εμφάνιση λευκής άμμου και συνήθως αποτελείται από θρυμματισμένα κελύφη οστρακοειδών.Η «άμμος» αυτής της μορφής, αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο και είναι το συνηθέστερο συμπλήρωμα, πηγή ασβεστίου. Είναι διαλυτή και αφομοιώσιμη από τον οργανισμό των πουλιών, αλλά πολύ λίγο έως καθόλου, μπορεί να παίξει τον ρόλλο του «μύλου άλεσης» στο στομάχι τους.Αυτή η μορφή έχει το μειονέκτημα να γίνεται ένα είδος πολτού μαζί με τα μισοχονεμένα σπόρια στο στομάχι μιας και αντιμετωπίζεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο από τον οργανισμό.Η περίοδος της ωοτοκίας είναι μια περίοδος ιδιαιτέρων αναγκών ασβεστίου για τα θηλυκά πουλιά και η κατανάλωση της «άμμου» είναι κάποιες φορές κι’ εδώ υπερβολική.Μάλιστα, ισως απο κεκτημένη ταχύτητα, ίσως απο κάποια ανάγκη ή εσωτερική παρόρμηση οι γονείς ταϊζουν ποσότητες άμμου τα μικρά με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

  Εχουν βρεθεί νεκροί νεοσσοί με πρισμένη κοιλιά ( αδυναμία κένωσης),και με γεμάτο το στομάχι από έναν πολτό άμμου και τροφής.

  ΣΑΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Το γεγονός ότι τα καναρίνια μας, μειώνουν κατά πολύ την δουλειά του στομαχιού, αποφλυώνοντας τους σπόρους τους, αλλά και επειδή η αιχμαλωσία τους προκαλεί μια διαταραχή, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουν μόνον τα απαραίτητα αλλά να υπερβάλουν, καλόν είναι να παρέχουμε και αυτά τα υλικά όπως και τους σπόρους. Με γνώση(πότε), και μέτρο(πόσο).

  Ο ειδικός προσθέτει: «Ωστόσο, ποτέ δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι απαραίτητο στοιχείο(το ΓΚΡΙΤ), αλλά αντίθετα, υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις της δυσκοιλιότητας που προκαλείται από το γαστρικό χαλίκι.»

  Προτείνεται λοιπόν η χρήση σουπιοκόκκαλου όλο τον χρόνο και ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ στις ιδιαίτερες περιόδους (αναπαραγωγή), συμπληρώματα ασβεστίου.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 10 Δεκ 2016
 8. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

 9. sdc

  sdc PB Member

  Φοβάμαι μη μου βάλεις τίποτα εικόνες :):)

  Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα στρουθιόμορφα (π.χ., καναρίνια και σπίνους) έχουν συμπεριφοράς ή διατροφική ανάγκη για την πρόσληψη διαλυτών χαλίκι.Κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η διάταξη του αμμοχάλικας στις Καναρίους διατροφή έχει κανένα όφελος
  Grit: Is It Necssary for Pet Birds?
   
 10. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εγώ προσωπικά κάποτε έδινα.. Αλλά τελικά κατέληξα πως δεν προσφέρει τίποτα και στην αναπαραγωγή μπορεί να δημιουργήσει θέμα στους νεοσσούς, οπότε το έβαλα όλο στους πάτους και δεν έχω ξαναπάρει από τότε.. Σπόροι, αυγοτροφή, χόρτα, λαχανικά (+μήλο), βλαστωμένοι σπόροι και βότανα (και ξερό ψωμί)! :)
   
 11. gianniskilkis

  gianniskilkis PB New Member

  Η δική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται . Βασίζομαι στο γεγονός ότι τα πουλιά μας τρώνε επιλεγμένους σπόρους , τους ξεφλουδίζουν και τρώνε το εσωτερικό . Αυτό δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να τους γεννήσει ανάγκες για υποβοήθηση στην πέψη . Στην αρχή σαν νέος έβαζα , μάλιστα επειδή χρησιμοποιούσα σαν υπόστρωμα άμμο θαλάσσης υπήρχε πάντα . λέον δεν χρησιμοποιώ και όσοι με ρωτούν σαν συμβουλή τους αποτρέπω αναφέροντας ότι είναι αχρείαστο . Βέβαια βάζω σουπιοκόκκαλο (αν και κάποτε χρησιμοποιούσα στο νερό χάπια ανθρώπινης χρήσης) στην περίοδο αναπαραγωγής . Καλή συνέχεια σε όλους ...
   
 12. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Το γκριτ (χαλίκι με κάρβουνο) το έχω σε όλα τα πουλιά όλο τον χρόνο .Ακόμα και στην αναπαραγωγή. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχω διακρίνει κάποιες κακές επιπτώσεις επάνω τους (θα έλεγα το αντίθετο μάλλον). Μάλιστα παρατηρώ οτι κάθε αλλαγή που κάνω (μια φορά τον μήνα) γίνεται δεκτή σαν να πρόκειται για αυγοτροφή. Πράγμα που σημαίνει οτι έχουν κάνει κάποιου είδους επιλογή στο ταιστράκι και με την τοποθέτηση του νέου ψάχνουν τα στοιχεία που τους έχουν λείψει .Χρησιμοποιώ το ΓΚΡΙΤ της OSTRIA και προσθέτω στο 15κιλο μια συσκευασία κάρβουνο 200 γρ. της QUIKO.
   
 13. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Η ουσία (για μένα ) είναι σε αυτή την παράγραφο :

  ''Φαίνεται ότι στην άγρια κατάσταση όλα τα πουλιά της οικογένειας που ανήκει και το άγριο καναρίνι, καταναλώνουν και σπόρους, χωρίς να τους αποφλυώνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και σ’ αυτά η ανάγκη για κατανάλωση «χαλικιού».Αυτή την πληροφορία φέρουν στον γεννετικό τους κώδικα και τα σημερινά σπιτικά καναρίνια, μόνο που αυτά έχουν συνηθίσει πλέον να αποφλυώνουν την τροφή τους σε ποσοστά, κοντά στο 100%. Για πολλούς λόγους όπως η πλήξη,η ιδιοτροπεία,αλλά και κάποιες φορές η διασκέδαση, η κατανάλωση του χαλικιού γίνεται υπερβολική και η αποβολή του προβληματική.Αποτέλεσμα ; παραμονή στο στομάχι για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.Αυτό το τελευταίο έχει σαν επίπτωση την χαλάρωση του στομάχου και την αδυναμία προώθησης του περιεχομένου στο έντερο.Αν συμβεί αυτό, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το πουλί γίνεται ιδιαίτερα δυσκοίλιο και τελικά θα βρεθεί στην βάση του κλουβιού νεκρό.''
   
 14. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Ισως το μυστικό στην δικιά μου εκτροφή , βρίσκεται στο γεγονός οτι η συνεχής παρουσία του περιορίζει τις πιθανότητες υπερβολικής κατανάλωσης . Πάντως ελέγχω πάντα με ιδιαίτερη προσοχή τίς όποιες απώλειες σε νεοσσούς και ενήλικα και δεν έχω βρεί ούτε μια περίπτωση που να μου δημιουργεί κάποια ερωτήματα που να σχετίζονται με το Γκρίτ. Κανέναν δεν προτρέπω για τίποτε , περιγράφω μόνον την εμπειρία μου.
   
 15. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Ναι, χρειάζεται για 2 λόγους:
  1. Για την απορρόφηση απαραίτητων μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων που απουσιάζουν από τους σπόρους και υπάρχουν στα ορυκτά/όστρακα.
  2. Για τις στομαχικές λειτουργίες. Μπορεί οι σπόροι να αποφλοιώνονται αλλά εξακολουθούν να είναι μια σκληρή και δύσπεπτη τροφή. Τα πουλιά δεν έχουν οδοντοστοιχία και βασίζονται στις μηχανικές ιδιότητες των ορυκτών για την καλύτερη πέψη

  Ανωμαλίες μπορεί να έχουν παρατηρηθεί σε νεοσσούς αλλά αυτό δεν αποδεικνύει κάτι.
   
 16. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Όχι δεν είναι απαραίτητο :) και καλό είναι να μη χορηγείται .
  Is Grit Really Necessary?
  Winged Wisdom Pet Bird Magazine - A Bit About Grit - Do Birds Need It?
  [URL="http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.birdsnways.com/wisdom/ww58eii.htm&prev=search]Μετάφραση Google[/URL]
  [url="http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.finchinfo.com/diet/grit_is_not_necessary.php&prev=search]Μετάφραση Google[/URL]
   
 17. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Εν τέλη , σκέπτομαι οτι, όσο δεν συναντώ κανένα πρόβλημα στην εκτροφή μου δίδοντας ΓΚΡΙΤ, μου είναι αδιάφορο εάν δεν επιδρά ευεργετικά στην πέψη των τροφών, γιατί είμαι σίγουρος οτι επιδρά ευεργετικά στην αποφυγή του στρές των πουλιών.
   
 18. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Καλά είναι τα ''θεωρητικά'' κείμενα...αλλά ότι έχει δοκιμαστεί στην πράξη, δεν αλλάζει ;)
   
 19. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Εγώ εμπιστεύομαι το ένστικτο των πουλιών. :thumbsup: Τους δίνω ότι παραπάνω μπορώ και αυτά αποφασίζουν τι και πότε.
   
 20. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Ετσι είναι ! Ξέρεις πόσο δυσκολεύεσαι να αλλάξεις κάτι που βλέπεις οτι "πάει" στα πουλιά. Καμιά φορά όμως αυτή η εμμονή είναι λανθασμένη ,γι' αυτό και χρειάζεται πάντα ,παρατήρηση, σωστή κρίση και όχι κολλήματα. :D;)
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...