Χρήσιμα βότανα στη διατροφή των πουλιών

Συζήτηση με θέμα Χρήσιμα βότανα στη διατροφή των πουλιών, που ξεκίνησε από redcanary, στο Forum 'Βότανα - Φυσικές Θεραπείες' του PetBirds, 2 Νοε 2007.

 1. redcanary

  redcanary PB New Member

  Διάβασα στο forum για το συνδυασμό ρίγανης, βασιλικού και θυμαριού και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
  Καλλιεργώ στον κήπο μου και τα τρία αυτά βότανα, οπότε με μεγάλη μου χαρά θα τα προσφέρω στα καναρίνια μου. (Από την παραγωγή στην κατανάλωση!).

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιά άλλα βότανα είναι ωφέλιμα, τόσο για τα καναρίνια, όσο και για τα αγριοπούλια τα οποία προφανώς είναι καλεσμένα να δοκιμάσουν το βότανο της αρεσκείας τους από το παρτέρι! Θυμάμαι όταν φύτεψα το οικόπεδο, το πόσο μου άρεσε το γεγονός ότι τα δεντρα προσέλκυσαν τα πουλάκια της περιοχής!

  Η οικολογική -χωρίς χημικά και φάρμακα- αντιμετώπιση των δυσάρεστων καταστάσεων με ενδιαφέρει πολύ και ξεκινά από την καθημερινότητά μας.

  Ευχαριστώ.
   
 2. mixalis pappas

  mixalis pappas PB New Member

  Η ρίγανη, το θυμάρι και το φασκόμηλο, ως φυσικά πρόσθετα στα τρόφιμα
  Ν. Σολωμάκος, Α. Γκόβαρης

  Τα τελευταία χρόνια τα βότανα άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως φυσικά πρόσθετα στα τρόφιμα έναντι των χημικών προσθέτων, επειδή αυτά έχουν κατηγορηθεί ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του καταναλωτή. Η ρίγανη (Origanum vulgare ssp hirtum), το θυμάρι (Τhymus vulgaris) και το φασκόμηλο (Salvia officinalis) είναι τρία βότανα που απαντούν στην ελληνική φύση και η χρήση τους ως φυσικών προσθέτων στα τρόφιμα ερευνάται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα. Τα βότανα αυτά είναι πλούσια σε φαινόλες που χαρακτηρίζονται από σημαντικές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η καρβακρόλη (C10H14O) και η θυμόλη (C10H140) είναι οι δύο κυριότερες φαινόλες που ανευρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία στη ρίγανη και το θυμάρι. Ανάμεσα στα κύρια ενεργά συστατικά που περιέχονται σε μεγαλύτερες αναλογίες στο φασκόμηλο είναι η θουζόνη (C10H16O) και η ροσμανόλη (C20H2605). Άλλες ενώσεις που περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες, όπως το π-κυμένιο (C10H14) (στη ρίγανη και το θυμάρι) ή η α-τερπινεόλη (C10H180) (στο φασκόμηλο) συμβάλλουν στις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βοτάνων αυτών. Η ρίγανη, το θυμάρι και το φασκόμηλο παρουσίασαν σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών των τροφίμων, όπως Staphylococcus aureus, E. coli, E. coli O157:H7, Salmonella typhimurium, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni ή Listeria monocytogenes. Σημαντική είναι και η αντιμυκητιακή δράση των βοτάνων αυτών κατά μυκήτων, όπως Aspergillus spp. και Candida spp. που μπορούν να αναπτυχθούν στα τρόφιμα και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες διαπιστώθηκαν τόσο σε in-vitro πειράματα όσο και σε πειράματα με τρόφιμα. Η χορήγηση του αιθέριων ελαίων της ρίγανης και του φασκόμηλου με την τροφή σε όρνιθες και ινδόρνιθες, βρέθηκε ότι προστάτεψε το λίπος του κρέατός τους από την οξείδωση, στη διάρκεια της συντήρησής του στην ψύξη ή την κατάψυξη.

  Γ.K. Γεωργιάδης1, Π. Iορδανίδης1

  Kατά την περίοδο 1990 - 1999, στην Kλινική Παθολογίας των Πτηνών εξετάστηκαν 618 περιστέρια, 182 καναρίνια και 71 ψιττακοειδή που προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στα πτηνά διενεργήθηκαν νεκροτομές και, στη συνέχεια, συλλέχθηκαν υλικά (ήπαρ, σπλήνας, καρδιά, έντερο) για βακτηριολογική εξέταση. Για τις καλλιέργειες χρησιμοποιήθηκε αιματούχο άγαρ, PBConkey άγαρ και Selenite broth. Oι ύποπτες αποικίες ελέγχονταν με ορολογικές και βιοχημικές δοκιμές, ενώ η τυποποίηση των σαλμονελλών που απομονώθηκαν, έγινε στο Eθνικό Kέντρο Έρευνας Σαλμονελλών και Σιγκελλών στην Aθήνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βακτηριολογικών εξετάσεων, σαλμονέλλα απομονώθηκε σε 53 από τα 618 περιστέρια (ποσοστό 8,6%), σε 33 από τα 182 καναρίνια (ποσοστό 18,1%) και σε 2 από τα 71 ψιττακοειδή (ποσοστό 2,8%). Oι ορότυποι των σαλμονελλών που απομονώθηκαν από τα περιστέρια ήταν η S. typhimurium (ποσοστό 75,5% των θετικών περιστατικών), η S. enteritidis (ποσοστό 11,3%), η S. gallinarum και η S. hadar (ποσοστό 3,8%) καθώς και η S. abony (ποσοστό 1,9). Aπό τα καναρίνια απομονώθηκε η S. typhimurium (ποσοστό 90,9% των θετικών περιστατικών) και η S. enteritidis (ποσοστό 6,1%). H S. infantis και η S. gallinarum απομονώθηκαν από μία φορά από ψιττακοειδή. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των βακτηριολογικών εξετάσεων, το ποσοστό μόλυνσης των πτηνών που εξετάστηκαν ήταν σχετικά χαμηλό, ενώ οι συχνότεροι ορότυποι που απομονώθηκαν ήταν η S. typhimurium και η S. enteritidis
  Λέξεις ευρετηρίασης: Σαλμονέλλα, περιστέρια, καναρίνια, ψιττακοειδή, παράτυφος
  Τόμος 53 (Τεύχ. 2 σελ. 113-118) / 2002

  Έλεγχος της ανθεκτικότητος στελεχών σαλμονελλών των πτηνών σε αντιμικροβιακά φάρμακα

  Π. Ιορδανίδης, . Ι. Γεωργοπούλου
  Στην εργασία αυτή μελετήθηκε η in vitro ανθεκτικότητα 241 στελεχών σαλμονελλών σε 9 αντιβακτηριακές ουσίες. Οι σαλμονέλλες απομονώθηκαν από διάφορα είδη πτηνών κατά τη χρονική περίοδο 1990-1994. ανθεκτικότητα των στελεχών αυτών καθορίστηκε με την τεχνική Κirbi-Βauer disc diffusion method. Η ανθεκτικότητα στην oxytetracycline, furazolidone και trimethoprim κυμαινόταν από 6 μέχρι 50% και το υψηλότερο ποσοστό 50% διαπιστώθηκε στην oxytetracycline. ψηλό ποσοστό ανθεκτικότητας (56-80%) παρουσιάστηκε στη spectinomycin. νάλογη εικόνα εμφανίστηκε και στην amoxicillin, με χαμηλότερο ποσοστό (~50%), και με πτώση του ποσοστού στο 15% για τα στελέχη του 1992. Στις κινολόνες enrofloxacin και flumequin ανθεκτικά στελέχη εμφανίστηκαν σε ποσοστό γύρω στο 25% μόνο κατά τα έτη 1991 και 1992. Όλα τα στελέχη των άλλων ετών ήταν ευαίσθητα. ικρή ανθεκτικότητα (11%) με φθίνουσα πορεία στο 3% για τα στελέχη του τελευταίου έτους της έρευνας παρουσιάστηκε στη neomycin. έλος, στη chloramphenicol το ποσοστό παρέμεινε κάτω του 10%.

  Τόμος 49 (Τεύχ. 2 σελ. 134-136) / 1998

  Edit:
  Πηγή: Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία

  Edit:

  Καλέντζης Νίκος
  Edit

  ESOTERICA.gr - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ - -= Εναλλακτική Θεραπευτική =-

  .
   
 3. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Αυτά τα -ποστς-τί θά λεγες Σταύρο να τα "καρφιτσώσης" στο φόρουμ με θέμα ασθένειες ,ούτως ώστε πρίν ξεκινήσουμε να διαβάζουμε και να ρωτάμε για
  ασθένειες και φάρμακα, να βλέπουμε τους "γιατρούς" της φύσης ?
   
 4. Εκοψα και εδωσα στα πουλια, πριν απο τρεις μερες, μικρα ανθισμενα κλαδακια απο δεντρολιβανο.Σε καθε κλουβα κρεμασα απο ενα κλαδακι 20 ποντους περιπου. Ολα πεσαν επανω με μανια και τα διελυσαν, το αποτελεσμα ομως δεν μου αρεσε καθολου.Ξαφνικα ησυχασαν ολα αγρια και καναρινια και προσπαθουσαν να βγαλουν την ρητινη απο το ραμφος τους, και εκτος αυτου την επομενη μιση μερα ηταν σαν ναρκωμενα σαν να τους πειραξε αυτο που εφαγαν.Τωρα φαινονται ενταξει και θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος ειχε αναλογη εμπειρια με το δεντρολιβανο.
   
Φόρτωση...