Χελιδόνι προς διάσωση

Συζήτηση με θέμα Χελιδόνι προς διάσωση, που ξεκίνησε από anatolia, στο Forum 'Γενικές συζητήσεις για πουλιά' του PetBirds, 27 Ιουλ 2016.

 1. Λοιπόν, σας το είπα και πριν, το έχει η μοίρα μου να βρίσκω όπου πάω πουλιά προς διάσωση! Αυτή τη φορά είναι ένα μικρό χελιδόνι που μόλις μου το έφερε ο σύντροφος μου στο δωμάτιο για να το σώσουμε. Φαίνεται πως είτε έπεσε από τη φωλιά του από κάπου, είτε έχει τραυματιστεί, δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω. Του έδωσα λίγες σταγόνες νερό με καλαμάκι από τα ρουθούνια, του έφτιαξα μια πρόχειρη φωλίτσα από μια πετσέτα και εκείνο κούρνιασε αμέσως. Τα φτερά του πάνω στην πλάτη είναι λίγο φουσκωμένα, και οι φτερούγες κατεβασμένες κάτω, κλείνει τα ματάκια του και σαν να θέλει να κοιμηθεί....Θα το αφήσω λίγο ήσυχο και αν τα καταφέρει έως το απόγευμα, θα του δώσω λίγο αυγό μείγμα με νερό πάλι από τα ρουθούνια. Προσπάθησα να κάνω το ίδιο με λίγο ψωμί, αλλά δεν ήθελε, οπότε θα το αφήσω λίγο να κουρνιάσει. Μακάρι να τα καταφέρει και να συνέλθει, ώστε να μπορέσουμε να το ελευθερώσουμε σύντομα. Αν ξέρετε κάτι από διάσωση χελιδονιών, θα σας είμαι ευγνώμων για κάθε πληροφορία! Ευχαριστώ!
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Διάβασε εδώ για πρώτες βοήθειες από την ΑΝΙΜΑ, μέχρι τις 7 το απόγευμα, μπορείς και να τους τηλεφωνήσεις για τηλεφωνικές οδηγίες στο σταθερό τηλέφωνο 2109510075.
  Αν έχει κοντά σου ΕΚΠΑΖ, μπορείς επίσης να τηλεφωνήσεις μήπως το παραδώσεις http://www.ekpaz.gr/contact/.
  Μακάρι να τα καταφέρει, καλό κουράγιο!!!
   
 3. Δεν γνωρίζω παρα πολλά για να σου πω, αλλα αν επικοινωνούσες με ΑΝΙΜΑ ή ΕΚΠΑΖ, Ορνιθολογική Εταιρία ή τη Φιλοζωϊκή (αφου βλεπω οτι εισαι Θεσσαλονίκη) ίσως να σε καθοδηγούσαν κιόλας.
  Και συγχαρητήρια για την κίνησή σας για την απροστατευτη ψυχούλα.

  Ελπίζω να βρεθεί βοήθεια.
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Όχι ποτέ ψωμί, καλύτερα λίγο νερό με ζάχαρη και περίμενε συγκεκριμένες οδηγίες. Αυτά είναι εντομοφάγα, θέλουν ζωική πρωτεΐνη.
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

 6. Μαρία μου, σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες! Ο κοντινότερος εδώ στην Ουρανούπολη που βρίσκομαι είναι ο "εθελοντής" από Θεσσαλονίκη που τυχαίνει να είναι και του Δήμου Μουδανιών υπάλληλος (κατάλαβες ποιός, να μην γράφω όνομα) και είχαμε ένα θέμα με κάτι αδέσποτα μαζί του πριν 2 μήνες...Οπότε, δεν παίζει να έρθει για βοήθεια, αφού δεν ήρθε τότε ούτε στα 6 χμ που ήμουν με 3 κουτάβια και ήταν και δουλειά του να τα πάρει, καθώς δουλεύει στο Δήμο στην αντίστοιχη θέση....Τότε μου είχε πει κυνικά να τα αφήσω εκεί που τα βρήκα.....και ας φάνε και καμία φόλα....Θα κάνω ότι μπορώ για το μικρό σε κάθε περίπτωση! Ευχαριστώ!
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αν έχεις σύνδεση σταθερού πάρε ΑΝΙΜΑ , δίνουν αναλυτικές συμβουλές από το τηλέφωνο.
  Έχει κήπο και γεωσκώληκες εκεί; Είναι λίγο , κάπως αλλά, τι να ταΐσεις;
   
 8. Κια όσο τους έπαιρνα όλους τηλέφωνο....το μωρό πέθανε....Θα πάω να το θάψω σε ένα λοφάκι και για άλλη μία φορά θα στεναχωρηθώ που δεν κατάφερα να σώσω μια ψυχούλα...Πέταξε στο ουράνι τόξο, μακριά από τις έγνοιες, το μικρό μου...Καλό ταξίδι...(((((
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ανατολία μου, πέρα από το γενικά δύσκολο του εγχειρήματος, αυτό πρέπει να χτύπησε πέφτοντας, διαφορετικά θα ζούσε κάποιες ώρες τουλάχιστον.
  Καλό του ταξίδι....:(
   
 10. Κατα πάσα πιθανότητα, γιατί κάπως καθόταν περίεργα...((( Κρίμα!( Ξεψύχισε μέσα στο χέρι μου, αυτό μου έφερε πολύ κακές αναμνήσεις....Τέσπα....(
   
 11. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Δυστυχώς Ανατολία μου στην προσπάθειά μας να σώσουμε ζωάκια, βιώνουμε πολύ συχνά τέτοιες πίκρες. Πρέπει να το συνηθίζει κάποιος (όχι να γίνεται αναίσθητος φυσικά). Μην στεναχωριέσαι, ήταν η τύχη του, μάλλον η κακοτυχία του....
   
 12. Ναι, κρίμα....Οσο πιο μικρά είναι σαν πουλιά, τόσο πιο ευαίσθητα, γμτ!(
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν πιστεύω πως θα μπορούσες να κάνεις κάτι περισσότερο.
  Η πορεία της υγείας του είχε πάρει την κάτω βόλτα.
  Η φύση είναι πολύ πιο αυστηρή από μας σε τέτοια θέματα.
   
 14. Ναι, δυστυχώς, έχεις απόλυτο δίκαιο...(
   
Φόρτωση...