Χάσημο πούπουλων απο την ουρά

Συζήτηση με θέμα Χάσημο πούπουλων απο την ουρά, που ξεκίνησε από gpontikakos, στο Forum 'Ασθένειες - Τραυματισμοί Εξωτικών Πουλιών' του PetBirds, 8 Ιουλ 2008.

 1. gpontikakos

  gpontikakos PB New Member

  Σήμερα βγήκαν όλα τα μικρά ζεμπράκια απο τη φωλιά! Αυτό που παρατήρησα είναι ότι σε δύο απο τα μικρά, έλειπαν φτερά λίγο πάνω απο τη ουρά, σε σημείο να φαίνεται το δέρμα. Το ίδιο έχει και ο αρσενικός, πατέρας των μικρών. Στην αρχή νόμιζα οτι είχε χάσει τα πούπουλα στη περιοχή επειδή όταν τα πήρα ο ιδιοκτήτης του πετσοπ το είχε πιάσει απο την κλούβα με απόχη. Αργότερα έβγαλε πούπουλα στο σημείο αλλά πάλι τα έχασε.
  Γνωρίζει κανείς κάτι για αυτό ή το έχει ξανασηναντίσει?
  Μόνο το ένα κατάφερα να φωτογραφίσω έτσι που να φαίνεται το σημείο.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. μηπως τα μαδαει η θηλυκια?αυτηνης της λειπουν φτερα εκει η οχι?
   
 3. Μήπως τα μαδάει η θηλυκιά; Στα δικά μου σε μια περίπτωση συγκεκριμένη θηλυκιά μαδούσε πάντα τον αρσενικό της πριν κάνει αυγά. Μετά ξαναφύτρωναν τα πούπουλα και στην επόμενη γέννα ξανά τα ίδια. Στο ίδιο ακριβώς σημείο. Μία φορά έφτασε στο σημείο να του έχει μαδήσει σχεδόν όλη την πλάτη.
   
 4. gpontikakos

  gpontikakos PB New Member

  Το έκανε κάποια στιγμή στον αρσενικό αλλά πολύ λίγο, τουλάχιστον όσο το είχα προσέξει. Αυτό που με προβλημάτισε είναι οτι στο ίδιο ακριβώς σημείο λείπουν και απο τα δύο μικρά. Μπορεί να το έκανε και σε αυτά?
  Κάτι που ξέχασα να αναφέρω, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι είναι σχετικό, είναι το γεγονός οτι και σε κάποια μικρά απο την πρώτη γέννα φέυγουν συχνά τα πούπουλα με τις πιτσιλιές στην ουρά. Αυτό το είχα δει και αφού τα είχα χωρίσει και τα είχα βάλει σε άλλο κλουβί.
  Είχα διαβάσει στο φόρουμ, οτι αυτό μπορεί να είναι λόγο έλειψεις ιχνοστοιχείων (αν θυμάμαι καλά) της θυληκιάς. Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί?
   
 5. Δυστυχώς όταν το κάνει για πολύ καιρό ένα πουλί (να μαδάει τα υπόλοιπα) δεν αντιμετωπίζεται γιατί του έχει γίνει συνήθειο. Αν είναι στην αρχή του, με καλής ποιότητας άμμο (που να περιέχει ιχνοστοιχεία, μέταλλα κλπ) και βιταμίνη στο νερό η οποία πρέπει επίσης να περιέχει ιχνοστοιχεία. Κυκλοφορούν και κάποια σπρέι για να ψεκάζεις τα "θύματα" και να μην τους τραβάει πλέον τα φτερά αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα.
   
 6. και σουπιοκοκκαλο γιωργο!
  αν δεν εχεις βαλε 2 μεσα στο κλουβι να εχουν!
   
 7. Συνήθως η θυληκιά τραβάει φτερά και πουπουλα από άλλο πουλί που είναι μαζί της.Όταν ειδηκά θέλει να κάνει φωλιά είναι ίσως το καλύτερο υλικό.(πούπουλα & φτερά)
   
 8. Στα ζεμπράκια το κάνει για άλλους λόγους γιατί ο αρσενικός χτίζει τη φωλιά. Συνήθως το κάνει λόγω έλλειψης κάποιων στοιχείων από τη διατροφή. Στα σημεία από τα οποία βγαίνουν τα πούπουλα υπάρχουν συγκεντρωμένα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επειδή τα ζεμπράκια έχουν το συνήθειο να ξύνουν το ένα το άλλο από μικρά καταλαβαίνουν αυτή τη συσσώρευση ιχνοστοιχείων. Όταν για μεγάλα διαστήματα δεν βρίσκουν από τη διατροφή αυτά τα στοιχεία στρέφονται στα πούπουλα των υπόλοιπων πουλιών καθώς η ρίζα του πούπουλου περιέχει ιχνοστοιχεία. Όταν συνεχίσουν για μεγάλο διάστημα τους γίνετε συνήθειο και δεν κόβεται ακόμη και αν διορθωθεί η διατροφή τους. Επίσης μικρά που έχουν γονείς οι οποίοι τα μαδούσαν πολλές φορές παρουσιάζουν το συνήθειο κατά την ενηλικίωσή τους.
   
 9. gpontikakos

  gpontikakos PB New Member

  Η διατροφή τους θέλω να πιστεύω οτι είναι πλήρης. Τουλάχιστον αυτό προσπαθώ.
  Τώρα που τελειώνει το πρώτο σουπιοκόκαλο, τους έχω βάλει και δέυτερο, έχουν και πέτρα για το ράμφος. Επιπλέον τους δίνω κεχρί και σε σπόρους και σε τσαμπί και μαρούλι. Απο σπόρους τους δίνω την Prestige premium, καθώς επίσης για την περίοδο της αναπαραγωγής της Orlux Forti patee και Frutti patee. Άμμος υπάρχει πάντα και στον πάτο του κλουβιού αλλά και σε βιταμινοθήκη, της Vitakraft.
   
 10. gpontikakos

  gpontikakos PB New Member

  Μήπως οταν σε ένα κλουβί με ένα ζευγάρι και έξι μικρά λείπουν στα εφτά απο τα οχτώ πουλιά, τα πούπουλα του συγκεκριμένου σημείου, αυτός που τα έχει ακόμα είναι και ο ένοχος? Και στην δική μου περίπτοση δεν είναι άλλο απο το θυληκό!
  Ίσως είναι λίγο τραβηγμένη η σκέψη μου αλλά κάπως κολλάνε όλα μεταξή τους. Όταν πήρα το ζευγάρι την δέυτερη εβδομάδα έκαναν την πρώτη τους γέννα, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να ήταν απο πριν ζευγάρι. Στον αρσενικό που ήταν στην ίδια κλούβα με τη θυληκιά, έλειπαν απο την αρχή τα πούπουλα σε εκείνο το σημείο, πράγμα που κάνει να πιστεύω ακόμη περισσότερο οτι ίσως να της έχει γίναι συνήθειο τελικά της θυληκιάς!
   
 11. 8520

  8520 PB New Member

  τραβάει τα πουπουλα των άλλων πουλιων μαλλων γιατι είναι πυρρωμέννη και θελει να γενήσει ξανα
   
 12. Για ζεμπράκι μιλάμε. Έχεις δει ποτέ τα συγκεκριμένα πουλιά να κάνουν κάτι τέτοιο επειδή είναι πυρωμένα;;;

  Αν δεις και λίγο παραπάνω το ξαναείπαμε.
  Βασίλης Παράθεση:
  Αρχική Δημοσίευση από larys [x]
  Συνήθως η θυληκιά τραβάει φτερά και πούπουλα από άλλο πουλί που είναι μαζί της.Όταν ειδικά θέλει να κάνει φωλιά είναι ίσως το καλύτερο υλικό.(πούπουλα & φτερά)

  Στα ζεμπράκια το κάνει για άλλους λόγους γιατί ο αρσενικός χτίζει τη φωλιά. Συνήθως το κάνει λόγω έλλειψης κάποιων στοιχείων από τη διατροφή. Στα σημεία από τα οποία βγαίνουν τα πούπουλα υπάρχουν συγκεντρωμένα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επειδή τα ζεμπράκια έχουν το συνήθειο να ξύνουν το ένα το άλλο από μικρά καταλαβαίνουν αυτή τη συσσώρευση ιχνοστοιχείων. Όταν για μεγάλα διαστήματα δεν βρίσκουν από τη διατροφή αυτά τα στοιχεία στρέφονται στα πούπουλα των υπόλοιπων πουλιών καθώς η ρίζα του πούπουλου περιέχει ιχνοστοιχεία. Όταν συνεχίσουν για μεγάλο διάστημα τους γίνετε συνήθειο και δεν κόβεται ακόμη και αν διορθωθεί η διατροφή τους. Επίσης μικρά που έχουν γονείς οι οποίοι τα μαδούσαν πολλές φορές παρουσιάζουν το συνήθειο κατά την ενηλικίωσή τους.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 13 Ιουλ 2016
 13. Γιώργο έχω κι εγώ μια τέτοια θηλυκιά να στην δώσω να κάνουν παρέα;:D

  Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι. Μόλις απογαλακτιστούν οι νεοσσοί (αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό) την ξεχωρίζεις σε ένα κλουβί μόνη της. Στην επόμενη αναπαραγωγή θα φανεί αν είναι από έλλειψη κάποιων στοιχείων ή της έχει γίνει συνήθειο. Για τα βγαλμένα πούπουλα μην αγχώνεσαι αναπληρώνουν πολύ γρήγορα τα ζεμπράκια.
   
 14. 8520

  8520 PB New Member

  sorry νομιζα ότι το εκανε το θυλικό
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 13 Ιουλ 2016
 15. gpontikakos

  gpontikakos PB New Member

  Αν και δεν το ήθελα αυτό θα κάνω, θα τα χωρίσω! Έχει κάνει είδη 2 γέννες και δεν την βλέπω να πτοήτε. Οπότε ο χωρισμός είναι μονόδρομος.
  Ελπίζω έτσι να ξεπεράσει και το χούι της με το μάδημα και επίσης να μην το έχει μεταδώσει και στα μικρά.
  Βασίλη κανένα φίμοτρο για ζεμπράκια υπάρχει?:rolleyes: Μήπως να φτιάξουμε ένα και να το πατεντάρουμε?:D
  Πάντως νομίζω οτι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πλέον. Πριν τα πάρω, εκτός απο το μείγμα σπόρων για εξωτικά δεν πιστεύω να τους έδιναν κάτι άλλο, οπότε το συνήθειο το έχει καιρό. Ελπίζω να το ξεπεράσει, αλλιώς θα τη βάλουμε μαζί με τη δικιά σου, να μαδάει η μία την άλλη μήπως και ηρεμίσουν!:D
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...