Χάρη & Νάσος – αποτυχία στην πρώτη γέννα

Συζήτηση με θέμα Χάρη & Νάσος – αποτυχία στην πρώτη γέννα, που ξεκίνησε από anatolia, στο Forum 'Αναπαραγωγή Παπαγάλων' του PetBirds, 25 Ιαν 2016.

 1. Όλα ξεκίνησαν με το αμοιβαίο ξύσιμο τσουλουφιού, το κορτάρισμα και το τραγούδι του Νάσου προς την Χάρη. Μετά ακολούθησε έντονο ξύσιμο και κομμάτιασμα των χαρτιών στον πάτο της κλούβας. Αρχικά νομίζαμε ότι παίζουν, όπως το κάνανε συνήθως και κριτσίνιζαν τις άκρες από τα χαρτιά. Μετά παρατηρήσαμε ότι το ζευγάρι εκδήλωνε νευρικότητα και εχθρικότητα προς εμάς, ιδίως όταν βάζαμε τα χέρια μέσα στο κλουβί για να αλλάξουμε τις ταΐστρες/ποτίστρες, κλπ. Μας κυνηγούσαν να μας δαγκώσουν και αρκετές φορές κατάφεραν πολύ οδυνηρές δαγκωνιές μάλιστα.
  Όταν πλέον καταλάβαμε τι συμβαίνει και είδαμε ότι η Χάρη συνέχεια κρυβόταν κάτω από τα συσσωρευμένα χαρτιά με τις ώρες, πήγαμε και πήραμε αμέσως μια φωλιά. Με το που την τοποθετήσαμε και μόλις που πρόλαβε να την ξύσει λίγο ο Νάσος, η Χάρη μπήκε μέσα και εκείνο το βράδυ δεν κουνήθηκε από εκεί.
  Την άλλη μέρα βρήκαμε μέσα το πρώτο αυγό και χαρήκαμε πολύ. Τις επόμενες ημέρες κύλησαν όλα φυσιολογικά, τα πουλιά εναλλάσσονταν στην φωλιά και κατάφερε η Χάρη να κάνει τελικά 4 αυγά, όμορφα και μπαμπάτσικα. Και ξεκίνησε η περίοδος που τα κλωσούσαν με πολύ επιμέλεια και τα δύο.
  Ωστόσο, όταν φτάσαμε στην 18η ημέρα, πήγαμε να δούμε με τον φακό εάν είναι γονιμοποιημένα και μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη εκεί. Κανένα δεν εμφάνισε ίχνος γονιμοποίησης παρόλο που ήταν όμορφα και υγιή εξωτερικά. Ούτε φλέβες, ούτε μαύρες κουκίδες, ούτε κάτι να πάλλεται μέσα. Μόνο ένας αερόσακος και όλο το υπόλοιπο κίτρινο.
  Είπαμε να τα αφήσουμε άλλες 2-3 μέρες, μπας και κάνουμε λάθος, ωστόσο την άλλη μέρα βρήκαμε ένα σπασμένο αυγό στον πάτο του κλουβιού και την Χάρη να μπαίνει γρήγορα στη φωλιά. Αναρωτηθήκαμε εάν το πέταξαν έξω μόνα τους γιατί κατάλαβαν ότι δεν ήταν καλό;;;;
  Τελικά, την 23η μέρα βγάλαμε την φωλιά, αλλάξαμε το κλουβί, την τοποθεσία του και τα παιχνίδια, γενικά όλο το σκηνικό με την ελπίδα ότι τα πουλιά θα ηρεμήσουν και θα ξεκουραστούν.
  Ωστόσο, μόλις έστρωσα καθαρό χαρτί κάτω, αμέσως άρχισαν να το κριτσινάνε με μανία, είχαν και οι δύο νεύρα και ψάχνανε να κρυφτούν από κάτω. Αποφασίσαμε να βγάλουμε για λίγο το χαρτί και έχει μία εβδομάδα και που δεν στρώνω, αλλά εκείνα παραμένουν νευρικά, ιδίως ο Νάσος, και δεν ηρεμούν, ξύνουν με μανία την πέτρα με το ασβέστιο και ορμάνε στις πρασινάδες με πολύ όρεξη. Τα βγάλαμε για πτήσεις και κάπως ηρέμησαν, μα μόλις μπήκαν στο κλουβί, πάλι τα ίδια.
  Επειδή είναι πρώτη φορά για εμάς και για το ζευγάρι και ίσως κάναμε κάτι λάθος (ή δεν κάναμε;), θα ήθελα όσο περισσότερες συμβουλές μπορείτε να μου δώσετε.
  Θέλουμε να αποφύγουμε να μας κάνουν αυγά άμεσα, ώστε να ξεκουραστεί η Χάρη και να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους και τα δύο.
  Επίσης, νομίζω πως ο Νάσος δεν πρόλαβε να την γονιμοποιήσει, ήταν ελάχιστες οι φορές που τον είδα να προσπαθεί μέσα στο κλουβί να την ανέβει και όλο πέφτανε και οι 2 κάτω, δεν τους έκοψε να το κάνουν στον πάτο. Μήπως αυτό φταίει;;;
  Όσο για τα υπόλοιπα, τα πουλιά είναι απόλυτα υγιή, γυμνασμένα, τρέφονται με τις καλύτερες τροφές, τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά και κάθε μήνα παίρνουν τις βιταμίνες τους, το νερό τους είναι πάντα φρέσκο και εμφιαλωμένο.
  Πώς να αποφύγουμε αυτή την επικίνδυνη περίοδο και να μη μας κάνουν αυγά κάτω στον πάτο ή όταν κάνουν (ελπίζουμε σε 5-6 μήνες ή ακόμη πιο αργά) να είναι γονιμοποιημένα;;;
  Συμβαίνει συχνά αυτό στα κοκατίλ στην πρώτη γέννα να μην είναι κανένα αυγό γονιμοποιημένο ή είναι θέμα τύχης;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.
   
 2. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Τι ηλικία έχουν τα πουλάκια σου? Μήπως οφείλεται στην απειρία τους η πρώτη αυτη αποτυχία??
  Πολλές φορές τα πουλιά βατεύονται πάνω στις πατήθρες. Μήπως οι δικές σου ήταν σε τέτοιο σημείο πολύ κοντά στην κορυφή του κλουβιού και δυσκολευόταν ο νεαρός να την γονιμοποιήσει??
   
 3. Ο Νάσος είναι περίπου 3 ετών και η Χάρη 2,5 περίπου. Το κλουβί έχει 2 πατήθρες σε απόσταση μεταξή τους και χωράνε τα πουλιά να μετακινούνται. Το ότι είναι άπειρα είναι αλήθεια, είναι η πρώτη τους φορά και για τους 2. Το προηγούμενο ζευγάρι μου έβγαινε πάνω στο κλουβί και ζευγάρωνε. Τα βγάζω μέρα παρά μέρα έξω όλα τα πουλιά γενικά, αλλά στην Χάρη με το Νάσο δεν παρατήρησα να κάνουν καμιά τέτοια κίνηση όσο είναι έξω.((( Ευχαριστώ για την απάντηση!
   
 4. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Πάνω απο τις πατήθρες υπάρχει χώρος?? Δηλαδή να ανεβει το ένα πουλι στην πλάτη του άλλου όντας το θηλυκό καθσμενο στην πατήθρα χωρίς να φοβούνται μηπως τραυματιστούν??
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αν θέλεις να αποφύγετε άλλη γέννα, θα πρέπει να βγάλεις την φωλιά, να κόψεις πρασινάδες και αυγό και να αυξήσεις τις ώρες ύπνου τους.
  Τι ώρα κοιμούνται και πόσες ώρες;
  Φυσικά προστάτεψε το θηλυκό με χορήγηση ασβεστίου για λίγες μέρες και πάντα σουπιοκόκκαλο.
  Άλλαξε κάπως την διακόσμηση, διάταξη των αντικειμένων μέσα στο κλουβί και προσπάθησε να βάλεις κάτι άλλο στον πάτο αντί χαρτί.
  Δεν έχει σχάρα ανάμεσα στον πάτο και το κλουβί;
  Μέχρι την επόμενη προσπάθεια ψάξε να βρεις μια κούρνια από ξύλο λίγο πλατιά να υπάρχει διαθέσιμη και παρατήρησε τον αρσενικό μήπως χρειαστεί λίγο κούρεμα στην επίμαχη περιοχή. (αν χρειαστεί με προσοχή θα τα πούμε, μην γίνει κάποια ζημιά).
   
 6. Παιδιά, ΣΟΣ! Αλλάξαμε τη διακόσμηση και όλο το κλουβί γενικά, βγάλαμε εντελώς το χαρτί από τον πάτο και μόλις τώρα είδαμε στον πάτο ένα αυγό!
  Τι να κάνουμε;;;; Να τα χωρήσουμε τα πουλιά;;;; Δεν νομίζω να πρόλαβαν να κάνουν κάτι για να γονιμοποιηθούν.
  Τι να κάνουμε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Πως να σταματήσω την Χάρη να κάνει αυγά;;;;;;
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αυτό δεν γίνεται. Όσα αυγά είναι να κάνει θα τα κάνει. Έχεις δύο επιλογές αν δεν θέλεις να προχωρήσεις σε αναπαραγωγή. Ή πετάς κατευθείαν ένα-ένα τα αυγά που κάνει ή βάζεις φωλιά και την αφήνεις μια εβδομάδα να εκτονώσει το ένστικτό της και τα πετάς μετά όλα μαζί.
  Σε κάθε περίπτωση ενίσχυση ασβεστίου.
   
 8. Της βάλαμε ξανά φωλιά τώρα και ο Νάσος πάει και την ξύνει με πολύ ζήλο. Αυτό που είπες για κούρεμα στο Νάσο, τι ακριβώς εννοούσες; Εχω μεγάλες αμφιβολίες ότι πρόλαβαν να κάνουν κάτι αυτές τις μέρες, αλλά θα την αφήσω να κάνει τα αυγά για να της φύγει το ένστιγκτο.
  Επίσης, από ποιά μέρα μπορούμε να δούμε εάν είναι ένα αυγό γόνιμοποιημένο; Για να τα δούμε και να τα απομακρύνουμε αμέσως αν δεν είναι, ώστε να μην φάνε ξανά οι γονείς ταλαιπόρια τζάμπα τόσες μέρες;;;;;
  Ευχαριστώ!
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Από την 5η μέρα και μετά μπορείς να δεις. Ρίξε μια ματιά στο βιντεάκι

  Αυτή είναι μία τακτική που ακολουθούν στα καναρίνια. Δεν ξέρω αν συντρέχει λόγος για το δικό σου ή αν οφείλεται σε κάτι άλλο η αστοχία του ή κάποιο πιθανό πρόβλημα. Δες παρακάτω αλλά μην προχωρήσεις πριν το ελέγξεις σχολαστικά και πριν ακούσεις γνώμες και άλλων ατόμων γύρω από το θέμα.
  https://petbirds.gr/threads/Μικρά-μυστικά-προετοιμασίας.1625/#post-12961
   
 10. Ευχαριστώ πολύ-πολύ! Θα τα εξετάσουμε όλα σχολαστικά!))
   
 11. Καλησπέρα και πάλι!
  Η μία αναποδιά μετά την άλλη! Βάλαμε το αυγό μέσα στη φωλιά, μαπινόβγαιναν τα μαιμούνια και το έσπασαν....(((( Να δούμε αν κάνει αύριο το δεύτερο η Χάρη. Ευχαριστώ πάντος πολύ για την πολύτιμη βοήθεια!
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αν είναι αυτό που είχαν κάνει έξω, ίσως επίτηδες το έσπασαν. Αναμονή και παρατήρηση :)
   
 13. Ναι, αυτό ήταν το αυγό. Επίσης, μόλις τώρα παρατήρησα ότι κάνουν προσπάθεια να ζευγαρώσουν μέσα στο κλουβί...Λετε να έχουμε επιτέλους καλά νέα;;;;
   
 14. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μακάρι, το εύχομαι!!!
   
 15. Να ρωτήσω και κάτι άλλο, μήπως ξέρετε. Αφού ήδη έχει κάνει ένα αυγό και μάλλον το δεύτερο το έχει στα σκαριά για αύριο η Χάρη, ο Νάσος θα προλάβει να γονιμοποιήσει κάποιο που είναι να έρθει αυτές τις μέρες; Η όλα θα τα κάνει η Χάρη αγονιμοποίητα; Πως λειτουργεί γενικά το όλο πράγμα;;;
   
 16. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αν υπάρχει επιτυχημένο βάτεμα ακόμα και προ ημερών, όλα τα επόμενα αυγά θα είναι γόνιμα.
   
 17. Οκ, ευχαριστώ πολύ! Μένει να δούμε τώρα τι θα γίνει....))
   
 18. Παιδιά, καλησπέρα!
  Σήμερα ελέγξαμε τα 3 αυγά που έκανε η Χάρη και είδαμε στο φως ότι μοιάζουν άδεια. Εχουν πολύ λιγότερο κότρινο μέσα από ότι στην πρώτη γέννα και αναρωτιόμαστε, μήπως είναι πάλι μη γονιμοποιημένα;;;;((( Σήμερα είναι η 5η ημέρα από τότε που έκανε το τελευταίο αυγό. Ξέρετε να μας πείτε κάτι σχετικά;;;
  Σκεφτόμαστε να περιμένουμε άλλες 2-3 μέρες και να τα πετάξουμε τότε, αν δεν δούμε κάτι. Πάλι αποτυχία, βρε γμτ;;;;;;!!!
   
 19. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κάθεται τα κλωσσάει; Γιατί να βιαστείς να τα πετάξεις; Αν δεν είναι σπασμένα και τα ζεσταίνει, άφησέ την. Και αυτή θα εκτονωθεί και δεν ξέρεις κιόλα, μπορεί να είναι γόνιμα, μην απογοητεύεσαι προκαταβολικά :)
   
 20. Ναι, Μαρία, τα κλωσσάνε μαζί και ανά βάρδιες, ως συνήθως. Αλλά σήμερα δεν είδαμε ούτε φλέβες, ούτε κάτι άλλο (δεδομένου ότι πάμε για 6η μέρα). Και το κίτρινο μέσα ήταν πολύ μικρότερο από ότι στα αυγά που έκαναν την πρώτη φορά. Διαβάζω σε ξένα φόρουμ ότι τους τα βγάζουν σε 7-10 μέρες, και άλλοι αφήνουν να τα κλωσσίσουν μέχρι που να βαρεθούνε και τα ίδια. Επειδή είναι δεύτερη και απανωτή φορά ανησυχώ για την Χάρη, μήπως της κάνει κακό στην υγεία όλο αυτό, ταλαιπορία, σκέφτομαι ακόμη και να τα χωρίσω για λίγο (κάπως δύσκολο, γιατί ο Νάσος τρελαίνεται όταν χάνει τη Χάρη από τα μάτια του και ουρλιάζει σε όλο το σπίτι)...Να τα αφήναμε να κάτσουν 10 μέρες λες;;;
  Ευχαριστώ πολύ!
   
Φόρτωση...