Φωτισμός εκτροφείου

Συζήτηση με θέμα Φωτισμός εκτροφείου, που ξεκίνησε από misalouris, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 13 Αυγ 2014.

 1. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αφορμή για το θέμα στάθηκε η παρακολούθηση κάποιου video στο διαδίκτυο στο οποίο απεικονίζονται οι κλωβοί ενός εκτροφείου καναρινιών στο οποίο ο φωτισμός είναι με led και άμεσος. Το θέμα βέβαια αφορά κυρίως τους εκτροφείς εσωτερικού χώρου και με ενδιαφέρει εμένα προσωπικά μια κι ανήκω σ΄αυτούς.
  Έχω αρκετό καιρό που ψάχνω διαρκώς γιατί η τεχνολογία μας ξεπερνά γρήγορα.
  Ήδη από την περσινή εκτροφική χρονιά άλλαξα τα balast (ο μηχανισμός εκκίνησης των λαμπτήρων φθορισμού) και από μηχανικά οδηγήθηκα σε ηλεκτρονικά ασπαζόμενος τις συμβουλές του Δρ. Peter Coutteel που μας έβαλε σε σκέψεις σχετικά με τη συχνότητα των λαμπτήρων του εκτροφείου μας και το "στραβοσκοπικό φαινόμενο" που δημιουργούν.
  Επειδή ο φωτισμός είναι αυτός πρέπει να "αναπληρώνει" (όσο μπορεί καλύτερα) τον ήλιο στα πουλιά προσφέροντας τις απαραίτητες UVA και UVB και να δημιουργεί τις κυριότερες καταστάσεις αναπαραγωγικής προδιάθεσης θα ήθελα μέσα εδώ να αντιπαρατεθούν οι γνώμες όλων, εδικών και μη ώστε από τα συμφραζόμενα να οδηγηθεί ο καθένας μας στις δικές του αποφάσεις και συμπεράσματα και φυσικά να μην τον κατευθύνουμε εμείς.
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Από αισθητική άποψη είναι άψογα, κατά την γνώμη μου.

  Αυτό που θέλεις να μάθεις στην ουσία, αν κατάλαβα καλά, είναι αν οι λάμπες Led ντιμάρονται και αν εκπέμπουν φως όμοιο με αυτό των τύπου Arcadia;
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σταύρο το γράφω καθαρά ..... " θα ήθελα μέσα εδώ να αντιπαρατεθούν οι γνώμες όλων, εδικών και μη ώστε από τα συμφραζόμενα να οδηγηθεί ο καθένας μας στις δικές του αποφάσεις και συμπεράσματα και φυσικά να μην τον κατευθύνουμε εμείς."
  Δηλαδή ποιος είναι ο κατάλληλος φωτισμός κατά τη γνώμη σας ...όσο περισσότερες τόσο καλύτερα.
  Η γνώμη σου και οι γνώμες όσων γνωρίζουν θα βοηθήσουν και εμένα αλλά και πολλούς άλλους .. το πιστεύω... και το ελπίζω.
   
 4. Μου αρέσει η ιδέα. Θα ήθελα να μάθω. Δυστυχώς όμως εγώ δε μπορώ να βοηθήσω.
   
 5. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δυστυχώς Γιάννη, εκτός από έναν άντε και δύο που πιστεύω ότι μπορούν και θα ήθελαν να μοιραστούν τέτοιου είδους εμπειρίες, δεν θα υπάρξουν περισσότεροι.

  Και επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω με γρίφους, εσωτερική εκτροφή κάνουν συνήθως όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εξωτερικό χώρο για να αναπτύξουν την εκτροφή τους. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι (ίσως με μεγαλύτερη εμπειρία στην εκτροφή εσωτερικού χώρου) που το ενδιαφέρον τους αφορά μόνο σε πουλιά που γεννούν ολόκληρο το χρόνο. Από αυτούς, δεν "διαρρέουν" πληροφορίες.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Χα χα χα.... ωραία θα γράψω πρώτος το φωτισμό που έχω στο δικό μου εκτροφείο, άλλωστε ανήκω σ' αυτούς που ΔΕΝ κρατούν μυστικά και έχουν την εκτροφή ως χόμπι για πάρα πολλά χρόνια.
  Όπως είπα είναι εσωτερική εκτροφή κατ' επιλογή (έχω αυλή), για να μπορώ να "ελέγχω" τόσο τις συνθήκες και άρα το χρόνο αναπαραγωγής όσο και το περιβάλλον των πουλιών (όσο αυτό είναι εφικτό) από ασθένειες εξω-παράσιτα κλπ.

  breeding season 2014 149.jpg
  Πίσω λοιπόν από τους κλωβούς αναπαραγωγής και σε απόσταση περίπου 10 εκατοστά υπάρχουν λάμπες φθορισμού (στο ling αναφέρονται τα τεχνικά στοιχεία μα αν θεωρηθεί διαφήμιση να τη διαγράψουμε) οι οποίες έχουν ψυχρό φως 5300 Kelvin πολύ κοντά στο 5500 Kelvin που θεωρείται ως ιδανικό. Και "καλύπτουν" μερικώς τις ανάγκες σε ακτίνες για UVA και UVB προσπαθώντας να αναπληρώσουν το ηλιακό φως.
  Το ξεκίνημά τους - εκκίνηση - γίνεται με ηλεκτρονικό πλέον τρόπο (ηλεκτρονικό balast)
  Ballast new 01.jpg

  για να αποφεύγουμε όπως είπα το στραβοσκοπικό φαινόμενο που σε μας είναι αδιόρατο αλλά στα πουλιά που είναι πιο ευαίσθητα απολύτως αντιληπτό και φυσικά πολύ ενοχλητικό. Σε ότι αφορά τις ώρες φωτισμού νομίζω έχει καλυφθεί με άλλα post's.

  Οι ενστάσεις μου για το δικό μου φωτισμό αφορούν στη διάχυσή του μέσα στους κλωβούς. Αν δείτε στην αρχική φωτογραφία υπάρχουν κλωβοί υπερ-φωτισμένοι και κάποιοι άλλοι με μειωμένο φωτισμό.
  Αν δεν υπήρχε η οικονομική πίεση ίσως άλλαζα ριζικά όλο το φωτισμό ... αλλά ακόμη και για το χόμπι μας ... αυτό θα θεωρηθεί πολυτέλεια.
  Έτσι λοιπόν προσπαθώ μέσα από την κουβέντα να δω πως μπορώ να το βελτιώσω. Εδώ στο Βόλο δεν γνωρίζω ανθρώπους που να μπορούν ή ακόμη καλύτερα να θέλουν να βοηθήσουν. Αυτό και μόνο αυτό.
  Σ' αυτή την παρέα γνωρίζω ανθρώπους, με πολλές γνώσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα και άποψη σε εκτροφικά θέματα και αυτούς κυρίως θέλω να προτρέψω στη συζήτηση ώστε μέσα από την κουβέντα να βγάλουμε το σωστό αποτέλεσμα που θα ισορροπεί όμως και με τα οικονομικά ανταλλάγματα. Φυσικά θα είναι σεβαστές οι γνώμες και των υπολοίπων.... ο διάλογος χτίζει την εξέλιξη!
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 7. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Γιατί συμβαίνει αυτό Γιάννη, λιγότερες λάμπες από όσες χρειάζονται;

  Υ.Γ. Νοικοκυρεμένος χώρος!
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σταύρο με ειλικρίνεια δεν γνωρίζω. Σήμερα το πρωί είδα αυτό το video και αισθάνθηκα σχετικά άβολα, γι αυτό ξεκίνησα και τη συζήτηση. Αν κάποιος ξεκινάει σήμερα να ετοιμάσει αναπαραγωγικό χώρο, τι φωτισμό θα του συστήναμε?
  Θεωρητικά πρέπει να υπάρχει συνεχή εξέλιξη και εναρμόνιση με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το πρωί βρήκα κάτι λάμπες led στο ebay που έχουν τιμές φωτισμού 5500 -6000 kelvin, έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ανατολή -δύση, σχετικά προσιτή τιμή αλλά και πάλι δεν θα ξέρω αν θα είναι σωστός ο φωτισμός μια και δεν γνωρίζω την ακριβή έντασή του σε watt.
   
 9. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Γιαννη οι λαμπες που χρησιμοποιεις ειναι κατι αναλογο με αυτες? Arcadia Bird Products | Arcadia Aquatic Γιατι led? Θα μπορουσες με ενα φυλλο σκεδασης του φωτος να εχεις καλυτερο αποτελεσμα και με μη λεντ λαμπες, οχι?
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Φοίβο τι εννοείς με το "φύλλο σχεδίασης του φωτός"?
   
 11. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Δεν εγραψα σχεδιασης :D

  Δες τη φωτο πιο κατω και προσεξε που ακουμπαει η λαμπα, αυτο εννοω
  [​IMG]
   
 12. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Έχεις δίκιο.... 50 χρονών μάτια... τι περιμένεις? ΘΑ κάνει καλεί διάχυση αλλά που το βρίσκεις και σε τι τιμή?
   
 13. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 13 Ιουλ 2016
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Έχεις δίκιο Μαρία φοβερό θέμα, άλλωστε και ποιον δεν απασχόλησε. Απλά η πρόταση του Φοίβου είναι πολύ καλή.... δεν την είχα σκεφτεί. Το θέμα είναι που μπορούμε να τα βρούμε.
   
 15. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Αυτα τα εχω δει σε ενυδρεια στην οροφη τους ωστε να διαχεεται ομοιομορφα το φως στο ενυδρειο, δεν μπορω ομως να βρω το ονομα τους ακριβως αλλα αν ρωτησεις σε πετ σοπ ή καταστημα που εξειδικευεται στα ενυδρεια θα σου πουν πως να το ζητησεις και που.
   
 16. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Υπάρχει αυτό το eshop ΦΩΤΙΣΜΟΣ | Ενυδρεία και αξεσουάρ, ενυδρειακός εξοπλισμός, igna.gr στην Κομοτηνή. Ο ιδιοκτήτης του ο Ιγνάτιος , είναι μέλος στο φόρουμ για τα ψάρια που παρακολουθώ και γνωρίζω πως είναι πολύ συνεργάσιμος , καλό άτομο και "ψαχτήρι". Μπορείτε να τον ρωτήσετε, στέλνει παντού και έχει γνώσεις πολύ καλές και απ΄ό,τι λένε τα παιδιά καλές τιμές.
   
 17. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Μαρία λογικά αυτά είναι... μας έδωσες φοβερή πληροφορία.
   
 18. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Μπορείς να φτιάξεις απλούς αλλά λειτουργικούς ανακλαστήρες απο αλουμινόχαρτο ή απλά μπορείς να χρωματίσεις μια μεγάλη επιφάνεια πίσω από τις λάμπες με λευκό χρώμα.
  Διαφορετικά μπορεις να ψαξεις σε ηλεκτρομάγαζα πχ

  http://www.organic-growshop.gr/Κατοπτρα-Ανακλαστηρες/View-all-products.html

  Δεν θα δεις μεγάλη διαφορά με τους παραπάνω τρόπους.

  Από αυτά που βλέπω στις φωτό αν έβαζες λίγες έξτρα λάμπες οριζόντια στα σημεία που δεν εχεις αρκετό φως θα έλυνες το πρόβλημα σου
   
 19. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ένα σχετικά καλό βήμα έγινε.... βρήκαμε το όνομα στα ελληνικά "Ανταυγαστήρας φωτιστικών" αλλά και στα Αγγλικά "recessed Luminaires. Και μια οικονομική λύση με αυτό το προϊόν
   
 20. YannisK

  YannisK PB Known Member

  τέλειο το προιόν !
   
Φόρτωση...