Φωνη καρδερινας

A

AZAX

PB New Member
#1
Αγαπητοί φίλοι,
αντιμετωπίζω το εξής παράξενο κατά την άποψή μου:
Μία καρδερίνα μου εκεί που τα "ρίχνει" βροντόφωνα, ξαφνικά και χωρίς να αλλάξει ρεπερτόριο, συνεχίζει χαμηλόφωνα, ίσα-ίσα που ακούγεται.
Πάει κάπου το μυαλό σας???
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Ι

ΙΟΑ

PB New Member
#2
Για τέτοια θέματα ο ειδικός είναι ο Λέλος.Στείλε σχετική ειδοποίηση.
 
Λ

Λέλος

Banned
#3
AZAX είπε:
Μία καρδερίνα μου εκεί που τα "ρίχνει" βροντόφωνα, ξαφνικά και χωρίς να αλλάξει ρεπερτόριο, συνεχίζει χαμηλόφωνα, ίσα-ίσα που ακούγεται.
Όταν λες τα ρίχνει σημαίνει μάλλον τέτοια εποχή που είναι πυρωμένη μάλλον ότι "κράζει" λέει δηλαδή κραχτές τις φωνές και επαναλαμβανόμενες, αν ναι έχω να πώ το εξής 1) Τα πουλιά στο πύρωμα κράζουν για επικοινωνία για άλλα πουλιά και όταν δεν παίρνουν απάντηση συνεχίζουν στο ίδιο ρεπερτόριο, όταν όμως αντιληφθούν πως υπάρχει "κάτι" δυναμώνουν την ένταση της φωνής έως και κοντράρουν , είναι λοιπόν φυσιολογικό να ακούς άλλες φωνές δυνατά και άλλες σε φυσιολογικά πλαίσια. 2) Μήπως το πουλί δεν μπορεί να "βγεί" φωνητικά και χαμηλώνει παίρνοντας ανάσες στο τελείωμα του στησιματός του? Θα πρέπει να παρατηρήσεις σε ποιά σημεία "κολλώνει" και να μας πείς λεπτομέρειες
 
K

kristhegreek

PB New Member
#5
Η καρδερίνα εφαρμόζει την "αρχή του ασυρμάτου", δηλαδή βγάζει φωνούλες για να γίνει αντιληπτή από άλλες καρδερίνες που πιθανόν βρίσκονται τριγύρω, σταματά για να ακούσει αν υπάρχει άλλη γύρω και ξαναρχίζει το ίδιο μέχρι να πάρει απάντηση. Με τον ίδιο τρόπο κατευθύνονται τα κοπάδια στον αέρα από τον αρχηγό του κοπαδιού, καθώς όλα τα άλλα πουλιά του κοπαδιού ξεχωρίζουν τη φωνή του.
Πάει κάπου το μυαλό σας???
Μπορεί να είναι από φυσιολογική αντίδραση, μέχρι ασθένεια (που το εμποδίζει να συνεχίσει).
Η λέξη είναι παρακολούθηση, κάτσε και δες το πουλάκι, τρώει ; κοιμάται τη μέρα; αναπνέει κανονικά; μήπως στρεσάρεται υπερβολικά; μήπως φοβάται;
Τα πουλιά δεν μιλάνε, αλλά μπορούν να μιλήσουν, σε αυτόν που τα παρακολουθεί και ξέρει τις αδυναμίες και το χαρακτήρα του κάθε πουλιού.
 
A

AZAX

PB New Member
#6
Αγαπητέ Λέλο,
σ΄ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου. Θα παρατηρήσω γενικότερα και θα επανέλθω.
Όμως πιστεύω ότι μάλλον χαμηλώνει σε ολόκληρο "στίχο" και όχι σε "ρεφραίν".
Ευχαριστώ και πάλι.
ΑΝΔΡΕΑΣ
 
Λ

Λέλος

Banned
#8
Πιο ολοκληρωμένη άποψη για να συμφωνήσω και με τον Χρήστο είναι να ακούσεις το πουλί το χάραμα πρίν αρχίσει να βαράει κοντράροντας άλλα πουλιά , την ώρα που ξυπνάει το πουλί. Κοίτα και τα ξαναλέμε.
 
Top