Φυσιολογία του τραγουδιού ενός καναρινιού φωνής

Συζήτηση με θέμα Φυσιολογία του τραγουδιού ενός καναρινιού φωνής, που ξεκίνησε από Paianas, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 17 Φεβ 2015.

 1. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Τα κάτωθι στοιχεία περιλαμβάνονται σε σχετικές αρθρογραφίες για τα καναρίνια φωνής μέσα από το Ιντερνετ.
  Σας τις παραθέτω και πιστεύω ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, έτσι ώστε όλοι να κατανοήσουμε μερικούς από τους τρόπους λειτουργίας του τραγουδιού του αγαπημένου μας πουλιού.

  Μπορούν δηλαδή δύο φωνές να ηχούν μαζί σε αρμονία (διπλοφωνία) ή να δημιουργούν πολύπλοκα τραγούδια.
  Σε κάποια είδη, οι νότες είναι ίδιες μόνο που η μία φωνή τους τραγουδά υψηλότερα. Κάποια άλλα επιλέγουν να εναλλάσσουν τις φωνές για κάθε νότα.

  Μια καταπληκτική πτυχή του αναπνευστικού συστήματος των πουλιών που τους επιτρέπει να παράγουν παρατεταμένο ήχο τραγουδιού, είναι ότι η αναπνοή γίνεται με τη βοήθεια «μίνι-ανασσών" κατά τη διάρκεια του τραγουδιού. Εκτιμάται ότι ένα πουλί παίρνει ταυτόχρονα 25 αβαθείς αναπνοές ανά δευτερόλεπτο, ενώ εκπέμπει το τραγούδι του. Αυτό επιτρέπει η πίεση στο αναπνευστικό σύστημα να παραμένει σχετικά σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, καθιστώντας περιττό για το πουλί να σταματήσει έτσι ώστε να πάρει ανάσα.

  Επιπλέον, ενώ τα θηλαστικά έχουν μια ενεργή φάση εισπνοής, που ελέγχεται από μυϊκή δράση στο διάφραγμα, και μια παθητική φάση εκπνοής όταν ο αέρας διαφεύγει καθώς το διάφραγμα επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση, στο πουλί όλες τις φάσεις της αναπνοής περιέχουν παθητικά και ενεργά συστατικά, λόγω της δράσης συγκεκριμένων ομάδων μυών.

  Υπάρχει ακόμη και μια θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι ο αέρας κινείται γύρω από το αναπνευστικό σύστημα των πτηνών σε μια κατεύθυνση, σε αντίθεση με την αμφίδρομη ροή που βρέθηκε σε θηλαστικά.
  Αυτή η μονόδρομη ροή θεωρείται ότι είναι ο λόγος που το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο ήταν μια αποτελεσματική προειδοποίηση του μολυσμένου αέρα.

  Μονολότι η ανατομία-φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος είναι σχεδόν ίδια ανάμεσα στα καναρίνια φωνής, εντούτις υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσο αφορά το τραγούδι τους.Τα παρακάτω διαγράμματα μας βοηθάνε να καταλάβουμε τις διαφορές στις διαφορετικές γραμμές ανάμεσα στις τρεις(3) φυλές τραγουδιού:

  Roller
  Belgian Waterslage
  Spanish Timbrado

  Αν και φαίνεται ίσως απλό το τραγούδι των καναρινιών φωνής επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και για αυτό παρατηρείται ποικιλία στο τραγούδι ακόμα και ανάμεσα στη ίδια φυλή καναρινιών φωνής (ίδια ράτσα αλλά διαφορετικές νότες-ρεπερτόριο). Παράγοντες όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση, διατροφή,περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός πουλιού.Κατά κύριο λόγο μεγάλο ρόλο παίζει και ο γενετικός παράγοντας.Υπάρχει μια ακτίνα τραγουδιού μέσα στην οποία μπορεί να διακυμανθεί το τραγούδι ενός πουλιού.

  Πολλές έρευνες έχουν γίνει όσο αφορά τα αγαπημένα μας πουλάκια σχετικά με τον τρόπο που αυτά τραγουδούν καθώς και με το πως μαθαίνουν τις διάφορες μελωδίες.

  Διάφορες Έρευνες ανακάλυψαν ότι :

  1. Τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου του καναρινιού έχουν την ικανότητα να αναγεννώνται. Αυτό συμβαίνει κατά την διαδικασία της πτερόρροιας και επιτρέπει στον εγκέφαλο του καναρινιού να παραμένει νέος και ικανός να μαθαίνει τραγούδια σε όλη του την ζωή!

  2. Τα περισσότερα πτηνά εκκολάπτονται από τα αυγά τους έχοντας ήδη διαπλάσει τις μελωδίες μέσα τους.

  3. Ακόμα και σε ηλικία δυο εβδομάδων,τα μικρά μπορούν και αναγνωρίζουν ένα μικρό απόσπασμα μελωδιών.

  4. Έπειτα από καταγραφή της δράσης των νευρώνων στον εγκέφαλο ωδικών πτηνών, βρήκαν ότι τα νεαρά ωδικά πτηνά που μαθαίνουν να κελαηδούν, κάνουν πρόβες των μελωδιών που ακούνε, στον ύπνο τους!

  πηγή :timbrado hellas blogspot
   
Φόρτωση...