Φτερά που δεν έχουν φυτρώσει εντελώς

Συζήτηση με θέμα Φτερά που δεν έχουν φυτρώσει εντελώς, που ξεκίνησε από dread05, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 26 Μαρ 2015.

 1. Παρατηρώ στην πλάτη της κανάρας μου ότι υπάρχουν μερικά φτερά που δεν έχουν βγει πλήρως από τους κάλυκες τους αλλά προεξέχουν μισό με ένα εκατοστό πάνω από το δέρμα. Αν δε κάνω λάθος τα φτερά αυτά ήταν εμφανή και πριν την εκτός εποχής πτερόροιας που πέρασε τον Νοέμβριο αλλά όχι πριν την κανονική του καλοκαιριού. Δηλαδή κάποιο πρόβλημα με την ανάπτυξη τους στην πρώτη που δεν διορθώθηκε στην επόμενη. Οι ερωτήσεις μου είναι δύο, πρώτον αν θα πρέπει να με ανησυχήσει αυτό που βλέπω και δεύτερον αν κάτι τέτοιο μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε κύστες φτερών. Επίσης να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βοηθήσω το πουλί, είτε φαρμακευτικά είτε με αφαίρεση των προβληματικών φτερών.
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν ανεβάσεις μια φωτογραφία που να περιέχει την επίμαχη περιοχή του πτηνού θα έχουμε καλύτερη εικόνα από αυτή που προσπαθούμε με το μυαλό μας να δημιουργήσουμε...
  Θα την περιμένουμε..
  Υποθέτω λοιπόν πως είναι στη διαδικασία φύτρωσης τα νέα φτερά για να καλύψουν τις απώλειες φτερών της περιοχής.. Σε 10-15 περίπου μέρες θεωρητικά θα έχουν αναπτυχθεί και θα έχουν καλύψει το πτηνό. Και για να απαντήσω σε αυτό που ρωτάς....
  Η εκτός εποχής αλλαγής φτερών είναι από μόνη της ικανή να μας βάλει σε ανησυχία... δεν είναι φυσιολογικό... και ως τέτοιο θέλει διερεύνηση. Νομίζω το είχαμε καλύψει αυτό το θέμα λίγους μήνες πριν.
  Επίσης οι κύστες των φτερών δημιουργούνται από φτερά (κάλυκες φτερών) που δεν έχουν τη δύναμη να διαπεράσουν το δέρμα και αναπτύσσονται υποδόρια... Στη δική σου περίπτωση πάλι από όσα μπορώ να υποθέσω δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα...ή κάνω λάθος.
   
 3. Όχι δε κάνεις λάθος, μιλάμε για περίπτωση που τα φτερά διαπεράσανε τους κάλυκες αλλά δεν αναπτύχθηκαν, απλά αναρωτιέμαι αν αυτό είναι πρόδρομος εμφάνισης κυστών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε σε διαδικασία φύτρωσης νέων φτερών αφού η πτερόροια τέλειωσε στα μέσα Δεκέμβρη (εκτός και αν φυτρώνουν και φτερά εκτός πτερόροιας :p). Φωτογραφία προς το παρών δε μπορώ γιατί είμαι στο μαγαζί.
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Όποτε μπορέσεις... και φυσικά μετά θα είμαστε σε καλύτερη εικόνα.
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μήπως μαδήθηκε μόνη της για να κάνει φωλιά και τώρα ξαναφυτρώνουν τα φτερά? Η πλάτη είναι ένα σημείο που μπορούν να αυτομαδηθούν τα θηλυκά! Εγώ κάποτε είχα θηλυκό που το έκανε! Από την θέληση της να κάνει φωλιά!
   
 6. ianos

  ianos Daily Active Member

  Το πουλάκι είναι σε εσωτερικό χώρο κι αν ναι, ποια είναι η θερμοκρασία και η ξηρότητα του χώρου;
  Επίσης, ποια η ηλικία του;μη διατροφή του περιέχει αμινοξέα ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β;
  Υπάρχει περίπτωση να εχει έξω παράσιτα;
  Η πτερόρροια ξεκίνησε πότε; Και, πότε άλλαξε τα φτερά πτήσης;
   
 7. Ένα ένα :) Το πουλί είναι σε εσωτερικό χώρο με σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμών και χωρίς πολύ υγρασία. Δεν έχει εξωπαράσιτα και η διατροφή του είναι ισορροπημένη. Πέρασε κανονική πτερόροια τον Σεπτέμβριο όπου και εμφανίστηκαν κάποια ακανόνιστα φτερά στην πλάτη του και ξαναπέρασε πτερόροια τον Νοέμβριο με τα περίεργα φτερά να ξαναφυτρώνουν εκεί. Λέω περίεργα φτερά γιατί προεξέχουν κάπως και ξεχωρίζουν. Τα μισοφυτρωμένα φτερά είναι ακριβώς κάτω από αυτά. Να σημειώσουμε ότι πριν και οπο τις δύο πτερόροιες προηγήθηκαν ασθένειες.
   
 8. ianos

  ianos Daily Active Member

  Μάλλον, χρειαζόμαστε φωτο μήπως και καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.
  Τώρα είναι υγιής; εννοώ κατά τα άλλα.
   
 9. Υγιής είναι πολύ σχετικό. Μετά από όσα πέρασε είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τρώει κανονικά, σφυρίζει, κελαηδάει (!) και γενικά έχει αυτή την υπερένταση που έχουν τα θηλυκά τέτοιο καιρό.
   
 10. ianos

  ianos Daily Active Member

  φωτό θα μας στείλεις; και από κοιλιά, στήθος - καρίνα, αμάρα, πλάτη
   
 11. Με συγχωρείται για την καθυστέρηση, ορίστε οι φωτογραφίες. Αυτά είναι τα περίεργα φτερά που σας έλεγα.
  20150402_144619.jpg 20150402_144302.jpg 20150402_144636.jpg 20150402_144706.jpg
   
 12. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Εντάξει δείχνει μια περιοχή με σχετικό πρόβλημα που σιγά σιγά κατά τη γνώμη μου θα επανέλθει πλήρως....
  Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό και ως τέτοιο δεν μπορεί να ανακόψει τις αναπαραγωγικές διαθέσεις του και του δικού σου σχεδιασμούς.
   
 13. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Δεν φαίνεται έντονη η αραίωση πάντως, εκεί δεν είναι που ακουμπάει όταν κοιμάται με γυρισμένο κεφάλι;
  Αν μπορείς άλλαξε τις πατήθρες με στρογγυλές και αν είναι δυνατόν ξύλινες.
  Σαν να έχουν λίγο παραπάνω υγρό οι κουτσουλιές της;
   
 14. Οι κουτσουλιές της είναι πολύ πιο στερεές από ότι ήταν μερικούς μήνες πριν. Αν δεν έτυχε να διαβάσεις προηγούμενα post μου, ο πτηνίατρος πιστεύει ότι μετά από κοκκιδίωση αλλοιώθηκαν οι εντερικές λάχνες της με αποτέλεσμα να μην συγκρατεί αρκετό νερό. Το πουλί είναι έτσι 8 μήνες τώρα και φαίνεται υγιές.
   
Φόρτωση...