Φανέτα

Συζήτηση με θέμα Φανέτα, που ξεκίνησε από Λε-Μα, στο Forum 'Γενικά για Ιθαγενή Πουλιά - Υβρίδια' του PetBirds, 26 Νοε 2008.

 1. Λε-Μα

  Λε-Μα PB New Member

  Η Φανέτα. Μετά από μερικά χρόνια εκτροφής, αναζήτησης, συζητήσεων με παλαιότερους εκτροφείς και πολλές ώρες παρατήρησης, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για ένα από τα πιο συναρπαστικά και ατίθασα πουλιά της εκτροφής μου, τη Φανέτα. Πρόθεσή μου δεν είναι να το "παίξω" έξυπνος, αλλά να βοηθήσω όσο μπορώ τους καινούργιους φίλους που αποφάσησαν (επιτέλους) να ασχοληθούν και αυτοί με αυτά τα συναρπαστικά (για μένα) και ατίθασα πουλιά. Στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις.

  Φανέτα ή Φανέτο (Carduelis Cannabina)

  Η Φανέτα ανήκει στην οικογένεια των σπιζιδών ή φριγγιλίδων, στην κατηγορία των καρδουελιδών. Είναι ενδημικό είδος στην Ευρώπη, την Β.Αφρική, τη Δ. Ασία, διακρίνεται σε επτά υποείδη με μικροδιαφορές στην ονοματολογία. Ζει ακόμη στη Ν. Αμερική και την Ωκεανία από ανθρώπους που τις ελευθέρωσαν εκεί και πολλαπλασιάστηκαν. Στη φύση περνάει το πιο μεγάλο διάστημα της ημέρας σε χωράφια και βοσκοτόπους. Είναι πουλιά που αποφεύγουν γενικά τις επισκέψεις σε κατοικημένες περιοχές.

  Οι ήχοι που κάνει η Φανέτα κατά την ώρα του κελαηδίσματος, δεν μοιάζει σε κανένα άλλο πτηνό. Έτσι κανένας δεν μπορεί να μπερδέψει το κελάηδισμά της, αφού είναι το χαρακτηριστικότερο όλων των πτηνών και δεν μοιάζει με κανένα άλλο απ’ όσα έχουμε ακούσει. Το κελάηδισμα αυτό είναι ένα μακρύ, μελωδικό και με πολλούς φθόγγους τσιτσίρισμα που επαναλαμβάνεται.  Τα αρσενικά έχουν μήκος 14cm περίπου και βάρος γύρω στα 30γρ., λίγο πιο μεγάλα από τα θηλυκά τα οποία φτάνουν τα 13-13,5cm και βάρος γύρω στα 25γρ. Οι αρσενικές με τις θηλυκές Φανέτες δεν έχουν μεγάλες διαφορές ως προς το χρώμα. Έχουν κεφάλι καφέ με λευκό στο μπροστινό μέρος δεξιά - αριστερά απ’ το ράμφος με ελαφρά κλίση προς το λαιμό και λίγο λευκό στο κέντρο του στήθους τους.

  Στις φτερούγες πτήσης έχουν μαύρα φτερά με λευκή λωρίδα στη μέση και λευκά φτερά, ανάμεσα στα μαύρα φτερά της ουράς και πλάτη σκούρη καφέ σοκολατί χρώμα με ρίγες μαύρες που εκτείνονται ως την ουρά της.

  Οι σημαντικότερες διαφορές που έχουν και ξεχωρίζουν τα δύο φύλα είναι στο στήθος. Τα θηλυκά έχουν διάστικτα σκούρα έντονα στίγματα και συνεχώς διακοπτόμενα, ενώ στα αρσενικά υπάρχουν τα ίδια στίγματα όχι όμως τόσο έντονα. Την άνοιξη όταν έρχεται η εποχή του ζευγαρώματος και όπως λέμε τα πουλιά "πυρώνουν", στο στήθος του αρσενικού μας εμφανίζεται το κόκκινο χρώμα. Το ίδιο με το στήθος χρώμα του αρσενικού εμφανίζεται και στο κεφάλι.

  Η Αναπαραγωγή της Φανέτας

  Η περίοδος ζευγαρώματος της Φανέτας αρχίζει περίπου τον Απρίλιο και τελειώνει γύρω στα μέσα Αυγούστου. Οι φωλιές που πρέπει να "προσφέρουμε" τότε στο ζευγάρι μας για να γεννήσει τα αυγά του, πρέπει να είναι καλά καμουφλαρισμένες, ώστε να εξασφαλίσουμε στα πουλιά μας και ιδιαίτερα στις θηλυκές μας την καλύτερη δυνατή ασφάλεια που θα ήθελαν να έχουν.

  Η θηλυκιά γεννάει 4 με 6 αυγά που τα κλωσάει για 13 ημέρες. Το διάστημα αυτό το αρσενικό μας προστατεύει και δεν εγκαταλείπει τη φωλιά και τη θηλυκιά του ποτέ, αφού βρίσκεται συνεχώς κοντά και οριοθετεί την περιοχή που ανήκει σ’ αυτόν και το ταίρι του με το κελάηδισμά του.

  Αυτή την εποχή τα πουλιά μας χρειάζονται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ιδιαίτερα ζωικές, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους και να τα βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν στο μεγάλωμα των νεοσσών τους.

  Οι μικρές Φανέτες μας θα εγκαταλείψουν την φωλιά τους σε περίπου 14-16 ημέρες και θα συνεχίσουν να ταΐζονται από τον πατέρα, το διάστημα που η μητέρα τους θα κλωσάει την επόμενη γέννα της, μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους εντελώς και να μπορούν να τρέφονται μόνα τους.

  Μαυρίδης Λευτέρης
  ΕΠΑΜ Λέσχη Δράμας
  GR / EP - 046

  Ονομασία: Φανέτα - Φανέτο
  Αγγλική Ονομασία: Common Linnet
  Λατινική Ονομασία: Carduelis Cannabina
  Τάξη: Στρουθιόμορφα
  Οικογένεια: Σπιζίδες

  Διαβάστε επίσης ένα ακόμη άρθρο για το Φανέτο.
  Τελευταία ανανέωση από Stavros: 5 Ιουλ 2015
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 13 Ιουλ 2016
Φόρτωση...