Φαιό ή Ινο, μια εκπληκτική μετάλλαξη καναρινιών χρώματος

Συζήτηση με θέμα Φαιό ή Ινο, μια εκπληκτική μετάλλαξη καναρινιών χρώματος, που ξεκίνησε από mgerom, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 25 Οκτ 2014.

 1. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  ΦΑΙΟ ή ΙΝΟ . Μια εκπληκτική μετάλλαξη όσο και μοναδική. Είναι η μόνη μετάλλαξη στα μελανινικά καναρίνια χρώματος κατά την οποίαν εξαφανίζεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ η ευμελανίνη.
  Αυτό το καφετί πέπλο που διακρίνουμε να καλύπτει το πουλί είναι μόνον η φαιομελανίνη.
  Τα κενά των μελανινών εμφανίζονται λευκά (και κάποιες άλλες φορές κίτρινα ή κόκκινα)
  Είναι η μια απο τις δυό μεταλλάξεις που δίνουν πουλάκια με Κόκκινα Μάτια.

  13233856877_1_8_FTlXxsvN.jpg 23233856877_1_16_WSfoov7r.jpg
   
 2. pap

  pap PB New Member

  και απ'οσο γνωριζω κε.Μακη δεν ζευηαρωνουμε φαιο με φαιο ,αλλα φαιο με καφε.ή κανω λαθος?
   
 3. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Φαίο Χ Φαίο , θα έλεγα κάπως ...διπλωματικά, πρέπει να αποφεύγεται. :)
   
 4. agriniotis6

  agriniotis6 PB New Member

  Πραγματικά πανεμορφο!
   
 5. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Μάκη, έχεις καταλάβει όλη τη διαδικασία σταθεροποίησης μιας μετάλλαξης ?
  Γιατί ενώ έχουμε πλέον κάποιους άξιους και καταξιωμένους εκτροφείς, δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να ''δημιουργήσουμε'' μετάλλαξη...
  Πόσα χρόνια χρειάζονται για να πούμε, το πετύχαμε ?
   
 6. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Νικο , πρέπει κάποιος να είναι πολύ τυχερός για να του "σκάσει" στα χέρια μια μετάλλαξη. Εκτός αυτού, πρέπει να είναι ένα άτομο με πολλές γνώσης , αλλά και με πολύ μεγάλη εμπειρία για να μπορέσει να την διακρίνει. Αν υπάρξουν, με κάποια ευτυχή συγκυρία, αυτοί οι βασικοί παράγοντες ,τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους. Αμέσως μετά έρχεται η ανάγκη εξάπλωσης του μεταλλαγμένου γονιδίου. Ενας εκτροφέας δεν είναι αρκετός, παρά μόνο για τα πολύ αρχικά στάδια. Μετά , στον χορό πρέπει να μπούν και νέοι ΑΞΙΟΙ εκτροφείς ,κάτοχοι πουλιών της βασικής μετάλλαξης(και όχι μόνον) επι της οποίας επήλθε η μεταβολή. Αφου δημιουργηθεί ομάδα , και πλήθος στελεχών της μετάλλαξης, έρχεται η ανάγκη αναζήτησης του καλύτερου τρόπου ζευγαρωμάτων , ώστε να τονιστούν τα νέα χαρακτηριστικά που προσδίδει η μετάλλαξη στο πουλί. Αν στα αρχικά στάδια υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί δια παντός η μετάλλαξη με μια λάθος κίνηση ή με μια αναποδιά , στα επόμενα στάδια υπάρχει ο κίνδυνος οι επιλογές να μην είναι οι ενδεδειγμένες . Κάποιες φορές έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος και ξαναπιάνεται το θέμα σχεδόν απο την αρχή. Τι να απαντήσει λοιπόν κανείς στην ερώτησή σου χωρίς να κινδυνεύει να πέσει έξω ;
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ίσως απαντάται έτσι και ο λόγος που σαν χώρα δεν διακρινόμαστε στην ανάδειξη κάποιου ιδιαίτερου τύπου. Αφού ενώ μονάδες υπάρχουν αξιόλογες, στα θέματα της αποδοτικής συνεργασίας δυσκολευόμαστε "κομμάτι".
   
 8. Υπάρχει λόγος που πρέπει να γίνεται αυτό;
   
 9. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Γιώργο η απάντηση μπορεί να πάρει μορφή άρθρου ή σεμηναρίου. :) Δεν είναι εύκολο να καλυφθεί με λίγα λόγια χωρίς να αφήσει κενά. Αν επιχειρούσα να πώ κάτι περιληπτικά, θα σου έλεγα οτι εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο να ατονίσουν ή να χαθούν κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας (σχέδιο πλάτης, ένταση φαιομελανίνης, μέγεθος ) αλλά και να επηρεασθεί προς το χειρότερο η όραση των πουλιών . Στα κοκκινομάτικα πουλιά, ΣΑΤΙΝΕ και ΦΑΙΟ, η ευαισθησία των ματιών είναι δεδομένη μιας και δεν υπάρχει η ευμελανίνη που θα έπαιζε τον ρόλο του φίλτρου ώστε να προστατεύονται απο το έντονο φώς.
   
 10. Δηλαδή έχουν πρόβλημα όρασης; Για αυτό θέλουν ποιο σκοτεινά σημεία στην εκτροφή?
   
 11. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  ΟΧΙ. Δεν θα το έλεγα αυτό . Σε φυσιολογικές συνθήκες είναι μια χαρά. Δεν θέλει και πολύ όμως το τόσο να γίνει τόοοοοοσο :)
  Είδες τι ρώτησες κι' εσύ εδώ αμέσως , μόλις έγραψα για ευαισθησία των ματιών ;
   
 12. Τότε γιατί πρέπει να έχουν πιο λίγο φως στην εκτροφή τους;
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Γιώργο αφορά το χρωματισμό του φτερώματός τους, όχι με τα μάτια τους.
   
 14. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Βρε Γιώργο , πιο λίγο φώς απο το ΠΟΣΟ ; Εγώ έχω πουλάκια ΣΑΤΙΝΕ (η άλλη ποικιλία κοκκινων ματιών) στις ίδιες φωτιστικές συνθήκες που έχω και τα υπόλοιπα πουλιά χωρίς απολύτως καμία επίπτωση είτε στα μάτια τους είτε στην εν γένει διαβίωσή τους.
  Φυσικά δεν τα πήγα σε μια εξωτερική κλούβα που την κτυπάει ο ηλιος 6 ώρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να έχω συγκριτικές παρατηρήσεις για το πόσο αντέχουν.

  Υ.Γ Σωστά Γιάννη. Ολα τα πουλάκια της καφέ σειράς χάνουν απο την ένταση της μελανίνης τους, στη συνεχή έκθεση στο φώς .
   
 15. Αν δε ρωτήσω εδώ εσάς από που θα μάθω;
   
 16. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Αν σταματήσεις να ρωτάς Γιώργο θα παρεξηγηθώ ! :)
   
 17. Τώρα την πατήσατε όλοι.
   
 18. panosm

  panosm PB New Member

  Φαιο κοκκινα μωσαικα

  faio.jpg faio1.jpg
   
 19. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Πολύ όμορφο το καναρίνι...πραγματικά πανέμορφο και στη φαιομελανίνη αλλά και στις λευκές γραμμές που φτάνουν αν δεν κάνω λάθος μέχρι το κεφάλι.
   
 20. panosm

  panosm PB New Member

  Σε ευχαριστω πολυ,δεν ειναι απο εξαιρετικα δειγματα της μεταλλαξης ομως (διακρινεται και η φαση της πτεροροιας στην οποια βρισκεται) ,περισσοτερο το εβαλα για να υπαρχει μια εικονα για την καθε μεταλλαξη.
   
Φόρτωση...