Περιβάλλον Υιοθέτησε ένα απειλούμενο είδος (από το WWF)

Συζήτηση με θέμα Υιοθέτησε ένα απειλούμενο είδος (από το WWF), που ξεκίνησε από Georgina, στο Forum 'Chit Chat' του PetBirds, 20 Αυγ 2007.

 1. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Υιοθέτησε ένα απειλούμενο είδος
  Είδη προς εξαφάνιση.

  Ποιος μπορεί να τα σώσει;

  Δεκάδες είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται καθημερινά. Αιτία, η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους, το παράνομο κυνήγι, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι κλιματικές αλλαγές. Πολλά από αυτά, δεν έχουμε προλάβει καν να τα γνωρίσουμε. Όμως κάθε είδος που χάνεται, παίρνει μαζί του και ένα κομμάτι της γενετικής και εξελικτικής ιστορίας εκατοντάδων χρόνων, πολύτιμη πηγή γνώσης για τον άνθρωπο.

  Αντιπροσωπευτικά είδη του πλανήτη όπως τα γιγάντια πάντα, αναγκάστηκαν να περιοριστούν στη μισή έκταση από αυτή που καταλάμβαναν πριν μερικές δεκαετίες. Οι τίγρεις έχασαν στη διάρκεια του εικοστού αιώνα το 90% του πληθυσμού τους! Οι ρινόκεροι απειλούνται σχεδόν περισσότερο από κάθε άλλο μεγάλο θηλαστικό: λίγες δωδεκάδες έχουν απομείνει πια. Οι θαλάσσιες χελώνες αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον και οι αφρικανικοί ελέφαντες αποδεκατίζονται για το πολύτιμο ελεφαντόδοντο τους...

  Το WWF, στα πλαίσια των προγραμμάτων του για τα απειλούμενα είδη, προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο ενίσχυσης των προσπαθειών του: την υιοθεσία ενός απειλούμενου είδους! Είτε επιλέξεις το γιγάντιο πάντα ή την τίγρη της Σουμάτρας, είτε ένα από τα είδη που απαντώνται και στη χώρα μας (όπως η χελώνα caretta caretta, το δελφίνι, ο αργυροπελεκάνος ή ο κραυγαετός) συμβάλλεις στην προσπάθεια της οργάνωσης να γνωρίσει σε βάθος, και τελικά να αποτρέψει, τα αίτια που τα απειλούν. Ας βοηθήσουμε όλοι κι ας δώσουμε την ευκαιρία στα μοναδικά αυτά πλάσματα της φύσης να συνεχίσουν να ζουν μαζί μας!

  Αυτή η συμβολική υιοθεσία είναι ένα υπέροχο «δώρο» στον εαυτό μας, στα αγαπημένα μας πρόσωπα, κυρίως όμως στην ίδια τη φύση! Κάθε 'ανάδοχος' θα λάβει το πιστοποιητικό-αφίσα του ζώου που υιοθέτησε, το τριμηνιαίο περιοδικό της οργάνωσης 'Ζωντανός Πλανήτης' για έναν ολόκληρο χρόνο, την κάρτα υποστηρικτή και το ημερολόγιο του WWF Ελλάς. Μάθε πώς μπορείς να υιοθετήσεις το είδος που σε ενδιαφέρει.

  Σύμφωνα με την Kόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών του 2004, που δημοσιοποίησαν οι επιστήμονες κατά την έναρξη του παγκόσμιου συνεδρίου για την προστασία της βιοποικιλότητας, 15.589 γνωστά είδη ζώων και φυτών απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση, σε σχέση με 12.259 είδη που περιελάμβανε η αντίστοιχη λίστα του 2003. Η αύξηση αυτή, που οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγεί πολλούς επιστήμονες στην πεποίθηση ότι η ζωή στη Γη εισέρχεται σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών.
   
Φόρτωση...