Τylan για την μαύρη τελεία

Συζήτηση με θέμα Τylan για την μαύρη τελεία, που ξεκίνησε από Θανάσης Κριαράς, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 22 Δεκ 2015.

misalouris
Best Answer misalouris, 22 Δεκ 2015
Λέω να κάνω για πρώτη φορά στην εκτροφή μου προληπτικά θεραπεία με tylan για την μαύρη τελεία! Γιατί πέρσι είχα αρκετά κρούσματα. Πολλά κρούσματα... Ολόκληρο το Post
 1. Καλησπέρα παιδιά και καλές γιορτές να εχετε!
  Καιρός σιγά σιγά να αρχίζουμε τις προετοιμασίες για το ζευγάρωμα..
  Λοιπόν έχω μια απορία γιατί οι απόψεις διίστανται!
  Λέω να κάνω για πρώτη φορά στην εκτροφή μου προληπτικά θεραπεία με tylan για την μαύρη τελεία!
  Γιατί πέρσι είχα αρκετά κρούσματα.
  Τι πιστεύεται?είναι απαραίτητο στην προετοιμασία?
  Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για την σωστή προετοιμασία των φτερωτών μας φίλων?
   
 2. Best Answer:
  Post #300279 by misalouris, 22 Δεκ 2015
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Πολλά κρούσματα μαύρης τελείας.
  Δηλαδή για ποιο αριθμό μιλάμε.. ή ποσοστό στο περίπου?
  Κανείς, ακόμη και γιατρός δεν μπορεί να πάρει απόλυτη θέση στο θέμα της προληπτικής χορήγησης κάποιου αντιβιοτικού φαρμάκου χωρίς τουλάχιστο να γνωρίζει το μικρόβιο που καλείται να "εξολοθρεύσει", πόσο μάλλον εγώ. Ειδικά για το TYLAN γνωρίζω πως "κτυπά" ένα μέρος από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τη μαύρη τελεία αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορούν να την εμφανίσουν στα μικρά.
  Σκοπίμως δε χρησιμοποιώ ιατρική ορολογία μια και δεν ήμουν ποτέ γιατρός.
  Επειδή όμως έχω δει σε φίλο εκτροφέα, ολόκληρη γενιά νεοσσών να εξαφανίζονται από τη μαύρη τελεία δεν θα μπω και με απόλυτη θέση πάνω στο θέμα σου.
  Πιστεύω όμως πως καλύτερα αποτελέσματα θα είχες στο κοπάδι σου αν η χρήση του είχε γίνει όταν είχε εμφανιστεί το φαινόμενο. Τότε στην κυριολεξία θα μπορούσες να κτυπήσεις το αίτιο...και να απαλλαγείς μια για πάντα.
  Με την προληπτική χρήση γνωρίζω, πως δημιουργούμε ανθεκτικότερα στα αντιβιοτικά φάρμακα μικρόβια και τίποτε περισσότερο.
  Είναι γνωστό πως στην προσπάθεια που κάνουν οι εκτροφείς να περιορίσουν κάθε μορφής απώλειες στην εκτροφή τους, χορηγούν προληπτικά τόσο το tylan όσο κι άλλα συναφή ισχυρά αντιβιοτικά χωρίς όμως ποτέ να υπάρχει μια καταγραφή για το θετικό αποτέλεσμα αυτής της χρήσης. Ειδικά για το tylan αναφέρονται φοβερές παρενέργειες και επιπτώσεις στον οργανισμό των όντων και ειδικά στις υπερβολικές δόσεις του.
  Προσωπικά μπορώ να καταθέσω στη συζήτηση πως πριν αρκετά χρόνια είχα μπει στη διαδικασία παρόμοιων χορηγήσεων. Ακόμη και σήμερα παλεύω να περιορίσω, να μειώσω αυτή την επιθυμία, αυτή την ανασφάλεια που νοιώθω και που πιθανά να με οδηγήσει εκ νέου σε τέτοιες πρακτικές. Απουσιάζει η σιγουριά των απτών αποτελεσμάτων. Απουσιάζει ίσως και η κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση.
  Με μεγάλη σιγουριά όμως μπορώ να πω πως για τα τελευταία χρόνια δεν κάνω προληπτική χρήση του tylan και πως δεν έχω καθόλου (κι εύχομαι να συνεχιστεί αυτό) κρούσματα μαύρης τελείας.
  Σωστή προετοιμασία δε σημαίνει απαραίτητα σκόνες και γιατροσόφια.
  Η καλή προετοιμασία του κοπαδιού κατά τη γνώμη μου, ξεκινάει από το καλοκαίρι και συνεχίζεται με τη σωστή, προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή, την αποφυγή έκθεσης των πτηνών σε διάφορους και επικίνδυνους για την υγεία τους νοσογόνους παράγοντες, την εύρωστη εικόνα των πουλιών, την καθαρή και όμορφη εμφάνισή τους, την καλή υγεία τους.
  Παρ' όλα αυτά, κάτι η ανασφάλειά μας, κάτι η έλλειψη σιγουριάς, κάτι οι πολλές ελλείψεις στο χώρο διαβίωσης της εκτροφής μας .... μας σπρώχνουν στη χρήση κυρίως πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων ...
  Ακόμη κι αυτά όμως χρειάζονται μέτρο γιατί και η υπερδοσολογία οδηγεί στα ίδια κακά αποτελέσματα.
   
 4. Καλησπέρα κύριε Γιάννη θα σας δωσω μια απάντηση στο όταν λέω πολλά κρούσματα τι εννοώ? Σε ένα από τα ζευγαρια μου από τις 3 γεννες πείρα μόνο ένα πουλακι στην πρώτη γεννα τα υπόλοιπα δύστυχος τα έχασα από μαύρη τελια!
  προετοιμασία προσπαθώ να κάνω όσο καλυτερι γίνεται με φυσικούς παράγοντες χρησιμοποιωντας χρησιμοποιωντας διάφορα φυσικά συμπληρώματα οπως ρίγανη μάγια μπίρας σπιρουλινα βρόμη ασβέστιο κτλ στην αυγοτροφη!
  το μόνο χημικο είναι ένα σκεύασμα που βάζω στο νερό 1 φορά την βδομάδα που είναι ασβέστιο φώσφορος και βιταμίνη D3!
  Δεν θέλω ούτε εγώ να τα επιβαρύνω με διάφορα σκευάσματα από ετεριες γτ βάζω τον εαυτό μου στην θέση τους και φυσικά δεν θα ήθελα ούτε και εγώ να περνώ ότι χημικό μου δίνουν !
  Τελος πιστεύω ότι καλό θα ήταν να αφήσω τα πουλάκια να αρχίσουν με το κάλο την όλη διαδικασία και ανάλογος να πράξω
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Εδώ δε μιλάμε για όλο το κοπάδι αλλά για ένα μεμονωμένο ζευγάρι. Αν αυτό το ζευγάρι ή ένα από τα δύο πουλιά το έχεις ακόμη στα εκτροφικά σχέδια της χρονιάς τότε πολύ πιθανό να μπεις στη διαδικασία προληπτικής χρήσης αλλά μόνο υπό την καθοδήγηση ειδικών, τόσο για το φάρμακο όσο και για τη δοσολογία. Με αυτό τον τρόπο δεν εκθέτεις τα υπόλοιπα πουλιά του κοπαδιού σου αναίτια σε καταχρήσεις φαρμάκων.
  Και πάλι δεν θα σου πω αν κάνεις καλά ή όχι...
  Απλά θα καταθέσω την κοινά αποδεκτή άποψη πως όταν ένας οργανισμός δέχεται έτοιμες "ουσίες" αδρανοποιεί σταδιακά το μηχανισμό δημιουργίας τους μέσα στο σώμα του.
  Για παράδειγμα το ασβέστιο θα μπορούσες να το χορηγήσεις ως extra κατά την περίοδο της ωοτοκίας...
  Να ρωτήσω γιατί δεν θυμάμαι να αναφέρθηκε... έχεις εσωτερική εκτροφή?
   
 6. Ναι κύριε Γιάννη είναι εσωτερική η εκτροφή μου και γι αυτο τον λόγω χρησιμοποιώ το σκεύασμα αυτο λόγο της D3
  Τα πουλιά που παρουσίασαν την μαύρη τελεία τα έχω ακόμη στην εκτροφή μου γιατί δεν κατόρθωσα πέρσι να πάρω κάποιο πουλακι από αυτα αφού και το 1 που έβγαλα πέθανε χωρίς να ξερω τον λόγο αφού δεν είχε κάποιο φανερό συμπτωμα
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να υποθέσω πως θα τα βάλεις tylan και πως θα μας ενημερώνεις για κάθε εξέλιξη...
  Ίσως έτσι καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες.
   
 8. Στο συγκεκριμένο ζευγαρι θα βαλω σίγουρα και φυσικά θα σας ενημερώσω!
  για τα υπόλοιπα πιστεύω πως δεν χρειάζεται να βαλω κάτι αν και όλοι οι αλοι μου λένε να κάνω πρόληψη !
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η απόφαση είναι δική σου. Αυτά που λέμε εμείς οι άλλοι είναι απλά νουθεσίες.
   
 10. θα κάνω μόνο σε αυτα που εχω διαπιστώσει το πρόβλημα και δεν θα επιβαρύνω και τα υπόλοιπα!
  θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα και τον τρόπο που το χορήγησα!
  ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σας και τις πολύτιμες πάντα συμβουλές σας !
   
 11. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Συμφωνώ απόλυτα με το Γιάννη!!! Και με αφορμή αυτό που είπε:
  θέλω να πω ένα συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει... ότι η διατροφική προετοιμασία που λέμε για την αναπαραγωγή και που τονίζουμε ότι είναι "1-2 μήνες πριν την αναπαραγωγή" είναι τόσο λάθος σαν κουβέντα... η διατροφή πρέπει να είναι σωστή και ισορροπημένη όλο το χρόνο και όχι μόνο 1-2 μήνες πριν τα ζευγαρώσουμε! Δεν υπάρχει ουσιαστικά διατροφική προετοιμασία. Απλά όταν σιγά σιγά πλησιάζουμε στην άνοιξη πρέπει2-3 μήνες πριν να αυξήσουμε τις πρωτείνες και τη συχνότητα που τους παρέχουμε όλα τα καλούδια σταδιακά ώστε να αντιληφθούν ότι πλέον ήρθε η άνοιξη. Κάθε περίοδο το καναρίνι μας έχει άλλες ανάγκες και εμείς πρέπει να τις σεβόμαστε αν θέλουμε πετυχημένα ζευγαρώματα και υγιής γεννήτορες και απογόνους. Γιατί αν ένα καναρίνι δεν τρέφεται καλά κατά τη διάρκεια της πτερόροιας όσο καλά και να το προετοιμάσουμε από το Φλεβάρη μπορεί να μην έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα! Γι αυτό ξαναλέω σωστή διατροφή όλο το χρόνο! :)

  Σόρρυ για το οφ τόπικ αλλά ήθελα να το πω! :p Θανάση μου εύχομαι να πετύχει η θεραπεία του ζευγαριού αυτού και να μην έχεις άλλα κρούσματα μαύρης τελείας φέτος! :)
   
 12. djpietro

  djpietro PB New Member

  Θαναση Καλησπέρα και απο μενα.Θα σου πω κατι που ειχα κανει εγω πέρσι και δεν εχασα ουτε ενα νεοσσο με μαυρη τελια.Μολις σκασουν τα μικρα δινεις τυλαν στο νερο για 6 συνεχόμενες μερες.θα προσεξες οτι τα μικρα που εχουν την τελια αναπτυσσονται πιο αργα απο τα υπόλοιπα οποτε το αλλο που μπορεις να κανεις ειναι να βοηθας στο ταισμα.Αμα τα μικρα ειναι καλοταισμενα σε συνδιασμο και με το τυλαν θα εχεις πολυ καλύτερα αποτελέσματα πιστευω.αμα περασει μια βδομαδα και τα μικρα δυναμωσουν συνηθως αποφεύγουν τον κινδυνο.
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Πέτρο djpietro να υποθέσω πως προτείνεις χρήση του tylan σε όλα τα πουλιά, έχουν δεν έχουν πρόβλημα?
   
 14. djpietro

  djpietro PB New Member

  Οχι φυσικα κυριε Γιαννη εγω λεω μονο γι αυτά που θα εμφανισουν την τελια.
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Άψογος...
  Οι διευκρινίσεις κάποιες φορές είναι απαραίτητες για τους αναγνώστες.
   
 16. djpietro

  djpietro PB New Member

  Το μονο θεμα ειναι οτι σε μια φωλια που οι 2 απο τους 4 νεοσσους εχουν την τελια αναγκαστικα θα πιουν ολα εκτος αν αυτα που δεν εχουν την τελια μεταφερθουν σε αλλη φωλια.
   
 17. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Από την ώρα που παρουσιάζεται η μαύρη τελεία σε έναν και μόνο νεοσσό γνωρίζω πως εκ των πραγμάτων χρειάζεται αγωγή στο σύνολο της οικογένειας ...
  Τώρα αν πρέπει να μπει το ένα ή το άλλο φάρμακο είναι καθαρά θέμα ειδικών...
   
 18. Ωραία πετρο σε ευχαριστώ πολύ για την βοηθεια σου!
  θα το εφαρμόσω οπως λες!
  αλλά μετά από αυτές τις 6 μέρες δεν ξανα χρειάζεται θεραπεία το ζευγαρι?

  Σωστά κύριε Γιάννη πρέπει να διευκρινιζουμε για να μαθαίνουμε και εμείς που δεν τα ξέρουμε!
   
 19. djpietro

  djpietro PB New Member

  Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα σε ολους.Φιλε Θαναση οχι δεν θα κανεις κατι αλλο στο ζευγαρι.Θεραπεια για την μαυρη τελια δεν υπαρχει τουλάχιστον κατι που να ναι δοκιμασμενο.Αυτη θα εξαληφθει με τα χρονια και με τα ζευγαρωματα που θα κανεις τις επομενες χρονιες.ρωτησα και γω αρκετους μεταξυ αυτων και πτηνιατρους αλλα μονιμη θεραπεια με καποιο σκευασμα για την μαυρη τελια δεν υπαρχει.και το τυλαν δινεται για οσο το δυνατο περισσοτερη μειωση της στην αναπαραγωγη αλλά και τις πρωτες μερες στους νεοσσους οπως σου ειπα και πριν.(ξεχασα να σου πω εγω μετα απ αυτες τις 6 μέρες δινω πολυβιταμινες για 2 3 μερες).την μαυρη τελια εμεις την δημιουργησαμε στα καναρινια με την παροδο των χρονων με τα σκευάσματα,τις χρωστικές αλλα και τις αιμομιξιες που καναμε.Οποτε θελει τον χρονο της για να φυγει.Δωσε προληπτικα αν θες σε ζευγαρια που ξερεις οτι σου την εδωσαν και πέρσι και στους νεοσσους οταν βγουν.
   
 20. Χρόνια πολλά πετρο με υγεία και αγάπη!
  θα κάνω οπως είπαμε θα παρακολουθώ τους νεοσσούς και όπου χρειαστεί θα βάζω!σε ευχαριστω πολύ!
   
 21. djpietro

  djpietro PB New Member

  Καλες επιτυχίες σου ευχομαι με υπομονη και αγαπη πανω απ ολα!
   
Φόρτωση...