Τροφή με ακάρεα σε υγιή πουλιά

Συζήτηση με θέμα Τροφή με ακάρεα σε υγιή πουλιά, που ξεκίνησε από Sylvia, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 27 Απρ 2015.

 1. Καλημέρα παιδιά! Εκπέμπω SOS για άλλη μια φορά! Αυτή τη φορά έκανα μία βλακεία και χτυπάω το κεφάλι μου... Το θέμα ξεκίνησε όταν χρειάστηκε να φύγω από το σπίτι για λίγες μέρες και άφησα τα πουλάκια μου στους δικούς μου. Τα περισσότερα τακτικά μέλη του φόρουμ, θα ξέρετε ότι φροντίζω και ένα πουλάκι με ακάρεα τραχείας, ποδιών κλπ. Τους άφησα λοιπόν οδηγίες να το φροντίζουν τελευταίο, να μην πιάνουν τίποτα κοινό για όλα τα πουλιά μετά από αυτό κλπ. Τα έκαναν όλα όπως τους είπα και ήμουνα ήσυχη. Δεν τους είπα όμως να βάζουν τροφή ίση με μία κουταλιά για κάθε μέρα. Δεν το θεώρησα τόσο σημαντικό και δεν ήθελα να τους δυσκολεύω. Οι μέρες που θα έλειπα δεν ήταν πολλές και όταν γύριζα θα έφτιαχνα τις ταΐστρες. Όταν γύρισα, άδειασα τις φουλαρισμένες ταΐστρες και τις γέμισα ξανά με τροφή σε ανάλογη ποσότητα μετρημένη με κουταλιές. Τους επιπλέον σπόρους τους φύλαξα σε σακουλάκια μέχρι τη μέρα που θα γέμιζα πάλι τις ταΐστρες. Φυσικά έβαλα την τροφή του πουλιού με τα ακάρεα σε ξεχωριστό σακουλάκι. Κι εδώ κολλάει η βλακεία που έκανα. Νομίζω πως εχθές που γέμισα τις ταΐστρες αφηρημένη, μπέρδεψα τα σακουλάκια και έβαλα την τροφή με τα ακάρεα στα υγιή πουλιά... Τι κάνω τώρα;
   
 2. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Άλλαξέ τις τροφές πάλι
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Έχει ακάρεα τώρα το πουλί ή έχει κάνει θεραπεία και από πότε?
   
 4. Του έχω κάνει θεραπεία 2 φορές αλλά δε φαίνεται να απέδωσε. Η πρώτη ήταν σε 2 δόσεις Οκτώβριο και Νοέμβριο και ο γιατρός είπε να περιμένω 2 μήνες για να δω αν δούλεψε. Επειδή δεν είδα σοβαρή διαφορά τον πήγα και το Φλεβάρη- Μάρτη. Γύρω στο Πάσχα του έβαλα και Frontline. Δε φαίνεται να έχει συνέλθει αλλά έχει μία βελτίωση. Ψιλοκελαηδάει και είναι γεμάτος ενέργεια. Κατά τα άλλα Είναι μαδημένος και τα πόδια του σε άσχημη κατάσταση ακόμα.

  Αυτό εννοείται πως το έκανα ήδη. Το θέμα είναι ότι οι τροφές μπήκαν το βράδυ και μέχρι σήμερα το πρωί που το σκέφτηκα, τα ακάρεα θα κάνουν πάρτι σε όλο το κλουβί.
   
 5. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Ψέκασε με ένα ήπιο αντιπαρασιτικό το κλουβί.Μην τρελαίνεσαι.Είπαμε καθαριότητα αλλά δεν είναι και χειρουργείο το κλουβί όλα αποστηρωμένα.Ψυχραιμία γιατί τώρα αν δεις κάτι περίεργο θα πεις αμέσως ωχ κολλήσανε τα πουλιά και αυτό θα είναι μόνο στο μυαλό σου :).
   
 6. χαχαχα έχω ξεκινήσει ήδη! Είδα το ένα να ξύνεται και έπαθα υστερία! Μετά είπα να ηρεμήσω γιατί είναι η ιδέα μου και ψέκασα με λίγο Cevitren. Ελπίζω να είμαι καλυμμένη. Απλά σκέφτομαι ότι από τους σπόρους αυτούς, σίγουρα έφαγαν τα πουλιά πριν ξυπνήσω εγώ και ότι τα ακάρεα θα έχουν μεταφερθεί και στην άμμο, και στα βότανα και στο νερό που σίγουρα τα έχουν ακουμπήσει μετά από τους σπόρους... Έλεγα μήπως πρέπει να αλλάξω κλουβιά και σκεύη για να είμαι σίγουρη.
   
 7. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Αν είναι να το έχεις στο μυαλό σου κάνε το ;)
   
 8. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι με περμεθρίνη - permethrin (όπως το Beaphar Bogena bird insect spray). Είναι πολύ δραστική στα ακάρεα.
   
 9. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το σκεύασμα. Το ρίχνεις στο πουλί ή στο κλουβί;
   
 10. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Παντού, ψεκάζεις
   
 11. OK, ευχαριστώ!
   
 12. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Βρήκα κάποιες οδηγίες χρήσεως (δεν μπόρεσα να τις βρω στα Ελληνικά):

  Instructions for use:
  Shake well before use hold the bird firmly and spray for a few seconds at a distance of 25-35 cm. Start at the rear of the bird and work your way towards the head.
  Spray against the natural lay of the feathers. Spray only the complete feather-deck (not parts of it) Do not spray the insecticide directly on to the birds head or non feathered parts. To treat the head spray the liquid onto a towel or glove and rub it in over the feathers. Treat all birds with Bogena bird spray each time. Ensure good ventilation during and after treatment.

  Repeat if necessary after 14 days.
  It is recommended to wear a plastic glove on the hand holding the bird.
   
 13. χμ... μου το δυσκολεύεις τώρα. Μία φορά είχα κάνει αυτό ακριβώς που περιγράφεται παραπάνω σε ένα πουλί με το Chevitren και μετά είχε κάτσει ακίνητο (στο ίδιο σημείο) 2 μέρες από την τρομάρα... Δύσκολο το βλέπω να το ξανακάνω. Να του ρίξω λίγο από μακριά μπορεί. Να το βρέξω καλά αποκλείεται.
   
 14. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Με το chevitren ψέκασες το πουλί και έμεινε ακίνητο?Μάλλον δίκιο είχε δίκιο ο misalouris που το κατέτασε στα δυνατά :)
   
 15. Σύλβια δεν έχω καταλάβει.. πώς μπορεί να πέρασαν ακάρεα στην τροφή;
   
 16. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Απλά το πουλάκι στρεσαρίστηκε λίγο.. Γι αυτό έμεινε ακίνητο.. Το Chevitren δεν ανήκει στα δυνατά αντιπαρασιτικά φάρμακα.. Είναι κυρίως προληπτικό.
   
 17. Πού μπερδεύτηκες; Πες μου να σου εξηγήσω. Νόμιζα ότι το ανέλυσα στο πρώτο μήνυμα! Μάλλον δεν είμαι καλή στην έκθεση, μπερδεμένα τα γράφω :p
   
 18. Πώς μπορεί να πέρασαν τα ακαρεα στην τροφή; Απο το κουτάλι που αδειάζεις την τροφή στις ταιστρες εννοείς; Το θεωρώ απίθανο.
   
 19. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κατά λάθος έδωσε το υπόλοιπο της τροφής του ασθενούς στα υγιή.
   
 20. Σωστά!
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...