Το παντζάρι ως φυσικό μέσο για τη βαφή καναρινιών

Συζήτηση με θέμα Το παντζάρι ως φυσικό μέσο για τη βαφή καναρινιών, που ξεκίνησε από Stavros, στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 20 Σεπ 2007.

SAKIS_X
Best Answer SAKIS_X, 22 Σεπ 2007
Καλημέρα σε όλους, το παντζάρι, το καρόρο, η σπιρουλίνα κ.α. περιέχουν φυσικές χρωστικές, που ονομάζονται καροτίνες. Αυτές οι ουσίες μεταβολίζονται... Ολόκληρο το Post
 1. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Είναι γνωστό σε πολλούς ότι το παντζάρι (κοκκινογούλι) χρησιμοποιείται ως φυσικό χρωστικό μέσο για τη "βαφή" των καναρινιών χρώματος. Αυτό που δε γνωρίζω προσωπικά είναι με ποιον τρόπο χορηγείται.
  • Προσφέρουμε τους βολβούς ώμους;
  • Προσφέρουμε τους βολβούς βρασμένους;
  • Προσφέρουμε το νερό από το βράσιμο των βολβών η των φύλλων;
  Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το θέμα, γνωρίζει κανείς;
   
 2. Best Answer:
  Post #4559 by SAKIS_X, 22 Σεπ 2007
 3. ορεστης

  ορεστης PB New Member

  Απο οσα ξερω το παντζαρι παρα τις εντονες χρωστικες του δεν βοηθα στην <βαφη>των πουλιων λογω κακου μεταβολισμου του ειναι πολυ καλυτερο το καροτο αν δεν θελεις να δωσεις χρωστικες εμποριου οπως επεισης και η σπυρουλινα που δινει λαμπερο φτερωμα
   
 4. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  -Θα αναφέρω τον τρόπο που το χρησιμοποιώ εγώ.
  Βράζω τα πατζάρια για 1 ώρα περίπου(να κρατάνε λίγο).
  τα καθαρίζω εξωτερικά και τα τρίβω στην "χοντρή" πλευρά
  του τρίφτη.Τρίβω την ανάλογη ποσότητα καρότου ώστε η ανάμηξη του
  να είναι 1/1 με το πατζάρι, και το μείγμα το προσφέρω στα πουλιά σαν φρούτο.
  -Το πατζαρόζουμο το χρησιμοποιώ στην παρασκευή αυγοτροφής με ράσκ,σε συνδιασμό με σπιρουλίνα.(αν ενδιαφέρεται κάποιος μπορώ να γράψω την συνταγή που χρησιμοποιώ για αυγοτροφή ).
  -Δεν γνωρίζω και θα ήθελα να δώ κάποιο άρθρο
  ή αναφορά στον λόγο που καθυστά το πατζάρι ,δύσκολο, στον μεταβολισμό του,όπως λέει ο Ορέστης.
   
 5. muthos

  muthos PB New Member

  καλημερα φιλε Μακη θα μπωρουσες να γραψεις την σινταγη της αυγοτροφης?
   
 6. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  --Η ποσότητα που περιγράφω πιο κάτω ειναι για τις δικές μου ανάγκες που αυτή την στιγμή δεν ξεπερνά τα 20 πουλια και μου κρατά περίπου για 10 μέρες.
  - Ενα φλυτσάνι του τσαγιού ράσκ -σε ένα αρκετά βαθύ λεκανάκι-.
  - Ενάμιση φλυτσάνι νερό (πατζαρόζουμο όταν πρόκειται για κόκκινα)
  Στο νερό αυτό δυαλύω- 1/2 κουταλάκι του γλυκού "κοφτό"-Σπυρουλίνα
  Επείσής προσθέτω 4 κουταλάκια σισαμέλαιο-και 10 σταγώνες multi-vit(περίοδος πτερόρροιας)
  -Οταν το ρασκ τραβήξη εντελώς το νερό (15 λεπτά περίπου) προσθέτω
  -Δύο φλυτζάνια αυγοτροφή εμπορίου(sluis-cede-orlux) και τρία αυγά βραστά(τα
  έχω λιώσει πρώτα καλά με το πηρούνι-ποτέ μπλέντερ-) καθώς επείσης και τα τσόφλια τους .
  -Τα τσιόφλια τα βάζω στο φουρνάκι και αφού ψηθούν τα κτυπάω στο γουδί ,
  πού έχω κληρονομήσει απο την γιαγιά μου, μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη.
  -Αν το μείγμα απο απόψεως υγρασίας είναι πολύ πλούσιο και σβολιάζει ,κτυπάω στο
  multi και προσθέτω 2-3 φρυγανιές ή και περισότερες για να το φέρω στο σημείο που με ικανοποιεί.
  --Το ράσκ δεν τραβάει πάντα το ίδιο νερό, γι' αυτό καλό είναι να το προμηθεύετε
  κανείς απο την ίδια πηγή ,για να μη χρειάζονται διορθώσεις στην συνταγή.

  Υ.Γ Πώ - πώ συνταγές σήμερα ούτε η Βέφα.....
   
 7. SAKIS_X

  SAKIS_X PB New Member

  Ψήφοι: 1
  Καλημέρα σε όλους,

  το παντζάρι, το καρόρο, η σπιρουλίνα κ.α. περιέχουν φυσικές χρωστικές, που ονομάζονται καροτίνες. Αυτές οι ουσίες μεταβολίζονται στο συκώτι του πουλιού και μετατρέπονται ανάλογα με τη γεννετική προδιάθεση του πουλιού σε κανθαξανθίνη για τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα και σε Λουτείνη για τα καναρίνια κίτρινου παράγοντα. Η παραπάνω ουσίες (Κανθαξανθίνη, Λουτείνη) μεταφέρονται μέσο του αίματος στα φτερά όταν αυτά αναπτύσονται. Τα λευκά καναρίνια λογικά, δεν μπορούν να συνθέσουν κανενός είδους χρωστική. Μας ενδιαφέρει από τις καροτίνες ιδιαίτερα η β-καροτίνη, διότι από το μεταβολισμό της δημιουργούνται δύο μόρια Κανθαξανθίνης, σε αντίθεση με την α- και γ-καροτίνη που δημιουργείται ένα μόριο.
  Το πρόβλημα ξεκινάει από τι στιγμή που χορηγούμε στο πουλί μεγάλη ποσότητα β-καροτίνης είτε με φυσικό τρόπο (παντζάρι κλπ) είτε με τεχνιτό (συνθετική β-καροτίνη). Το συκώτι τότε για να μετατρέψει την παραπάνω ποσότητα σε Κανθαξανθίνη, δουλεύει σε "τρελούς ρυθμούς".
  Χρησιμοποιόντας κατευθείαν για το βάψιμο των πουλιών την συνθετική Κανθαξανθίνη αποφεύγουμε την διαδικασία μεταβολισμού. Δηλαδή το πουλί προσλαμβάνει έτοιμη την "χρωστική" και την μεταφέρει μέσου του αίματος στα φτερά. Η υπόλοιπη ποσότητα που δεν χρειάζεται αποβάλεται με τα κόπρανα.
  Δεκαετίες ολόκληρες, εκτροφής κόκκινων καναρινιών με συνθετικές ουσίες, έχουν δείξει ότι στην ουσία δεν δημιουργείται πρόβλημα στο συκώτι των πουλιών από τη χρήση τους. Αντίθετα προσπάθειες για τη "φυσική" βαφή των πουλιών έχουν σταματήσει, κυρίως γιατί δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς το βάθος χρώματος των πουλιών.
  Αρκετοί Γερμανοί εκτροφείς παράλληλα με τη συνθετική χρωστική χρησιμοποιούν και καρότα ή παντζάρι (ζωμό ή τριμένο στην αυγοτροφή). Το κάνουν αυτό, μέσα σε ένα συνολικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν στην εκτροφή τους (δίνουν συγκεκριμένες μέρες όπως πχ 2 φορές την εβδομάδα), για δύο κυρίως λόγους.
  Πρώτον για να μειώσουν το κόστος βαψίματος εφόσον οι φυσικές χρωστικές είναι φτηνότερες (έχουν στον κήπο τους καρότα, παντζάρια κλπ). Και δεύτερον για να υπάρχει ποικιλία και εναλλαγή τροφής ιδιαίτερα κατα την περίοδο της αναπαραγωγής.
  Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα με συνθετικές χρωστικές. ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι εταιρείες χρησιμοποιούν την Κανθαξανθίνη αραιωμένη ως βάση για τη "χρωστική" τους. ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ αγοράζουν και συσκευάζουν (δεν παράγουν οι ίδιες) την Κανθαξανθίνη από 1-2 εταιρείες. Επίσης για να μην δημιουργείται σύγχυση, η Carofyll Red είναι η εμπορική ονομασία συγκεκριμένης Εταιρείας για την Κανθαξανθίνη.
  Σχετικά με την αρχική ερώτηση νομίζω ότι το παντάζι όπως και να το δόσουμε (ζουμί, σε ράσκ, σαν "φρούτο") θα κάνει την ίσια δουλειά.
   
  SAKIS_X, 22 Σεπ 2007
  Best Answer
  #6
 8. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Σάκη ήταν πολύ κατατοπιστική η απάντηση.

  Φαντάζομαι πώς τα φυσικά - φυτικά χρωστικά μέσα δεν είναι τα πιο κατάλληλα για τη "βαφή" πουλιών που πρόκειται να λάβουν μέρος σε κάποια έκθεση - διαγωνισμό. Σίγουρα όμως μπορούν να βοηθήσουν κάπως στην ενίσχυση και τη διατήρηση του κόκκινου χρώματος κάποιων πουλιών από τα οποία δεν προσδοκούμε το "τέλειο".

  Έχω μία ερώτηση ακόμη:
  • Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη "δοσολογία" ή εν πάση περιπτώσει συχνότητα με την οποία θα πρέπει να δίνονται αυτές οι τροφές κατά την περίοδο της αλλαγής πτερώματος;
   
 9. SAKIS_X

  SAKIS_X PB New Member

  Καλημέρα σε όλους,

  Αν και δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για "φυσικές" βαφές, μπορώ να πω ότι ΝΑΙ μπορούμε με φυσικό τρόπο να δώσουμε κάπως χρώμα σε κάποιο πουλί. Βέβαια δεν μπορεί με αυτές τις τροφές να αναδείξει "ολοκληρωτικά" το κόκκινο χρώμμα του. Δεν έχω βρει μέχρι σήμερα κάποια αναφορά σχετικά με τη συχνότητα και την ποσότητα των τροφών που πρέπει να δίνονται. Εκείνο που γνωρίζω όμως είναι, ότι τα καναρίνια κίτρινου παράγοντα "βάφονται" πολύ ποιό εύκολα σε αντίθεση με τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα. Οι εκτροφείς κίτρινων καναρινιών για να δώσουν χρώμα στα πουλιά τους, απ΄όσο γνωρίζω, χρησιμοποιούν καθημερινά κατα την αλλαγή του φτερώματος, σπόρους πλούσιους σε Λουτείνη, όπως ρούπσεν, πρασινάδα κλπ.

  Κάτι που ήθελα να σημειώσω ανεξάρτητα από τα παραπάνω είναι ότι, πολλοί φίλοι των κόκκινων καναρινιών πιστεύουν ότι σε ένα διαγωνισμό κερδίζει το καναρίνι που είναι ποιό κόκκινο. Δεν είναι όμως έτσι. Σχετικά με το χρώμα πρέπει να είναι μεν κόκκινο αλλά να είναι και ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ κατανεμημένο. Δηλαδή να μην υπάρχουν φτεράκια ή περιοχές που θα είναι λιγότερο κόκκινες από το χρώμα που έχει συνολικά το πουλί. Γιαυτό και κατα την πτερρόροια δίνουν καθημερινά χρωστική. Επίσης υπάρχουν και άλλα κριτήρια που βαθμολογούνται όπως το μέγεθος, το φτέρωμα, η γενική εντύπωση, η κατηγορία (πόσο καλά δείχνει ως μωσαικού τύπου για παράδειγμα η μάσκα, το χρώμα στο στήθος, το χρώμα στα φτερά πτήσης κλπ)
   
 10. Αυτα που λετε ολλα ειναι σωστα για το παντζαρι!Αλλα πια εναι η καταλληλη εποχη για να γινουν???????
   
 11. tibardos

  tibardos PB New Member

  γεια σας και από εμένα.ο πατέρας μου 82 χρονών τώρα ειχε ασχολειθει με καναρίνια κόκκινου παράγοντα πριν πάρα πολλά χρόνια με φυσικές μεθόδους (πατζαρια-καρότα-κοκ.πιπεριές)το αποτέλεσμα ήταν σχετικά καλό για εκείνη την εποχή.όταν ένα καλοκαίρι του έφερε ο θείος μου ένα μπουκαλάκι με μια σκόνη άγνωστη για μας τότε(από γερμανια).μας την ειπε καροτινι Β.εβαζε λιγο στο νερο και λιγο στην αβγοτροφη που ετοίμαζε μονος του κατα την διάρκεια της πτεροριας.τα αποτελεσματα θεαματικα.ειδικα τα μικρα μετα της πρωτες γεννες ηταν κοκκινα εντονα λαμπερα πραγμα που δεν συνεβενε τα προηγουμενα χρονια.λες και ηταν αλλα καναρινια.πολυ μετα ηρθαν αυτα τα σκεβασματα και στην Θεσσαλονίκη.το συνέχισε για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα στα πουλιά(συκώτι- αρρώστιες-κλπ).
   
 12. MANOSNAXOS

  MANOSNAXOS PB New Member

  μακη αν θες γρψε μου τη συνταγη σου για την αυγοτροφη.ευχαριστω!
   
 13. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

Μοιραστείτε

Φόρτωση...