Το καναρίνι μου τρώει από τον πάτο του κλουβιού

Συζήτηση με θέμα Το καναρίνι μου τρώει από τον πάτο του κλουβιού, που ξεκίνησε από Sylvia, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 3 Φεβ 2015.

 1. Καλησπέρα! Όπως θα διαβάσατε και στον τίτλο, το καναρίνι μου σπάνια τρώει από την ταΐστρα. Σκάβει σε αυτήν, πετάει τα σποράκια κάτω και μετά κατεβαίνει στο σκαφάκι και τρώει από εκεί. Το έχω σε κλουβί με σχαράκι ανάμεσα στο κλουβί και τον πάτο, αλλά καταφέρνει και τρώει ανάμεσα από τα κάγκελα. Στον πάτο χρησιμοποιώ λευκές κόλλες Α4. Τι να κάνω; Πόσο επικίνδυνο είναι να τρώει στο ίδιο σημείο που κουτσουλάει και στο ίδιο σημείο που βάζω όλα τα καθαριστικά- αντιπαρασιτικά κλπ; Μήπως να αφαιρούσα τελείως το σκαφάκι και να έβαζα μία σακούλα- "βρακάκι" κλουβιού η οποία θα κρέμεται σε μεγάλη απόσταση από τη σχάρα για να μη φτάνει κάτω; Έχω δοκιμάσει να βάλω λιγότερη τροφή για να δυσκολεύεται να τη ρίξει κάτω αλλά πάλι τα καταφέρνει και αδειάζει την ταΐστρα τελείως και τότε φοβάμαι ότι θα μου μείνει νηστικός. Καμία ιδέα;
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τι ταϊστρα του έχεις Σύλβια; Ρωτάω μήπως κάποια επιμήκης του έδινε την ιδέα της απλωσιάς και την προτιμούσε.
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το γεγονός πως τρώει από τον πάτο του κλουβιού είναι από μόνο του κακό και επικίνδυνο για την υγεία του.
  Στο "ταψάκι" του κλουβιού συλλέγονται οι κουτσουλιές του πτηνού, υπάρχει αυξημένη υγρασία και είναι εύκολο να δημιουργηθούν εστίες ανάπτυξης μικροβίων ή άλλων επιβλαβών για την υγεία των πτηνών ασθενειών.
  Συνήθως μεγάλο διασκορπισμό τροφής (σπόρων) κάνουν την πρώτη μέρα που βάζουμε το μείγμα στα τάγιστρα (ταΐστρες) και στην προσπάθεια να βρουν τους πιο αγαπημένους σπόρους πετούν όλους τους άλλους κάτω ... και στη συνέχεια τους ψάχνουν.
  Σαν πρώτη πρόταση θα σε συμβούλευα να δοκιμάσεις διαφορετικά τάγιστα κλειστά ... που θα υποχρεώνουν το πτηνό να φάει μέσα σ' αυτά και που θα είναι πιο δύσκολο να πετάξει κάτω τους σπόρους. Θα μοιράσεις το μείγμα που του αναλογεί σε περισσότερες θέσεις που θα έχουν λιγότερη ποσότητα μέσα.
  Ακόμη για κάποιο σεβαστό διάστημα θα κάνεις τακτικότερο καθάρισμα του χαρτιού που και αυτές τις εστίες μολύνσεων θα μειώσει και τους κινδύνους θα περιορίσει και δεν θα έχει "αποθήκη" τροφής διαθέσιμη εκεί κάτω.
  Πρέπει να προσπαθήσεις να αυξήσεις την απόσταση μεταξύ της σχάρας του κλουβιού και του πλαστικού που την καλύπτει.... εάν βέβαια η κατασκευή του κλουβιού σου το επιτρέπει...
  Αν παρόλα αυτά συνεχίζει ο φίλος τη δράση του... να προμηθευτείς υπόστρωμα από ξύλο οξιάς πάχους 6 έως 10 χιλιοστών που και καλύτερη απορρόφηση της υγρασίας κάνει και ποιο δύσκολη είναι η ανεύρεση της τροφής ανάμεσα στα ξυλάκια.
   
 4. Του έχω την κλασική εξωτερική ταΐστρα. Δοκίμασα να του βάλω εσωτερική αλλά δυσκολευόταν να φάει γιατί το "σκέπασμα" της ταΐστρας (αυτό με τις καμάρες- παραθυράκια) ήταν χαμηλά και το κεφάλι του ήταν πιο πάνω. Επίσης το σημείο που έπρεπε να πατήσει ήταν πολύ κοντά με το σκέπασμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που ήθελε να φάει, να γέρνει το κεφάλι πίσω και να κάνει ολόκληρη "σβούρα- μανούβρα" για να βάλει το κεφάλι του στο άνοιγμα. Όταν την έβαλα χωρίς σκέπασμα πέταγε τα σποράκια κάτω για πλάκα!
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σύλβια εδώ περιγράφεις (μάλλον) το σχήμα της κλειστής ταΐστρας που σου προτείνω να δοκιμάσεις.
  Έχεις κάποια φωτογραφία για να μη μιλάμε στον "αέρα"?
  Να είσαι σίγουρη πως θα σκύψει και θα φάει... αμέσως μόλις πεινάσει.
  Δεν νομίζω πως θα χάσεις κάτι αν τις δοκιμάσεις για 2-3 βδομάδες.
   
 6. Μήπως υπάρχει κάποια φωτο ή κάποιο link για να καταλάβω για ποιο είδος μιλάμε;

  Μέχρι τώρα αυτή ήταν η "λύση" που μπορούσα να σκεφτώ κι εγώ.

  Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Έχει αυτά τα γατζάκια στο πλάι, τα οποία δε γίνεται να πάνε πιο κάτω, εκτός αν βάλω το σούπερ μπαμπά να μου ηλεκτοκολλήσει ένα κομματάκι σίδερο στο κατάλληλο σημείο για να βάλω τα γατζάκια εκεί.

  Πολύ καλή ιδέα!

  Ναι, την ανεβάζω αμέσως!

  Αυτή τον δυσκόλευε 03022015269 copy.jpg
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Περίπου........
  Κάτι σαν αυτή στο σύνδεσμο http://www.ornitalia.gr/taistres/192--.html, είχα στο μυαλό μου. Υπάρχουν και εξωτερικές και εσωτερικές.
   
 8. τέτοια του έχω τώρα, εξωτερική. Αν υπάρχει και εσωτερική, δε χάνω τίποτα να δοκιμάσω.
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν αλλάζει πολλά. Καλύτερα άσε αυτή που έχεις...
  Οπότε σου μένει να δοκιμάσεις αυτά που γράφτηκαν νωρίτερα....
  Δοκιμάζεις λοιπόν και μας γράφεις τα συμπεράσματα... έτσι περισσότερο για τη γνώση.
   
 10. Ωραία, ευχαριστώ πολύ!
   
 11. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Αυτη η συμπεριφορα δειχνει σαν να προσπαθει να διαλεξει σπορους ετσι? Αν εβαζες μια τελειως ανοιχτη ταιστρα στο πατωμα (τυπου μπανιερας με λιγα σπορακια ωστε να αναγκαστει αν τα φαει ολα) σε μια καθαρη γωνια οπου δεν πεφτουν κουτσουλιες, λες να βοηθουσε?
   
 12. gianniskilkis

  gianniskilkis PB New Member

  Σύλβια να του βάζεις τροφή σε ένα ποτηράκι , αυτά με τα δαχτυλίδια που χρησιμοποιούνται για αυγοτροφή και έξτρα σπόρους .

  upload_2015-2-4_21-9-31.jpeg
   
 13. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Νομίζω πως και πάλι πολύ εύκολα θα τα πετάει όλα κάτω...
   
 14. Κάναμε ακριβώς την ίδια σκέψη! Σκέφτηκα αφού τρώει από κάτω, να του βάλω εξαρχής κάτω την τροφή, σε κάποιο δοχείο που να μοιάζει με μπανιέρα. Φοβήθηκα όμως τις κουτσουλιές -όπως λες κι εσύ- και δεν το έκανα. Μπορώ όμως να διαμορφώσω το κλουβί ώστε να μην έχει πατήθρες ακριβώς από πάνω και να το δοκιμάσω. Ξέρετε αν υπάρχει κάποιο δοχείο που να βοηθάει; Η μπανιέρα είναι μεγάλη για τέτοια δουλειά.

  Αυτά είναι τα αγαπημένα μου ποτηράκια! :p Λες να βοηθήσουν; Φοβάμαι ότι θα τα αδειάζει πιο εύκολα.

  Έτσι πιστεύω κι εγώ Αλίκη.
   
 15. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Mήπως θα έπρεπε πριν απο όλα να αναρωτηθούμε, γιατί, αυτή η συμπεριφορά ;
  Προσωπικά πριν αλλάξω όλες τις ποιότητες ταϊστρών , και τις θέσεις τους στο κλουβί, θα έκανα μερικές αλλαγές στο μείγμα σπόρων που ταΐζω.
   
 16. Σωστό κι αυτό, είναι το μόνο που δε σκέφτηκα! Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια τροφή;
   
 17. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Έψαξα αλλά δε βρήκα πουθενά μια πατέντα που είχα δει κάπου! Παίρνεις ένα τάπερ, βάζεις μέσα σποράκια, το κλείνεις από πάνω, και κάνεις τρύπες στα πλάγια τόσο μεγάλες ώστε να χωράει το κεφαλάκι του καναρινιού! Και όσα έχουν το συνήθειο να μαζεύουν από κάτω φαγητό, τρώνε από αυτή την ταίστρα! Μόνο που το καπάκι του τάπερ θα θέλει κάθε μέρα καθάρισμα! :p
   
 18. πολύ καλό ακούγεται! :p
   
 19. Σύλβια παρατήρησε ποιους σπόρους δεν τρώει από το μείγμα που του βάζεις και έτσι θα καταλάβεις ποιους δεν προτιμάει. Έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις ποιοι σπόροι του αρέσουν ώστε να βρείς μείγμα με αυτούς.
   
 20. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
   
Φόρτωση...