Το θηλυκό ζεμπράκι μου είναι άκεφο και κάνει εμετό

Συζήτηση με θέμα Το θηλυκό ζεμπράκι μου είναι άκεφο και κάνει εμετό, που ξεκίνησε από constantin, στο Forum 'Ασθένειες - Τραυματισμοί Εξωτικών Πουλιών' του PetBirds, 6 Ιαν 2015.

 1. Καλημέρα,
  Το πρόβλημα το έχει το θηλυκό ζεμπράκι μου. Το πήρα πέρυσι και δεν πρέπει να είναι πάνω από 1,5-2 ετών.
  Το απέκτησα από την άνοιξη του 2014.
  Ζούσε με αρσενικό, το κλουβί το είχα κυρίως σε εσωτερικό χώρο, με εξαίρεση κάποια πρωινά το καλοκαίρι που τα έβγαζα στο μπαλκόνι.
  Η διατροφή του είναι σπόροι. Τους είχα πάντοτε συσκευασμένους, αλλά για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα (τέλη καλοκαιριού- μέσα φθινοπώρου 2014) τους έδινα χύμα. Επίσης, ευκαιριακά μήλο, αυγό και λίγη πρασινάδα, τα οποία τώρα τους τα δίνω πιο συχνά.
  Πριν από 1,5 μήνα χάσαμε το αρσενικό από ασθένεια. Τώρα ζει στο ίδιο κλουβί με άλλο αρσενικό που πήραμε.
  Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι εδώ και μερικές μέρες το θηλυκό άρχισε να παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα με το αρσενικό που χάσαμε. Δηλαδή, περιστασιακή ακεφιά (δηλαδή όχι όλη την ημέρα), και το απόγευμα, όταν τρώει, μετά από λίγο κάνει εμετό. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο απογευματινές ώρες. Επίσης, εδώ και αρκετούς μήνες ανεβάζει συχνά το δεξί ποδαράκι της.
  Το αρσενικό που χάσαμε είχε και αυτό τα ίδια συμπτώματα (εκτός από το πρόβλημα στο πόδι) και στο τέλος κατέληξε με διόγκωση του στήθους (καρίνα) και σοβαρή δύσπνοια.
  Τότε, τους είχα χορηγήσει αρχικά aviomycin και μετέπειτα το Sivotine της Beophar, αλλά ύστερα από μία πολύ πρόσκαιρη βελτίωση το πρόβλημα επανήλθε.
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλημέρα.... για να σου απαντήσουν αυτοί που μπορούν θα πρέπει να δουν κάποιες φωτογραφίες της κοιλιάς του πτηνού.
  Μέχρι να το κάνεις αυτό, να απομονώσεις το θηλυκό σε κάποιο κλουβί μακρυά από τα άλλα, να το βάλεις στο πιο ζεστό μέρος που έχεις και να αφαιρέσεις όλες τις άλλες τροφές πλην των σπόρων.
  Επιπρόσθετα αν γράψεις το όνομά σου στο προφίλ σου θα βοηθά στις συζητήσεις μας.
   
 3. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Καλησπέρα!

  Μην το αποκλείεις να οφείλεται ο θάνατός του στην χύμα τροφή που ξεκινήσατε να του δίνετε.

  Καραντίνα κρατήσατε?

  Σας την είχε προοτείνει κάποιος γιατρός αυτή τη θεραπεία? Το πήγατε σε κτηνίατρο??

  Τότε το πιθανότερο είναι πως κόλλησε και εκείνη την ίδια ασθένεια, της οποίας τα συμπτώματα εμφάνισε τώρα. Βγάλε τον αρσενικό, βάλτον σε ένα ατομικό κλουβί μόνο του και πήγαινε άμεσα την θηλυκιά σε κτηνίατρο! Πτηνίατροι, Ειδικευμένοι στα Πτηνά Κτηνίατροι • PetBirds
   
 4. Τη χύμα τροφή την διέκοψα αμέσως μόλις διαπίστωσα ότι είχε μέσα κάτι σαν ιστούς αράχνης, παρόλο που την διατηρούσα σε μέρος δροσερό και σκιερό. Το aviomycin τo χορήγησα με δική μου πρωτοβουλία ενώ το άλλο μου το είχε συστήσει ο ιδιοκτήτης ενός πετ σοπ το οποίο εμπιστεύομαι.
  Σας ευχαριστώ για τις οδηγίες.
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Για να σε βοηθήσουμε αν θες απάντησε στις ερωτήσεις μου παραπάνω... Και φυσικά όπως είπε ο Γιάννης οι φώτο θα βοηθήσουν πολύ! Βοήθησε μας για να σε βοηθήσουμε! Και εσένα και την μικρή σου! ;)
   
 6. Α ναι, ξέχασα να σας πω ότι κράτησα καραντίνα το νέο αρσενικό. Θα ανεβάσω φωτογραφία, αλλά από αύριο θα τηλεφωνήσω στην κλινική της Κτηνιατρικής ΑΠΘ μήπως μπορέσω να τα πάω. Θα ήθελα να ελέγξουν και το καινούριο αρσενικό με την ευκαιρία.
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αύριο πρωί πρωί! Μπράβο σου που δεν τα αφήνεις στην τύχη τους! Αφού τα πας και έχεις νεότερα να ενημερώσεις και εμάς! :) Περαστικά σας!
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κανένα νέο από το πουλάκι;
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...