Τι σημαίνει απευθείας έκθεση των πουλιών στο ηλιακό φως;

Συζήτηση με θέμα Τι σημαίνει απευθείας έκθεση των πουλιών στο ηλιακό φως;, που ξεκίνησε από vag990, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 21 Απρ 2009.

 1. vag990

  vag990 PB New Member

  Όταν λέμε απευθείας έκθεση των πουλιών στο ηλιακό φως τί εννοούμε?
  Αρκεί η παραμονή τους σε ένα μόνιμα σκιερό μέρος (εξωτερικό χώρο βέβαια) ή χρειάζεται και η έκθεσή τους απευθείας στις ακτίνες του ήλιου?
   
 2. Βαγγέλη το καλύτερο είναι να τo βλέπει απευθείας ο ήλιος, αλλά να έχει την δυνατότητα το πουλί να πάει και σε σκιερό μέρος, όταν το θελήσει. :)
   
 3. vag990

  vag990 PB New Member

  Αναστασία δεν ρωτάω ποιο είναι το καλύτερο. Συμφωνώ με αυτό που λες.
  Η ερώτησή μου είναι αν μπορεί ο οργανισμός του πουλιού να συνθέσει την D3 και στην σκιά, ή μόνο βλέποντάς το οι ακτίνες του ήλιου.
   
 4. mortal1

  mortal1 PB New Member

  Εννοείται πως όχι εκτός και εάν δίνεις κάποιο σκεύασμα D3.
   
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Νομίζω οτι αρκεί ένα μέρος της UVB ΚΑΙ UVA ακτινοβολίας
  για να υπάρξει δυνατότητα σύνθεσης της D3 απο το πουλί.
  Εκεί στηρίζεται και η κατασκευή ειδικών λαμπτήρων για της εσωτερικές
  εκτροφές. Σε ένα σκιερό μέρος οι ακτινοβολίες UVB ΚΑΙ UVA είναι επίσης παρούσες ;))
   
 6. vag990

  vag990 PB New Member

  Αυτό σκεφτόμουν όταν ρώτησα, γιατί το ίδιο ισχύει και για το ...μαύρισμα :) Δεν είναι απαραίτητο να κάθεσαι στον ήλιο, αρκεί και η σκιά της ομπρέλας μιας και η μείωση της υπεριώδους ακτινοβολίας κάτω από την ομπρέλα είναι της τάξεως του 10-15% μόνο, άσχετα με την θερμοκρασία που αισθανόμαστε.
  Το ρωτάω αυτό γιατί πολλοί έχουν τα κλουβιά τους σε μπαλκόνια με τέντα , η οποία δεν επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να έρθουν σε απευθείας επαφή με τα πουλιά.
   
 7. mortal1

  mortal1 PB New Member

  Αυτό πιστεύω πως καλύτερα το αποφασίζει το πτηνό Μάκη!  Ακριβώς,γιατί κάποιοι εκτροφείς για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν μπορούν να έχουν πουλιά εξωτερικής εκτροφής,έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε τεχνητό ήλιο.
  Σε ένα σκιερό μέρος θα έχουμε παρούσες της ακτινοβολίες εφόσον αντανακλούντε μέσω κάποιας στερεάς ύλης,όπως για παράδειγμα η άμμος θαλλάσης στην παραλία, θα μαυρίσουμε σε πιό αργό χρονικό περιθώριο βέβαια και όχι σαν να είμασταν άμμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο,οι UVB KAI UVA ακτινοβολίες δεν είναι σωματίδια που αιωρούντε στον αέρα,όπως για παράδειγμα το οξυγόνο ,αλλά δέσμες τις οποίες πρέπει να έρθουμε όλοι οι οργανισμοί σε επαφή για να υπάρξει σύνθεση.Επομένως για εσωτερική εκτροφή λάμπες και έξω ο ένας και μοναδικός ήλιος!;))
   
 8. vag990

  vag990 PB New Member


  Οι ερωτήσεις που γίνονται είναι πάντα καλοπροαίρετες και σκοπό έχουν να δούμε αν τελικά οι "μπαλκονάτοι - σκιασμένοι" χρειάζεται να βοηθήσουμε στη σύνθεση της D3 με άλλα μέσα.
  Απλά πιστεύω ότι ένα πουλί που είναι συνέχεια έξω στη σκιά, συσσωρευτικά λαμβάνει την απαιτούμενη ακτινοβολία που του χρειάζεται και θα ήθελα τη γνώση κάποιου φυσικού επ'αυτού :)
   
 9. mortal1

  mortal1 PB New Member

  Δεν κάνω πουθενά χιούμορ.Μην μπερδεύεσαι ,δεν μίλησα για συμπεριφορά αλλά για το τι αισθάνεται και τι χρειάζεται ένα πουλί και κάθε άλλο ζώο .


  Το ότι αναφέρθηκα στην άμμο ήταν απλά το παράδειγμα .Τα γνωρίζω τα υπόλοιπα ,αλλά καλώς και τα ανέφερες μαθαίνουνε και άλλοι !


  :cool14::cool14::cool14:  Είναι αμέτρητες αλλά όχι στο 100 % το προαναφέρεις και πιό πάνω νομίζω...
  Δεν είπα ποτέ το αντίθετο ,ούτε σε παρεξήγησα,απλά με το δικαίωμα που έχω σαν μέλος ενεργό στο φόρουμ απάντησα,τώρα η απαντησή μου εάν σε έκανες να νοιώσεις κάπως ...τι να πώ!  Χρειάζεται,είναι σίγουρο!


  Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω πως λαμβάνει την απαιτούμενη ακτινοβολία ,αν και δεν είμαι επιστήμονας φυσικής ,αλλά μιλάω βάση εμπειρίας πολλών χρόνων.Ίσως όμως βρεθεί κάποιος απο τα υπόλοιπα μέλη να σου απαντήσει με ακρίβεια εφόσον θα είναι και επιστήμονας φυσικής.
   
 10. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Αν καταλαβαίνω καλά, (δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι' αυτό,απο Αγγλικά :p )
  η δημιουργία βιταμίνης D3, γίνεται πολύ καλύτερα στην σκιά, απ' ότι σε απ' ευθείας
  έκθεση στον ήλιο. Παρακαλώ οι Αγγλομαθείς ας βοηθήσουν για να μην έχουμε
  λάθος εντυπώσεις.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 11. vag990

  vag990 PB New Member

  Μετάφραση
  "Στη σκιά, υπάρχει μια αύξηση στο σχετικό ποσοστό των μηκών κύματος που συνδέονται με την σύνθεση της προ-βιταμίνης D3 και μια μείωση στις βιολογικά καταστροφικές UVA ακτίνες (προσέγγιση του όρου irradiances, αλλά ας το δεχτούμε για να προχωρήσει η κουβέντα :) ) έναντι του πλήρους ήλιου."

  (Γιώργο δεν μου αρέσουν οι αποσπασματικές απαντήσεις σε αποσπασματικές φράσεις -παρότι το έκανα και εγώ- για αυτό ανέφερα τα περί μή παρεξηγήσεως. Είναι εύκολο να γίνουν παρερμηνείες. - Κλείνει η παρένθεση και τέλος :) )
   
 12. Gaara

  Gaara PB New Member

  Να ρωτησω κατι μεσα απο τα τζαμια περναει η ακτινοβολια,η ειναι απαραιτητο να βγαζουμε εξω τα πουλια για καποιο διαστημα...
   
 13. mortal1

  mortal1 PB New Member

  Περνάει απο τα τζάμια .
   
 14. vag990

  vag990 PB New Member

  Οι ακτίνες UVB που συμμετέχουν στην σύνθεση της προβιταμίνης D3 (δεν είναι ακριβώς βιταμίνη, γιατί "δημιουργείται" από τη διάσπαση της βιταμίνης D) φιλτράρονται από τα τζάμια και άρα κρίνεται απαραίτητη η έκθεση των πουλιών στο ηλιακό φως.
  Η συζήτηση σε αυτό το θέμα γίνεται για το εάν αρκεί η παρατεταμένη παραμονή τους στη σκιά για να ωφεληθούν τα πουλιά ή χρειάζεται απευθείας έκθεση στον ήλιο για κάποια λεπτά της ημέρας και σίγουρα όχι μόνιμα.  Μερικές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται.

  Σημαντικά στοιχεία για το ηλιακό φως
  [​IMG]
  Η σύλληψη του ηλιακού φωτός

  Εάν σκεφτούμε το ουράνιο τόξο, βλέπουμε ότι το φως αποτελείται από διαφορετικά χρώματα, που εκτείνονται από το ιώδες έως το κόκκινο. Υπάρχουν όμως περισσότερα στοιχεία στο φως, εκτός από τα χρώματα που μπορούμε να βλέπουμε:

  Οι φωτεινές ακτίνες σχηματίζουν κύματα και μεταφέρουν ενέργεια. Επομένως μπορούν να συγκριθούν με τα υδάτινα κύματα. Μία ήρεμη μέρα ο ωκεανός έχει κύματα που είναι πολύ μακριά. Το μήκος κύματος τους (η απόσταση από τη μία κορυφή έως την άλλη) είναι μεγάλο και δε μεταφέρουν μεγάλη ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει και με το φως – φως μεγάλου μήκους κύματος δε μεταφέρει μεγάλη ενέργεια, φως μικρού μήκους κύματος μεταφέρει υψηλή ενέργεια και μπορεί να είναι επιβλαβές (υπεριώδες φως). Ακριβώς όπως τα κύματα του ωκεανού μετά από ένα τυφώνα.
  [​IMG]

  UVA και UVB

  Το ορατό φως εκτείνεται σε μήκη κύματος από 400 έως 760 nm. Το υπεριώδες φως, το οποίο ονομάζεται και UV ακτινοβολία, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μήκος κύματος του: το UVA εκτείνεται από 400 έως 320 nm, το UVB από 320 έως 290 nm, και το UVC από 290 έως 200 nm. Πρέπει πάντα να έχετε υπόψη ότι όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος, τόσο πιο επιβλαβής είναι η ενέργεια που μεταφέρει. Ευτυχώς η γη μας περιβάλλεται από μία προστατευτική ασπίδα αερίων που απορροφά την UVC ακτινοβολία και ένα ποσοστό της UVA και UVB ακτινοβολίας. Το υπόλοιπο της UVA και UVB ακτινοβολίας, το οποίο περνά ανεξάρτητα από το αν η μέρα είναι συννεφιασμένη ή ηλιόλουστη, μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στο δέρμα μας.

  UVB ακτινοβολία
  Η UVB ακτινοβολία είναι γνωστό ότι ευθύνεται για το διαρκές μαύρισμα που αποκτά κανείς όταν εκτείθεται στον ήλιο. Είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος. Παρόλο που δε διεισδύει στο δέρμα τόσο βαθιά όσο η UVA ακτινοβολία μεταφέρει μεγάλη ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο τα πρώτα αντηλιακά περιελάμβαναν φίλτρο UVB.

  UVA ακτινοβολία
  Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο η UVB ακτινοβολία ευθυνόταν για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος, έπρεπε όμως να συνειδητοποιήσουν ότι 10 με 100 φορές περισσότερο UVA (σε σύγκριση με το UVB) φτάνει στη γη. Έπρεπε επίσης να καταλάβουν ότι, παρόλο που έχει χαμηλότερη ενέργεια, η UVA ακτινοβολία διεισδύει στο δέρμα βαθύτερα από τη UVB. Είναι επίσης η κύρια αιτία για τη γήρανση του δέρματος. Επομένως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να φοράτε πάντα αντηλιακό που σας προστατεύει από τη UVA και τη UVB ακτινοβολία (τα λεγόμενα ευρέως φάσματος αντηλιακά).


  Photobiology Unit, Department of Dermatology, A. Sygros Hospital,
  University of Athens, GR

   
 15. vag990

  vag990 PB New Member

  Τα τζάμια "φιλτράρουν" την ακτινοβολία και πρακτικά "κόβουν" όλη την UVB αφού απορροφούν την ακτινοβολία με μήκος κύματος < 320 nm.Η UVA όμως δεν φιλτράρεται και διαπερνά το γυαλί.
   
 16. mortal1

  mortal1 PB New Member

  Πολύ ωραία η επεξήγηση σου Βαγγέλη !
   
 17. vag990

  vag990 PB New Member

  Σας ευχαριστώ.
  Διάβασα τόσα πολλά για την ηλιακή ακτινοβολία αυτές τις μέρες που σε λίγο θα δώσω διάλεξη :D
  Το σημαντικό που πρέπει να τονίσω από αυτά που διάβασα είναι πως η χορήγηση ασβεστίου ΧΩΡΙΣ την παρουσία της βιταμίνης D (από τον ήλιο ή από σκευάσματα) όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά, μιας και χρειάζονται και τα δύο για να λειτουργήσει το "σύστημα" (απλοϊκή περιγραφή για να μην μπλέξουμε :) ) Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουν αρκετά οι κάτοχοι κυρίως παπαγάλων σε μεγάλα κλουβιά που ζουν συνέχεια μέσα στο σπίτι, μιας και οι κάτοχοι μικρών πτηνών συχνά πυκνά τα βγάζουν έστω και για λίγο στο μπαλκόνι τα καλοκαίρια.
  Για τους εσωτερικούς εκτροφείς, από τη στιγμή που υπάρχουν οι ειδικές λάμπες δεν υπάρχει πρόβλημα.
  Αν λοιπόν παρατηρήσουμε αδυναμία στον σκελετό ή το κέλυφος των αυγών παρά τη χορήγηση ασβεστίου, καλό είναι να προσέξουμε και αυτή την παράμετρο.

  Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη μελέτη για την ποσότητα της UVB ακτινοβολίας στη σκιά, μιας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και άρα δεν μπορεί να είναι εργαστηριακά μετρήσιμη. Σχεδόν πάντα αφορά τους ανθρώπους, κάτι που για τα πτηνά φαντάζομαι ότι είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα οι ανάγκες τους.
  Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στον ισημερινό από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες όπου συνήθως γίνονται οι μελέτες για τις ακτινοβολίες.

  Αν παρόλα αυτά κάποιος έχει να προσθέσει κάτι από την δική του εμπειρία, θα ήταν πολύ χρήσιμο να το αναφέρει γιατί μιλάμε για την υγεία των μικρών μας φίλων.
   
 18. Gaara

  Gaara PB New Member

  Απιθανο..Ευχαριστω πολυ Βαγγελη:cool:.
   
 19. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Εσύ διάβασες, εμείς μάθαμε ;)
  Μπράβο Βαγγέλη.!
   
 20. mortal1

  mortal1 PB New Member

  Τελικά μας βγήκες πανεπιστημίου ... Μπράβο Βαγγέλη!
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...