Τι να κάνω για σωστά αποτελέσματα με τα καναρίνια μου;

Συζήτηση με θέμα Τι να κάνω για σωστά αποτελέσματα με τα καναρίνια μου;, που ξεκίνησε από Νικόλας Μιμηνας, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 5 Μαρ 2015.

 1. Καλημέρα σας. Ευχαριστώ που με δεχτήκατε στην παρέα σας. Έχω να κάνω κάποιες ερωτήσεις απορίες που έχω σχετικά με τα καναρίνια.
  1. Έχω ένα καναρίνι αρσενικό το οποίο το τελευταίο έτος κάθεται σχεδόν μονίμως σε ένα κλαδάκι, φουσκωμένο, κοιμάται πολλές ώρες, όμως τρώει, πίνει και κελαηδάει όποτε του έρθει όμως κελαηδάει. Το έχω βάλει σταγόνες για πύρωμα, για το εντερικό το έχουν δει για σπυράκι αλλά τίποτα. Το έχω βέβαια περίπου 12 χρόνια. τι μπορεί να φταίει για την αδράνεια του?
  2. Έχω πάρει από μαγαζί ένα ζευγάρι καναρίνια το οποίο το είχα όλο το χειμώνα μαζί. το ένα το άκουγα κελαηδούσε ενώ το άλλο έκανε αυγά όμως φυσικό είναι ήταν κλούβια. Το ένα ταΐζει το άλλο και είναι αγαπημένα. Τα χώρισα με σανίδι όλο το Φεβρουάριο και αρχές Μαρτίου ξεκίνησα να τα ζευγαρώσω αυγό, αυγοτροφή, aidonine αλλά το ένα με τίποτα δεν κελαηδούσε μέχρι που τα πήγα σε μαγαζί και τελικά μου είπαν ότι είναι θηλυκά. Ωραίος αυτός που μου τα πούλησε ε? Αφού απογοητεύτηκα αρχές Μαρτίου τα χώρισα τα θηλυκά και τα έβαλα μαζί με αρσενικά σε ζευγαρώστρα με το χώρισμα να βλέπονται. Το ένα αρσενικό κελαηδούσε κανονικά το άλλο σταμάτησε την διάρκεια που τραγούδαγε. Έβγαλα το χώρισμα να δω πως θα πάνε και τελικά και στα δύο κλουβιά η θηλυκιά κυνηγούσε τον αρσενικό. Φυσικά τα θηλυκά δεν έχτισαν φωλιά. Τελικά τα ξαναχώρισα με σανίδι ώστε να μην βλέπονται και θα τα αφήσω για περίπου 2 εβδομάδες λέω και έπειτα να βγάλω το σανίδι να αφήσω μόνο το χώρισμα και μετά από μια εβδομάδα να βγάλω και αυτό να δω πως θα πάνε. Τα αρσενικά κελαηδάνε από ένα μικρό άνοιγμα στα θηλυκά και εκείνα τους επιτίθενται. Τι να κάνω για να έχω σωστά αποτελέσματα. Δεν είναι πυρωμένα? Θέλω μαζί με τα 3 παιδιά μου να χαρούμε την όλη φάση. Συγνώμη αν σας κούρασα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Πολλά θέματα μαζί Νικολα.
  Αυτό δεν πρέπει να μπει σε αναπαραγωγή για κανένα λόγο. Δώδεκα χρόνια το έχεις εσύ; Τι ηλικία είχε όταν το πήρες;
  Αν κελαηδούσε το ένα και το άλλο έκανε αυγά, τότε κατά πάσα πιθανότητα ήταν ζευγάρι. Σταμάτησε να κελαηδά όταν τα έβαλες μαζί, κάτι που είναι φυσιολογικό μιας και τα αρσενικά δεν κελαηδούν όταν είναι μαζί με τα θηλυκά.

  Βλέπω ότι έχεις πολλά κενά όσον αφορά τη γνώση για τη φροντίδα των πουλιών. Διάβασε αν θέλεις προσεκτικά τα εξής, και ότι οι απορίες προκύψουν από αυτά που διάβασες, τα ξανά λέμε.

  Πρώτα ξεκινάς με τη φροντίδα τους Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας
  Στη συνέχεια με τη διατροφή τους Σωστή διατροφή πουλιών σημαίνει υγιή πουλιά
  Και έτσι έχοντας υγιή πουλιά που μπορούν να ανταπεξέλθουν, προχωράς στην αναπαραγωγή Ζευγάρωμα καναρινιών

  Υ.Γ. όταν παίρνεις καινούργια πουλιά να μην παραλείπεις ποτέ την καραντίνα Καραντίνα στα πουλιά, μία αναγκαία ενέργεια πρόληψης
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλώς όρισες.
  Εγώ τον βρίσκω άψογο... και μάλιστα ακμαίο .... αν σκεφτούμε τα 12 χρόνια που κουβαλάει. Και το ο,τι κελαηδάει... μπράβο του. Μην τον ενοχλείς .... ας κάνει ότι θέλει.
  Συμβαίνει σχετικά συχνά να γίνονται λάθη... ειδικά αν τα πουλιά είναι αγορασμένα σε εποχές που δεν έχουν δείξει τις φυλετικές τους καταβολές μια και είναι νωρίς.
  Τέλος πάντων μπορεί να σε παίδεψαν αλλά τώρα είσαι στην τελική ευθεία...
  Για να μπορέσεις όπως λες να χαρείς την εκτροφή και την ανατροφή μικρών καναρινιών θα πρέπει να μάθεις ή να θυμηθείς πολλά απαραίτητα και βασικά .... Για αρχή σου συστήνω να διαβάσεις για την Αναπαραγωγή καναρινιών και Ζευγαρώστρες καθώς και το Ζευγάρωμα καναρινιών που όπως θα διαπιστώσεις είναι πολύ καλά ...
  Θα σε συμβούλευα να αφήσεις σε ηρεμία τα πουλιά να συνυπάρξουν και να βγάλεις αυτό το "ξύλο" και να τοποθετήσεις ένα διαχωριστικό που να επιτρέπει την επικοινωνία του. Βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι της αναπαραγωγής των εξωτερικών πουλιών και αυτό θα τα βοηθήσει..
  Υ.Γ. μη διαστάσεις να ρωτήσεις... εδώ θα βρεις πολλούς που θέλουν και μπορούν να σου απαντήσουν.
   
 4. Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Επομένως να βγάλω το ξύλο και να τα αφήσω μέχρι να αρχίζουν να "ερωτεύονται" Και έπειτα να ξεκινήσω τη διαδικασία αναπαραγωγής?
  Ο αρσενικός όμως εφόσον βλέπει τη θηλυκια δεν θα κελαηδαει. Σωστα? Πώς θα καταλάβω ότι πυρωσε? Μόνο από την κοιλια?

  Το πήρα περίπου χρονιαρικο άρα είναι περίπου 13 χρόνων!

  Aidonine να τα Βαζω?

  Και εφόσον μαλώνουν με το διαχωριστικο?
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θα βγάλεις το ξύλο και θα αφήσεις το διαχωριστικό....
  Δεν χρειάζεται να δεις εσύ πότε θα είναι έτοιμα... ξέρουν αυτά.
  Θα βγάζεις και θα βάζεις δοκιμαστικά μια ή δυο φορές το διαχωριστικό ... μέχρι να παραμένουν ήρεμα.
  Και φυσικά να μην τα πιάνεις συνεχώς.
  Είναι ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι... πιάνουν και ελέγχουν σχεδόν καθημερινά την ετοιμότητα των πτηνών... άσχημη συνήθεια και μεγάλο λάθος με αρνητικές επιπτώσεις. Όσο λιγότερες οι επαφές τόσο καλύτερα για τα πτηνά αλλά και για το αποτέλεσμα.
  Θα σταματήσουν πολύ σύντομα κάθε φασαρία με αυτό.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλά αποτελέσματα ..
   
 7. Εγώ ο συνήθης ύποπτος ξαναχτυπω. Έβγαλα το ξύλο και από τα δύο ζευγάρια και ευτυχώς είμαστε πιστεύω καλά. Δεν μαλώνουν όπως παλιά και βλέπω τα αρσενικά κελαηδανε στα θηλυκά κατεβάζοντας τα φτερά προς τα κάτω. Ποσό καιρό να τα αφήσω έτσι μέχρι να βάλω τη φωλιά και έπειτα να βγάλω και το διαχωριστικό?
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μόλις η κανάρα μισοφτιάξει τη φωλιά, ένα απόγευμα πριν νυχτώσει θα βγάλεις το χώρισμα και καλά βατέματα! ;)
   
 9. Αποτελέσματα!
  Μου έχουν σπάσει τα νεύρα. Ενώ έχω κάνει προετοιμασία έχω βάλει φωλιές στα δύο ζευγάρια μου αλλά δεν κάνουν φωλιές οι θηλυκές. Στο ένα ζευγάρι κάθονται αντικριστά αλλά ούτε Φιλάκια Ούτε τίποτα. Στο άλλο ο αρσενικός θέλει να αντέχει αλλά η άλλη τίποτα. Τι να κανω?
   
 10. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Να κανεις υπομονη!

  Θελουν λιγο χρονο, μην ανησυχεις η φυση θα κανει το θαυμα της αργα η γρηγορα!
   
 11. Τις φωλιές τις έχω 3 μέρες μέσα απειραχτες

  Πόσο πια τα σκασμένα!
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Νικόλα που τα εχεις τα καναρινια?? Σε τι συνθήκες (θερμοκρασία και διάρκεια ημερησιου φωτισμού)?? Μην αγχώνεσαι ακόμα είναι νωρίς! Από το να βγάλεις το χώρισμα και να γίνει λάθος γνωριμία του ζευγαριού και να βιαστείς, χίλιες φορές να κάνεις υπομονή. Στο χόμπι μας πρέπει από την αρετή της υπομονής να έχουμε περισσια! Και να μην αγχώνεσαι γιατί το άγχος περνάει στα πουλάκια μας! :)
   
 13. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Αυτο ακριβως που σου λεει η Αλικη!

  Πες σε τι συνθηκες τα εχεις, μηπως και "φταιει" κατι για την καθυστερηση. Και μην ξεχνας οτι μπορει βρε αδερφε να θελουν λιγο παραπανω χρονο να γνωριστουν! Εσυ αμα γνωριζεις μια κοπελα πας παντα βουρ στον πατσα???
   
 14. Τα έχω μέσα στο σπίτι. Θερμοκρασία από 19 έως 20 βαθμούς. Φως από τις 8 το πρωί έως τις 9 με 10 το βράδυ. Στο ένα κλουβί έχω βγάλει το χώρισμα στο άλλο όχι ακόμα. Μήπως λέτε να αλλάξω τα ζευγάρια η να περιμενω?

  Πάντως τιτιβιζουν!
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δυστυχώς τα καιρικά φαινόμενα δεν ευνοούν την επίσπευση τέτοιων διαδικασιών.
  Τα πουλιά διαισθάνονται τις αλλαγές του καιρού, βλέπουν και την εξέλιξή του και είναι διστακτικά στο να ξεκινήσουν μια και θεωρητικά θα είναι εκτεθειμένα στο κρύο...
  Θα κάνεις υπομονή... σε λίγες μέρες ο ήλιος θα μας ζεστάνει (επιτέλους) και οι διαδικασίες αναπαραγωγής θα επισπευσθούν....
  Εκεί θα δούμε φωλιές να ολοκληρώνονται αυθημερόν...
  Απλά ..υπομονή για μερικές μέρες ακόμη...
   
 16. Λοιπόν έχουμε και λέμε παιδιά.
  Στο ένα κλουβί η καναρα αδιάφορη ακόμα ενώ ο αρσενικός φτιάχνει σιγά σιγά εκείνος τη φωλιά. Κάνω κατι?
  Στο άλλο κλουβί άλλαξα σήμερα τον αρσενικό με ένα άλλο γιατί η φωλιά ήταν απειραχτη 4 μέρες. Με το που έβαλα τον νέο αρσενικό ή καναρα σε μισή μέρα έφτιαξε φωλια. Βέβαια ακόμα δεν κάθεται να την βατεψει ο αρσενικός. Κάνω κάτι σε αυτή τη περίπτωση?
  Πιστεύω οδευω καλα?
   
 17. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Πιστεύω και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να κάνεις υπομονή. Απλά μου κάνει εντύπωση που και οι δύο θηλυκές σου δεν έχουν πυρώσει ακόμα τελείως. Εμένα τρώνε κάγκελα! :p Τι προετοιμασία έχεις κάνει στις θηλυκές?
   
 18. Αυγοτροφή, αυγό, aidonine και τα συναφή. Τι να πω!
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...