Τι γνωριζετε για την δυστοκια;

Συζήτηση με θέμα Τι γνωριζετε για την δυστοκια;, που ξεκίνησε από pommerouge, στο Forum 'Αναπαραγωγή Παπαγάλων' του PetBirds, 30 Απρ 2009.

 1. pommerouge

  pommerouge PB New Member

  οσον αφορα τους παπαγαλους.τι πρεπει να κανουμε αμα μας συμβει κατι τετιο,πως το αντιμετωπιζουμε?
   
 2. Καλησπέρα,
  μου είχε τύχει μια φορά σε Budgie και ακολούθησα τις εξής οδηγίες:
  - καθάρισα καλά την περιοχή
  - έσταξα μια σταγόνα λάδι στο επίμαχο σημείο
  - μετα από λίγα λεπτά (για να δράσει το λαδάκι) πίεσα την κοιλίτσα της από εμπρος προς τα πίσω με πολύ προσοχή και την άφησα να κάνει την περισσότερη πίεση μόνη της

  Όμως δεν κατάφερα τίποτα και την πήγα σε πτηνίατρο ο οποίος έκανε ακριβώς τα ίδια μόνο που πίεσε περισσότερο (εγώ να σου πω την αλήθεια φοβήθηκα μην της κάνω ζημιά) και τα κατάφερε.

  Μετά θέλει βιταμίνες ίσως και αντιβίωση και προσοχή να μην ξανακάνει αυγό για κάποιο διάστημα μέχρι να ηρεμίσει.

  Όταν τον ρώτησα εάν ήταν δικό μου λάθος μου είπε ότι μερικά πουλιά έχουν μικρότερη "αμάρα" και δυσκολεύονται, κυρίως στις πρώτες γέννες.

  Ελπίζω να σε βοήθησα,
  φιλικά, Γιάννης
   
 3. pommerouge

  pommerouge PB New Member

  πως μπορουμε να αποτρεψουμε μια δυστοκια?
   
 4. ... η διαταραχή αυτή εμφανίζεται κυρίως σε πουλιά που αναπαράγονται σε κρύο περιβάλλον. Στα Lovebirds και τα Budgies, οι φωλιές πρέπει να αφαιρούνται στο τέλος της εποχής της αναπαραγωγης ή μετά απ΄τη δεύτερη ή τρίτη γέννα. ...
  ... η δυστοκία μπορεί να προκληθεί από αιφνίδιες αλλαγές του καιρού, όταν η θηλυκιά είναι έτοιμη να κάνει τα αυγά της, πράγμα που προκαλεί σπασμωδικές συσπάσεις της μήτρας με αποτέλεσμα να δυσκολεύται η έξοδος του αυγού.
  Αυτό μπορεί να συμβεί και με ζεστό καιρό εάν η θηλυκιά γεννάει το πρώτο της αυγό. Άλλη μια αιτία είναι όταν η περιόδος της αναπαραγωγής αρχίζει πολύ νωρίς.
  Οι ενδείξεις της δυστοκίας είναι εμφανείς όταν η θηλυκιά συμπεριφέρεται σαν μεθυσμένη και προσπαθεί να γεννήσει το αυγό καθισμένη στο δάπεδο του κλουβιού. Αν αγγίξετε την κοιλιά του πουλιού, μπορείτε να νοιώσετε εύκολα το αυγό.
  ...
  Η καλύτερη μέθοδος για ν΄αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση είναι να ρίξετε μια - δυο σταγόνες λάδι στον πρωκτό και μετά να κρατήσετε το πουλί πάνω σε ατμούς ζεστού νερού για μερικά λεπτά, χωρίς φυσικά να το κάψετε. Στη συνέχεια, βάλτε το πουλί στη φωλιά ή στο κλουβί - νοσοκομείο. Αν και πάλι το αυγό δεν βγεί, επαναλάβετε την διαδικασία για μια ακόμη φορά.
  Αν έχετε επιδέξεια δάχτυλα, μπορείτε να βοηθήσετε το αυγό να βγεί πιέζοντας απαλά πίσω από αυτό. Και σε αυτή την διαδικασία, θα βοηθήσουν πολύ μερικές σταγόνες λάδι.

  -- "ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ" εκδόσεις ΒΑΣΔΕΚΗΣ 1990

  Φιλικά, Γιάννης.
   
 5. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

Φόρτωση...