Τα συμπεράσματά μου από τη χρήση ιονιστή στο χώρο εκτροφής των πουλιών

Συζήτηση με θέμα Τα συμπεράσματά μου από τη χρήση ιονιστή στο χώρο εκτροφής των πουλιών, που ξεκίνησε από takis_engineer, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 15 Απρ 2015.

 1. takis_engineer

  takis_engineer PB New Member

  Το 1991 διαμόρφωσα ένα δωμάτιακι της ταράτσας 15τμ. περιπου (το λεγόμενο "πλησταριό") ως χώρο για να στεγάσω τα 6 ζευγάρια καναρίνια που είχα (1 ζευγάρι σγουρά, 2 ζευγάρια καμπούρικα, 3 ζευγάρια κοινά άσπρα και κίτρινα). Ο λόγος που το έκανα αυτό ήταν γιατί υπήρχε ένα θέμα με γάτες και όχι για να ξεκινήσω κάποιου είδους κλειστή εκτροφή. Στην κατοχή μου υπήρχε ένας ιονιστής της εποχής εκείνης απλός χωρίς ροή αέρα καταλληλος για 45τμ χώρο τον οποίο μου είχε δώσει ένας φίλος ο οποιος εργαζόταν στην εισαγωγική εταιρία που τους έφερνε. Τον ιονιστή μια κι έπεσε μέσα στα πόδια μου τον έβαλα σε ένα ράφι που υπήρχε κάπως ψηλά σε μια γωνία. Ολα καλά λοιπόν για κανένα 20ήμερο, χαιρόμουν το δωματιάκι και τις κατασκευές μου και τα πουλάκια μου όσπου σχεδόν ξαφνικά τα πουλάκια "μουγκάθηκαν" στην αρχή δεν πολυέδωσα σημασία.... στο μήνα πάνω έκαναν ένα τσουίν μόνο κι αυτό κάπως βραχνιασμένο και ήταν σε μια κατσούφικη κατάσταση του στυλ να γίνω μια φουσκωτή πουπουλένια μπάλα να μη γίνω..τα συμπτώματα πιο έντονα στα σγουρά και τα καμπούρικα.
  Ε και μετά καταλαβένετε τη συνέχεια... πάω στον πετσοπά που διατηρούσα "φιλικές" σχέσεις (λέγοντας φιλικές του ακουμπούσα όσα μπορούσα μηνιαίως) σημειωτέων ο συγκεκριμένος είχε ενασχόληση μόνο με πτηνά και καλές ακρες στο εξωτερικό για εισαγωγές, θέλω να πώ ότι για την εποχή εκείνη έβλεπες σπάνια πτηνά στο κατάστημά του.. ε ρε συ έτσι κι έτσι συμβαίνει... πάρε αυτή τη σκόνη βάλε στη ποτίστρα μέχρι να πάρει το χρώμα του τσαγιού θα πάνε όλα καλά.. ε μη τα πολυλογω βάλαμε το ένα το άλλο το παράλλο ίδια κατάσταση. Μια μέρα μου λέει "ρε συ μόλις κλείσω το μαγαζί θα έρθω απο κεί να τα δώ" (το μαγαζί ήταν 100 μέτρα απόσταση), έτσι κι έγεινε ήρθε έπιασε τα πουλιά τα φύσιξε απο κάτω τα ψαχούλεψε τα έβαλε στο αυτί του τα ξανάφησε τα παρατήρησε μου λέει αναπνευστικό είναι αλλά τι άλλο να δώσουμε...σκεφτόταν..άσε μου λέει να ρωτήσω κάποιον αύριο και θα δούμε. Μιλώντας κοιτάει τον ιονιστή στο ράφι και τον τοίχο γύρω που έιχε μαυρίσει όπως μαύριζε από τις παλιές τηλεοράσεις με οθόνεςκαθοδικού σωλήνα, τι είναι αυτο μου λέει.. ιονιστής απαντάω καθαρίζει τον αέρα, τι μαυρίλα είναι αυτη μου λέει τουτο το πράγμα που δεν ξέρω μάλλον βρωμίζει δεν καθαρίζει και το έχεις εδώ που έχεις τέτοιο πρόβλημα με τα πουλιά ΒΓΑΛΤΟ. Ο ιονιστής βγήκε αμέσως, την άλλη μέρα έφερε και νέα σκόνη την όποια χορήγησα με την αλάνθαστη μέθοδο δοσολογίας "στην ποτιστρα μέχρι να γίνει το νερό σαν τσάι". το αποτέλεσμα τα πουλιά να ανακάμψουν εντός 10ημέρου σε διάθεση, εντός20ημέρου-μηνα σε φυσιολογική χροιά φωνής και κελαιδημα. Ο ιονιστής δεν ξαναμπήκε ποτέ, η εμπειρία καθώς και ένα ερώτημα (η νεα "σκόνη" η η παύση του ιονιστή έκανε τη διαφορά) έμεινε στο πίσω μέρος του μυαλού μου στα "αζήτητα".
  Ετος 2009 Ιούλιος ο γυός μου 3,5 ετών , κλιματιστικό σπίτι με "τεχνολογία" "plasma" η πρώτη χρονιά που λειτουργούσε απο τότε που αποκτήσαμε το παιδί σχολαστικά καθαρισμενο εννοειται, στο σαλόνι, λειτουργία μόνο το βράδι (γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ με ζέστη) οι πόρτες των δωματίων ανοιχτές για να δροσιζόμαστε χωρίς άμεση επαφή, λειτουργία πλάσμα στο ον φυσικά. Πάνω στη βδομάδα αρχίζει ο μικρός μια μυξούλα ενα βηχαλάκι δεν δείνουμε σημασία. Στο 15θήμερο έβηχε σαν χρόνιος καπνιστής, πάμε στο γιατρό γιατί είχαμε προγραμματισμένο εμβόλιο αναφέρουμε και το συγκεκριμένο θέμα του βήχα τον εξετάζει ρωτάει για πυρετούς όχι δεν έκανε πυρετό και μας ρωτάει αν στο σπίτι λειτουργεί κλιματιστικό ΝΑΙ του λέμε αν βρίσκετε στο χώρο του παιδιού ΟΧΙ του λέμε σε τι θερμοκρασία το εχετε 26 λεμε αν έχει ιονισμο?? ΝΑΙ του λέμε, πλασμα πετάγομαι και λέω μηπως και τον ψαρώσω :) κλεισε το πλασμα μου λέει και να δω το παιδάκι έτσι κι αλιως σε μια εβδομάδα εκτος και αν υπάρχει επιδεινωση η κάνει υψηλό πυρετό.
  Ζητησα εξηγήσεις και τις πήρα και για την ιστορια απο τοτε που έκλεισε το πλασμα όλο και καλύτερα ο μικρός μέχρι που έμεινε αλλη μια αναμνηση κακή απο τη χρήση νεότερης τεχνολογίας ιονισμού (πλάσμα) αυτή τη φορα.
  Αυτές είναι οι εμπειρίες μου από τη χρήση ιονιστή επιτρέψτε μου όμως να πώ και τη γνώμη μου.

  Κάνω σαφές ότι η γνώμη μου η όποια γνώση μου και οι εκτιμησή μου δεν διεκδηκούν το αλάθητο απλά μοιράζομαι κυρίως συλλογισμούς και σκέψεις μαζί σας.

  Πάμε να δουμε τι είναι ιονιστης με πολυ πολυ απλά (και όχι απόλυτα σωστά) λόγια που καταλαβαίνουν όλοι.

  Ιονιστής είναι μια συσκευή η οποία παράγει αρνητικά ιόντα (ηλεκτρόνια) τα οποία οποία "τρέχουν" σε ένα καλό αγωγό του ηλεκτρισμού πχ μεταλική ακίδα , μεταλικό πλέγμα, φτάνουν στην άκρη δεν προλαβαίνουν να σταματήσουν και απελευθερώνοντε στο χώρο.

  πάμε τώρα να το πούμε μια σταλίτσα πιο σωστά... είναι μια γεννητρια αρνητικών ιόντων (ηλεκτρονίων) όπου τα ηλεκτρόνια προσλαμβάνοντε στιγμιαία από το άτομο της ύλης απο το οποίο είναι κατασκευασμένη η ακίδα η το πλέγμα αλλά δεν μπορούν να συγκρατηθούν και απορρίπτοντε στο χώρο. (αυτη η διαρκής πρόσληψη-απορριψη δημιουργεί με τον καιρό διαβρωση της ακίδας).

  Τι κάνει ο ιονιστής και τα αρνητικά ιόντα?
  1) έλκουν- έλκοντε απο θετικά φορτισμένα σωματίδια πχ ρύπους γίνοντε ουδέτερα κολλάνε σε τοίχους κουρτίνες η φιλτραρονται στο φιλτρο αέρα
  2) αδρανοποιουν οσμογόνα σωματίδια (σωματίδια υπευθυνα για τις οσμές)
  3)αλλάζουν το ηλεκτρικό φορτίο του χώρου (κρατήστε το αυτό)
  4) Απο την ηλεκτρική εκκένωση καθώς ο ιονιστής λειτουργεί με τάσεις 18.000 - 35.000 βόλτ παράγεται όζον (Ο3)

  Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο (4) και κάνω κοπυ:

  Το όζον είναι ένα ισχυρό οξειδωτικό μέσο, πολύ ισχυρότερο από ότι το διοξυγόνο, και έχει πολλές βιομηχανικές και καταναλωτικές εφαρμογές που είναι σχετικές με την οξείδωση. Ωστόσο, με το ισχυρό οξειδωτικό δυναμικό του, το όζον, προκαλεί βλάβες στο βλεννογόνους και στους αναπνευστικούς ιστούς των ζώων, αλλά και στους ιστούς των φυτών, σε συγκεντρώσεις πάνω από περίπου 100 ppb. Αυτό κάνει το όζον έναν εν δυνάμει αναπνευστικό κίνδυνο και επομένως έναν ρυπαντή, όταν βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

  παμε και στο (3)
  τα ζώακια, τα πουλάκια έχουν μια ικανότητα να προβλέπουν τον καιρό και ένας από τους τρόπους με το οποίο γίνετε αυτό είναι ότι αντιλαμβάνοντε την αλλαγή στα ηλεκτρικά φορτία της ατμόσφαιρας που συμβαίνουν πολύ νωρίτερα απο μια καταιγίδα ας πούμε.
  Σκεφτητε τι συμβαίνει σε ένα χώρο που λειτουργεί συνέχεια ιονιστης (αρνητικά φορτισμένο) όταν ανοίγετε την πόρτα να μπείτε μέσα:
  Βιαιη επαναφορά του ηλεκτρικού φορτίου σε σχέση με το εξωτερικό φορτίο αλλα και βίαιη είσοδος ρυπογόνου φορτίου στο χώρο (θετικά-αρνητικά = ετερωνυμα=ελκονται).(αυτό κολάει στο (1)) τι μήνυμα παίρνει το πουλάκι??
  θα αλλαζατε βιαίως τη θερμοκρασία απο τους 22-24 στους 8?? θα ανοιγοκλείνατε τα φώτα?? Οχι βέβαια, τότε γιατί αλλαζετε το φορτίο?
  Εχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να ανοιγοκλεινετε ιονιστή σύμφωνα με το ρυπογόνο φορτίο, τη συγκεντρωση οζοντος στa 10ppm το ηλεκτρικό φορτίο του χώρου πολύ ελαφρά φορτισμένο αρνητικά η και ουδέτερο?

  παμε και στη τεχνολογία του πλάσματος τώρα

  "πλάσμα" = ιονιστής και θετικών και αρνητικών ιόντων που ενωνονται με την υγρασία του χώρου και δημιουργούν υδροξύλια και αιθανόλες.
  Τα υδροξύλια σκοτώνουν παθογόνους οργανισμούς μικρόβια κλπ. τα υπολείματα των παθογόνων δεν είναι λιγότερα επικύνδυνα απο τα ίδια τα παθογόνα και θα πρέπει να φιλτράρονται με 3 φίλτρα 1 κοινό για τα χοντράδια 2 ενεργού ανθρακα 3 κεραμικου διαμέτρου λίγων μικρών (000,1 - 000,3). Εχετε τέτοιο μηχάνημα? μπορείτε εύκολα να βρείτε αλλα έχω μια ερώτηση:

  Οταν του χρόνου μου πουλήσετε η μου χαρίσετε ένα καναρινάκι που είμαι σίγουρος ότι το έχετε φροντίσει καταθέτωντας την ψύχή σας πόσο πιστεύετε ότι θα ζήσει στο δικό μου σπίτι που δεν έχω??

  Σας ευχαριστώ πολύ που με ανεχτήκατε ακόμα μια φορά!
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες τις σκέψεις σου!
   
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Τάκη, σε ευχαριστούμε πολύ για την κατάθεση της εμπειρίας σου. Προσωπικά βρίσκω τις πληροφορίες που μας παρέθεσες πολύ χρήσιμες. Έχω μεταφέρει το μήνυμά σου σε ξεχωριστό θέμα γιατί νομίζω ότι αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνο του.

  Με την ευκαιρία, παραθέτω ένα σχετικό άρθρο που δημοσιεύσαμε το 2007. Προσέξτε την τελευταία παράγραφο του άρθρου που αναφέρεται στους ιονιστές. Τι είναι η ασθένεια "Πνεύμονας των Πτηνοτρόφων"

  Σημείωση: Το αρχικό μήνυμα μεταφέρθηκε εδώ από το θέμα Οι νεοσσοί των μωσαϊκών μου πεθαίνουν την 10η μέρα
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ευχαριστούμε πολύ Τάκη, όπως φαίνεται και πιο πάνω, έχω αντίστοιχη εμπειρία από ιονιστή και μάλιστα με απώλειες ζωών σε πουλιά.

  Υ.Γ. Σταύρο, άρθρο του 2007 (αδιάβαστο το είχα), πολύ προχωρημένος :)
   
Φόρτωση...