Ταλαιπωρημένη ουρά, φταίει η πτερόροια;

Συζήτηση με θέμα Ταλαιπωρημένη ουρά, φταίει η πτερόροια;, που ξεκίνησε από dimichrist, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 17 Οκτ 2015.

 1. dimichrist

  dimichrist PB New Member

  Καλημέρα! Εδώ και μια βδομάδα περίπου στον πάτο του κλουβιού παρατήρησα απώλεια φτερώματος αν και δεν ειναι αυτο που με ανησυχεί,,,εξ όσων γνωρίζω περνάει την δεύτερη φάση πτερορροιας.Εκείνο όμως που με έχει απασχολήσει είναι ότι η ουρίτσα του ειναι ψιλοτσακισμένη,ξηρή και όχι λεία απ'οσο μπορώ να διακρίνω.
  Τι μπόρει να συμβαίνει; Μπορεί να είναι απόρροια της πτερόρροιας;
   
 2. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Το βασικό για τις ταλαιπωρημένες ουρές είναι η λάθος τοποθέτηση των πατήθρων. Πρέπει τα πουλιά να έχουν χώρο να κάνουν περιστροφή πάνω στην πατήθρα χωρίς η ουρά τους να ακουμπάει καθόλου στα κάγκελα.
   
 3. dimichrist

  dimichrist PB New Member

  Φοίβο οι πατήθρες είναι έτσι τοποθετημένες που δεν μπορεί να ακουμπήσει η ουρά στα κάγκελα.Βέβαια τώρα που το ξαναβλέπω η αυγοθήκη που ειναι τοποθετημενη στην γωνία ίσως και να φταίει,,,όπως και να'χει της άλλαξα θέση.Αν αυτό είναι το πρόβλημα η ουρίτσα μποτεί και να ''στρώσει'' με τον καιρό;
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δήμητρα, καθαρές φωτογραφίες.
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν δεν υπάρχουν παράσιτα (φτεροφάγος) και οι πατήθρες έχουν απόσταση από τις άκρες του κλουβιού τότε θα πρέπει εσύ να βρεις και να προσδιορίσεις την αιτία του κακού. ίσως κάποιο πουλί συγκάτοικος, ίσως κάποια κακή συνήθεια.... Πάντως χωρίς αιτία δεν καταστρέφεται η ουρά.
  Τακτικό νερό για μπάνιο και με προσοχή αφαίρεση των σπασμένων φτερών της ουράς ώστε να βρουν χώρο και να βγουν τα νέα.
   
 6. dimichrist

  dimichrist PB New Member

  Ναι Γιάνvη και στην επεξεργασία του ποστ που έκανα παραπάνω θεωρώ ότι την ζημιά την έκανε η αυγοθήκη όπως την είχα τοποθετημένη πριν. Άντε να δω!!!
  Πάντως η αφαίρεση των σπασμένων φτερών ούτε συζήτηση να γίνει απο μένα:confused:,,,,δίχως εμένα δεν γίνεται απο μόνη της να φτιάξει ;
  Προσπάθω να βάλω 2 φωτογραφιές του αλλα δεν γίνεται! Τι δεν κάνω σωστά;

  [​IMG]
   
 7. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Μετά την επόμενη πτερόρροια όπου μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα πέφτουν σταδιακά όλα τα φτερά και βγαίνουν καινούργια.
  Στην υπογραφή μου υπάρχουν οδηγίες.
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δυστυχώς όχι.
  Τα φτερά της ουράς φεύγουν πολύ εύκολα... μη φοβάσαι. Απλά κράτα την ουρά και θα φύγει μόνο του το πουλί χωρίς αυτή.
  Από μόνη της αδύνατον να γίνει τώρα κοντά... ίσως σε πάει για το επόμενο καλοκαίρι.
   
 9. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  οπως πάντα μας βοηθάει το forum. αντιμετωπίζω παρόμοιο πρβλημα με μία κανάρα 3 ετών. οι πατήθρες είναι κοντα στα κάγκελα..δεν είχα σκεφτεί πως είναι πρόβλημα. θα τους αλλάξω άμεσα θέση.
   
 10. Ναι άλλαξε θέση περιπου 8 εκ από το τέρμα και παρακολούθησε το να μπορεί να κάνει αναστροφή (μεταβολή) χωρίς να ακουμπά την ουρά του
   
 11. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  καλημερα.αλλαξα θέση στις πατηθρες και η καναρα κινείται πιο εύκολα..όμως γενικά το πτερωμα της δεν είναι καλό αν και ολοκληρωσε πτερόροια.δεν είναι λαμπερό ούτε καλά στρωμένο πάνω της.τι να φταίει? δεν είναι μεγάλης ηλικίας..συγκατοικει σε μία ζευγαρώστρα μαζί με άλλη μια θηλυκιά και ένα νεαρό αρσενικό που είναι παιδί της..είναι εξωτερικά σε προστατευμένο σημείο.τρέφονται κατάλληλα για την εποχή και μέχρι να κρυώσει ο καιρός κάνουν τακτικά μπάνια..τα υπολοιπα πουλάκια που έχω δεν εχουν παρόμοιο πρόβλημα..μήπως κάτι δεν πάει καλά?τι λέτε?ευχαριστω.
   
 12. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Χρησιμοποίησε μυλόξυδο στο μπάνιο τους και παρακολούθησε την συμπεριφορά του νεαρού αρσενικού.
  Η κακή εμφάνιση στο φτέρωμα ενός πουλιού προ-δηλώνει την κακή υγεία του...
  Χρειάζεται να κάνεις "στενή" παρακολούθηση της συμπεριφοράς της και να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία της και στην ολοκληρωμένη διατροφή της.
   
 13. theodr

  theodr PB Member

  Θα σου προτείνω να τα χωρίσεις σε ατομικά κλουβιά - ζευγαρώστρες. Είναι στριμωγμένα 3 πουλιά σε μια ζευγαρώστρα αυτή την εποχή. Στα υπόλοιπα ακολούθησε τις οδηγίες του Γιάννη , misalouris .
   
 14. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Γιώργο την συγκεκριμένη βάλτη μόνη της σε ένα κλουβί και αν θες βγάλε φώτο κουτσουλιές (να έχει φάει μόνο σπόρους και νερό), κοιλιά και στέρνο. Μπορεί να μην έχει και τίποτα το κόριτσι! Αλλά κάντο τώρα για να είσαι σίγουρος και πριν να είναι αργά!! ;)
   
Φόρτωση...