Συνεχές κράξιμο Indian Ringneck

Συζήτηση με θέμα Συνεχές κράξιμο Indian Ringneck, που ξεκίνησε από Stefania, στο Forum 'Φροντίδα, Εκπαίδευση Παπαγάλων' του PetBirds, 19 Αυγ 2016.

 1. Καλησπέρα σε όλους τους πτηνογονείς,

  Επανέρχομαι με ένα θέμα, που αν και πήρε μικρή έκταση λόγω της μικρότερης ανάγκης παλιότερα, με τον καιρό έγινε φλέγον. Αγοράσαμε ένα μικρό (3 μηνών ταισμένο στο χέρι) Africa - Ιndia Ringneck (άγνωστο ακόμα) προ 1 μηνός. Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία μας μέχρι στιγμής, μπορούν να ρίξουν μια ματιά εδώ. Ένα πουλάκι ήσυχο, που από το χέρι του εκτροφέα καθόταν στο δικό μας χέρι άνετα, με ελάχιστες ενδείξεις για "επιθέσεις" ( δαγκώματα) όπως το αποκαλώ.

  Με το καιρό, αρχίσαμε να ακούμε μικρά κραξιματάκια αλλά χαρήκαμε, καθώς το βιώσαμε σαν μια πρώιμη μορφή επικοινωνίας. Εξοπλίσαμε το κλουβί κατάλληλα, ακολουθώντας επι γράμμα τις εκπληκτικές συμβουλές των μελών του φόρουμ και φροντίσαμε συχνά, να αλλάζουμε την διαρρύθμιση του χώρου του ώστε να μην βαριέται (παιχνίδια, εξοπλισμός, αλλαγή θέσης). Στο φαγητό και στις πρώτες δοκιμές αυτού, τα πήγαμε καλά αφού δεν δείξαμε να μην προτιμάμε κάτι από αυτά που μας έδωσαν.

  Το κύριο θέμα είναι, ότι το τελευταίο καιρό (περίπου 15 μέρες τώρα), ο μικρός ξεκίνησε καθημερινά, σε μία βάση 08:00 - 09:00 και 15:00 - 16:00, να κράζει ασταμάτητα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ενοχληθούμε εμείς αλλά και οι γύρω μας. Από την εκτενή έρευνα που έκανα, τόσο σε ελληνικά όσο και σε ξένα φόρουμ, βρήκα και διάβασα άρθρα αντίστοιχης θεματολογίας από ιδιοκτήτες INR οι οποίοι αντιμετώπιζαν επίσης πρόβλημα. Οι κυριότερες πηγές ανέφεραν πως "ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσεις μια συμπεριφορά που δεν σε ικανοποιεί, είναι να μην την ενθαρρύνεις". Με γνώμονα ότι τα ΙRN είναι πουλιά που προσπαθούν με κάθε τρόπο να "τραβήξουν" την προσοχή σου, το απέδωσα και εγώ εκεί αφού άπαξ και ασχολιόμασταν μαζί του (ποικιλοτρόπως) ακολουθούσε η παύση του θορύβου.

  Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε οικογενειακώς, να μην ενθαρρύνουμε άλλο αυτή την συμπεριφορά αγνοόντας τη, δίνοντας κίνητρο στο μικρό να καταλάβει πως με το κράξιμο δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θέλει. Η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα ήταν σχετικά ικανοποιητικό αφού η χρονική διάρκεια του κραξίματος μειώθηκε αισθητά. Το θέμα είναι ότι σύντομα θα επανέλθουμε στο τόπο κατοικίας μας, όπου και εγώ αν ήμουν γείτονας δεν θα ήθελα να ακούω ρολόι στις 15:00 ένα πουλί να κάνει ένα τέτοιο θόρυβο.

  Παρατηρούμε ταυτόχρονα, γενικά αλλαγές συμπεριφοράς αφού ο μικρός δεν θέλει να καθίσει στο δάχτυλο αφού είτε προτιμάει να πετάξει και να πέσει στο πάτωμα (ψαλιδισμένα φτερά) είτε να σκαρφαλώσει επάνω μου εως ότου να καταλήξει στον ώμο. Επίσης, συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη, κάθε φορά που θέλουμε να τον βγάλουμε από το κλουβί, αφού επιτίθεται και αναγκαστικά, επιλέγουμε να του δώσουμε κάτι να μασάει ώστε να τον βγάλουμε έξω. Τουλάχιστον πλέον, όταν βγούμε δεν "προσπαθούμε" να πετάξουμε προς το κλουβί, αφού αποδεχθήκαμε ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα.

  Πτηνογονεικοί προβληματισμοί σχετικά με την εξέλιξη του θέματος. Άραγε είναι απλά συμπτώματα ηλικίας που θα περάσουν, όπως γίνεται και με τα δικά μας μωρά? Θα περιμένω τα σχόλια σας και φυσικά τις συμβουλές σας.
  Ευχαριστώ πολύ,
  Stefania
   
  Τελευταία επεξεργασία: 19 Αυγ 2016
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Επανέκαμψε δηλαδή το πρόβλημα Λουίζα μου; Γιατί απ' ότι είχαμε συζητήσει στα μηνύματα είχε βελτιωθεί η κατάσταση.
   
 3. Σίγουρα αγαπημένη maria p έχει βελτιωθεί αλλά καταλαβαίνεις πως στα πλαίσια μιας πολυκατοικίας, η βελτίωση από την μία ώρα στην μισή (λέμε τώρα) παραμένει πρόβλημα. Φυσικά, ήθελα να δημιουργήσω αυτό το θέμα καθώς από όσο διάβασα απασχολεί αρκετό κόσμο, οπότε κάθε γνώμη και συμβουλή θα ήταν χρήσιμη για όλους τους ενδιαφερομένους .
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πολύ καλά έκανες!!!
   
 5. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Δοκίμασε να σκεπάζεις αρχικά την οροφή κι αν δεν πιάσει αυτό τότε το μεγαλύτερο μέρος του κλουβιού του λίγο πριν την ώρα που ξεκινά να κράζει και να το ξεσκεπάζεις αργότερα.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Υποθέτω πως οι κραυγές αυτές είναι χαρακτηριστικές ενδείξεις ευχαρίστησης και χαράς ... επίσης υποθέτω πως είναι πολύ δυνατές για να ενοχλούν.
  Να ρωτήσω μόνο... τώρα έγιναν πιο έντονες και ποιο πολλές ή απλά τώρα τις δώσατε περισσότερο σημασία?
   
 7. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer


  Είναι οι κραυγές του σμήνους Γιάννη. Όλοι οι παπαγάλοι ξυπνούν με κράξιμο το πρωί και κράζουν το απόγευμα για να μαζευτεί το σμήνος πριν κουρνιάσει. Είναι έμφυτες σε όλους. Η διαχείρισή τους ως ένα βαθμό που αυτό είναι εφικτό είναι θέμα δικό μας.
   
 8. Ειναι πολυ εντονες τις 15 αυτες μερες και ειναι σιγουρα για να ενοχλουν :(

  Πως θα μπορουσαμε να το διαχειριστουμε αυτο το κομματι? Γιατι μιλησα με μελη απο εδω που παρολο που ειχαν ringneck δεν αντιμετωπισαν προβλημα με κραυγες!!
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 19 Αυγ 2016
 9. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι κραυγές είναι το ''σκέπασμα''. Γενικά μπορεί να πει κάποιος πως υπάρχουν πουλιά που ξεσηκώνουν τον κόσμο και άλλα που είναι πιο ήσυχα. Οι ώρες ύπνου του πόσες είναι; που κοιμάται, έχει απόλυτη ησυχία;
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κι εγώ δεν βλέπω άλλη άμεση λύση από το σκέπασμα.
  Βέβαια οι κραυγές σε έναν παπαγάλο δεν είναι ένα πρόβλημα, είναι μια φυσική κατάσταση, όπως το γάβγισμα στον σκύλο, το νιαούρισμα στην γάτα κοκ.
  Το θέμα γίνεται πρόβλημα αν υπάρχει επιμονή, οπότε πρώτα εξετάζουμε τυχόν προβλήματα υγείας.
  Επειδή δεν νομίζω στο πουλάκι αυτό πως συντρέχει τέτοιος λόγος, πιστεύω πως απλά είναι μια φυσιολογική διαδικασία που γίνεται σε όλους τους παπαγάλους πρωί και σούρουπο.
  Εδώ έξω από το σπίτι μου πρωί-πρωί έρχονται άγρια ringnecks και καλούν τους δικούς μου παπαγάλους, το ίδιο και το απόγευμα.
  Και είναι όντως επίμονες επανειλημμένες κραυγές.
  Το συγκεκριμένο πουλάκι, πιστεύω πως έχει ακόμα ανάγκη την γονεϊκή φροντίδα.
  Οι παπαγάλοι ζουν αρκετά εντός της οικογένειας αλλά εμπορικοί λόγοι, ωθούν τους εκτροφείς να τα απογαλακτίζουν βίαια.
  Η Λουίζα έχει βρει ένα ωραίο άρθρο για τις φωνές και πιστεύω ένας συνδυασμός σκεπάσματος και εκπαίδευσης θα λύσει πιο μόνιμα το πρόβλημα αυτό.
  Πιο έντονη ενασχόληση με το πουλί, απομάκρυνση όταν φωνάζει και σκέπασμα τις επικίνδυνες ώρες.
  Ίσως και αν είναι εφικτό κάποια τροποποίηση του ημερήσιου προγράμματός σας.
   
 11. Απο τις 7:30 τον σκεπαζουμε, οταν σουρουπωνει δηλαδη και κοιμαται μεχρι τις 8 που ξεκιναει το κραξιμο! Αλλες φορες και μεχρι τις 10. Το θεμα ειναι οτι το πρωι κραυγαζει σκεπασμενος φανταστειτε!
   
 12. ε! ναι! γιατί θέλει να ''ξυπνήσει'':D...
  Κάθε πουλί έχει τα χούγια του (ανεξαρτήτως μεγέθους) και θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή....ο Μάριος πχ ξεσηκώνει τον κόσμο (δεν εννοώ την ένταση της φωνής λόγω είδους) κατά τις 8 - 8.30μμ για να σκεπαστεί, ενώ το πρωί ξυπνάει και περιμένει αμίλητος να τον ξεσκεπάσω, ενώ ο Κάρλο δεν είχε θέμα για το πότε θα σκεπαζόταν το βραδάκι, όμως το πρωί ξεσήκωνε τον κόσμο μέχρι να βγάλω το πανί....
   
 13. Αρα με καταλαβαινετε ..
   
 14. :Dαπολύτως!;)
   
 15. ianos

  ianos Daily Active Member

  Να ρωτήσω: αν εσείς είστε εκεί μαζί του τις συγκεκριμένες ώρες, δίπλα στο κλουβι του, κράζει; Διότι αν το κάνει για να μαζευτεί το κοπάδι, και το κοπάδι είστε εσείς και εσείς μπορείτε να είστε εκεί....
   
 16. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Έτσι είναι Γιάννη όπως τα λες, προσκλητήριο αλλά δεν είναι πάντα εφικτό και καλό είναι να γίνει προσπάθεια αναστροφής.
  Κάτι βέβαια πολύ δύσκολο γιατί είναι ένστικτο. Και το πρωί πες σηκώνονται λίγο νωρίτερα αλλά το μεσημεράκι μπορεί να λείπουν.
  Θέλει επιμονή και υπομονή.
   
 17. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer


  Bγάλτον απο το κλουβί μόλις ξυπνήσει, κάνε τον ένα καλό μπάνιο και βάλτον πίσω. Θα περιποιηθεί τα φτερά του και θα φάει, είναι σίγουρο. :)
   
 18. Ο δικος μου εκραζε οταν ηθελε κρεμα εως 5 μηνων! Τις πρωτες μερες παραξενευτηκα γιατι τον ταιζα σπορακια και το πρωι κρεμα αλλα παρατηρησα οτι οταν του εδινα ποιο πολλες φορες( 3) κρεμα σταματαγε !Τωρα κραζει απο ευχαριστηση οταν πεταει και οταν η συζυγος δουλευει με την πλατη σε αυτον στο λαπτοπ για να τραβηξει την προσοχη της!
   
  Τελευταία επεξεργασία: 20 Αυγ 2016
 19. Foudoukos

  Foudoukos PB New Member

  Καλησπερα σε ολους! Στεφανια το προβλημα δεν ειναι τοσο το πρωι καθως 8-9 δεν τιθεται θεμα κοινης ησυχιας.. Το προβλημα ειναι το μεσημερι... Γενικοτερα τον βγαζετε καθολου απ το κλουβι για να ασχοληθειτε καθολου μαζι του?? Αν οχι καλο θα ηταν να προσαρμοσετε ενα προγραμμα με εξοδους εκεινη την επιμαχη ωρα... Ασχοληθειτε μαζι του να σας συνηθισει και σιγα σιγα θα ηρεμησει αρκετα... Μην απογοητευεστε... Επισης ο καλυτερος τροπος να συνιθισει τα χερια σας και να μη δαγκωνει ειναι οι λιχουδιες.. Δινε του μπιλιτσα μπιλιτσα κεχρι με τα ακροδαχτυλα και με τον καιρο θα σταματησουν καο οι δαγκωνιες...
   
 20. ektoras 500

  ektoras 500 PB New Member

  μικρος σε ηληκια συγουρα. πιστευω ομως, οτι οι βασεις για την συμπεριφορα του θα δινοντε ανα πασσα στιγμη. θα ηθελα να ρωτησω εαν στις 1500 ειναι η ωρα που μαζευεστε για μεσημεριανο φαγητο η οχι. επισης θα ηθελα να ρωτησω, γιατι βιαζεστε για εξοδο του παπαγαλου απο το κλουβι εφοσον εχω την αισθηση οτι ακομα δεν εχει εμπιστευτη 100%, το χερι σας. θα ηθελα να μου πειτε ακριβως ποσο μηνων ειναι, και ευχαριστως να πω την αποψη μου και μονο.
   
Φόρτωση...