Στο τσουβάλι τους ή στο αεροστεγές δοχείο;

Συζήτηση με θέμα Στο τσουβάλι τους ή στο αεροστεγές δοχείο;, που ξεκίνησε από Dimitris.P, στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 21 Ιουλ 2016.

maria p
Best Answer maria p, 21 Ιουλ 2016
Οι κρίσιμοι - επικίνδυνοι μήνες εύκολης αλλοίωσης των σπόρων, δηλαδή να εμφανίσουν σκόρους τροφίμων κτλ, είναι πάνω-κάτω από Μάϊο μέχρι Σεπτέμβριο. Το... Ολόκληρο το Post
  1. Dimitris.P

    Dimitris.P Daily Active Member

    καλημέρα σε όλους μας και καλό καλοκαίρι να έχουμε με..δροσιές,βουτιές,καλή παρέα και ''ησυχία'' !!
    διαβάζοντας διάφορα θέματα τον τελευταίο καιρό περί διατροφής,είπα να ανεβάσω το θέμα αυτό..
    Τους σπόρους μας λοιπόν..
    1)να τους αφήνουμε στο τσουβάλι;
    2)να τους βάζουμε σε ειδικά δοχεία αποθήκευσης..που πλέον κυκλοφορούν πολλά και με άριστες προδιαγραφές;
    3)ποιά η ιδανική θερμοκρασία/υγρασία χώρου/σκευάσματος;

    Θεωρώ πως είναι μια καλή στιγμή να λύσουμε τυχόν απορίες και διαφορές..πριν ξεκινήσει η οργάνωση του καθενός μας από Σεπτέμβρη.
    παρακαλώ πολύ,ας αιτιολογήσει ο καθένας μας την άποψή του και στην περίπτωση που προκύψουν ''νέα θέματα'' ..ας ανοίξουμε άλλο.
    ευχαριστώ...
     
  2. Best Answer:
    Post #340106 by maria p, 21 Ιουλ 2016
  3. Deukalion

    Deukalion Daily Active Member

    Καλημέρα Δημήτρη,μπορείς να αναφέρεις κάτι τέτοιο συγκεκριμένα;
    :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
     
  4. Dimitris.P

    Dimitris.P Daily Active Member

    ..ψάχνοντας σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά κατ/τα,θα δείτε πως υπάρχουν ειδικά σκεύη αποθήκευσης τροφών,από 1-2 κιλά έως 24 κιλά.
     
  5. Deukalion

    Deukalion Daily Active Member

    Άρα εννοείς αεροστεγή σκεύη απο καλό υλικό.Έτσι όπως το έγραψες στην αρχή νόμισα πως ανακαλύψαμε την Αμερική:p
     
  6. Dimitris.P

    Dimitris.P Daily Active Member

    ..βρε Δημητρό..ώρες ώρες τρώγεσαι με τα ρούχα σου!!!:D;)
    μη χαλάμε το θέμα..
     
  7. misalouris

    misalouris PB Moderator Staff Member

    Εύλογο το ερώτημά σου Dimitris.P κι έχει πολυ-συζητηθεί από τα μέλη του petbirds.
    Για μένα μόνο μια σωστή λύση για τη συντήρηση του μείγματος των σπόρων υπάρχει...
    Να αγοράζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε για να μας καλύψει για 20-40 ημέρες.
    Από κει και έπειτα το μείγμα είναι εκτεθειμένο και χάνει την υφή που πρέπει να έχει.
    Η υγρασία που υπάρχει στον περιβάλλοντα αέρα μαλακώνει το φλοιό των σπόρων με αποτέλεσμα οι σπόροι να παρουσιάζουν ελαστικότητα και να μην ανοίγουν από το ράμφος των πουλιών.
    Τα καναρίνια μάλιστα που δε φημίζονται για την επιμονή τους μόλις διαπιστώσουν πως ο σπόρος δεν είναι αυτός που εύκολα θα μπει στο στομάχι τους ...τον αφήνουν και διαλέγουν τον επόμενο.
    Η ρήση παλιού φίλου εκτροφέα πως τα καναρίνια γίνονται ιδιαίτερα σπάταλα με τους σπόρους γιατί έχουν χιλιάδες επιλογές, είναι πιστεύω πετυχημένη.
    Λογάριασε τώρα αν τώρα πως τους συμπεριφέρονται αν δεν τους βρίσκουν και όπως τους θέλουν.
    Μπορούμε σχετικά να διαβάσουμε και να θυμηθούμε μερικά από αυτά και είμαι σίγουρος πως όποιος ψάξει θα βρει ακόμη περισσότερα,
    1. https://petbirds.gr/threads/Διατηρηση-της-τροφης-για-μεγαλο-χρονικο-διαστημα.21312/
    2. https://petbirds.gr/threads/Πως-μπορώ-να-συντηρώ-το-μείγμα-σπόρων-και-την-αυγοτροφή.21270/
    3. https://petbirds.gr/threads/Συντήρηση-τροφής-των-πτηνών-μας.24248/
    4. https://petbirds.gr/threads/Σχετικά-με-τα-έντομα-στους-σπόρους.19172/#post-195836
     
  8. maria p

    maria p PB Supporter PBCP Contributor

    Ψήφοι: 1
    Οι κρίσιμοι - επικίνδυνοι μήνες εύκολης αλλοίωσης των σπόρων, δηλαδή να εμφανίσουν σκόρους τροφίμων κτλ, είναι πάνω-κάτω από Μάϊο μέχρι Σεπτέμβριο.

    Το βασικότερο μέλημά μας, δεν είναι τόσο το υλικό φύλαξής τους (όχι πως είναι αδιάφορο) αλλά η τοποθεσία διατήρησης τους.
    Ο χώρος θα πρέπει να είναι αυτό που λέμε ένα δροσερό δωμάτιο (γύρω στους 20-23 βαθμούς). Θα πρέπει να υπάρχει φωτεινότητα αλλά όχι έντονη ηλιοφάνεια, να είναι καλά αεριζόμενο και αν είναι δυνατόν λίγο χρησιμοποιούμενο. Όσοι έχουμε κάποια "κλειστά" δωμάτια στο σπίτι, θα έχουμε διαπιστώσει πως ακόμα και αν ο προσανατολισμός τους δεν προσφέρεται, επειδή δεν υπάρχει συχνή ανθρώπινη παρουσία, η ατμόσφαιρά τους είναι πιο δροσερή. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν επιδέχονται των καθημερινών θερμοκρασιακών μεταβολών αλλά και της ζέστης-υγρασίας που προσθέτει η ανθρώπινη εκπνοή, αν υπήρχε συνεχής ανθρώπινη παρουσία.
    Πρώτα λοιπόν επιλέγουμε το κατάλληλο κατά την γνώμη μας σημείο, όσο πιο κοντά στο ιδανικό και ανάλογα με τον επιθυμητό χρόνο διατήρησης των σπόρων στο σημείο.

    Ως "δοχείο" φύλαξης, επιλέγουμε την σακούλα - τσουβάλι της συσκευασίας τους, την οποία μετά το άνοιγμα φροντίζουμε να διπλώνουμε καλά, τοποθετώντας στην επιφάνεια των σπόρων φύλλα δάφνης.
    Εγώ για να βεβαιωθώ πως κάτι ιπτάμενο δεν θα προσεγγίσει το άνοιγμα του τσουβαλιού μου, ρίχνω απλά από πάνω ένα πανάκι κουζίνας, από το πλέον λεπτό και αραιής ύφανσης ύφασμα.
    Οι πιο σχολαστικοί μπορείτε να βάλετε και μερικές σκελίδες σκόρδου στο περιβάλλον ή άλλα φυσικά απωθητικά όπως ξηρά κλωνάρια ακονιζιάς οι της περιφέρειας που βρίσκετε εύκολα.

    Το τσουβάλι το τοποθετούμε σε καρέκλα ή όποια άλλη κάπως υπερυψωμένη επιφάνεια για να αποφύγουμε προσέγγιση από έρποντα έντομα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, "κυκλώνουμε" το τσουβάλι με έναν παχύ κύκλο από κιμωλία σχολείου, που η σκόνη της θα εμποδίσει κάθε επίδοξο μαμουνάκι.

    Ανοίγω το τσουβάλι μία με δύο φορές την εβδομάδα, αντλώ την αντίστοιχη ποσότητα σπόρων γι' αυτό το χρονικό διάστημα και ξανακλείνω.
    Την εβδομαδιαία ποσότητα διατηρώ σε πλαστικό "πρόστυχο" ταπεράκι για να παίρνει τον σχετικό του αέρα και όχι απολύτως αεροστεγές.
    Ως εκ περισσού για τον "φόβο των Ιουδαίων" ρίχνω ένα-δύο φύλλα δάφνης και σ' αυτό το δοχείο.

    Το τσουβάλι μου χρειάζεται περίπου 5 μήνες για να καταναλωθεί. Ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα στις τροφές.
    Επειδή δε τις περισσότερες τις ρίχνω σε χώμα, διαπιστώνω και την ικανότητά τους σε βλαστικότητα και είναι όλα καλά.
    Δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι, αν ξέχασα θα επανέλθω.:)
     
    maria p, 21 Ιουλ 2016
    Best Answer
    #7
  9. ianos

    ianos Daily Active Member

    Εγώ, διατηρώ τους σπόρους στο ψυγείο, σε κλειστή σακούλα. Θεωρω οτι κατα αυτόν τον τροπο διατηρούνται πιο σωστά, οτι έχουν ακριβώς τις ίδιες συνθήκες διατήρησης με τα τρόφιμα που καταναλώνω ο ίδιος, οτι δεν υπαρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν απο κάποιον εξωτερικό μολυσματικό παράγοντα, οτι δεν παίρνουν υγρασία, αλλά ούτε και ξηραίνονται.
     
  10. JAPAN HOSO11

    JAPAN HOSO11 PB Member

    και γω θα ελεγα οτι ακολουθω ΄΄ομοιως ως ανω΄΄

    επισης τις αυγοτροφες σε μικρες ποσοτητες αεροστεγος κληστες με μηχανιμα
     

Μοιραστείτε

Φόρτωση...