Σπασμένα στο πάτωμα τ' αυγά, να βάλω υλικό για νέα φωλιά;

Συζήτηση με θέμα Σπασμένα στο πάτωμα τ' αυγά, να βάλω υλικό για νέα φωλιά;, που ξεκίνησε από roti, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 30 Μαρ 2015.

 1. roti

  roti PB New Member

  Καλημέρα. Με λένε Λευτέρη, είμαι στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.
  Πριν από 10 μέρες περίπου πήρα ένα ζευγάρι καναρίνια Μαλινουά από Θεσσαλονίκη. Όπως μου είπε ο άνθρωπος η κανάρα ήτανε έτοιμη να γεννήσει. Στην πορεία διαπίστωσα ότι ο αρσενικός είναι σε φάση πτερόροιας.Δεν είδα να διασταυρώνονται, εχθές είδα αυγά σπασμένα στο πάτωμα. Υποθέτω ότι ήτανε επιλογή της κανάρας γιατί ήτανε άσπορα.
  Προκειμένου να μη χάνω χρόνο, από το ίδιο άτομο πήρα ένα πυρωμένο αρσενικό που φαίνεται να τα πάει καλά με την κανάρα αφού απο τη δεύτερη μέρα φιλιούνται.
  ΕΡΩΤΗΣΗ: Αφήνω το νήμα στη παλιά φωλιά ως έχει, ή το αφαιρώ και βάζω νήμα καινούργιο δίνοντας τη δυνατότηα να κάνουν καινούργια φωλιά; Μετά από πόσες μέρες να περιμένω αυγά;
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
   
 2. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Δεν χρειάζεται να χαλάσεις την φωλιά, αφήνεις το νήμα.
  Σε πόσες μέρες θα γεννήσουν δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά εφόσον η κανάρα είναι πυρωμένη και έχει καλή σχέση με τον αρσενικό δεν θα αργήσει.

  Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η διατροφή τους.
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ... το υλικό και η φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δεύτερη γέννα... πρώτη με το νέο αρσενικό.
  Αν πάλι θέλεις .... και για να είναι πιο ολοκληρωμένη η αναπαραγωγική διαδικασία των πουλιών, χαλάς τη φωλιά, της αλλάζεις μέρος και επιστρέφεις το υλικό για νέο χτίσιμο. Αυτό δεν πρέπει να σε προβληματίζει καθόλου.
  Το "ανησυχητικό" κατά την άποψή μου δεν είναι αυτό .... αλλά το γεγονός πως το πρώτο αρσενικό μπήκε σε εκτός εποχής πτερόρροια...
  Εύχομαι αυτή να προέρχεται από το stress της αλλαγής περιβάλλοντος... γιατί:
  Αν υποθέσω πως οι συνθήκες το υποχρέωσαν .... μπορεί να υπάρχει θέμα και με τα άλλα...
  Αν πάλι είναι κάποιο θέμα προβλήματος υγείας..... μπορεί να επηρεάστηκε και το θηλυκό ....
  Εύχομαι να συμβαίνει το πρώτο....
  Να είσαι όμως σε επιφυλακή για μερικές μέρες...
   
 4. roti

  roti PB New Member

  υποθέτω αλλαγή συνθηκών, καθώς από το υπόγειο που ήτανε με φωτισμό τεχνικό, μεταφερθήκανε στο σπίτι μου. Τα έχω μέσα στο γραφείο μου. Ο φωτισμός είναι φυσικός. Τώρα με την εκτός εποχής πτερόροια τί τρέχει; συνεχίζεται έτσι επ' αόριστον; Μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο θα έχουμε πτερόροια; Μήπως τα πουλιά ισορροπήσουν; Μετά από πόσο χρόνο...Ουφ..δύσκολα τα πράγματα... Και κάτι άλλο μου είπε ο άνθρωπος που μου τα έδωσε...."να μη ταίζω τροφή με τις βιταμίνες [εννοεί τα χρωματιστά κομματάκια πράσινα, κίτρινα, κόκκινα που υπάρχουν μέσα στη τροφή του εμπορίου" Κατά την άποψη του ευθύνονται για την πτερόροια....
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σίγουρα οι αλλαγές αυτού του επιπέδου επηρεάζουν τις καταστάσεις υγείας αλλά και τους βιορυθμούς των πτηνών...
  Πιθανόν να δικαιολογείται και η πτερόρροια του καναρινιού.
  Η διατροφή των πουλιών με αυτά το χρωματιστά αμφιβόλου ποιότητας και περιεχομένου σκευάσματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία τους.
   
 6. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Αν ειναι λογω του στρες και της "βιταμινης" σταδιακα -και πιστευω ισως και συντομα- θα επανελθει, οποτε περιμενουμε τις εξελιξεις.
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Διάβασε λιγάκι αυτό το άρθρο ίσως σε βοηθήσει Παθολογική Πτερόρροια των Πτηνών .
   
 8. roti

  roti PB New Member

  Ναι με την πρώτη ευκαιρία που κατεβω Θεσσαλονίκη θα πάρω τροφή που χρειάζεται, εδώ δεν.....

  Μαρία ευχαριστώ, υπέροχο άρθρο....πελάγωσα, δε ξέρω από που ν' αρχίσω...θα κάνω ότι μπορώ και θα περιμένω υπομονετικά...βλέπεις η αδημονία να δω μικράκια...
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Προέχει η καλή υγεία των γονέων. Χωρίς αυτούς δεν γίνεται τίποτα. Έτσι κι αλλιώς έχεις χρόνο να τον φροντίσεις και να προχωρήσεις στην συνέχεια σε αναπαραγωγή.
   
 10. roti

  roti PB New Member

  Ναι γιατί στη βιασύνη γίνονται και λάθη...ειδικά αν είσαι αρχάριος..
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ενώ άμα είσαι έμπειρος τα αποφεύγεις?
   
 12. roti

  roti PB New Member

  ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες, τουλάχιστον στον παράγοντα της ανθρώπινης παρέμβασης...είναι όμως τόσο σύνθετη η δημιουργία, συνεχώς ανακαλύπτουμε, οπότε τα λαθάκια αναπόφευκτα...Μεγάλα λάθη να μη κάνουμε από έλλειψη γνώσης...
   
 13. Είτε είσαι έμπειρος,είτε είσαι αρχάριος,άμα δεν έχεις υπομονή δεν κάνεις τίποτα.
  Και όχι μόνο στα καναρίνια και γενικά στα πουλιά.
  Όλα τα χόμπι το ίδιο είναι.
  Μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς.
  Υπομονή.
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δε θες να ξέρεις τις βλακείες των "έμπειρων"
   
 15. roti

  roti PB New Member

  αντε να παρηγορούμαστε οι αρχάριοι. ..
   
 16. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Εχουμε το ελαφρυντικο της απειριας τουλαχιστον...
   
 17. roti

  roti PB New Member

  Ναι κάτι σαν "το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου". Έμαθα λοιπόν ρωτώντας την αξία της ΥΠΟΜΟΝΉΣ. "Δεν ήξερες..δε ρώταγες;" λέει σοφά ο λαός μας
   
 18. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Ακριβως! Και πιστευω ολοι εχουμε το δικαιωμα να κανουμε λαθος καπου... Απειροι ή εμπειροι.. Αλλα οταν επαναλαβεις λαθος... Δεν υπαρχει δικαιολογια!
   
 19. roti

  roti PB New Member

  Έπειτα από την πρώτη αποτυχία καθώς η καναρα γέννησε κάτω στο πάτωμα τα αυγά , πήρα άλλο αρσενικό. Εκανα την αλλαγη γιατί ο πρώτος αρσενικός μπήκε σε εκτός περιόδου, φάση πτερόροιας.
  Από τη δεύτερη μέρα άρχισαν να φιλιούνται . Η θηλυκιά ετοίμασε μια ωραία φωλιά. Η θηλυκιά κάθεται στη φωλιά και ο αρσενικός την ταίζει. Ωστόσο ούτε μια φορά δεν τα είδα να διασταυρώνονται. Κάνα δυο απόπειρες του αρσενικού που τον πήρα ως πυρωμένο πουλί, κατέληξαν σε μάχες. ..
  Σήμερα είδα στο πάτωμα το πρώτο αυγό.Το έβαλα με προσοχή μέσα στη φωλιά...
  Δε ξέρω τι να υποθέσω ... Είναι προβληματική η καναρα; Δε διασταυρώνεται; Φταίει ο αρσενικός; είναι άσπορα τα αυγά;
  Έχω απογοητευθεί λίγο, δεν ξέρω τι να κάνω

  Τότε μιλάμε για επιλογή
   
 20. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Στο "παιχνίδι" εντυπωσιασμού και ζευγαρώματος όλων των ζώων (ακόμη και του ανθρώπου) επικρατούν στιγμές επίδειξης...
  Στιγμές που το κραταιό, δυνατό και ρωμαλέο αρσενικό, επιδεικνύεται και φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να επιλεγεί ως ο καλύτερος γεννήτορας από το θηλυκό...
  Σε όλες αυτές τις μάχες εντυπωσιασμού που επιβάλει το αρσενικό, υπάρχουν και εξαιρετικά βίαιες σκηνές (ευτυχώς όχι στα καναρίνια), που αποβλέπουν στην επικράτηση και διεκδίκηση της θέσης του ισχυρού στο ζευγάρι (τρομάρα μας).
  Όταν εδραιώσει τη θέση του... ησυχάζουν τα πράγματα.
  Εμείς για να αποφύγουμε όλες αυτές τις επιθέσεις τοποθετούμε το χώρισμα, ώστε η επικράτηση των αρσενικών να γίνει με κινήσεις και εικονικές επιθέσεις (αυτές με τις ανοιχτές φτερούγες, κελάηδημα κλπ) και όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά τα "τρελά" ...επιτρέπουμε στα πουλιά να βρεθούν.
  Πιο παλιά σμίγανε το ζευγάρι και το άφηναν να περάσει όλη τη διαδικασία... Φυσικά ούτε λόγος για προετοιμασία ή για χωρίσματα....κι όταν τελείωναν οι μάχες ... άρχιζε το χτίσιμο της φωλιάς...
  Πάμε στο δεύτερο πρόβλημα που είναι και πιο σημαντικό κατά την άποψή μου.
  Καλά έκανες και τοποθέτησης πίσω στη φωλιά το αυγό...
  Να βάλεις αμέσως 3-4 σταγόνες υγρό ασβέστιο στην ποτίστρα για τις επόμενες 3 ημέρες, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να το γέννησε κάτω ύστερα από πίεση στην γέννησή του που πάντα απορρέει από έλλειψη ασβεστίου.
  Φυσικά υπάρχουν κι άλλες εκδοχές όπως φόβος για τη φωλιά κλπ... αλλά με αυτό που έγραψα καλύπτουμε τις περισσότερο επικίνδυνες καταστάσεις.
  Κακώς απογοητεύτικες...
  Η απογοήτευση είναι εχθρός της κάθε προσπάθειας και πολύ καλός σύμμαχος της εγκατάλειψής της.
  Λευτέρη roti aν εσύ απογοητεύεσαι .. οι άλλοι τι πρέπει να πουν?
  Βρίσκεσαι στο πολύ καλά ενημερωμένο και φιλικό περιβάλλον του petbird, με πολλούς ανθρώπους που θέλουν και κυρίως μπορούν να σε βοηθούν.. Απλά ρωτάς......
  Θα δεις πως την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να λύνονται όλοι οι προβληματισμοί σου....
  Ακόμη και το ενδεχόμενο της άσπερμης γέννας αυγών θα δώσει το χρόνο που χρειάζονται τα πουλιά να προετοιμαστούν όπως πρέπει και να είναι ένσπερμη η επόμενη σειρά αυγών...
  Ο καιρός άλλωστε προς το παρόν δεν τα βοηθά.
   
Φόρτωση...