Σκόρδο στα πτηνά (Allium sativum)

Το σκόρδο (Allium sativum) είναι σε όλους γνωστό για τις θεραπευτικές, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που εκτός από τον άνθρωπο ωφελούν εξίσου και τα πουλιά. Η δράση του αυτή οφείλεται κυρίως στις δραστικές ουσίες αλιίνη και αλλισίνη (ενώσεις θείου). Η χρήση του σκόρδου στα πουλιά είναι ασφαλής.

Το σκόρδο και τα οφέλη του στα πουλιά

Το σκόρδο περιέχει συνολικά 15 ωφέλιμες ουσίες που σαν σύνολο αποδίδουν την σημαντική θεραπευτική του αξία. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και θειάφι.

Εκτός της τόσο μεγάλης θεραπευτικής του αξίας, δύο θέματα μας απασχολούν με το σκόρδο.

Η απώλεια των θεραπευτικών ιδιοτήτων της βασικής ουσίας αλλισίνης με τον τεμαχισμό της σκελίδας. Άρα η κατανάλωση για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται ωμό και ο τεμαχισμός με την μάσηση, κάτι που και λόγω της έντονης οσμής δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε είναι εφικτό για τα πουλάκια μας.

Από έρευνες σε θηλαστικά κατοικίδια όπως σκύλοι και γάτες, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις θείου που περιέχονται στο σκόρδο, μπορεί να προκαλέσουν ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και να οδηγήσουν σε αναιμία, ενώ οι επιπτώσεις αυτές διαρκούν και αρκετές μέρες μετά την λήψη του σκόρδου.

Όμως τα πουλιά έχουν εμπύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια, θεωρούνται πιο προστατευμένα από πιθανή αιμόλυση, ενώ επίσης αποβάλουν τις ουσίες αμέσως μετά την διακοπή χρήσης του σκόρδου.

Έρευνες του πανεπιστημίου του Cambridge απέδειξαν ότι το σκόρδο έχει θεραπευτική δράση αντιμυκητιασική εφάμιλλη των φαρμακευτικών ουσιών Amphotericin and Nystatin.

Επίσης η χρήση του σκόρδου, συμβάλλει τα μέγιστα εναντίον των εντερικών παρασίτων και την γενικότερη άμυνα του οργανισμού ενάντια σε βακτηρίδια και μύκητες. Για τους λόγους αυτούς συνίσταται η λελογισμένη χρήση του, ώστε να αντλούμε τις ωφέλειες χωρίς κανένα ρίσκο για την υγεία των πουλιών μας.

Σκόρδο σε σκελίδες

Σε μεγάλους παπαγάλους, ο καλύτερος τρόπος είναι να το προσφέρουμε με το κέλυφος της σκελίδας, ώστε να παίξουν επίσης με το ξετύλιγμα του. Σε μικρότερα πουλιά Σε μικρότερα πουλιά όπως καναρίνια, καρδερίνες και γενικότερα στις σπίζες, κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στην αυγοτροφή ή σε ξεχωριστή τροφοθήκη. Η αποδοχή του εξαρτάται από το κάθε πουλί ξεχωριστά και μένει μόνο να δοκιμάσουμε τον τρόπο που προτιμά.

Δείτε επίσης μία συζήτηση για τους τρόπους που μπορούμε να δώσουμε το σκόρδο στα καναρίνια.

Σκορδόνερο

Ένας άλλος, έμμεσος τρόπος για να προσφέρουμε το σκόρδο στα πουλιά είναι με την παρασκευή και χορήγηση σκορδόνερου. Η διαδικασία που ακολουθούμε για την παρασκευή του, είναι:
  • Σε αναλογία 1 λίτρο νερού / 6-7 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο.
  • Το άριστο είναι οι σκελίδες να κοπούν σε 2-3 κομμάτια, ενώ θα βρίσκονται εντός του νερού.
  • Αφήνουμε το νερό περίπου 1-2 ώρες να αντλήσει τα θρεπτικά συστατικά και το προσφέρουμε αντί νερού στα πουλιά μας.
Περισσότερες πληροφορίες για το σκορδόνερο και τη χρήση του στα πουλιά.

Τέλος επειδή αποδεδειγμένα το σκόρδο απωθεί τις ψείρες, μπορείτε εφόσον τα κλουβιά σας βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, να έχετε κοντά κάποιες άκοπες σκελίδες σκόρδο, ως πρόσθετο και επικουρικό μέτρο ασφάλειας εναντίον τους.

Σημαντική επισήμανση: Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σκόρδο σε σκόνη που πωλείται για μαγειρική χρήση. Υπάρχουν ασφαλή σκευάσματα σκόνης σκόρδου ειδικά για πτηνά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως συστατικό της αυγοτροφής μας.

Σχετικά Θέματα
Ασφαλή και τοξικά φυτά και καρποί για τα πουλιά

PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης: maria p, 30 Δεκ 2016.
Συντάκτες Ανάπτυξης
Stavros: 31 Οκτ 2017.


 
PBCP

Σχόλια

Stavros
#2
Μαρία, για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιούμε σκόρδο σε σκόνη;
 
M
#3
Γράφοντας είχα κατά νου την μαγειρική σκόνη σκόρδου, που συνήθως δεν είναι καθαρό σκέτο σκόρδο. Σε κατοπινή συζήτηση με τον κ. Μάκη @mgerom, έμαθα πως υπάρχει ειδική σκόνη για πτηνά, οπότε έτσι είναι ενδεδειγμένη και αποδεκτή φυσικά.
 
ianos
#4
Τρώνε και σκόρδα τα καναρίνια; Σε τριμμένη μορφή ή έτσι βάζει κανείς τις σκελίδες; Στους ανθρώπους το σκόρδο ρίχνει την πίεση, μπορεί κάτι ανάλογο να συμβαίνει και στα πουλιά;
 
misalouris
#5
M
#6
misalouris είπε:
Στη δική μου πρόταση για αυγοτροφή
Να σου πω την αλήθεια είχα άλλη αναφορά σου στο μυαλό μου για συγκεκριμένο σκεύασμα σκόνης σκόρδου και όχι την αυγοτροφή που προσθέτεις σκορδόνερο. Είναι μεγάλη συζήτηση επιφυλάσσομα για αύριο να έχω ίντερνετ. Πάντως το θέμα με το σκόρδο είναι η απώλεια των ωφέλιμων στοιχείων του, αμέσως μετά τον τεμαχισμό του.
 
ianos
#7
Σκόρδο - Garlic - Allium sativum είπε:
Όμως τα πουλιά έχουν εμπύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια, θεωρούνται πιο προστατευμένα από πιθανή αιμόλυση, ενώ επίσης αποβάλουν τις ουσίες αμέσως μετά την διακοπή χρήσης του σκόρδου.
Το παραπάνω τμήμα είναι από το άρθρο. Λίγο μετά συστήνεται η χρήση του σκόρδου σε πουλιά αλλά με προσοχή. Εν ολίγοις δεν ξεκαθαρίζεται με ακρίβεια η επίπτωση του σκόρδου στα καναρίνια. Θα το κοιτάξω και στο διαδίκτυο, αλλά παραμένω επιφυλακτικός.
 
M
#8
ianos είπε:
Θα το κοιτάξω και στο διαδίκτυο, αλλά παραμένω επιφυλακτικός.
Βεβαίως να το ψάξεις, με ψάξιμο τα γράφω κι εγώ αλλά θα σου πω, τι καταλαβαίνω και τι εννοώ.

Κατ' αρχήν οι περισσότερες επιστημονικές κτηνιατρικές μελέτες αφορούν τα θηλαστικά γιατί και ως παραγωγικά αλλά και ως κατοικίδια, είναι πολυπληθέστερα. Έπειτα από τα πτηνά, ασχολούνται με τις όρνιθες γιατί επίσης είναι παραγωγικές. Ελάχιστες μελέτες υπάρχουν που να αφορούν τα πτηνά γενικώς και δη τα κατοικίδια.

Οι μελέτες που αφορούν το σκόρδο και τα θηλαστικά είναι αρνητικές, μην φανταστείς όμως σε σημείο τραγικής τοξικότητας, απλά δεν συνιστάται η συχνή χρήση και επανάληψη. Προσωπικά ο συγχ. κτηνίατρός μου, μου έλεγε το καλοκαίρι να το δίνω ωμό στα σκυλιά για την προστασία από την σκνίπα. Και ήταν κορυφαίος κτηνίατρος και φιλόζωος.

Για τα πουλιά ένας λόγος παραπάνω που ο οργανισμός τους λειτουργεί διαφορετικά και είναι επαρκέστερα προστατευμένα, η λογική χρήση του σκόρδου, μπορεί να επιφέρει οφέλη χωρίς ρίσκο.

Με λίγα λόγια, δεν θα δίνουμε και κάθε μέρα σκόρδο. Μα τίποτα δεν πρέπει να μας γίνεται εμμονική συνήθεια και να το προσφέρουμε κάθε μέρα ή σε μεγάλη συχνότητα. Δεν ισχύει για το σπανάκι; μπρόκολο; κουνουπίδι; που είναι επίσης θησαυροί αλλά έχουν και τις παρενέργειές τους. Το ίδιο και τα βοτάνια. Αφού είναι θεραπευτικά, αναμφίβολα κάπου είναι και βλαπτικά. Η ισορροπία και η ποικιλία δίνει το θετικό αποτέλεσμα.

Ψάξε και για ό,τι βρεις μην μας ξεχάσεις. :)
 
Sissy
#9
Επίσης όταν κόβουμε το σκόρδο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα, έχω διαβάσει πως η επαφή του σκόρδου με το μέταλλο επηρεάζει-χαλάει κάποια από τα συστατικά του.
 
misalouris
#10
Η υπερβολή σε κάθε περίπτωση είναι κακή και αντί για τα προσδοκώμενα μας οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις. Δυο σκελίδες σκόρδο στο νερό που θα παρασκευαστεί ένα κιλό αυγοτροφή νομίζω πως δεν πρέπει να θεωρείται "κατάχρηση".

Φυσικά είμαι ανοιχτός σε όλα, και όλα αλλάζουν με το διάλογο και την τεκμηρίωση.
Για την απώλεια που για κάποιους επέρχεται με τον τεμαχισμό του σκόρδου, το έχω ακούσει και πιο παλιά.

Ξέρω πως η maria p θ το ψάξει διεξοδικά, απλά θα ήθελα να βγει από τη συζήτηση κάτι ολοκληρωμένο. Αν με τον τεμαχισμό χάνει, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που μένουν ώστε να αξίζει να παραμείνει στο μενού των πουλιών;

Sissy είπε:
Επίσης όταν κόβουμε το σκόρδο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα, έχω διαβάσει πως η επαφή του σκόρδου με το μέταλλο επηρεάζει-χαλάει κάποια από τα συστατικά του.
Μας μένει μόνο το ξύλινο ή μαρμάρινο γουδί. Δυστυχώς δεν έχω και θα παραμείνω στον πολτοποιητή σκόρδου που είναι μεταλλικός.
 
Sissy
#11
misalouris είπε:
Μας μένει μόνο το ξύλινο ή μαρμάρινο γουδί. Δυστυχώς δεν έχω και θα παραμείνω στον πολτοποιητή σκόρδου που είναι μεταλλικός.
Μπορείς όμως να κάνεις πατέντα, χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος ενός γυάλινου μπουκαλιού (για γουδοχέρι) κι ένα γυάλινο μπολ (για γουδί)... Βέβαια, μη βάλεις και πολλή δύναμη. :D
 
M
#12
misalouris είπε:
Αν με τον τεμαχισμό χάνει,
Ναι με τον τεμαχισμό χάνει, γι αυτό κατά την παρασκευή του σκορδόνερου, έγραψα ο τεμαχισμός να γίνεται εντός του νερού, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ή στο καθόλου η όποια απώλεια, αφού τα πολύτιμα, θα διοχετευθούν μέσα στο νερό.

Τώρα κατά πόσον το σκορδόνερο αυτό, ως συστατικό αυγοτροφής μπορεί να αποθηκευτεί σε κατάψυξη ή και ψύξη για λίγες μέρες και αν θα διατηρήσει τα ωφέλιμα συστατικά του, δεν είμαι σε θέση να το πω, ούτε και πιστεύω πως θα το βρω κάπου, σε κάποια αξιόπιστη τουλάχιστον πηγή, γιατί είναι λεπτομέρεια και εδώ δεν βρήκα στοιχεία για πιο ουσιώδη που να αφορούν τα πτηνά.
 
misalouris
#13
Καμία διαφωνία ... Ναι σε όλα.
maria p είπε:
να αποθηκευτεί σε κατάψυξη ή και ψύξη για λίγες μέρες και αν θα διατηρήσει τα ωφέλιμα συστατικά του,
Απ ευθείας στην κατανάλωση πάει Μαρία... που χρόνος για κατάψυξη.
 
M
#14
misalouris είπε:
Απ ευθείας στην κατανάλωση πάει Μαρία... που χρόνος για κατάψυξη.
Οπότε εσύ και όσοι λειτουργούν έτσι δεν έχουν θέμα να σκεφθούν, μια χαρά λειτουργεί στο σύστημα, καλύτερα και από το σκορδόνερο αντί νερού, που καταναλώνεται ελάχιστα και δημιουργεί και γλίτσα εντός της ημέρας.
 
ianos
#15
Δεν ξέρω και δεν είμαι σίγουρος και για αυτό συνεχίζω να προβληματίζομαι. Εφόσον τα πουλάκια μου δε φαίνεται να έχουν κάτι, τείνω να μην βρίσκω το λόγο να τους δώσω σκόρδο γιατί μου φαίνεται κάπως αμφιλεγόμενο το αποτέλεσμα. Ναι, να κάνω πρόληψη, αλλά σε τι και με τι συνέπειες ειδικά τις μακροπρόθεσμες εννοώ που δεν τις γνωρίζω, αλλά μάλλον δεν υπάρχει και η κατάλληλη εμπειρία χρόνων και με μεγάλο πλήθος πτηνών, ώστε να ανασάνουν έστω στατιστικά αν οχι αιτιολογικά οι συνέπειες ή έστω μια ανάλογη πεπατημένη του τύπου το κανναβούρι κάνει καλό.

Όμως, το σκόρδο έχει και πολλές καλές ιδιότητες: ειδικά η αλλισίνη και το αντίστοιχο ένζυμο. Και είναι και εντομοαπωθητικό: δλδ, όπως είπε και κάποιος πιο πριν, πολλοί το δίνουν με κρεμμύδι σε σκύλους ώστε να αποφύγουν τη λεϊσμανίαση. Ίσως έτσι και στα καναρίνια να μπορούσε μαζί με σίτα κλπ, να αποφευχθεί περαιτέρω προσβολή από τον ιό της ευλογιάς κλπ.

Απλώς ήθελα να σας επικοινωνήσω τον προβληματισμό μου.
 
mgerom
#16
ianos είπε:
Δεν ξερω και δεν ειμαι σιγουρος και για αυτο συνεχίζω να προβληματίζομαι. Εφόσον τα πουλακια μου δε φαίνεται να έχουν κάτι, τείνω να μην βρίσκω το λόγο να τους δώσω σκόρδο γιατι μου φαίνεται κάπως αμφιλεγόμενο το αποτέλεσμα...
Πολλές εταιρείες το χρησιμοποιούν σαν αντιβακτηριδιακό και σαν φυσικό αντιβιοτικό.
Εδώ σε συνδιασμό με κανέλα και μαγιά μπύρας για αύξηση των επιπέδων πρωτεΐνης.

protein-k-jpg.41251
 
M
#18
ianos
#19
Ναι, δε λέει και σπουδαίες πληροφορίες. Αλλά εγώ το παραθέτω προς απάντηση της Σίσσυς, γιατι εχει τις θειούχες ενώσεις που προκύπτουν απο το σκόρδο και το κρεμμύδι στην ίδια συνομοταξία, χωρίς βέβαια να ειναι απαραίτητο οτι απο το κάθε φυτό προκύπτουν και οποίας τοξικότητας ουσίες.
 

Περισσότερα άρθρα

Top