Care MAMS Σκεύη κλουβιών και αξεσουάρ

Συζήτηση με θέμα Σκεύη κλουβιών και αξεσουάρ, που ξεκίνησε από Georgina, στο Forum 'Άρθρα AMS' του PetBirds, 3 Φεβ 2010.

 1. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Αποκτήσαμε λοιπόν το ωδικό πουλάκι που επιθυμούσαμε και αφού επιλέξαμε το κατάλληλο κλουβί για να το στεγάσουμε, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε με τι σκεύη και αξεσουάρ θα εξοπλίσουμε την κατοικία του.

  Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία σκευών για να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα και όλα τα βαλάντια. Δυστυχώς όμως τα μικρά pet shop στην γειτονιά έχουν πολύ περιορισμένη γκάμα σκευών και λίγοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να προσανατολίσουν σε σωστές αγορές τους καταναλωτές. Μόνο σε κάποια μεγάλα καταστήματα με είδη για οικόσιτα ζώα και πουλιά μπορεί κανείς να βρει μια ικανοποιητική ποικιλία σκευών ή από εταιρίες που προμηθεύουν τους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Αγοράζοντας λοιπόν το κλουβί, τις περισσότερες φορές υπάρχουν και 2 ταΐστρες οι οποίες προσαρμόζονται στην πρόσοψη ή στα πλάγια του κλουβιού. Οι πωλητές προτείνουν μια απλή ποτίστρα, 2-3 πλαστικές πατήθρες, μια αυγοθήκη, μια μπανιέρα που προσαρμόζεται στο εσωτερικό του κλουβιού και οπωσδήποτε μια πλαστική κούνια ανεξαρτήτως του είδους πουλιού που φιλοξενείται στο κλουβί.

  Στην πορεία βέβαια διαπιστώνετε ότι κάποια από τα σκεύη δεν είναι πολύ πρακτικά ή είναι ακατάλληλα καθώς η χρήση τους δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες στην διαβίωση του πουλιού.

  Πατήθρες για κλουβιά

  [​IMG]
  Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς διαπίστωσα ότι στα περισσότερα καταστήματα με είδη για τα οικόσιτα πουλιά, υπάρχουν ως επί το πλείστον πλαστικές πατήθρες, ίσιες μικρές ή μεγάλες, αλλά και αυτές που μοιάζουν με κλαδιά. Επίσης, μπορεί κανείς να βρει τους πλαστικούς σωλήνες διαφορετικού διαμετρήματος, με τις ειδικές προσαρμογές για να εφαρμόζουν στο κλουβί αφού κοπούν πρώτα στο κατάλληλο μήκος. Σπάνια βρίσκει κανείς ξύλινες πατήθρες με την δικαιολογία ότι παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε υλικό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία θα αναφερθούν.

  Οι πλαστικές πατήθρες έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης και καλύτερης καθαριότητας και απολύμανσης, κάτι που δεν συμβαίνει με τις ξύλινες, οι οποίες κατηγορούνται ότι μπορεί να μαζεύουν ψείρα και χρειάζονται περισσότερη επιμέλεια στην υγιεινή τους. Η ξύλινες πάλι θεωρούνται ιδανικές για τα ποδαράκια των πουλιών, ιδίως των παπαγάλων, με την προϋπόθεση ότι έχουν το κατάλληλο πάχος ανάλογα με το είδος του πουλιού που θα τις χρησιμοποιήσει.

  Σχετικά με τις πλαστικές πατήθρες, είναι προτιμότερες οι ίσιες και όχι αυτές που μοιάζουν με κλαδί. Βέβαια οι απόψεις γύρω από το θέμα διίστανται καθώς πολλοί πιστεύουν πως γυμνάζουν καλύτερα τα πόδια των πουλιών. Γεγονός όμως είναι ότι πολλοί που έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιες πατήθρες, διαπιστώνουν συχνά προβλήματα στα πόδια των πουλιών, καθώς δεν είναι καλά φινιρισμένες και συχνά έχουν ακίδες που τραυματίζουν τα ευαίσθητα πόδια τους. Καλό θα είναι τα δάχτυλα των πουλιών να κλειδώνουν όλα στο ίδιο σημείο και όχι το κάθε δάχτυλο σε διαφορετικό. Φανταστείτε τους αθλητές που πιάνονται στο μονόζυγο με τα δάχτυλα πόσο θα δυσκολεύονταν αν το κάθε δάχτυλό τους άγγιζε το μονόζυγο και αυτό είχε ανώμαλη επιφάνεια.

  Αν λοιπόν θέλουμε να γυμνάσουμε τα δάχτυλα και τις κλειδώσεις των ποδιών των πουλιών, το καλύτερο θα ήταν να προτιμήσουμε τις ίσιες πατήθρες, αλλά να πάρουμε 2 διαφορετικού διαμετρήματος.

  Για ένα μεσαίο μεγέθους κλουβί, 2 πατήθρες σε διαφορετικό ύψος είναι ιδανικές. Αν πάλι έχουμε μεγάλη ζευγαρώστρα 3-4 είναι αρκετές, αρκεί πάντα να τοποθετηθούν στο κλουβί με τέτοιον τρόποώστε να μην μειώνεται ο ωφέλιμος χώρος του πουλιού για πέταγμα.

  Για τις μεγάλες κλούβες πτήσης ιδανικές είναι οι ατομικές πατήθρες, κοτάναθρα – κουρνιάστρες με ειδικό σκέπαστρο σαν στέγη, τις οποίες μπορείτε να βρείτε μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα.

  Για τους παπαγάλους ειδικά στα μεγάλα μεγέθη είναι καλό να χρησιμοποιούμε ξύλινες πατήθρες που μοιάζουν με τους κορμούς δέντρων που θα είχαν στο φυσικό τους περιβάλλον, για να εξασκούν παράλληλα και το ράμφος τους. Ακόμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιες πατήθρες με χοντρά σχοινιά (καραβόσκοινα), στα οποία θα μπορούν να κρέμονται κάνοντας τα ακροβατικά τους.

  Αν πάλι είμαστε μερακλήδες μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα ξύλα και με την κατάλληλη προετοιμασία να δημιουργήσουμε τις δικές μας πατήθρες.

  Κούνιες για πουλιά

  [​IMG]
  Οι κούνιες είναι ένα αξεσουάρ που προτείνεται ανεπιφύλακτα από τους μαγαζάτορες οποιοδήποτε είδος πουλιού και αν φιλοξενούμε. Η άποψη αυτή δυστυχώς είναι λάθος καθώς δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα είδη ωδικών. Για παράδειγμα στα καναρίνια, μια κούνια δεν έχει να προσφέρει τίποτα το σημαντικό στην εκγύμνασή τους, ενώ συγχρόνως μειώνει δραματικά τον ωφέλιμο χώρο του πουλιού για πέταγμα. Το γεγονός ότι πολλά καναρίνια κουνιούνται με τις ώρες σε μια κούνια, δεν σημαίνει ότι τα ωφελεί σε κάτι. Ίσα ίσα που δεν τα προκαλεί να πετάξουν εντός του κλουβιού με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός τους με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

  Στους παπαγάλους αλλά και στα παραδείσια πουλιά που έχουν μεγαλύτερα κλουβιά, μια κούνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θετικό τρόπο, καθώς οι παπαγάλοι είναι πουλιά που σκαρφαλώνουν και την βλέπουν ως ένα εξάρτημα για δράση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κούνια να μην έχει καθρέφτη μιας και η ύπαρξή του προκαλεί στους παπαγάλους την ψευδαίσθηση ενός ειδώλου. Στην συνεχή προσπάθεια να φροντίσουν το «ταίρι» τους ταΐζοντάς το, δημιουργούνται μολύνσεις στον πρόλοβό τους. Πρέπει να προσέξουμε επίσης ώστε η κούνια να μην είναι πολύ λεπτή στο σημείο που πατάνε τα πόδια τους, αλλά να είναι κατάλληλη για το μέγεθος των ποδιών τους προς αποφυγή τραυματισμών.

  Ταΐστρες στο κλουβί

  [​IMG]
  Οι ταΐστρες είναι από τα σημαντικότερα αξεσουάρ σε ένα κλουβί. Μεγάλη είναι η ποικιλία σε ταΐστρες: μονοκόμματες, με 2 αποσπώμενα κομμάτια, παραλληλόγραμμες, που εφαρμόζουν είτε από το εξωτερικό μέρος του κλουβιού είτε εσωτερικά με γαντζάκια, ατομικές ή ομαδικές όταν έχουμε πολλά πουλιά, γυάλινες, πλαστικές, ανοξείδωτες σε κυπελλάκι ή κεραμικές σε πιατάκι, για να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις.

  Για τις περιόδους των διακοπών υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες των 250 και 1000 gr που εφαρμόζουν είτε στο άνοιγμα για την εξωτερική ταΐστρα, είτε στο πλαϊνό πορτάκι του κλουβιού. Πριν χρησιμοποιηθούν, καλό είναι να δοκιμαστούν για το αν υπάρχει καλή ροή σπόρων, γιατί πολλές φορές φράζουν από τα φλούδια. Μια εναλλακτική λύση προσφέρουν οι ταΐστρες – χωνί που μοιάζουν με ποτίστρες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα το φραξίματος και τους συνεχούς φυσήματος των σπόρων.

  Για τις μεγάλες κλούβες με πολλούς φιλοξενούμενους υπάρχουν και κρεμαστού τύπου που μπορούν να τρώνε ταυτόχρονα πολλοί ένοικοι μαζί.

  Για μεγάλους παπαγάλους χρησιμότερες θεωρούνται αυτές που μοιάζουν με κύπελλα και είναι είτε ανοξείδωτα, είτε πλαστικά, διάφανα ή ημιδιάφανα, με άγκιστρα ή βίδες για να παραμένουν σταθερά.
  Σημαντικό είναι να τοποθετούνται πάντα σε τέτοιο σημείο που να έχει το πουλί εύκολη πρόσβαση και να μην είναι κάτω από τις πατήθρες ώστε να μην λερώνονται από τις κενώσεις του. Όσα περισσότερα πουλιά έχουμε σε ένα κλουβί, τόσο περισσότερα πρέπει να είναι και τα σκεύη φαγητού για να αποφεύγονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ τους. Επίσης επειδή οι σπόροι αποτελούν την βασική τροφή τους, πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμοι καθ’ όλο το 24ωρο, να φυσάμε καθημερινά τους σπόρους και να περιμένουμε να φάει τη μεγαλύτερη ποσότητα για να βάλουμε φρέσκους.

  Αυγοθήκες

  [​IMG]
  Εκτός από τους σπόρους, τα περισσότερα ωδικά πουλιά πρέπει να τρέφονται με άμμο για την διευκόλυνση της πέψης τους, αλλά και να τρώνε αυγό ή αυγοτροφή την περίοδο της προετοιμασίας και της αναπαραγωγής. Έτσι, είναι απαραίτητο να υπάρχουν 2 τουλάχιστον αυγοθήκες σε κάθε κλουβί.

  Υπάρχουν 2 τύποι αυγοθήκης: ο πρώτος είναι ο ενιαίος με ενσωματωμένο άγκιστρο που μπαίνει εσωτερικά και ο δεύτερος τύπος που αποτελείται από δύο κομμάτια, έναν δακτύλιο που εφαρμόζει από το εξωτερικό του κλουβιού και ενσωματώνεται εσωτερικά ένα κύπελλο. Ο δεύτερος τύπος είναι πιο εύχρηστος. Σημαντικό είναι να προσέξουμε να τοποθετήσουμε τις αυγοθήκες σε σημείο με εύκολη πρόσβαση, ώστε να μην ταράζουμε το πουλί κάθε φορά που βάζουμε μέσα το χέρι μας. Επίσης χρειάζεται προσοχή γιατί πολλά πουλιά κατά την αλλαγή των τροφών δράττουν την ευκαιρία για να δραπετεύσουν.

  Στηρίγματα για φρούτα – λαχανικά

  Από τα όχι και τόσο απαραίτητα αξεσουάρ είναι τα στηρίγματα για φρούτα και λαχανικά που τοποθετούνται συνήθως στο εσωτερικό του κλουβιού. Επίσης υπάρχουν ειδικά πλαστικά στηρίγματα για το σουπιοκόκαλο (αν αυτό δεν περιέχει ειδικό συρματάκι δεσίματος), που μοιάζουν με μανταλάκι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο. Πολλοί προτιμούν τα συγκρατούν τα κομμάτια φρούτων και λαχανικών ανάμεσα στα κάγκελα του κλουβιού, γεγονός όμως που απαιτεί συχνή καθαριότητα και στα κάγκελα.

  Ποτίστρες για κλουβιά

  [​IMG]
  Αν έχουμε στην κατοχή μας λίγα πουλιά, οι απλές ποτίστρες είναι η καλύτερη λύση. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και είναι κυρίως κυλινδρικές. Οι ποτίστρες για κλουβιά παπαγάλων είναι λίγο διαφορετικές. Έχουν πιο φαρδύ στόμιο για να εφαρμόζουν στα οριζόντια κάγκελα του κλουβιού. Για μεγαλύτερα είδη παπαγάλων οι ιδανικότερες ποτίστρες είναι τα ανοξείδωτα κυπελλάκια.

  Επειδή στις απλές ποτίστρες το νερό βρομίζει εύκολα και χρειάζεται καθημερινή αλλαγή ίσως και 2 φορές την ημέρα, όσοι διαθέτουν μεγάλο αριθμό πουλιών προτιμούν τις αυτόματες ποτίστρες με μπίλια. Οι ποτίστρες αυτές διατίθενται σε διάφορα μεγέθη των 70, 100, 250 και 400 ml. Στις ποτίστρες αυτές το νερό δε βρομίζει επειδή δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και τις τροφές του πουλιού, με αποτέλεσμα να διατηρούνται καθαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι ιδανικές αν χρειαστεί να λείψουμε για ολιγοήμερες διακοπές. Παρουσιάζουν το μειονέκτημα ότι αν χρειαστεί να χορηγήσουμε υγρές βιταμίνες ή κάποιο άλλο υγρό σκεύασμα υπάρχει μια μικρή δυσκολία στην καθαριότητά τους. Συνοδευτικό στις ποτίστρες είναι ένα βουρτσάκι καθαρισμού. Χρήσιμο είναι να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μία παραπάνω ποτίστρα σε περίπτωση που σπάσει κάποια να υπάρχει εναλλακτική λύση.

  Μπανιέρα στο κλουβί

  Από τις πιο απολαυστικές και χαλαρωτικές στιγμές της ενασχόλησής μας με τους φτερωτούς μας φίλους είναι η ώρα του μπάνιου. Έτσι απαραίτητο αξεσουάρ που προσφέρει άπλετες στιγμές ευχαρίστησης σε πουλιά και ιδιοκτήτες, είναι η μπανιέρα.

  Υπάρχουν 2 ειδών μπανιέρες: οι απλές εσωτερικές πλαστικές μπανιέρες και οι εξωτερικές που τοποθετούνται σε κάποιο πορτάκι του κλουβιού. Απευθύνεται κυρίως σε μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά, καναρίνια, εξωτικά και μικρόσωμους παπαγάλους. Για τους μεσαίους και μεγάλους παπαγάλους υπάρχουν μεγαλύτερες μεγέθους μπανιέρες που τοποθετούνται κυρίως στο εσωτερικό του κλουβιού.

  Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά πλαστικά δοχεία ή γυάλινα πυρέξ που υπάρχουν ήδη στο σπίτι. Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούμε χρειάζονται σχολαστική καθαριότητα και φροντίδα όπως ακριβώς θα φροντίζαμε και τα οικιακά σκεύη που προορίζονται για την δική μας χρήση. Καθημερινή ή τουλάχιστον εβδομαδιαία υγιεινή και απολύμανση, είναι απαραίτητα για να διατηρείται η υγεία των φτερωτών μας φίλων σε άριστη κατάσταση και να προλαμβάνουμε τη μετάδοση ασθενειών.

  Σχετικά θέματα
   
 2. Σταυρος

  Σταυρος PB New Member

  Μπορούμε να καθαρίζουμε τις ξύλινες πατήθρες με νερό και σαπούνι;
   
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Ναι φυσικά. Επιβάλλεται μάλιστα.

  Πολύ καλό ξέπλυμα και στέγνωμα μετά.
   
 4. Σταυρος

  Σταυρος PB New Member

  Εμείς στο σπίτι δεν βγάζουμε τους παπαγάλους έξω από το κλουβί τους, είναι πάντα μέσα. Πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω στον καθαρισμό του κλουβιού;
   
 5. Σταυρος

  Σταυρος PB New Member

  Και κάτι ακόμα. Το πλαστικό στα αυτοσχέδια παιχνίδια δεν είναι δηλητήριο για τα πουλιά και όχι μόνο; Θέλω να φτιάξω παιχνίδια μόνος μου για τα παπαγαλάκια μου και φοβάμαι να τα φτιάξω μήπως πάθουν τίποτα.
   
 6. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Διάβασε το απόσπασμα απο το άρθρο Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος που αναφέρεται στη καθαριότητα και απολύμανση του κλουβιού.

  Σχετικά με τα παιχνίδια μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνδυασμούς απο ξύλινες χάντρες σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, ξυλάκια κανέλας, φυτικό σπάγκο, κουδουνάκια και να φτιάξεις τις δικές σου δημιουργίες.
   
 7. Σταυρος

  Σταυρος PB New Member

  Θέλω να κάνω ένα κουτί παιχνιδιών που είχαμε πει παλιά στο φόρουμ και έχω πάρα πολλά πράγματα να βάλω μέσα αλλά δεν ξέρω αν είναι κατάλληλα να τα βάλω.

  Μέσα στο κουτί έχω βάλει ως τώρα ένα κουβάρι που έχω φτιάξει μόνος μου απλά κάνοντας κόμπους σε ένα κομμάτι σπάγκο, ένα καπάκι ξυλάκια παγωτού, ένα κομματάκι από χαρτόνι, ένα μικρό ζάρι, ένα κουτάκι από τα τυχερά αυγά κιντερ, κομμάτια καλαμάκια, κάτι παιχνίδια από τα αυγά κιντερ που είπα πριν και αλλά πολλά.

  Φοβάμαι ότι τα πλαστικά πράγματα που έχω βάλει μέσα τους κάνουν κακό. Έχω χάσει ένα παπαγαλάκι και δεν θέλω να πάθω το ίδιο :eek:
   
 8. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δε θα πάθουν κάτι, μη φοβάσαι.
   
 9. Σταυρος

  Σταυρος PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
   
 10. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ

  ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ PB New Member

  Μη το διακινδυνεύεις καλύτερα. Αφαίρεσε ότι είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.
   
 11. Σταυρος

  Σταυρος PB New Member

  Δεν ξέρω αν και δεν νομίζω να πάθουν κάτι από τα καπάκια και μερικά άλλα πράγματα από πλαστικό αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί για παιχνίδια παπαγάλων.
   
 12. Sissy

  Sissy PB Senior Member

  Στα παιχνίδια που κατασκευάζω, φροντίζω τα πλαστικά μέρη που χρησιμοποιώ να προέρχονται από υλικά κατάλληλα για ανθρώπινη χρήση (δηλ καπάκια από μπουκάλια νερού, κεσεδάκια, καλαμάκια κτλ). Έχω όμως την εντύπωση πως ίσως δεν κατασκευάζονται από το ανάλογο πλαστικό όλα τα έτοιμα παιχνίδια του εμπορίου. Δεν έχω απόλυτα καταλάβει τι φοβάσαι, έχασες πουλάκι και είχε σχέση το πλαστικό που υπήρχε σε παιχνίδι; Πάντως τα πουλιά δεν καταπίνουν τα κομματάκια που κόβουν.
   
 13. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Εφόσον τα παιχνίδια είναι από Kinder που απευθύνονται σε παιδιά, πιστεύω ότι είναι ελεγμένα και δεν είναι τοξικά. Πρόσεχε μόνο τα κουβάρια να μην έχουν ξέφτια απο τα οποία μπορεί να κρεμαστεί ή να πνιγεί ένα πουλί.

  Έλεγξε προσεχτικά όσα παιχνίδια σκέφτεσαι να βάλεις μέσα στο κουτάκι, γιατί ακόμα και μερικά ξύλινα μπορεί να μεταβληθούν σε επικίνδυνα αν κατά το σπάσιμο μείνουν μερικές ακίδες που μπορεί να τα τρυπήσουν. Το ράμφος των παπαγάλων είναι απίστευτα δυνατό και εύκολα κάποιο παιχνίδι πλαστικό σπάζοντας σε μικρότερα κομμάτια, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για κατάποση ή πνιγμονή. Τα πάντα εξαρτώνται από την ποιότητα των υλικών των παιχνιδιών.
   
 14. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ

  ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ PB New Member

  Αν καταπιεί πλαστικό, δε θα υπάρξει πρόβλημα;
   
 15. Sissy

  Sissy PB Senior Member

  Στους παπαγαλους που ειχα-εχω ποτε δεν συνεβει κατι απο τα πλαστικα μερη των παιχνιδιων τους.
   
 16. βασουλα

  βασουλα PB New Member

  γιατι να φοβασε οι δικοι μου παπαγαλοι παιζουν με τα παιχνιδια (τα πλαστικα) αλλα επαιδη εχουν καταλαβει οτι δεν ειναι φαγοσιμα ποτε δεν τα καταπινουν:rolleyes::D

  του εχω εδω και ενα μηνα και δεν υπηρξε κανενα προβλημα με τα παιχνιδια τους:cool:
   
 17. descrok

  descrok PB New Member

  στους δικους μου παπαγάλους δεν τους αρεσει κανενα παιχνιδι ότι εβαζα το εβρισκα μετα από μια βομαδα μες στις κουτσουλιες
   
 18. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Μια φορα την εβδομαδα τους ελεγχεις? Συνηθως οι παπαγαλοι προτιμουν απλα πραγματα που τους κρατουν σε εγρηγορση. Ακομα και ενα λευκο φυλλο Α4.
   
 19. descrok

  descrok PB New Member

  και που θα το βαλω το φυλλο Α4
   
 20. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Φίλε descrok δεν έχεις αφήσει άρθρο για άρθρο αμόλυντο.
  Στα άρθρα γράφουμε απορίες για τα άρθρα. Για τις προσωπικές μας συζητήσεις, χρησιμοποιούμε το φόρουμ.
  Διάβασε εδώ petbirds.gr/threads/Οδηγός-Χρήσης-των-forum-του-petbirds.6283/, και μην γράφεις ό,τι να 'ναι όπου να ναι.
   

Μοιραστείτε

Ετικέτες:
Φόρτωση...