Πρόσφατα

Σκαρθοκαναρο θηλυκο

Thread starter #1
γεια σασ εχω ενα περσινο θυληκο σκαρθοκαναρο το μονο που μου εκανε η καναρα πριν χασω το σκαρθι μου. θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να το ζευγαρωσω με κατι αλλο? :p
 

inca1099

Honored Member
#5
Το υβρίδιο μεταξύ σκαρθιου x κανάρα είναι γόνιμο? Μπορεί να αναπαράγει κανονικά? Πχ καρδερινοκάναρο
 
#8
Από ότι γνωρίζω το σκαρθοκάναρο (οργανέλι Χ καναρίνι) είναι γόνιμο γιατί και τα δύο είδη ανήκουν στο γένος serinus. Οπότε μπορεί να ζευγαρώσει και να δώσει απογόνους το θηλυκό σου. Τώρα στην ερώτηση με τί να το ζευγαρώσεις. Αναλόγως τί πουλιά έχεις και τί θέλεις να βγάλεις. Ότι και να βάλεις πάντως θα είναι καλό σαν πειραματισμός γιατί δεν ασχολούνται πολλοί με αυτά τα πουλιά και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τους συνδιασμούς τους.
 
#9
ΣΚΑΡΘΙ Χ ΚΑΝΑΡΙΝΙ SERINUS SERINUS X CANARY​
Αυτά τα δυο πτηνά ανήκουν σε διαφορετική οικογένεια και επομένως οι απόγονοι τους είναι γόνιμοι. Ακομα και οι F2 γενιά τους μπορεί να διασταυρωθεί και μετά δυο είδη από τα οποία προέρχονται επιτυχώς με γόνιμους απόγονους F3. Αυτή η διασταύρωση είναι κατάλληλη ειδικά για νέους επίδοξους εκτροφείς υβριδίων, είναι δηλαδή μια από τις πιο εύκολες διασταυρώσεις. Αυτό συμβαίνει διοτι το σκαρθάκι(serinus serinus) είναι πολύ κοντινός συγγενής με το καναρίνι (serinus canaria).Τα θηλυκά καναρίνια που χρησιμοποιούμε σε αυτήν την διασταύρωση είναι επιθυμητό να είναι φυλοσύνθετου χαρακτήρα, να μεταφέρουν δηλαδή το χρώμα τους κληρονομικά μέσα από τα φύλλο τους, καθώς τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το χρώμα είναι τοποθετημένα πάνω στα χρωμοσώματα του φύλλου τους. Επομένως τα αρσενικά παραγόμενα υβρίδια μας φέρουν τον επιθυμητό χρωματισμό του θηλυκού καναρινιού.
Πολύ όμορφα χρωματικά αποτελέσματα λαμβάνουμε όταν διασταυρώσουμε τα αρσενικά σκαρθιά με καναρίνια κόκκινου χρώματος η που φέρουν τον κόκκινο παράγοντα π.χ κόκκινο αχάτη, κόκκινο μαύρο, κόκκινο Ιζαμπέλ κ.α

Πολύ όμορφα πτηνά παράγουμε με ένα διασταυρώσουμε ένα σκαρθί αρχέγονο με άσπρο κυρίαρχο θηλυκό καναρίνι. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε πτηνά με γκρίζο χρωματισμό. Αυτά στην συνέχεια με κατάλληλες διασταυρώσεις(οπάλ, καφέ καναρίνια) μας δίνουν πολύ όμορφα χρωματικά αποτελέσματα όπως χαλκόχρωμα καναρίνια η καναρίνια οπτικού μπλε παράγοντα.

kanarini.net
 
#10
Αλέξανδρε σε γενικές γραμμές σωστά αυτά που λέει το άρθρο αλλά έχω κάποιες ενστάσεις.
1ον : Τα δύο αυτά είδη ΔΕΝ ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες αλλά στην ίδια και μάλιστα και στο ίδιο γέννος για αυτό δίνουν και γόνιμους απογόνους. Πιθανών να πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.

2ον : Τα φυλοσύνδετα χαρακτηριστικά όταν υπάρχουν σε ένα θηλυκό πουλί δεν μπορούν να εμφανιστούν στο φαινότυπο των απογόνων. Όταν υπάρχουν στο αρσενικό τότε θα υπάρχουν και στο φαινότυπο των θηλυκών απογόνων ενώ θα είναι φορείς αυτών των χαρακτηριστικών οι αρσενικοί απόγονοι. Άρα δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λέει ότι αν το θηλυκό καναρίνι έχει κάποια φυλοσύνδετα χαρακτηριστικά θα τα μεταφέρει στους αρσενικούς απογόνους. Προφανώς όποιος το έγραψε έλαβε υπόψην του την ανθρώπινη βιολογία και όχι αυτή των πουλιών όπου τα πράγματα είναι εντελώς αντίθετα από τα θηλαστικά (στα θηλαστικά το αρσενικό έχει Χ Υ χρωμοσώματα και το θηλυκό Χ Χ, ενώ στα πουλιά αντίθετα).
Δεν έχω υπόψην να ισχύει κάτι διαφορετικό για τα υβρίδια από ότι για τα υπόλοιπα πουλιά. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας μας διορθώσει. Τα παραπάνω που έγραψα είναι σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα πτηνά.
 
#12
Μπορείς να το βάλεις με ότι θέλεις Τάκι,γιατί όπως σου είπαν πιο πάνω ανήκει στην ίδια διάταξη με τα καναρίνια και πέραν αυτού είναι το αρχέγονο κανάρι,βγαίνουν πολύ καλά πουλιά και δυνατά όσον αφορά την κράση τους !
 
#16
Εξ όσων γνωρίζω, τα σκαθροκάναρα σε πολύ μεγάλο αν όχι απόλυτο ποσοστό
είναι γόνιμα.
Σου απάντησε ο Βασίλης, επαρκέστατα απ αυτού.
Τώρα εάν θέλεις να μάθεις εάν πρακτικά το έχει επιχειρήσει & με τι αποτελέσματα κάποιος,
ψάξε για εκτροφείς (ή συλλόγους) της Θεσσαλονίκης,
όπου έχουν αρκετοί σκαθριά, παραδοσιακά.
Ο Βασίλης ίσως & γι αυτό να είναι ο καταλληλότερος να σε βοηθήσει.
 
#17
Μακάρι να είχα προσωπική εμπειρία και να βοηθούσα παραπάνω με τα σκαρθάκια. Τα παραπάνω τα γνωρίζω θεωρητικά και από παρατηρήσεις άλλων. Δεν έχω βάλει τέτοιο ζευγάρι ποτέ (αν και δεν το αποκλείω για το μέλλον ). Οπότε τα αποτελέσματά σου θα είναι χρήσιμα για να επιβεβαιώσουν και πρακτικά τους κανόνες.
 
Thread starter #18
φιλε να ζευγαρωσω το σκαρθοκαναρο με κατι αλλο αυτο θελω να κανω και ρωτησα αν υπαρχει καποιος που το εχει κανει.
 
Top Bottom