Σκέφτομαι να φτιάξω μια κλούβα με ορτύκια

Συζήτηση με θέμα Σκέφτομαι να φτιάξω μια κλούβα με ορτύκια, που ξεκίνησε από evans, στο Forum 'Γενικά Θέματα για Οικόσιτα Πτηνά' του PetBirds, 17 Μαρ 2016.

 1. evans

  evans PB Member

  Τον τελευταίο καιρό με την οικογένεια μου σκεφτόμαστε να βάλουμε κανα δυο ορτύκια για κατανάλωση αυγών θα φτιάξουμε μια κλούβα στη βεράντα με μήκος γύρω στο 1,70 και πλάτος γύρω στα 60-70 εκατοστά.Τί προτεινόμενο ύψος θα ήταν καλύτερο,ώστε να μην χτυπάνε τα κεφάλια τους;(Διότι ακούω ότι τρομάζουν εύκολα και πετάνε κατακόρυφα)
   
 2. theodr

  theodr PB Member

  Δεν τρομάζουν τα ορτύκια. Πηδάνε ψηλά όταν κινδυνεύουν για να γλυτώσουν. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται όταν έχουμε λάθος αναλογία αρσενικών - θηλυκών ή όταν δίνουμε λάθος - φθηνό φύραμα και εμφανίζεται το φαινόμενο κανιβαλισμός.

  Να χωρίσεις την κλούβα σε τρία μέρη για να εισάγεις οικογένειες. Καλό θα είναι να δεις και έτοιμους κλωβούς για ορτύκια που θα σου λύσουν πιθανά προβλήμα , φαγητό , νερό. Δηλαδή θα έχουν έτοιμες ταΐστρες καθώς και ποτίστρες. Πιθανή ξύλινη κατασκευή από εσάς θα υπάρχουν προβλήματα καθαριότητας με κουτσουλιές καθώς και ψείρες.

  Αν θέλεις αυγά μόνο να ξεκινήσεις με θηλυκά αποκλειστικά. Τα ορτύκια ξεκινάνε να γεννάνε αυγά μετά τον 3ο μήνα ένα από την μέρα.
   
 3. evans

  evans PB Member

  Δεν στοχεύουμε να πάρουμε οικογένειες πολλών πουλιών το πολύ μια με έναν αρσενικό και τρία θηλυκά,, όπου θα τοποθετήσω ξερά χόρτα ώστε να μπορούν να κρύβονται μέσα.Και αν είμαι τυχερός μπορεί να γεννήσουν μέσα εκεί

  Λογικά η κατασκευή θα είναι με πλέγμα
   
 4. theodr

  theodr PB Member

  Δυστυχώς τα ορτύκια που έχουν γεννηθεί σε μηχανή δεν έχουν την δυνατότητα να βγάλουν μικρά. Για να βγάλεις μικρά θα πρέπει να βάλεις τα αυγά σε μηχανή.

  Μπορείς να βάλεις 2 ράτσες. Τα άγρια ιταλικά και τα jumbo. Από τα ορτύκια jumbo θα έχεις μεγαλύτερα αυγά μιας και θέλετε να κάνετε κατανάλωση αυγών.

  Εφ όσον θέλεις να βάλεις ξερά χόρτα να υπολογίσεις και χώμα το οποίο αρέσει στα ορτύκια να το σκάβουν.
   
 5. Τα δικά μου τα έχω σε κλωβοστοιχεία με τέσσερις κλωβούς. Ο κάθε κλωβός διαστάσεων Π 0,40 Χ Β 0,50 Χ Υ 0,35 προορίζεται για τρείς οικογένειες 3Θ 1Α ανα οικογένεια. Έχω 2 οικογένειες ανα κλωβό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν θέλεις μόνο αυγά δεν χρειάζεται αρσενικό, απο μόνα τους γεννούν σχεδόν κάθε ημέρα. Αν θέλεις να παράγεις πουλιά τότε θα χρηαστείς αρσενικό 3 προς 1 και οπωσδήποτε επωαστική μηχανή.
   
 6. evans

  evans PB Member

  Το έχω ψάξει το θέμα και μπορεί να το σκεφτώ αλλά επίσης έχω διαβάσει και δει ορτύκια μηχανής να κλωσσούν αυγά και να μεγαλώνουν μωρά, εφόσον κρύβονται μέσα σε ψηλά χόρτα και δεν φαίνονται. Επιπλέον, έψαξα για εκτροφείακαι το πιο κοντινό είναι στην Αθήνα . ros επειδή βλέπω ότι αφού είσαι Αθήνα λογικά τα πήρες από 'κεί εκτρέφουν μια ή πολλές ράτσες;
   
 7. Συνηθως τα φερνουν απο τα Μεγαρα τα λεγομενα Ελληνικά coturnix coturnix και τα Ιταλικά για την εκπαίδευση κυνηγόσκυλων. Εγω τα πρώτα τα αγόρασα 3€ το ένα σε αναλογία 3Θ-1Α μετά τα ζητούσαν 3€ τα αρσενικά 4€ τα θυλικά και κατόπιν υποχρεωτικά πρέπει να αγοράζεις 2Θ-1Α. Υπάρχουν και στο παζάρι στο Σχιστο καθε Κυριακή αλλα εκεί πρεπει να πας με κάποιον που γνωρίζει γιατί ακούγονται διάφορα και οχι χωρίς λόγο. Οσο για άλλες ράτσες μόνο κατόπιν παραγγελίας και με οτι αυτό σημαίνει. Μπορείς ακόμη στο site ΟΡΤΥΚΙΑ ΑΧΆΪ́ΑΣ σου τα στέλνει αν θυμάμαι καλά σε όλη την Ελλάδα.
   
 8. theodr

  theodr PB Member

  Nα μιλήσεις με τον Γιώργο και να αποφύγεις αγορά απο τον δρόμο. Είναι άριστος γνώστης και θα σε βοηθήσει σε ότι χρειαστείς.

  θα μπορούσε να συμβεί σε μεγάλη κλούβα με πολύ καλά διαμορφωμένο φυσικό περιβάλλον. Αξίζει αν το προσπαθήσεις να μας κρατάς ενήμερους.
   
Φόρτωση...