Πότε είναι απαραίτητη και πότε ίσως επιβλαβής η χρήση του άνθρακα στα καναρίνια;

Συζήτηση με θέμα Πότε είναι απαραίτητη και πότε ίσως επιβλαβής η χρήση του άνθρακα στα καναρίνια;, που ξεκίνησε από misalouris, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 11 Αυγ 2014.

 1. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θα ήθελα τη γνώμη και τη βοήθεια όλων όσων γνωρίζουν κάτι σχετικά για την αναγκαιότητα και συχνότητα χρήσης του άνθρακα στα καναρίνια και γενικότερα στα πτηνά. Κρίνεται απαραίτητη η χορήγησή του, πότε και ποιες οι συνέπειες της υπερβολικής χορήγησης?
   
 2. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Απαραίτητη δεν θα την χαρακτήριζα αλλά καλό είναι που και που να χορηγούμε στα πουλιά μας λίγο άνθρακα ώστε να απορροφά τις τοξίνες που αναπτύσσονται κατά την χώνεψη. Και στην φύση έχει παρατηρηθεί άγρια πουλιά να τρώνε καρβουνάκια σε καμένα.
  Ο άνθρακα δεν πρέπει να είναι διαθέσιμος όταν χορηγούμε φάρμακα αφού μπορεί να εξουδετερώσει το φάρμακο πριν κάνει χρήση.
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δηλαδή ποια η συχνότητα χρήσης του, μια φορά το μήνα, το τρίμηνο κλπ και σε τι ποσότητες?
   
 4. Πάντα είχα-έχω άνθρακα στα κλουβιά των καναρινιών-παπαγάλων μου. Έτσι τα πουλιά έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν πότε θα τον καταναλώσουν. Είναι απαραίτητος στις δηλητηριάσεις διότι απορροφά τις τοξίνες.
  Θεωρώ πως όταν το πουλί φτάσει να μας δείξει συμπτώματα δηλητηρίασης ίσως να είναι πλέον αργά, ενώ ελεύθερο στη φύση έχει την επιλογή να βρει άνθρακα (στην άκρη των ποταμιών και αλλού).
  Συμφωνώ, όταν ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή δεν θα πρέπει να λαμβάνει άνθρακα.
  Υπερβολική χορήγηση δεν μπορεί να υπάρξει, αντίθετα αν έχει την ανάγκη να καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες θα πρέπει να ρωτήσουμε κτηνίατρο-πτηνίατρο διότι τότε ίσως να σημαίνει κάτι αυτό.
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κάποιοι θεωρούν "εθιστική " ουσία τον άνθρακα για τα πουλιά και ισχυρίζονται ότι η κατάχρησή του οδηγεί σε εντερικά προβλήματα κυρίως στο λεπτό έντερο, όπου ο άνθρακας μια και δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό δρα συσσωρευτικά εμποδίζοντας τη διαδικασία χώνεψης. Εκεί ακριβώς είναι και το προσωπικό εμπόδιο - αναστολή.
  Προσπαθώ αρκετό καιρό να βρω κάποιες σχετικές πληροφορίες χωρίς όμως αποτελέσματα.
  Οι παλιοί περιστεράδες της περιοχής μου που το συζήτησα (αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών), τον χορηγούσαν αμέσως μόλις το κοπάδι τους έβγαινε από κάποια αρρώστια ή κάποια φαρμακευτική αγωγή (μόνο τότε), χωρίς όμως να εξηγήσουν τους λόγους... απλά μου είπαν "τους κάνει καλό". Σίγουρα απορροφά τοξίνες αλλά η υπερχορηγία κάνει καλό ή κακό ειδικά στα απογαλακτισμένα μικρά
   
 6. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Δεν νομίζω να βρεις ολοκληρωμένες απαντήσεις/έρευνες πάνω στο θέμα άνθρακας στα πουλιά, υπάρχουν πολλές απόψεις, κυρίως εμπειρικές.
  Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο άνθρακας απορροφά και ωφέλιμα συστατικά (βιταμίνες Α, Β2, Κ) και μπορεί να οδηγήσει σε αβιταμίνωση.
  Εδώ νομίζω κολλάει το Παν Μέτρον Άριστον.
  Η χρήση μετά από φαρμακευτική αγωγή έχει την λογική να ανακουφίσει το στομάχι από τις διάφορες ουσίες.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Γιάννη είμαι πάρα πολύ κοντά στην άποψή σου και το θέμα γίνεται "θέμα" στον αν πρέπει να έχει πάντα άνθρακα μέσα στον κλωβό των πτηνών ή μόνο σε "ειδικές" περιπτώσεις. Κι επειδή μόνος αισθάνομαι """λίγος""'" για να βγάλω άκρη ζήτησα τη βοήθεια όποιον γνωρίζουν κάτι σχετικά
   
 8. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Προσωπικά χρησιμοποιώ όλο τον χρόνο (εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου) γκριτ,που περιέχει κάρβουνο σε ποσοστό 1-2% . Δεν είμαι σε θέση να πώ αν είναι απαραίτητο ή όχι. Εκείνο που μπορώ να καταθέσω σαν εμπειρία είναι οτι στην ταίστρα που το προσφέρω , φαίνεται καθαρά , οτι μαζί με κάποιες πέτρες το προτιμούν ιδιαίτερα.
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Οκ. ευχαριστώ την παρέα....
   
Φόρτωση...