Πότε βγάζω το χώρισμα;

Συζήτηση με θέμα Πότε βγάζω το χώρισμα;, που ξεκίνησε από tarasis, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 8 Απρ 2016.

alicedros
Best Answer alicedros, 8 Απρ 2016
Αρχικά Γιάννη μπράβο σου που τα έχεις τόσο προστατευμένα και τα φροντίζεις τόσο πολύ! Φαίνεται πως έχεις διαβάσει πολύ και ψάχνεσαι πριν κάνεις το... Ολόκληρο το Post
 1. tarasis

  tarasis PB New Member

  Καλημέρα, έχω δύο ζευγάρια και είμαι στην 1 η εβδομάδα προετοιμασίας . Έχω το χώρισμα και τα πουλιά δε βλέπονται. Ερώτηση,πότε αφήνω την οπτική επαφή μεταξύ τους;Πότε βγάζω τελείως το χώρισμα αφού έχει γίνει η γνωριμία μεταξύ τους,
  Ευχαριστώ. ..
   
 2. Best Answer:
  Post #316873 by alicedros, 8 Απρ 2016
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ξεκίνα άμεσα την οπτική επαφή τοποθετώντας το διαχωριστικό κάγκελο ...
  Βλέπεις αντιδράσεις, μας μεταφέρεις την εικόνα και η ομάδα θα σου προτείνει την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα βγει εντελώς το χώρισμα.
   
 4. tarasis

  tarasis PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ. ..
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ψήφοι: 1
  Αρχικά Γιάννη μπράβο σου που τα έχεις τόσο προστατευμένα και τα φροντίζεις τόσο πολύ! Φαίνεται πως έχεις διαβάσει πολύ και ψάχνεσαι πριν κάνεις το επόμενο βήμα! Και επειδή τέτοια μέλη του φόρουμ τα γουστάρω πολύ δε θα αρκεστώ σε ένα απλό λάικ του Γιάννη που πάντα καλύπτει όποια απάντηση έστω και λακωνικά! Βλέπεις εγώ είμαι γυναίκα και υπεραναλυτική!! :p

  "Πότε βγάζω το χώρισμα;"
  Μια τόσο απλή ερώτηση, αλλά η απάντηση δεν είναι στάνταρ... και σίγουρα δεν είναι τόσο απλή...

  Η απάντηση μονολεκτικά είναι μία: timing!!!

  Όταν πρόκειται για ένα ζευγάρι που ενώνουμε για πρώτη φορά, το χώρισμα (με τα κάγκελα) στην αρχή είναι απαραίτητο. Πρέπει να γίνει η πρώτη γνωριμία. Αν τα βάλουμε απευθείας μαζί, είναι λογικό να υπάρξουν επιθέσεις και αντιπάθειες. Το ένα θα θεωρήσει το άλλη σαν εισβολέα στον χώρο του. Μέσα σε λίγες μέρες έχουν γνωριστεί δεν είναι πλέον 2 άγνωστοι! :p Ταυτόχρονα όμως με την γνωριμία γίνεται και η διατροφική προετοιμασία. Η οποία ναι μεν τα βοηθάει επικουρικά να πυρώσουν, αλλά αν δεν υπάρχουν η κατάλληλη θερμοκρασία και η κατάλληλη διάρκεια ημερήσιου φωτισμού, όσο πλούσια διατροφή και να δώσεις δεν πρόκειται να πυρώσουν. Η διατροφική προετοιμασία για μένα, διαρκεί ολόκληρο το χρόνο. Εξάλλου ξέρεις τι λένε μεγάλοι εκτροφείς. Η επόμενη αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει όταν τελειώνει η προηγούμενη! Και παλιά δεν καταλάβαινα γιατί το λένε αυτό! Τώρα όμως καταλαβαίνω απόλυτα! Αν η διατροφή όλο το χρόνο είναι ελλιπής, όσο και να τα ντοπάρεις την άνοιξη πάντα θα υπάρξουν προβλήματα και απώλειες. Το μόνο που κάνω εγώ όταν πλησιάζει η άνοιξη είναι σταδιακά να δίνω πιο συχνά την αυγοτροφή που φτιάχνω και πιο συχνά χορταρικά, μήλο, λαχανικά και ίσως προσθέσω βλαστωμένους σπόρους και κάποιους έξτρα σπόρους στο ημερήσιο διατροφολόγιο τους (κία, καμελίνα και κινόα). Από κει και πέρα αν όλο το χρόνο τα έχεις καθαρά με σωστή και πλούσια διατροφή, θα ανταπεξέλθουν άψογα στην αναπαραγωγική περίοδο. Αυτά δεν τα λέω μόνο για σένα τα λέω για όλους! :)

  Στο θέμα μας τώρα (με έχεις πιάσει ξεκάθαρη πολυλογία σήμερα :p). Τα έχεις βάλει λοιπόν μαζί με χώρισμα να γνωριστούν και ταυτόχρονα έχεις ξεκινήσει και διατροφική προετοιμασία. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι πότε θα βγει το χώρισμα. Θεωρώ πως αυτό κρίνει το αποτέλεσμα τουλάχιστον της πρώτης γέννας. Πρέπει και τα 2 να είναι το ίδιο πυρωμένα (timing!!). Γιατί αν είναι πυρωμένη μόνο η θηλυκιά και όχι ο αρσενικός η πρώτη γέννα θα είναι άσπορη, και αν συμβεί το αντίστροφο ο αρσενικός θα κυνηγάει συνεχώς τη θηλυκιά εξαντλώντας την.
  Όταν, λοιπόν, το θηλυκό είναι πυρωμένο σκίζει ό,τι χαρτί βρει μπροστά της (ακόμα και δικά της πούπουλα) και μόλις ακούει τραγούδι αρσενικού στήνεται για βάτεμα!! Πολλές φορές βγάζει έναν περίεργο σιγανό και γλυκό ήχο (φωνάζει τον αρσενικό να την ταίσει) και προσπαθεί παντού με όποιο τρόπο να φτιάξει φωλιά. Από την άλλη μεριά, ο αρσενικός όταν είναι πυρωμένος κυριολεκτικά τρώει τα κάγκελα. Έχω πολλά αρσενικά εκτός αναπαραγωγής και καθημερινά τα βλέπω τα καημένα να παλεύουν να ανοίξουν, να σπάσουν τα κάγκελα για να πάνε στα θηλυκά. Έτσι μου έρχεται να τα βγάλω βίντεο να δείξω πως κάνει ένα πυρωμένο αρσενικό :p Κελαηδάνε συνεχώς προς την μεριά του θηλυκού και χοροπηδάνε σαν κουρδιστά. Δεν μπα να βάζω το χέρι μου μέσα, δεν μπα να είμαι εγώ μπροστά δεν καταλαβαίνουν Χριστό!! Το μόνο που θέλουν είναι να βατέψουν! Αν φυσικά υπάρξουν και ταίσματα και φιλάκια από το χώρισμα ε τότε αδιαμφισβήτητα τα 2 τους έχουν ταιριάξει και το χώρισμα δεν έχει πλέον λόγο να υπάρχει. Όταν δεις τέτοιες συμπεριφορές, δίνεις φωλιά και νήμα στη θηλυκιά και λίγο πριν την τελειώσει (αν είναι φουλ πυρωμένη θα την έχει τελειώσει μέσα σε λίγες ώρες) βγάζεις το χώρισμα και καλούς απογόνους!!!!

  Και αυτό το πρόγραμμα διατροφικής προετοιμασίας για 1-2 μήνες που έχουμε και στο φόρουμ είναι πολύ καλό στην αρχή σαν μπούσουλας. Από κει και πέρα κάθε ζευγάρι, κάθε καναρίνι χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να πυρώσει. Άλλα κάνουν μήνες άλλα μέσα σε 15-20 μέρες έχουν πυρώσει. Φέτος χωρίς υπερβολή μέσα σε 15 μέρες είχα 5 φωλιές, γύρω στα 11 αυγά και αρσενικά να τρώνε κάγκελα. Δε θεωρώ πως έκανα εγώ κάτι ή έδωσα εγώ κάτι για αυτό το αποτέλεσμα. Το ένστικτό τους λόγω του καιρού ενεργοποιήθηκε και είχα αυτά τα αποτελέσματα. Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι πως εμείς απ τη μεριά μας πρέπει να τους παρέχουμε σωστή διατροφή και καθαριότητα, και όταν κρίνουμε ότι είναι και τα 2 πυρωμένα (timing!!) τότε βγάζουμε το χώρισμα και θα δούμε όλα να κυλούν ομαλά και όμορφα!

  Επίσης πολύ σημαντικό είναι αν θα ταιριάξει το ζευγάρι. Φέτος είχα βάλει ένα ζευγαράκι μαζί που οκ ταίζονταν αλλά πλακονώντουσαν κιόλας. Είχα δει και κάποια ψευτοβατέματα. Μετά από 20 μέρες η κανάρα έστρωσε φωλιά με τα πολλά και είδα ένα αυγό κάτω. Στη φωλιά έμπαινε δεν έμπαινε και όταν έβγαινε μάλωναν με τον αρσενικό. Γενικά δεν μπορώ να πω πως κυλούσαν όλα ομαλά. έκανα υπομονή αλλά έβλεπα πως έπεφτε ξύλο. Έτσι πριν 4 μέρες, έβαλα τη θηλυκιά με άλλο αρσενικό (ο οποίος όταν τραγουδούσε κοιτούσε προς το μέρος της) και τον αρσενικό με ένα άλλο θηλυκό πυρωμένο εδώ και καιρό. Αποτέλεσμα?? Ταίζονται συνεχώς και τα δύο ζευγάρια και βλέπω πολλά βατέματα!!! Η δύσκολη κυρία έχει ήδη 3 αυγά που τα κλωσάει ανελλιπώς και η άλλη κυρία έχει έτοιμη φωλιά. Γι αυτό λοιπόν και σχέδια να κάνουμε εμείς και τέλεια να τα έχουμε προετοιμάσει έχουν και αυτά τα γούστα τους και τις προτιμήσεις τους! Τι να πεις!! Σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός... :p
   
  alicedros, 8 Απρ 2016
  Best Answer
  #4
 6. tarasis

  tarasis PB New Member

  Αναλυτική η απάντηση σου Αλίκη.Επέλεξα αυτή την περίοδο για ζευγάρωμα λόγω καιρού (θερμοκρασία και ηλιοφάνεια ).Έβαλα και την κλούβα και τώρα περιμένω με την κατάλληλη διατροφή.
  Σήμερα που τους έφερα σε οπτική επαφή (με το χώρισμα στη μεση),τα δύο αρσενικά σταματησαν να καλε'ι'δάν,μόνο ένα θόρυβο κάνουν.
  Περιμένω και βλέπω στην πορεία τι θα κάνω. ..
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Τι έβαλες στην κλούβα?? :)

  Όταν θα πυρώσουν και θα θέλουν να βατέψουν θα χαλάνε τον κόσμο!! Ακόμα ίσως δεν είναι τόσο πυρωμένα.. Εγώ και μαζί που τα βάζω όταν θέλουν να "ρίξουν" το κορίτσι δίνουν πόνο στο τραγούδι!! :p
   
 8. tarasis

  tarasis PB New Member

  Την κατασκευή μου εννοώ ;)
   
 9. tarasis

  tarasis PB New Member

  Μετά από 4 ημέρες, τα δύο αρσενικά έχουν τρελαθεί στο κελαηδημα.,ειδικά το ένα κάνει κάτι περίεργα πέταγμα με τα φτερά κάτω και πηδαει σαν τρελό.
  Τα θηλυκά δεν δίνουν και τόση σημασία στο κελαηδημα ,μόνο που σκίζουν το χαρτί από τον πάτο συνέχεια

  Η διατροφή τους είναι στη δεύτερη εβδομάδα και κάθε μέρα έχουν αβγο, χορταρικά ,μια βιταμίνη στο νερό τους και μήλο μέρα παρά μέρα.
  Ερώτηση :Ποια η επιμένω κίνηση;
   
 10. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  ένα πολύ καλό μείγμα σπόρων,αυγοτροφή,αυγό βραστό(15-20 λεπτά περίπου),σουπιοκόκκαλο,φρούτα(μήλο ή σύκο αποξηρ) και λαχανικά(ζοχό,ραδίκι,αντίδι,μπρόκολο)
  2-3 φορές την εβδομάδα..αυτή είναι μια πολύ καλή διατροφική προετοιμασία κατ'εμέ,η οποία θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες με τον αρσενικό να προηγείται τουλάχιστον 4 εβδομάδες ώστε να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.Η φωτοδοσία των καναρινιών πρέπει να είναι περίπου 10-12 ώρες ημερησίως και η θερμοκρασία του χώρου από 19-20 βαθμούς και πάνω,ενώ η σχετική υγρασία να μην ξεπερνά το 50-55%.
  Επίσης,κατά την τέταρτη εβδομάδα προετοιμασίας προσθέτουμε μια πολυβιταμίνη στο νερό τους(landmark 12 βιταμίνες + αμινοξέα..μια καλή πρόταση),και δίνουμε στην θηλυκιά φωλιά και νήμα! Αν την δούμε να φτιάχνει τη φωλιά,της δίνουμε ένα περιθώριο 4 ημερών να την ολοκληρώσει,ενώ ταυτόχρονα παρατηρούμε και τα δυό καναρίνια πως αντιδρούν. Αν δούμε το αρσενικό να τραγουδά ''έξαλλα'' χορεύοντας πάνω στο κλαρί και τη θηλυκιά να ''πεταρίζει''..αν έχουν προηγηθεί όλα τα παραπάνω τότε πιστεύω πως το ζευγάρι είναι έτοιμο,οπότε αφαιρούμε το χώρισμα και..ευχόμαστε να πάνε όλα κατ'ευχήν.
  είπα να καταθέσω και γω την άποψη μου,φίλε Γιάννη και σου εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα καλά στην προσπάθεια αναπαραγωγής των καναρινιών σου. Μην ξεχνάς όμως πως πρόκειτε για ζωντανούς οργανισμούς,ότι διαβάζουμε αφορά εμπειρίες και κατάθεσή τους από τον κάθε φίλο στην παρέα,ώστε να μπορεί ο καθένας μας να το διαβάσει..να σχολιαστεί και που ξέρεις,ίσως γίνουμε πολύ καλύτεροι για το μέλλον!!!
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν ρωτάς για την επόμενη κίνηση περιμένεις την κανάρα να αρχίσει τη φωλιά ακολουθώντας όλα όσα σωστά έχουν γραφτεί εδώ...
  Θα ήθελα να μου επιτραπεί μια μικρή διόρθωση στο παρακάτω...
  Φωτοδοσία με 12-13 ώρες οπωσδήποτε .... γιατί 10-11 είναι ακόμη "χειμώνας" με συγκράτηση των πουλιών .... και στις 13-14 πάμε καλοκαίρι με πτερόρροια.
  Η θερμοκρασία μπορεί να είναι και λίγο πιο κάτω αρκεί να υπάρχει ο σωστός φωτισμός.
  Για την υγρασία την Άνοιξη είναι ιδανική αλλά κυμαινόμενη με τιμές από 55 έως και πολύ πιο πάνω και σίγουρα δεν χρειάζεται να βάζουμε υγρές πετσέτες τριγύρω...
   
Φόρτωση...