Πόσο σίγουροι είμαστε πως το λοφίο ελέγχετε από επικρατές γονίδιο;

Συζήτηση με θέμα Πόσο σίγουροι είμαστε πως το λοφίο ελέγχετε από επικρατές γονίδιο;, που ξεκίνησε από George98, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 16 Ιουν 2016.

 1. George98

  George98 PB Active Member

  Η παραπάνω απορία ου δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό καθώς διαβάζω και μαθαίνω διάφορα για την γενετική των περιστεριών... η απορία μου στηρίζετε στο ότι απο ότι έχω διαβάσει τουλάχιστον τα θνησιγόνα γονίδια είναι συνήθως υπολειπόμενα(και χρειάζεται ένα άτομο να είναι ομόζυγο για να λειτουργήσει το θνησιγόνο) ή αν είναι επικρατή προκαλούν θάνατο και στα ετερόζυγα άτομα.

  Το σκουφί όπως έχουμε μάθει όμως είναι επικρατές και όταν είναι ομόζυγο λειτουργεί σαν θνησιγόνο... όλο αυτό μοιάζει κάπως παράξενο και έτσι έχω αρχίσει να αμφιβάλω για το αν το σκουφί είναι όντως κυρίαρχο γονίδιο και κλείνω προς το υπολειπόμενο...

  πιθανών να αγνοώ κάτι, και να κάνω λάθος , αλλά με βάση αυτά που ξέρω και διαβάζω προβληματίζομαι ... ξέρει κανείς κάτι πάνω σε αυτό ?
   
 2. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Τα θνησιγόνα γονίδια δεν είναι συνήθως τα υπολειπόμενα γιατί αν ήταν έτσι σχεδόν δεν θα μαθαίναμε την παρουσία τους σαν φαινότυπο τουλάχιστον.Τα κυρίαρχα είναι θνησιγόνα όταν είναι ομόζυγα.Το σκουφί,το κυρίαρχο λευκό κα είναι ετερόζυγα (Κκ).Ό,τι είπα αφορά καναρίνια και δεν αποτελεί νομοτελειακός ο θάνατος σε ομοζυγωτία,απλά πιο πιθανός.
   
 3. George98

  George98 PB Active Member

  Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτό, αλλά τελικά κάτι άλλο θα συμβαίνει γιατί δεν μπορεί τόσοι εκτροφείς να κάνουν λάθος και αν βγάζουν τα πουλιά που θέλουν ! κάπου μπερδεύομαι εγώ απο ότι βλέπω....
   
 4. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Γιατί σου μοιάζει παράξενο ; Ολες οι κυρίαρχες μεταλλάξεις στην ομοζυγωτή εμφάνιση, έχουν προβλήματα . ΣΚΟΥΦΙ-ΛΕΥΚΟ-ΕΝΤΟΝΟ ΠΤΕΡΩΜΑ. Οι υπολοιπόμενες δεν έχουν τέτοιου είδους γενετικά προβλήματα. Απλά επειδή έχουν συντηρηθεί και σταθεροποιηθεί με ενδοδιασταυρώσεις είναι πιο ευαίσθητες απο τις αρχέγονες ποικιλίες.
  Εξ' άλλου εύκολα βλέπει κανείς τον χαρακτήρα μιας μετάλλαξης. Όταν απο την διασταύρωση δυο σκουφάτων μπορεί να προκύψουν και πουλιά χωρίς σκουφί , σημαίνει οτι οι γονείς είναι φορείς του γονιδίου "μη σκουφί" . Απλο δεν είναι ; Γιατί είσαι σε αμφιβολία ;
   
 5. George98

  George98 PB Active Member

  Αυτό είναι όντως απλό, εγω κολλάω στο γιατί τα ομόζυγα άτομα μιας κυρίαρχης μετάλλαξης να έχουν πρόβλημα... εκείνο είναι που με προβληματίζει και σκέφτομαι διάφορα. Απο ότι καταλαβαίνω δεν τίθεται θέμα θνησιγόνου γονιδίου αλλά μιας <<αδύναμης>> μετάλλαξης...
   
 6. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Πριν απ' όλα δεν συμβαίνει σε όλες τις κυρίαρχες μεταλλάξεις.
  Συμβαίνει σε ελάχιστες και είναι θέμα θνησιγόνου γονιδίου και τίποτε άλλο.
  Στο σκουφί η ομοζυγωτή εμφάνισή του δημιουργεί αστοχία στην απόλυτη εφαρμογή των οστών του κρανίου.
  Στο έντονο πτέρωμα αναστέλλει μερικώς την παραγωγή πτεροθυλακίων με αποτέλεσμα το ελλιπές "ντύσιμο" των πουλιών.
  Στο Λευκό Κυρίαρχο δημιουργεί προβλήματα μεταβολισμού και λειτουργίας οργάνων (συκώτι)
   
 7. George98

  George98 PB Active Member

  Ααα ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση κ.Μάκη ! τώρα ξεδιαλύνονται όλα
   
 8. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Κράτα και αυτό Γιώργο,μήπως απο εδώ ξεκινά το μπέρδεμα:
  Να προσθέσω και για να λυθεί άλλη μια απορία,στο υποχωρητικό λευκό υπάρχει πρόβλημα με την βιταμίνη Α;
  Ξαναδιαβάζοντας το αρχικό σου post πιο προσεκτικά φαίνεται,έτσι που το λές,σαν να μην υπάρχει καμία δυνατότητα για καμία διασταύρωση.
  Θα με ενδιέφερε να αναφέρεις απο που διαβάζεις για την γενετική των περιστεριών,να πάρω μια γεύση.
   
 9. George98

  George98 PB Active Member

  Σύντομα θα ανεβούν και κάποια άρθρα στα ελληνικά για τα περιστέρια.
  Στα περιστέρια το λοφίο είναι υπολειπόμενο και το έχω δει και με τα μάτια μου και το έχω διαβάσει εδώ :
  http://learn.genetics.utah.edu/content/pigeons/crest/
  *Δεν είναι ακριβώς σκουφάκι αλλά ένα λοφίο που παρουσιάζουν κάποιες ράτσες
   
 10. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Απ ότι θυμάμαι όταν ζευγαρώνουμε 2 πουλιά με κυρίαρχο γονίδιο, το κάθε αυγό , το κάθε έμβρυο, έχει 25% πιθανότητα να πεθάνει, να μην επιβιώσει σωστά? Άρα μπορεί από ένα τέτοιο "λάθος" ζευγάρωμα τελικά να επιβιώσουν όλα τα έμβρυα και να ζήσουν, σωστά??

  Ε ντάξει ο καλύτερος μαθητής!! Την πέρασες την τάξη Δημήτρη!! Άντε καλό καλοκαίρι τώρα!! :D
   
 11. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Σωστά!!
  Τώρα το καλοκαίρι να δείς τί έχει να γίνει..:cool::cool::cool:

  ALERT στο άρθρο έχει γίνει λάθος https://petbirds.gr/articles/Γερμανικό-λοφιοφόρο-καναρίνι-huppe-allemand-canary.224/
  εδώ ----"Το ζευγάρωμα λοιπόν δύο καναρινιών με σκουφί θα μας δώσει 25% καναρίνια χωρίς σκουφί, 25% ετερωζυγωτά με σκουφί και 50% ομοζυγωτά με σκουφί."
   
 12. George98

  George98 PB Active Member

  Σωστά το 25 % πάει στα ομοζυγωτά και το 50 % στα ετερωζυγωτά
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Έτοιμο George98 & Deukalion ...
  Μπράβο για την παρατηρητικότητά σας
   
 14. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Γιώργο αναλαμβάνω το ρίσκο να σου παρουσιάσω ένα αντιπαράδειγμα θνησιγόνου σε ομοζυγωτή εμφάνιση.Πρόκειται για την μετάλλαξη "ίασπις",είναι επικρατής και όχι μόνο δεν είναι θνησιγόνος σε ομοζυγωτία αλλά είναι και επιθυμητή σε αυτή την μορφή όπου και παρουσιάζει όλη την επιρροή της στο μέγιστο βαθμό.Την βρίσκουμε πάντα σε αραιωμένη μορφή,αραιώνει δηλαδή την μαύρη/καφέ ευμελανίνη με την επιπρόσθετη δραματική μείωσή της σε ουρά και οδηγούς.Λιπόχρωμα και φαιομελανίνη δεν αγγίζει.
  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει πως μας ήρθε αυτή η μετάλλαξη.Πρώτα πήραμε pastel λούγαρα τα οποία και ζευγαρώσαν είτε με https://www.google.gr/search?q=card...HbFfAtUQsAQIJQ#tbm=isch&q=carduelis+cucullata είτε https://www.google.gr/search?q=card...2&ved=0ahUKEwiZga_o8dbNAhVBAcAKHV2XABEQsAQIIA.Όταν πήραμε διπλό παράγοντα αραίωσης απο τις παραπάνω διασταυρώσεις τα ζευγαρώσαμε με καναρίνια και περάσαμε την αραίωση στο γονιδίωμα σύν την σχετική εξαφάνιση της ευμελανίνης σε ουρά/οδηγούς.Όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη,παραθέτω και την μοναδική πηγή για διορθώσεις.
  Αυτό που μου είναι παράξενο είναι αυτό το σημείο:
  "At the moment the majority of the pairings made are between a single-factor Jaspe and a classic. Pairings with top-quality classic birds will enhance the beauty of the Jaspe.
  Following this improvement it will be more and more possible to make single-factor Jaspe x single-factor Jaspe pairings to produce high-quality double-factor birds. The goal is to increase the melanin in the double dilute birds, which at the moment are too pale."

  Εκτός και εννοεί να γίνει μια ταυτόχρονη μείωση της αραίωσης και αύξηση της έντασης της ευμελανίνης για να έχουμε καθαρότερη αντίθεση με ουρά/οδηγούς.

  Η πηγή: http://www.cageandaviarybirds.co.uk/canaries/670-introducing-the-jaspe.html

  Το video:
  Η αφορμή,απο ανάρτηση του κ.Μάκη:
  [​IMG]

  Το αφήνω πάνω σου να μας βρείς και το "μαόνι":p
  Φαίνεται υποσχόμενο..
   
 15. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Λοιπόν........:faceplm
  Μαγεία έτσι;Κανείς μάλλον δεν το πρόσεξε,ούτε εγώ,παρά μόλις τώρα.Το καναρίνι στο παραπάνω video παρότι θηλυκό κόκκινο μωσαικό έχει κίτρινους οδηγούς και ουρά!!:eek:Τι παίζει;Αξίζει να δείτε το description στο youtube ακόμα και αν δεν βγάλουμε άκρη.
  Ο άνθρωπος που το έκανε έχει site και εκεί θα βρούμε και ένα μάλλον κανονικό "ίασπις".
  [​IMG]
  http://aviarioabellan.com/reconocimiento-mundial-en-bari-italia-de-la-mutacion-jaspe/
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...