Πόσο κολλητικές είναι οι ασθένειες;

Συζήτηση με θέμα Πόσο κολλητικές είναι οι ασθένειες;, που ξεκίνησε από elenipan, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 22 Ιουν 2009.

  1. καλημέρα σε όλους! είχα δύο καναρινάκια, ένα gloster αρσενικό και ένα αγνωστου ταυτότητας (το μάζεψα από το δρόμο). Το gloster τελευταία δεν ήταν καλά, δεν κελαηδούσε καθόλου ούτε έβγαζε καμιά φωνή. Παρ'όλα αυτά έτρωγε και ήταν αρκετά ζωηρό μέχρι χθες το βράδυ που το είδα να κάθεται φουσκωμένο. του είχα δώσει αντιασθματικό (με συναίνεση κτηνιάτρου) και στη συνέχεια αντιβιοτικό (tabernil) με δική μου πρωτοβουλία, χωρίς βελτίωση. Σήμερα το πρωί το βρήκα νεκρό. Υποψιάζομαι πως αυτό που τελικά είχε ήταν ακάρεα της τραχείας, γιατί έκανε περίεργους θορύβους σαν τρίξιμο όπως περιγράφεται για αυτή την ασθένεια.(δεν είμαι ειδική ούτε σίγουρη φυσικά).Θέλω να ρωτήσω, κινδυνεύει και το άλλο μου πουλάκι; Το είχα σε διαφορετικό κλουβί από το άρρωστο από τη στιγμή που το απέκτησα και τα κλουβιά ήταν πλαι πλαι χωρίς να έρχονται σε επαφή. Είχαν το καθένα τη δική του ταίστρα ποτίστρα κλ, και αν τα άλλαζα τα έπλενα με απορρυπαντικό πρώτα. Μπορώ να είμαι ήσυχη ότι δεν κινδυνεύει ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλό; Πάντως αυτό δε φαίνεται άρρωστο είναι πολύ ζωηρό. Ευχαριστώ πολύ.
     
  2. Stavros

    Stavros PB Administrator Staff Member

    Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ή όταν μοιράζονται τον ίδιο χώρο (κλουβί) και χρησιμοποιούν τα ίδια σκεύη τροφής και νερού. Διαφορετικά, οι πιθανότητες να μεταδοθεί μια ασθένεια είναι μικρές. Εξαρτάται βέβαια και από τον μικροοργανισμό που την προκαλεί, αλλά κατά κανόνα ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός όταν δεν υπάρχει επαφή άμεση ή έμμεση.
     
Φόρτωση...