Πως να ζευγαρώσω ένα αρσενικό με δύο θηλυκά καναρίνια;

Συζήτηση με θέμα Πως να ζευγαρώσω ένα αρσενικό με δύο θηλυκά καναρίνια;, που ξεκίνησε από Μάνος Ίτσιος, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 7 Φεβ 2015.

 1. Γεια σας.Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το τι διαδικασία πρέπει να κάνω για να βάλω έναν αρσενικό με δυο θυληκές..?
   
 2. Έχεις σκοπό να τον βάλεις απλά να βατέψει και τις δύο ή να τις βοηθήσει και στην ανατροφή των νεοσσών τους;
   
 3. θα τα βάλω καταρχάς να κάνουν 2 γέννες..σκέφτομαι στην μια γέννα να τον αφήσω με την μια και στην άλλη γέννα με την άλλη κανάρα..άμα υπάρχει πρόβλημα θα το αλλάξω αναγκαστικά..
   
 4. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  νομίζω θα παίξει ρόλο αν ταιριάξουν τα ζευγάρια..
   
 5. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Μάνος Ίτσιος ... πολλές φορές είτε από κακό σχεδιασμό, είτε από ξαφνικές απώλειες, είτε γιατί τα συγκεκριμένα πουλιά είναι δύσκολο να βρεθούν αναγκαζόμαστε να κάνουμε τέτοιου είδους ζευγαρώματα στα καναρίνια μας. Κάποιες πάλι περιπτώσεις έχουμε ένα εξαιρετικό αρσενικό με σωστά χαρακτηριστικά και προσπαθούμε να τα περάσουμε σε όσο το δυνατό περισσότερους απογόνους..... οπότε αυτό το ζευγάρωμα μοιάζει μονόδρομος
  Αλλά είναι και πολύ δύσκολο και πρέπει όσο το δυνατό να αποφεύγεται και να μη γίνει κανόνας μια και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία.
  Φυσικά δε μιλάμε για τις περιπτώσεις που γίνονται καθαρά για επαγγελματικούς λόγους γιατί εκεί νομίζω ξεφεύγουν τα πράγματα. Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το Πως μπορώ να ζευγαρώσω ένα αρσενικό με δύο θηλυκές κανάρες; | PetBirds και καλό είναι να ρίξεις μια ματιά κι εκεί όπως και το άρθρο που πρότεινε ο Stavros.
  Φροντίζεις λοιπόν, οι κλωβοί των θηλυκών να είναι κοντά (δίπλα), αν υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα τριπλής ζευγαρώστρας θα σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τριπλή ζευγαρώστρα αλλά δυο διπλές το μόνο που αλλάζει σε αυτά που θα γράψω είναι πως ο εκτροφέας είναι αναγκασμένος να πιάνει τακτικά το αρσενικό για να του αλλάζει κλωβό.
  Νομίζω όμως πως διαθέτεις τριπλή..... οπότε θα συνεχίσω ..... και οι μελλοντικοί αναγνώστες θα κάνουν την "αναγωγή" στο δικό τους εξοπλισμό.
  Τοποθετείς στη μέση το αρσενικό και αριστερά δεξιά την θηλυκές...
  Κάποια στιγμή μια από τις δύο θα αρχίσει να προετοιμάζει τη φωλιά της. Όταν αρχίσει η προετοιμασία θα τραβήξεις το χώρισμα και θα επιτρέψεις στο ζευγάρι να συνυπάρχει. Μετά το τρίτο αν υπάρχει ανάγκη ή το τελευταίο σε κανονικές συνθήκες αυγό, μπορείς να χωρίζεις πάλι τα πουλιά και περιμένεις την έναρξη της φωλιάς από το δεύτερο θηλυκό.
  Σε περίπτωση που συγχρονιστούν... συμβαίνει σχετικά συχνά, τότε θα επιτρέπεις το αρσενικό να συνυπάρχει εναλλάξ και με τα δυο θηλυκά "παίζοντας" με τα διαχωριστικά και μοιράζοντας το χρόνο. (εδώ βοηθά η τριπλή ζευγαρώστρα πάρα πολύ).
  Όταν τελειώσουν οι ωοτοκίες και μέχρι να αρχίσουν οι εκκολάψεις θα κρατήσεις το αρσενικό στο μεσαίο χώρισμα και θα του επιτρέπεις να επισκέπτεται πάλι εναλλάξ τις δυο θηλυκές. Το ίδιο να κάνεις αν οι εκκολάψεις "συντονιστούν" ....
  Σε κάθε περίπτωση είμαι υπέρ της συμμετοχής στου αρσενικού στην διατροφή των μικρών μια και πιστεύω πως αυτό "κληρονομείται" και στους απογόνους.
  Μεγαλώνοντας τα μικρά και όταν χρειαστεί να γίνει προετοιμασία της νέας φωλιάς και της νέας ωοτοκίας αφήνεις τα μικρά στο κεντρικό χώρισμα και συνεχίζεις από την αρχή.
  Επειδή τη θεωρώ δύσκολη εκτροφικά περίπτωση... προτείνω να αφήσουμε το θέμα σαν αποδέκτη κάθε επιμέρους δυσκολιών που θα αντιμετωπίζεις.... και τις οποίες αφού μας παραθέτεις .....θα προσπαθούμε να βρίσκουμε τη λύση...
  Ακολουθεί συνέχεια...
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 23 Ιουλ 2016
 7. Λοιπόν η μία θυληκιά έχει ήδη φτιάξει φωλιά και σήμερα της τα έβαλα να τα κλωσάει...Σε αυτήν την περίπτωση τι κάνω?? Τριπλή ζευγαρώστρα δεν έχω διαθέσιμη τώρα,Τι μπορώ να κάνω σε απλές ζευγαρώστρες??
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Διάβασε βρε Μάνο τι γράφω...
  Βάζεις το αρσενικό με την κοπελιά που ετοιμάζει φωλιά και αφήνεις την άλλη μόνη της.
  Τον αρσενικό θα τον βάλεις στη δεύτερη μετά το 3-4 αυγό της πρώτης.
   
 9. και τον αφηνω σε αυτην μεχρι να αρχισει η αλλη να φτιαχνει την νεα φωλια η να τον βγαλω τελιος μονο του και να τον βαλω οταν ειναι για την δευτερη γεννα??
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Εγώ έχω τέτοια περίπτωση του αλλάζω τακτικά θέση....για να γνωρίζονται τα ζευγάρια.
  Εσύ μπορείς να τον αφήσεις μόνο του μερικές μέρες μέχρι να ετοιμαστεί και η δεύτερη.
   
 11. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Βρε Μάνο ,γιατί εγώ δεν βγάζω νόημα ; Τι της έβαλες να κλωσάει ; Αυγά ; Ποιανής αυγά ; Πότε είχαν γεννηθεί ; σε ποιά φωλιά ;
  Τι πάει να πεί ,"τι θα κάνω" ; Πως θα βάλεις τα πουλιά που δεν έχεις τριπλή ζευγαρώστρα ; Οι μονές είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα . Απλά έχεις την ανάγκη να πιάνεις τον αρσενικό με το χέρι και να τον μεταφέρεις στην ζευγαρώστρα που θέλεις, ανάλογα με τις επιθυμίες σου ! Πες του Ψαρουδάκη να κάνει και κανένα σεμηνάριο . Η αναπαραγωγική περίοδος έχει αρχίσει ήδη ,τί περιμένει ; :):D:thumbsup:

  Υ.Γ Δεν υπήρχαν τα προηγούμενα πόστ σας !
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Βρε Μάνο όταν τα παιδιά σου γράφουν κάτι, διάβασε το προσεκτικά! Ο Γιάννης σου έχει απαντήσει σαφέστατα και από κάτω ρωτάς τι να κάνω? Κάποιοι άνθρωποι έχουν ασχοληθεί, έχουν διαβάσει το πρόβλημα και τις απορίες σου και έχουν αφιερώσει χρόνο να σου απαντήσουν. Προσπάθησε και εσύ να βοηθήσεις!

  Έχω τις ίδιες απορίες με τον κύριο Μάκη.

  Μάνο συγγνώμη που θα στο πω αλλά από αυτά που διαβάζω συμπεραίνω (μπορεί να κάνω και λάθος) πως δεν έχεις εμπειρία στην αναπαραγωγή καναρινιών γενικότερα. Το εγχείρημα που θες να κάνεις είναι πολύ δύσκολο και θέλει πολύ εμπειρία.

  Αυτό που θα σου πρότεινα εγώ είναι να βάλεις τον αρσενικό με τη θηλυκιά που είναι πυρωμένη, να κάνουν μια ολοκληρωμένη γέννα με αυγά και μεγάλωμα νεοσσών μέχρι να απογαλακτιστούν οι νεοσσοί, ταυτόχρονα η άλλη κανάρα θα κάνει φωλιά με άσπορα αυγά, θα κλωσήσει και στη δεύτερη γέννα της θα την βάλεις με τον αρσενικό τα οποία θα κάνουν ολοκληρωμένη γέννα από την ωοτοκία ως τον απογαλακτισμό των νεοσσών. Η πρώτη κανάρα θα κάνει δεύτερη φωλιά με άσπορα αυγά, αναγκαστικά! Θεωρώ πως ακόμα και αυτό που σου προτείνω θέλει μια εμπειρία!

  Ό,τι και να αποφασίσεις σου εύχομαι καλή τύχη! :)
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Για όσους δεν τον θυμούνται ο Μάνος είναι ένας νέος εκτροφέας καναρινιών χρώματος ... έχει μικρή εμπειρία ... αλλά φέτος είχε πολλές διακρίσεις και πρωτιές στην πανκρήτια έκθεση.
   
 14. Eνταξει καταλαβα.....
   
 15. Τελικα τον αρσενικο να τον βαλω μονο του??
   
 16. patilas

  patilas PB Member

  Όλα έχουν γραφτεί και πιο πάνω..και σωστό είναι όπως σου απαντάνε να απαντάς,ο κύριος Μάκης έκανε κάποιες ερωτήσεις, απάντηση δεν πήρε, το ίδιο κ η Αλικη..Αν θες να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο forum και σε εσένα,πρέπει ν συνεργάζεσαι.. Φιλικά Πάνος.
   
 17. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Παναγιώτη patilas ...είναι νέος στο Forum... και νεαρός στη ηλικία.... οδηγίες χρειάζεται.... και δεν θα αφήνει στο μέλλον "ξεκρέμαστες" ερωτήσεις.
  Υπάρχει Μάνος Ίτσιος μια περιρρέουσα τάση να τον απομακρύνουν από τα θηλυκά μέχρι την επόμενη διαδικασία ζευγαρώματος, ώστε να ξεκουραστεί και να "ανακτήσει" δυνάμεις.
  Θα γράψω τι κάνω εγώ σε παρόμοιες περιπτώσεις... που ξαναλέω δεν πρέπει να είναι κανόνας στην εκτροφή αλλά αναγκαστική εξαίρεση. Επιπρόσθετα εγώ σταματώ την αναπαραγωγή μετά τη δεύτερη γέννα των πουλιών οπότε δεν υπάρχει πολύ μεγάλη κούραση των πτηνών.
  Προσπαθώ λοιπόν να μοιράζω το χρόνο του αρσενικού ανάμεσα στις θηλυκές που έχουν πλέον ετοιμάσει τα αυγά και τα ζεσταίνουν. Με τον τρόπο αυτό κρατώ τον αρσενικό "δεμένο" με τις "μητέρες" των παιδιών του.
  Όταν θα εκκολαφθούν οι νεοσσοί θα συμμετέχει κι αυτός στην τροφοδοσία τους. Θα συνεχίσει το τάισμα όταν μεγαλώσουν τα πουλάκια και η μητέρα δημιουργήσει τη δεύτερη φωλιά και θα περιορίσει τα "μητρικά" καθήκοντα προς τα παιδιά της.
   
 18. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Δυό επιλογές έχεις. α) Μόνος του ,χωρίς επαφή με τα θηλυκά ώστε να δημιουργήσουν και τα δυό την αντίληψη οτι θα βγάλουν την γέννα τους χωρίς βοήθεια και να μοιράσουνε σωστά το χρόνο τους, ανάμεσα στο ζέσταμα και την ανάγκη ταΐσματος των νεοσσών και β) Παραμονή με το τελευταίο θηλυκό που ήρθε σε επαφή, ώστε αυτό να έχει την αντίληψη οτι η γέννα θα βγεί με την συνεχή βοήθειά του και να οργανώσει την συνέχεια γι' αυτή την φωλιά, αλλά και να προετοιμαστεί πολύ ενωρίτερα για την επόμενη.
   
 19. Η δημιουργία της παραπάνω αντίληψης στα θηλυκά οφείλεται στην απουσία επαφής με το αρσενικό καθ' όλη την διάρκεια της προετοιμασίας ή στην άμεση απόσυρση του αρσενικού μετά το βάτεμα;

  Μια θηλυκιά που μεγαλώνει τα μικρά της χωρίς τη βοήθεια του αρσενικού, καθυστερεί να περάσει σε δεύτερη γέννα αυγών εν συγκρίσει με εκείνη που τα μεγαλώνει μαζί του; Το ότι τα θηλυκά καναρίνια προετοιμάζονται για δεύτερη γέννα στις πρώτες 14 μέρες της ζωής των νεοσσών της πρώτης γέννας, ισχύει μόνο στην περίπτωση που υπάρχει και ο αρσενικός στο κλουβί;
   
 20. Στην μια απο τις 2 θυληκες της εβαλα να κλωσαει τα αυγα που εκανε..Σεμιναριο εχει κανει αλλα ειναι ερωτηση που προεκυψε τωρα...
   
Φόρτωση...