Πως μπορώ να ξεχωρίσω την καρδερίνα εκτροφής από την πιασμένη;

Συζήτηση με θέμα Πως μπορώ να ξεχωρίσω την καρδερίνα εκτροφής από την πιασμένη;, που ξεκίνησε από dread05, στο Forum 'Γενικά για Ιθαγενή Πουλιά - Υβρίδια' του PetBirds, 31 Μαρ 2015.

 1. Σήμερα χάρισαν στον πατέρα μου μια καρδερίνα. Από ευγένεια (ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε) δε ρώτησε ευθέως αν είναι πιασμένο πουλί ή παραγωγής. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν είναι πονηρός άνθρωπος και ούτε είχε λόγο να μας κοροϊδέψει αλλά και πάλι το γεγονός ότι δε ρωτήσαμε αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό. Δεδομένο ότι ακόμα και τα πιασμένα μετά από μερικά χρόνια "ησυχάζουν", πως θα μπορούσα να το ξεχωρίσω? Να σημειώσω εδώ ότι εγώ δε το έχω δει ακόμα.
   
 2. theodr

  theodr PB Member

  Κοίταξε στο πόδι αν έχει ένα μικρό δαχτυλίδι ...
   
 3. Καλά σίγουρα το δαχτυλίδι εκτροφής είναι ο εύκολος τρόπος. Επειδή αμφιβάλω ότι θα έχει (δεν είναι δηλωμένοι εκτροφείς όλοι όσοι ασχολούνται με την αναπαραγωγή πουλιών) πιο πολύ ρωτάω για χαρακτηριστικές συμπεριφορές που διαχωρίζουν τις δύο κατηγορίες.
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ένα καλό και έμπειρο μάτι μπορεί όμως να διακρίνει την ένταση των χρωμάτων στα φτερά, τη "γυαλάδα" τους και να κρίνει αν το πτηνό είναι εκτροφής ή προϊόν αιχμαλωσίας ...
  Καλά είναι όμως να μη φτάνουμε εκεί γιατί όταν το θέμα φτάσει εκεί... έχει χαθεί το παιχνίδι...
  Με τα ιθαγενή υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα και αν δεν αντιμετωπισθεί ριζικά, σωστά και να περάσει σιγά σιγά ως ανθρώπινο βίωμα .. πολύ φοβάμαι πως θα τα οδηγήσει σε αφανισμό, όπως πολλά άλλα είδη.
  Ειλικρινά δεν ξέρω πως να σκεφτώ και πως να δράσω....
  Το δαχτυλίδι δεν αποτελεί πλέον πιεστήριο εκτροφής.... Αρκετοί εκτροφείς δεν κάνουν το κόπο να περάσουν δαχτυλίδια...
  Αρκεί λοιπόν ένα ψέμα για να αλλάξει μια για πάντα τη ζωή ενός πτηνού..
  θα ήταν αρκετό να σου πει είναι δικό μου εκτροφής... και να έχει τελειώσει το θέμα...
  Φανταστείτε όμως τον εαυτό σας φυλακισμένο για μια ψεύτικη καταμαρτύρηση ενός εγκλήματος ...
  Ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω .... είναι πραγματικά .. άρρωστο.
   
 5. theodr

  theodr PB Member

  Ένας εκτροφέας που σέβεται τον εαυτό του και το κοπάδι του πιστεύω ότι πρέπει να περνάει δαχτυλίδια. Όταν μιλάμε για καρδερίνες θα έπρεπε να ισχύει ένας αυστηρός νόμος στην χώρα μας. Είναι προκλητικό να την βρίσκεις σε όλα τα petshop και το Δασαρχείο να σφυρίζει αδιάφορα.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αυτά που γράφεις με στεναχωρούν διπλά....
  Ίσως γιατί διαπιστώνω πως βλέπουν κι άλλοι τα πράγματα όπως κι εγώ, αλλά όχι αυτοί που πρέπει.
  Όχι δυστυχώς.
   
 7. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Ξαναπέστο!
   
 8. Σήμερα πήρα το πουλάκι στα χέρια μου. Είναι πολύ ήσυχο, ανέχεται την ανθρώπινη παρουσία και δεν πετάει πάνω στα κάγκελα όπως πιασμένες καρδερίνες που έχω δει ανά τους καιρούς. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης μας είπε ότι είναι ενός έτους. Όλα τείνουν στο ότι είναι παραγωγής λοιπόν. Μέχρι εδώ καλά. Τώρα, στην προσπάθεια μου να την πιάσω για να ελέγξω κοιλιά καρίνα κλπ, της έβγαλα την ουρά (η οποία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, μισοσπασμένη αλλά δεν είναι δικαιολογιά αυτή). Μιας και είναι η πρώτη φορά που καταφέρνω τέτοιο πράγμα, βρήκα την αφορμή να ρωτήσω. Τι επίπτωση έχει η απώλεια της ουράς στα πουλιά εκτροφής?
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θα φτιάξει άλλη καινούργια...
  Σπατάλη ενέργειας... και ίσως αδυναμία στην αναπαραγωγή..... αυτά.
   
 10. Χαζή ερώτηση αλλά, η νέα ουρά θα βγει με την επόμενη πτερόροια? Κάπου πήρε το μάτι μου ότι αν τα φτερά βγουν εντελώς από τον πόρο, ξαναφυτρώνουν σχετικά γρήγορα.
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ακριβώς... για κάθε φτερό που φεύγει από τη θέση του (βγαίνει) αμέσως ξεκινά η διαδικασία της αλλαγής του...
   
 12. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου! Να πω την αλήθεια ανακουφίστηκα τώρα, το λάθος μου τουλάχιστον θα βοηθήσει το πουλί να αναπτύξει μια ουρά πολύ πιο υγιή από αυτή που είχε όταν το παρέλαβα.
   
 13. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Σε 20 μέρες θα έχει νέα .
   
 14. Το καημένο το πουλάκι έχει πάθει σοκ. Έφυγε από ένα μέρος με 50 πουλιά και βρέθηκε ξαφνικά μόνο του. Χώρια οι αλλαγές 2 κλουβιών, χώρια τα ταξίδια που έκανε για να φτάσει σε μένα. Με το ζόρι βγάζει κιχ.
   
 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Να το έχεις σε ένα σταθερό σημείο, να μην το ενοχλείς πάρα μόνο για τα απαραίτητα (τροφή,νερό) σε ήσυχο μέρος χωρίς πολυκοσμια και φασαρία. Σε λίγες μέρες θα συνέλθει. Σε τι κλουβί το έχεις?
   
 16. Μεγάλη ζευγαρώστρα κοντά 70cm. Μου τη φέρανε όμως σε ένα κλουβί 10x10....
   
 17. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Τέλεια και μπράβο σου! Άστο εκεί σε ήσυχο μέρος και σε λίγες μέρες θα συνηθίσει! Και θα τραγουδήσει κιόλας!
   
 18. Γενικά έχω ένα θέμα με τον χώρο. Στεγάζω 7 πουλιά που στον ίδιο χώρο άλλοι θα είχαν 15. Τα μικρότερα κλουβιά μου δεν είναι μικρότερα απο 50cm.
   
 19. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Καλυτερα... Ειναι πιο καλο να εχεις 5 και τζαματα παρα 10 και αστα να πανε..
   
 20. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Τι μου θύμισες τώρα ...Σε αντιδιαστολή με τη δική σου πρακτική, κάποιος στο παρελθόν ρώτησε αν σε κλούβα του μέτρου που είχε 100 + καναρίνια, θεωρείται συνωστισμός ...
   
Φόρτωση...