Πως θα ξέρω ότι η κανάρα είναι έτοιμη να κάτσει στη φωλιά;

Συζήτηση με θέμα Πως θα ξέρω ότι η κανάρα είναι έτοιμη να κάτσει στη φωλιά;, που ξεκίνησε από zaxos345, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 3 Μαρ 2015.

 1. zaxos345

  zaxos345 PB New Member

  Παιδιά καλημέρα και καλό αναπαραγωγικό μήνα για όλους. Ξεκίνησα και εγώ με 2 ζευγαράκια φέτος, εξωτερική αναπαραγωγή. Το ένα, με περσινά πουλάκια, πάει καλά για την ώρα, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, δέσανε, φιλιούνται, ταίζονται και έχουμε και 2 αυγουλάκια για την ώρα.
  Στο άλλο ζευγάρι με προπέρσινα πουλιά, που έχουν ξαναζευγαρώσει, έχουμε το εξής. Αυτός έτοιμος, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, τηε την πέφτει κανονικά από το σύρμα, αυτή ενώ μου έχει κάνει 2 αυγά κάτω τυχαία, της έβαλα φωλιά, 2 μάλιστα σε διαφορετικά σημεία, αλλά δεν την φτιάχνει. Πάει και κάθεται μέσα σε αυτή, χωρίς να την έχει ετοιμάσει, και μάλιστα μιά φορά μου έκανε και ένα αυγό μέσα, άσπορο βέβαια γιατί δεν την έχω ακόμα φέρει σε επαφή με τον μάγκα. Να πω ότι είναι πρωτάρα? Πέρσι λειτούργησε κανονικά, να πω ότι δεν είναι έτοιμη? κάνει αυγά, να της φτιάξω εγώ την φωλιά? πως θα ξέρω ότι θα κάτσει ή ότι είναι έτοιμη?
  Παρακαλώ τα φώτα σας όσοι μπορείτε...

  Γιάννης
   
 2. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Όταν θα είναι έτοιμη θα τη φτιάξει. Έχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που πάει και κάθεται η κάνει τ'αυγά ?
  Θα πρέπει και κει να της βάλεις φωλιά. Νήμα έβαλες αυτό που είχες χρησιμοποιήσει και πέρυσι ? Παίζει με το νήμα?
  Τώρα η δεν είναι πυρωμένη, η κάτι της φταίει. Θα ξέρεις πάντως ότι είναι έτοιμη, όταν θα στρώσει φωλιά και θα κάτσει .
   
 3. zaxos345

  zaxos345 PB New Member

  Τα αυγά τα κάνει χύμα, το ένα το έκανε στην πρώτη φωλιά που της έβαλα, αλλά χωρίς να την έχει στρώσει. Νήμα έχει και παίζει με αυτό. Για την ώρα της έχω 2 φωλιές, το πρωί την έπιασα να κάθεται μέσα στην καινούρια που της έβαλα! χωρίς να είναι στρωμένη εννοείται! Τεσπα είδωμεν, πάντως δεν είναι πρωτάρα, αυτό με προβληματίζει λίγο, πέρυσι είχε συμπεριφερθεί κανονικά και μου έδωσε και 2 τενόρους πολύ καλούς!
   
 4. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Και φέτος θα σου δώσει ..Υπομονή.
   
 5. zaxos345

  zaxos345 PB New Member

  Νίκο, από αυτό να φαν και οι κότες! Ευχαριστώ
   
 6. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Γιατί δεν ενώνεις τα πουλιά ?
  Πολλές φορές ο αρσενικός οδηγεί και κατευθύνει τη θηλυκιά στην αναπαραγωγική διαδικασία ..συν ότι υπάρχει η πιθανότητα να καταλαβαίνει ότι δεν έχει βατευθεί, ότι δεν έχει γόνιμα αυγά και να μη θέλει να στρωθεί...Μικρή η πιθανότητα, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
   
 7. zaxos345

  zaxos345 PB New Member

  Το έκανα αλλά είδα ότι υπήρχαν αψιμαχίες, αυτός ήθελε αυτή τον πρόγκαγε, οπότε είπα να περιμένω μέχρι να κάνει φωλιά και να νιώσει έτοιμη. Στο άλλο ζευγάρη αυτό έκανα συν ότι είχα δεί ότι ο αρσενικός την τάιζε μέσα από το σύρμα. Οπότε για την ώρα υπομονή?
   
 8. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Άστη μερικές μέρες και ξαναδοκίμασε ..
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  zaxos345 τι διατροφική προετοιμασία έχεις κάνει στα ζευγάρια σου?

  Εμένα αυτό μου δείχνει ένα ανέτοιμο θηλυκό μπερδεμένο! Εγώ θα τα χώριζα, θα έβγαζα φωλιά και νήμα και θα της έδινα χρόνο να καταλάβει ότι είναι άνοιξη με τη διατροφή φυσικά! Τι διατροφή τους παρέχεις??
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Γιάννη καλημέρα.
  Η αλλαγές του καιρού και η αστάθεια φωτισμού της εποχής είναι από μόνο τους ικανά να μπερδέψουν όχι μόνο τα ζώα αλλά και μας τους ανθρώπους. Με τις "τρέλες" και τις "ιδιοτροπίες" της φύσης έχουν αναπτυχθεί αρκετά θέματα.
  Εμείς σε όλα προσπαθούμε να εξηγήσουμε με τη δική μας λογική κάτι που είναι πρακτικά δεν εξηγείται μια και ανήκει σε διαφορετική "λογική διάσταση" ..... στη λογική της φύσης.
  Έτσι λοιπόν δεν θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους αλλαγής συμπεριφοράς ενός έμπειρου θηλυκού με καλό παρελθόν αλλά θα πω τι θα έκανα εγώ. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος και κανείς φυσικά δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις νουθεσίες μου... Ο καθένας ακολουθεί αυτό που νομίζει ως καλύτερο.
  Εγώ θα άλλαζα όλο το σκηνικό εντελώς...
  Δηλαδή αλλαγή της θέσης του κλουβιού και της πλευράς που βρίσκονται τα πουλιά στη ζευγαρώστρα. Πολλές φορές δεν μπορούμε να φανταστούμε και κυρίως δε μπορούμε να δούμε .. τι μπορεί και διακρίνει με την τέλεια όραση ένα θηλυκό ακόμη και στο απέναντι από το δικό μας χώρο... Και αν η επιλογή της είναι στο καναρίνι που βρίσκεται στον 5ο όροφο λοξά απέναντι στην πολυκατοικία ... τότε δε θα θέλει να ζευγαρώσει με το φίλο που είναι δίπλα της...
  Αλλαγή του υλικού της φωλιάς γιατί η "τρέλα" τους είναι αρκετή να τα κάνει να αφήνουν ή ακόμη χειρότερα να σκορπούν τα πανάκριβα και ποικίλα υλικά κατασκευής της φωλιάς και να μαδούν τα φτερά όσων συγκατοικούν μαζί της ... ακόμη και των παιδιών της για το χτίσιμό της.
  Θα φρόντιζα να έχω αυξημένες τις πρωτεΐνες στη διατροφή του θηλυκού, μια και η αφθονία τροφής διεγείρει τις αισθήσεις και μαζί μ' αυτές το αναπαραγωγικό ένστικτο.
  Στη συνέχεια θα τραβούσα δυο ακόμη και τρεις φορές την ημέρα το διαχωριστικό για να συνυπάρξουν για μερικά λεπτά ακόμη κι αν μαλώνουν. Έχει βάση αυτό που έγραψε ο Νίκος νωρίτερα... Κάποια θηλυκά βοηθούνται από την πίεση που ασκεί το έτοιμο αρσενικό και οδηγούνται καλύτερα σε αναπαραγωγική προδιάθεση. Αρκεί η πίεση αυτή να μην είναι επίμονη και συνεχής γιατί κουράζει και τα δύο πουλιά γεγονός που δεν το θέλουμε.
  Στο θέμα της φωλιάς πάλι θα πρέπει να δείξεις φαντασία.... Ένα έμπειρο θηλυκό δεν αφήνει χωρίς λόγο ανέτοιμη τη φωλιά του πριν την ωοτοκία του. Κάποιος λόγος υπάρχει.... όπως το να είναι αρκετά κλειστή ή αρκετά εκτεθειμένη, χαμηλότερα ή ψηλότερα από αυτό που θέλει κλπ...
  Όπως θα δεις εδώ υπάρχουν πολλές παρόμοιες "ανεξήγητες" περιπτώσεις με Κανάρες που απορρίπτουν την εξωτερική φωλιά δεν είναι κάτι σπάνιο....
  Προσπάθησα να σε βοηθήσω ... αλλά καμιά φορά είναι δύσκολο όσο και αν το επιθυμούμε...
  Εσύ αν θέλεις και στο επίπεδο που μπορείς να μας ενημερώνεις...
  Τέτοιες "τρέλες" νομίζω πως είναι εξαιρετικά όμορφες να μαθαίνουμε την εξέλιξη... ειδικά όταν στο τέλος πάνε όλα καλά .... πράγμα που όλοι ευχόμαστε.
   
 11. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  misalouris Πιο εμπεριστατωμενα δεν θα μπορουσατε να απαντησετε! Η εμπειρια δεν κρυβεται :)
   
 12. zaxos345

  zaxos345 PB New Member

  Γιάννη καλησπέρα, σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σου. Χωρίς να έχω προλάβει να διαβάσω το μνμ σου, εφάρμοσα ήδη κάτι από όλα αυτά, άλλαξα την φωλιά, την τοποθέτησα σε άλλο μέρος, έχω βγάλει το χώρισμα και δεν παρατηρώ αψημαχίες και ήδη έχει αρχίσει δειλά δειλά να την φτιάχνει. Δεν ανακατεύομαι πλέον, θα την αφήσω ήσυχη και πιστέυω ότι όταν έρθει η ώρα της θα αναταποκριθεί.

  Γιάννης

  Αλίκη καλησπέρα, ξέρω ότι ίσως είναι λίγο νωρίς για εξωτερική αναπαραγωγή και αυτό λόγω καιρού. Όσον αφορά την διατροφή, πέρα από τους σπόρους, αυγοτροφή, μπρόκολάκι, και σπόρους υγείας, όλα αυτά εναλλακτά μερα παρά μέρα, το αυγό σταθερά μέρα παρά μέρα.
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Χαίρομαι που όλα οδεύουν να βρουν τη λύση τους. Καλά αποτελέσματα .
   
 14. zaxos345

  zaxos345 PB New Member

  Ευχαριστώ Γιάννη, έχω και ένα άλλο ζευγαράκι που προηγείται χρονικά, περσινά πουλάκια, αυτό πάει κανονικά, έχουμε 4 αυγουλάκια για την ώρα! Την λατρεύω αυτή την περίοδο...και ακόμα περισσότερο η μικρή μου κόρη!
  Επίσης εύχομαι!
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Είναι θαυμάσια η διαδικασία της δημιουργίας... ακόμη και αν έχει κάποιες στεναχώριες τα μικρά που θα έρθουν θα μας αποζημιώσουν.
  Η κόρη σου θα είναι κατ' ενθουσιασμένη όταν θα τα πρωτοδεί... και θα της μείνουν αξέχαστες οι στιγμές που θα βλέπει τα μικρά και άσχημα να μεγαλώνουν και να ομορφαίνουν...
  Καλή συνέχεια.
   
 16. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Από πλευράς διατροφής είσαι καλυμμένος πλήρως! Καλή τύχη σου εύχομαι! :D
   
Φόρτωση...