Πρώτος νεοσσός την 1η Δεκεμβρίου

Συζήτηση με θέμα Πρώτος νεοσσός την 1η Δεκεμβρίου, που ξεκίνησε από roti, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 1 Δεκ 2015.

alicedros
Best Answer alicedros, 1 Δεκ 2015
Το μυαλό μου δεν πάει καν στην αναπαραγωγή τους καθώς θεωρώ ότι πέρασε η περίοδος και περιμένω πλέον την επόμενη άνοιξη.. και περνάει η ιδέα να... Ολόκληρο το Post
 1. roti

  roti PB New Member

  Είμαι πολύ χαρούμενος από την πρώτη γέννα στα καναρίνια μου (Μαλινουά).
  Το ιστορικό έχει ως εξής:
  Από το μήνα Φεβρουάριο πήρα το ζευγαράκι με σκοπό την περίοδο του Μαρτίου Απριλίου να προχωρήσουν σε αναπαραγωγή.
  Προς μεγάλη μου απογοήτευση μετά από ένα εικοσαήμερο περίπου και τα δυο πουλιά μπήκαν σε φάση πτερρόροιας. Έτσι το καλύτερο διάστημα που φυσιολογικά έπρεπε να αναπαραχθούν αυτά τριχομαδιούνταν.
  Τι με θες εμένα.... Βρε ο εκτροφέας μου έδωσε άχρηστα πουλιά, βρε η τροφή που δίνεις να μου λέει αυτός...βρε μετά την πτερρόροια δε ταιριάζουν τα πουλιά....πέρασε η άνοιξη μαζεύοντας πούπουλα από το πάτωμα. Πέρασε με το καλό και το καλοκαιράκι με τις ψηλές θερμοκρασίες..
  Έχω ήδη χωρίσει το ζευγάρι και είμαστε αρχές Νοέμβρη.. Το μυαλό μου δεν πάει καν στην αναπαραγωγή τους καθώς θεωρώ ότι πέρασε η περίοδος και περιμένω πλέον την επόμενη άνοιξη..
  Ωστόσο "αν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός"... ο αρσενικός κελαΪδάει του σκοτωμού.... η θηλυκιά περιφέρεται ανήσυχη στο κλουβί της, και περνάει η ιδέα να δοκιμάσω...
  Βάζω λοιπόν την κανάρα στον αρσενικό, προσθέτω φωλιά και υλικό και μετά από τρεις μέρες μόνο η κανάρα χτίζει φωλιά.... Μετά τις πρώτες αψιμαχίες το φλερτ εξελίσσεται γρήγορα..βλέπω να διασταυρώνονται και σκάει το πρώτο αυγό... Σύντομα προστίθενται άλλα τρία.
  Μετράω μέρες με αγωνία, η μητέρα παλουκώθηκε στη φωλιά, ο αρσενικός την ταίζει, και .....προτελευταία μέρα Νοεμβρίου σκάει ο πρώτος μπόμπιρας...Πετάω από τη χαρά μου....την επόμενη μέρα σκάνε άλλα δυο αυγά, και πρώτη μέρα Δεκεμβρίου τώρα που σας γράφω σκάει και το τέταρτο αυγό μπροστά στα μάτια μου...
  Αρσενικός και θηλυκιά ταίζουν με επιμέλεια, έχω για τροφή σπόρους, αυγοτροφή και σήμερα έβαλα φρέσκο αυγό...
  Επιτέλους μετά από μήνες απογοήτευσης ζω τη χαρά της αναπαραγωγής, προσέχω μη κάνω λάθος, φοβάμαι να απλώσω χέρι στη φωλιά και να την καθαρίσω όπως έχω διαβάσει την έκτη μέρα....
  Ήθελα να μοιραστώ τη χαρά μου, θα σας στείλω σύντομα φωτογραφίες από τα γεννητούρια...
  Κάτι που πρέπει να προσέξω; Η θερμοκρασία του δωματίου είναι 18 βαθμούς...
  Λευτέρης
   
 2. Best Answer:
  Post #296962 by alicedros, 1 Δεκ 2015
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλώς ήρθε.... και στο κλαρί.
  Θα περιμένουμε φωτογραφίες από τα μικρά... να τα καμαρώσουμε.
  Οξύμωρο όμως σαν εγχείρημα... νεοσσός του 2016 ... που γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 2015.
  Τελικά ποιος ήταν ο βιαστικός... εσύ ή τα καναρίνια?
   
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ψήφοι: 1
  φάσκεις και αντιφάσκεις Λευτέρη..

  Εγώ θα σου πω να σου ζήσουν, αλλά δεν σημαίνει πως συμφωνώ με όλο αυτό. Έχω γράψει πολλές φορές την άποψη μου και θα την ξαναγράψω.. Γιατί μόνο και μόνο από εγωισμό να δούμε εμείς νεοσσούς, χαλάμε το βιολογικό ρολόι των καναρινιών μας? Γιατί αυτό είναι φαύλος κύκλος και οι συνέπειες είναι μεγάλες όχι για εμάς, αλλά για την υγεία των καναρινιών μας. Οι γονείς θα περνάνε πτερόροια την άνοιξη που θα έπρεπε φυσιολογικά να γεννάνε, και θα γεννάνε τον χειμώνα που θα έπρεπε κανονικά να ξεκουράζονται από την πτερόροια. Και τα μικρά θα ακολουθήσουν τον ίδιο ανώμαλο δρόμο... Θα κάνουν την πρώτη τους πτερόροια Μάρτη μήνα.... και γιατί όλα αυτά? Για έναν εγωισμό.. Προφανώς τα ζευγάρωνε ο εκτροφέας μέχρι και τον χειμώνα για να βγάλει πολλά πουλιά και λεφτά και εσύ το συνεχίζεις και κάνεις κακό στα πουλάκια σου. Και τώρα πως θα φτιάξεις το βιολογικό τους ρολόι Λευτέρη? Γιατί αν τα βγάλεις την άνοιξη έξω θα συνεχίσουν να ζευγαρώνουν μέχρι να "φύγουν" από υπερκόπωση. Εκτός και αν σε βολεύει αυτό και τα έχεις μόνιμα σπίτι και περνάνε τις εποχές ανάποδα.. Ένα μπέρδεμα χωρίς λόγο και νόημα και τα μόνα θύματα είναι τα καναρινάκια.

  Για μένα κακώς που τα είχες μαζί τέτοιο καιρό και κακώς που έδωσες φωλιά και νήμα. Έπρεπε να περάσουν χωριστά την περίοδο αυτή (και ας ήταν πυρωμένα) και τον Μάρτη να τα έβαζες σε ζευγαρώστρα. Έτσι θα έφτιαχνε το βιολογικό τους ρολόι και όλα θα κυλούσαν ομαλά όπως ορίζει η φύση.. Αλλά εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να μην επέμβουμε στη φύση!! Ίσως αν τα είχες έξω από Σεπτέμβρη να καταλάβαιναν σιγά σιγά ποια εποχή έχουμε και ποιον μήνα και δε θα πύρωναν από τον Νοέμβρη.

  Τέλος πάντων... είμαι τόσο αρνητική γιατί θεωρώ πως είναι μέγα λάθος αυτό.. Κυρίως για την υγεία των καναρινιών. Και θεωρώ πως προέχει η υγεία τους από 4 μωράκια που μπορούν να βγουν και την άνοιξη. Αν το σκεφτείς και εσύ Λευτέρη είμαι σίγουρη πως θα συμφωνήσεις μαζί μου.

  Όπως και να χει δίνε κάθε μέρα βραστό αυγό (πάνω από 12' βράσιμο), μετά από μερικές ώρες το αποσύρεις, αφθονία φαγητού, καθαρό νεράκι κάθε μέρα και μόλις ο μικρότερος κλείσει μια εβδομάδα ζωής μπορείς να δώσεις μήλο. Στις 10 μέρες και μετά δίνε και χόρτα και λαχανικά. Κάθε μέρα και από κάτι. Καλά πλυμένο και στεγνωμένο. Η θερμοκρασία είναι καλή. Να σου ζήσουν!
   
  alicedros, 1 Δεκ 2015
  Best Answer
  #3
 5. George98

  George98 PB Active Member

  μπερδεμένη κατάσταση.... αλλά ότι ήταν να γίνει έγινε τωρα... να σου ζήσουν και εύχομαι η επόμενη πτερρόροια να έρθει στη σωστή ώρα
   
 6. Να σου ζησει αντε σιγα σιγα και στο κλαρι.
  Καλοκλαρωτο
   
 7. theodr

  theodr PB Member

  Θα ήθελες να δώσεις μερικές πληροφορίες ακόμα για τον χώρο και τις ώρες φωτισμού που γίνεται η αναπαραγωγή. Φυσικά η αναπαραγωγή τον Νοέμβριο είναι ανευθυνότητα. Καταλαβαίνω οτι δεν έχεις διαβάσει τίποτα ( από άρθρα ) που έχει το petbirds.gr

  Για την διατροφή τους σου έδωσε οδηγίες η Αλίκη alicedros τις οποίες ελπίζω να ακολουθήσεις.

  Να σου ευχηθώ να πάνε και εγώ με την σειρά μου όλα τέλεια και να δεις τα μικρά στο κλαρί με τα λιγότερα προβλήματα. Να μην συνεχίσεις στην επόμενη γέννα πριν έρθει η εποχή της.
   
 8. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  φίλε μου,καλέ μου φίλε Λευτέρη..να σου ζήσουν!!!να τα δεις να μεγαλώνουν σωστά..και καλά τραγούδια να ακούσουν τ'αυτιά σου!! αλλά φίλε μου.. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΙΚΗ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ!!:)
  Ακουσε τους,φίλε..άκου και όλη την παρέα που,σίγουρα θα σου ευχηθούν,αλλά ταυτόχρονα θα σου γράφουν και θα σου φωνάζουν ''μη συνεχίζεις το λάθος :(.. φτιάξε το βιολογικό ρολόι των πουλιών σου'' !!:thumbsup:

  είμαστε εδώ,φίλε,για να συζητάμε ώριμα και σωστά,να μάθουμε,να εξελιχθούμε βήμα βήμα και σιγά σιγά..αλλά σωστά,διορθώνοντας κάθε λάθος του παρελθόντος και που ξέρεις,ίσως κάποια στιγμή αναδειχθεί και η χώρα μας (κάνοντας όμως σωστή δουλειά όλοι μας) στο λατρευτό αυτό χόμπυ που ακούει στο όνομα ''εκτροφή καναρινιών'' !!!!!!!
  γι'αυτό,απλά..ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ,ΦΙΛΕ..ΤΟ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ!!!;)
   
 9. Η έλλειψη γνώσεων και ο ενθουσιασμός ενός αρχάριου στην αναπαραγωγή των καναρινιών, "δικαιολογούν" τέτοιου είδους ατοπήματα, που λίγο έως πολύ όλοι κάναμε στα πρώτα βήματα της ενασχόλησής μας με τα καναρίνια. Ελπίζω η συμμετοχή σου στο petbirds να σε κάνει να αλλάξεις....rota ως προς τα μελλοντικά σου εκτροφικά σχέδια, παίρνοντας νεοσσούς την κατάλληλη εποχή.

  υ.γ. Εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα καλά!
   
 10. George98

  George98 PB Active Member

  Αυτό ακριβώς ! γιατί όλοι των αρπάξατε απο τα μούτρα ρε παιδιά :rolleyes:
   
 11. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  επειδή είναι μέλος της οικογένειάς μας,Γιώργο μου,και νοιαζόμαστε για το καλό του αλλά και των φτερωτών του ζουζουνιών!! πιστεύω βαθιά μέσα μου πως και ο ίδιος το καταλαβαίνει,μας νιώθει και δεν μας παρεξηγεί!! όλοι στα πρώτα μας βήματα κάναμε λάθη,είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω παρορμητισμού..αλλά μέσα από την κουβέντα με όλη την παρέα,μάθαμε / διαβάσαμε / διορθωθήκαμε..αυτή είναι η μαγεία της παρέας αυτής!!:thumbsup:
   
 12. George98

  George98 PB Active Member

  δεν διαφωνώ αντίθετα ξέρω πως όλοι θέλουν να βοηθήσουν και αυτά που γράφουν είναι σωστά αλλά και κάπως απότομα όπως γράφτηκαν
   
 13. roti

  roti PB New Member

  Ωχ παιδιά, τώρα μπήκα στο σπίτι και είδα τα μηνύματα, περίμενα πως και πως. ..
  Αναγνωρίζω το ενδιαφερον σας και σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες συμβουλές σας. ..
  Να ξέρετε πως ότι έγινε οφείλεται στην άγνοια... Το σκεπτικό μου ως αρχάριος: "τα πουλιά μου έχουν πτερρόροια την άνοιξη, λογικά την επόμενη άνοιξη πάμε πάλι σε πτερρόροια...Οπότε αντίο αναπαραγωγή".
  Ούτε καν πέρασε στο μυαλό η σκέψη ότι μπορώ να στρώσω τα πουλιά...
  Τώρα τί κάνω; Ασφαλώς και συμφωνώ Αλίκη, σε ευχαριστώ για τις συμβουλές. Μακάρι Γιώργο να πιάσει η ευχή και να στρώσουν την άνοιξη. Γιάννη ήμουν βιαστικός φαίνεται αν και έχω τα καναρίνια από τον Φλεβάρη, ευχαριστώ Κώστα για τις ευχές, όντως Στέφανε σε απειρία οφείλεται. Γιώργο ευχαριστώ για την υπεράσπιση. . Δημήτρη όχι μόνο δε παρεξηγώ αλλά σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και θα κάνω το σωστό τώρα που κατάλαβα τι γίνεται . ..
  Τώρα πως προχωράμε; Είμαι όλος αυτιά για τη συνέχεια με στόχο να ρυθμίσουμε και πάλι το βιολογικό τους ρολόι... Προφανώς δεν επιτρέπω δεύτερη συνεχόμενη γέννα... τί άλλο;
  Να σας περιγράψω συνθήκες: Είναι μέσα στο γραφείο μου τα πουλάκια με θερμοκρασία γύρω στους 18 βαθμούς. . Τα έχω κοντά στην μπαλκονόπορτα ώστε για δύο ώρες περίπου τα βρίσκει ο ήλιος... Τί άλλο; Ταΐζω σπόρους αυγό σκόνη και φρέσκο αυγό...
  Παιδιά ευχαριστώ για την υποστήριξη, με τη βοήθεια σας θα διορθώσουμε την κατάσταση. ..
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  roti καλημέρα.
  Κρατάς το κλουβί με τα πουλιά σε ζεστό και φωτεινό μέρος για τον επόμενο χρονικό διάστημα, με 13-14 ώρες φωτισμό την ημέρα και 21+ περίπου βαθμούς θερμοκρασία....
  Πολύ καλή διατροφή πλούσια σε σπόρους, πρωτεΐνες και φρούτα....
  Κάθε μέρα πολύ καλά βρασμένο αυγό (15 λεπτά), κομμένο κατά μήκος στη μέση με το τσόφλι του... Θα το βάζεις το πρωί και θα βγάζεις ότι περίσσεψε νωρίς το απόγευμα.
  Λίγο μήλο κάθε δυο μέρες, μια καλή αυγοτροφή μέσα στο κλουβί και ένα καλό μείγμα σπόρων ιδανικό για αναπαραγωγή θα βοηθήσουν πάρα πολύ.
  Όλα θα πάνε καλά.... τουλάχιστο αυτό ευχόμαστε... και σίγουρα όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας...
  Άλλωστε "Το σφάλλειν ανθρώπινον εστίν, το συγχωρείν θείον, το προσταλαιπωρείν δε διαβολικόν" που σε ελεύθερη μετάφραση μας λέει... "το λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς θεϊκό και αν επιμένουμε στο λάθος, σατανικό"
   
 15. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  καλημέρα,Λευτέρη!! μόνο αυτά να διαβάσεις,που σου γράφει ο Γιάννης,φτάνουν και περισσεύουν!!αρκεί να ακολουθήσεις πιστά τις φιλικές και καθ'όλα έμπειρες συμβουλές του!! και απλά,αν μου επιτρέπετε,να συμπληρώσω τα εξής:
  1) αν δεις την παραμικρή αλλαγή στην συμπεριφορά των γονέων,επιθετική προς τα μικρά,τότε ο θύτης πρέπει να απομακρυνθεί,αλλά να υπάρχει οπτική επαφή.
  2)στις 30-35 ημέρες από την ημερομηνία εκκόλαψης,τα μικρά απομακρύνονται από τους γονείς.
  Τα αρσενικά..τα καθένα μόνο του,ενώ τα θηλυκά και όλα μαζί να τα έχεις,δεν θα σε προβληματίσουν.
  3)γονείς & μικρά,για όσο διάστημα επιβάλλεται να είναι μαζί μέχρι τον απογαλακτισμό τους,ακολουθείς πλήρη διατροφή(καλοί σπόροι,αυγοτροφή καθημερινά,αυγό βραστό)

  μετά τον απογαλακτισμό των νεοσσών..ξεκινά και η πιο δύσκολη δουλειά,το να ρυθμίσεις σωστά το ζευγάρι σου:

  1)χωρίζεις τους γονείς(κάθε ένα σε δικό του άνετο κλουβάκι)
  2)να μην έχουν καμία οπτική και ακουστική επαφή (αυτό θα βοηθήσει την θηλυκιά να ρίξει τους ρυθμούς της,και σιγά σιγά θα ηρεμήσει και ο αρσενικός).
  3)ακολουθείς ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ(μόνο σπόρους,2 φορές την εβδομάδα αυγοτροφή,και λαχανικά καλά πλυμένα και στεγνά μέρα παρά μέρα)
  4)η θηλυκιά τοποθετείται σε πιο δροσερό και σκοτεινό μέρος

  με αυτόν τον τρόπο,και ελπίζοντας να ρίξουν ρυθμούς,σιγά σιγά θα ρυθμίσεις κάπως το ρολόι τους και,που ξέρεις,ίσως να μην έχει χαθεί ''το Ανοιξιάτικο ερωτικό παιχνίδι''!!;):thumbsup:
  εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα κατ'ευχήν..και για ότι χρειαστείς,είμαστε στο πλευρό σου..όλοι!!
   
 16. roti

  roti PB New Member

  Το περισσότερο δύσκολο η αύξηση θερμοκρασίας από τους 18 που έχω στους 21 καθώς προϋποθέτει θερμαντικό σώμα (οικονομικοί λόγοι)
  Τα υπόλοιπα γίνονται με θρησκευτική ευλάβεια...
  Αναθεωρώ λοιπόν την απόφαση που είχα πάρει να βάλω εκ νέου τη μητέρα για τεκνοποίηση αυτό το διάστημα γιατί αν το λάθος επαναλαμβάνεται, γίνεται επιλογή.
  Ερώτηση: Οι επιλογές συγχωρούνται;

  Γιάννη σ ευχαριστώ
   
 17. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Λευτέρη μου να ξερες κι γω πόσα λάθη έχω κάνει τα πρώτα χρόνια!! Από αγάπη και ενδιαφέρον στα λέμε όλα αυτά! :) Και φυσικά συγχωρείσαι... κανείς δε σε κατηγόρησε ότι όλα αυτά τα έκανες επί τούτου απλά πριν προχωρήσεις έπρεπε να είχες διαβάσει ή ρωτήσει... εμείς γιατί είμαστε εδώ δηλαδή?? :p

  Να πω μόνο πως μην μετακινήσεις το κλουβί από κει που το έχεις τώρα. Μόνο διάρκεια φωτισμού και θερμοκρασία αλλάζεις. Και καθαριότητα δεν κάνεις ακόμα. Μετά από 7 μέρες αλλάζεις με γρήγορες και ήρεμες κινήσεις τον πάτο του κλουβιού. Τσόχα στην φωλιά έχεις βάλει??
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θα πρότεινα ως πρώτη προτεραιότητα να έχουμε ... το πως θα μεγαλώσουν τα μικρά σωστά.
  Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των πουλιών..
  Ούτε μπορούμε να τα πούμε συνεχίστε τις "λάθος" γέννες, αλλά ούτε και σταματήστε....
  Δεν μπορούμε έτσι απλά να τα βγάλουμε από την "πρίζα" και να είναι όλα καλά.
  Θα περιμένουμε και αυτά θα μας δείξουν τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε.
  Θεωρώ πως μόνο μετά την αναπαραγωγή θα μπορέσουν να προσαρμόσουν το βιορολόι τους..
  Μέχρι τότε roti θα έχεις βοήθεια από όλους μας ... σε κάθε ερώτηση .. οπότε μη διστάσεις.
  Για μένα ναι... μόνο η πρόθεση εξετάζεται ως σφάλμα κι όχι αυτού καθ΄αυτού το λάθος.
   
 19. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Και ότι ήθελα να σε ρωτήσω.. συμφωνώ με αυτό που λες. Ίσως αν τα κόψουμε απότομα να στρεσαριστούν πολύ και να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Πως πιστεύεις όμως ότι μπορεί να "φτιάξει" το βιολογικό τους ρολόι?? Έχουν ελπίδες να ζευγαρώσουν ξανά την άνοιξη?
   
 20. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καμία απολύτως..
  Αλλά αν βρεθούν την Άνοιξη σε εξωτερικό χώρο θα προσαρμοστούν σιγά σιγά. Ίσως κάνουν νωρίς πτερόρροια, ίσως μπουν ακόμη και σε δεύτερη πτερόρροια αργά το καλοκαίρι ... αλλά μετά εκτιμώ πως θα βρουν το δρόμο τους.
  Όλα τα παραπάνω.... μόνο αν μείνουν έξω... μαζί και τα μικρά τους.
   
 21. alligator

  alligator PB New Member

  φιλε μου να σου ζησουν αλωστε γιαυτο υπαρχουν δασκαλοι για να μας μαθαινουν και εδω θα βρεις πολλους για να μαθεις εσυ και εγω και καθε αλλος αρχαριος.:):D
   
Φόρτωση...