Πρώτη φορά καναρινάκι

Συζήτηση με θέμα Πρώτη φορά καναρινάκι, που ξεκίνησε από Sooru, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 13 Σεπ 2015.

Γιάννης 1982
Έξω επίσης δεν μπορώ να τον αφήσω γιατί έχουμε περισταστικά τα τσιμπάνε τα καναρίνια αλλα πουλιά εδώ Αν θες μια απλή και εύκολη λύση, έστω μέχρι να... Ολόκληρο το Post
 1. Καλησπέρα. Πρώτη μέρα σήμερα στο φόρουμ σας, έπεσα επάνω του τυχαία ψάχνοντας συμβουλές για καναρίνια, είδα ότι έχετε αρκετά θέματα και θα ήθελα να μου δώσετε τις συμβουλές σας και να μου πείτε τη γνώμη σας όσοι έχετε εμπειρία γιατί δεν είχα ποτέ άλλοτε καναρίνι. Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο.

  Τρεις εβδομάδες πριν χάρισαν στον πατέρα μου ένα καναρινάκι, του είπαν ότι είναι 4 μηνών. Μας το έφερε στο χωριό πριν μία εβδομάδα όπου αναγκαστικά το είχαμε μέσα στο σπίτι αφού έξω κυκλοφορούσαν πολλές γάτες και εδώ και δύο εβδομάδες το έχουμε φέρει πίσω στην πόλη. Το κρατήσαμε κυρίως έξω στο μπαλκόνι εκτός από μερικά βράδια που έριξε πολύ βροχή.

  Στο θέμα μας τώρα. Έχω πετύχει το καναρινάκι πολλές φορές να κάθεται στον πάτο του κλουβιού και να μην φαίνεται από το πλαστικό που έχει γύρω γύρω το κλουβάκι για να μην πέφτουν τα σπόρια, αλλά όταν του σφυρίζω ανεβαίνει επάνω στο κλαδάκι του και πολλές φορές μου "απαντάει" κιόλας. Μου είπε όμως ένας γνωστός ότι δεν είναι καλό σημάδι όταν τα πουλάκια κάθονται στον πάτο και δεν ξέρω τι να υποθέσω. Επίσης πού και πού φουσκώνει λίγο πάνω στο κλαδάκι του αλλά δεν κάθεται πολύ ώρα έτσι. Τα είδα μέσα σε κακά συμπώματα και έχω ανησυχήσει. Γενικά είναι αρκετά φαγανό και πηδάει από κλαδάκι σε κλαδάκι κυρίως τις πρωϊνές ώρες, αυτή τη βδομάδα έφαγε και την πρώτη του μηλαράκι αλλά τις τελευταίες μέρες του έφυγαν αρκετά πούπουλα και άλλαξαν ελαφρώς χρώμα (είναι λίγο πιο άσπρο) είναι η εποχή τους; Κοντά στο μπαλκόνι μας έχει φώτα για τον δρόμο και σκέφτηκα μήπως δεν το αφήνουν να κοιμηθεί και είναι κουρασμένο, είναι προτιμότερο να το παίρνω μέσα στο σπίτι το βράδυ ή να το σκεπάζω με κάποια πετσετούλα για να μην αλλάζει θέση;

  Επίσης στη γειτονιά μας έχουμε αρκετά πουλάκια και είναι 2-3 που κελαηδάνε πολύ έντονα, όσο κελαϊδανε αυτά κάθεται πολύ ήσυχο. Του έβαλα 2-3 φορές να ακούσει κελάηδημα από καναρίνια από βίντεο εκπαίδευσης και έδειξε πιο θετικό αλλά μόνο του σπάνια βγάζει φωνούλα, όταν του σφυρίζω ελαφρά εγώ όμως απαντάει σχεδόν πάντα και πολλές φορές όταν βγαίνω στο μπαλκόνι τσιτσιρίζει μόλις με δει μόνο του χωρίς να του σφυρίξω, μήπως του κάνω κακό και το έχω φοβίσει; Είναι φυσιολογικό να μην κελαηδάει πολύ επειδή είναι μικρούλι; Γενικά πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι γύρω από ένα καναρίνι για να μην το αγχώνεις;

  Τέλος μας έδωσαν μία άμμο για καναρίνια την οποία δε γνωρίζω πώς να χρησιμοποιήσω και με έχουν μπερδέψει λίγο αυτά που έχω δει στο ίντερνετ. Το κλουβάκι έχει πάτο με καγκελάκια.
   
 2. Best Answer:
  Post #292585 by Γιάννης 1982, 31 Οκτ 2015
 3. theodr

  theodr PB Member

  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 10 Ιουλ 2016
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Στις περισσότερες περιπτώσεις που τα πουλιά κάθονται παθητικά στον πάτο από το κλουβί τους υπάρχει πρόβλημα υγείας.
  Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως και η δική σου περίπτωση μπορεί αδόκιμα να χαρακτηριστεί έτσι..
  Θα μπορούσε άνετα να κάθετε γιατί του αρέσει..
  Τι πρέπει να κάνεις?
  Θα πρέπει να παρακολουθείς αρκετές φορές την ημέρα ...από μακρυά ....την συμπεριφορά του.
  Αν συνεχίσει ή επιδεινωθεί η κατάσταση θα είναι ίσως κακό...
  Παρακολουθείς λοιπόν και μας ενημερώνεις... ίσως μια δυο φωτογραφίες να μας βοηθήσουν περισσότερο...
  Όπως και να χει... καλώς ήρθες στην παρέα μας.
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εμένα όλη αυτή η εικόνα μου κάνει μια εικόνα πτερόροιας! Και για να σου εξηγήσω ο μικρός σου είναι στην περίοδο που αλλάζει τα φτερά του και είναι λιγάκι επίπονο για τα μικρά μας. Γι αυτό και αυτή την περίοδο δεν τραγουδάνε είναι πολύ ήσυχα και μερικές ώρες δεν είναι και τόσο ζωηρά! Υπομονή, καλή διατροφή, καθαριότητα και σε ένα μήνα περίπου θα έχει αλλάξει όλο το φτέρωμά του. Διάβασε και εδώ περί διαχείρισης της πτερόροιας: https://petbirds.gr/articles/Η-πτερόρροια-των-πουλιών.97/

  Το μέσα-έξω γενικά δεν τους κάνει καλό.. ειδικά τον χειμώνα που τα σπίτια μας είναι ζεστά και έξω κάνει κρύο στην καλύτερη θα σου κρυώσει και είναι κρίμα.. Προτείνω να το έχεις μόνιμα στο μπαλκόνι. Μπορείς να το σκεπάσεις με ένα μαύρο ύφασμα απλά 7 παρά που ξημερώνει πρέπει κάποιος να σηκωθεί και να το βγάλει ώστε να ξυπνήσει φυσικά με την ανατολή του ηλίου. Αλλιώς μόνιμα μέσα στο σπίτι. Εσύ επιλέγεις! ;) Απλά αν αποφασίσεις να το έχεις έξω προσοχή στα ιπτάμενα αρπακτικά!!!

  Δεν τραγουδάει ακόμα γιατί είναι μικρούλη, και γιατί περνάει πτερόροια. Μόλις τελειώσει με την αλλαγή φτερών και αν είναι όντως αγοράκι θα αρχίσει και το τραγούδι! Μην αγχώνεσαι! Όσο για την συμπεριφορά σου πρέπει το κλουβί να είναι στο ύψος των ώμων σου.. ούτε πιο ψηλά ούτε πιο χαμηλά.. να του μιλάς ήρεμα και ότι κάνεις να το κάνεις με αργές κινήσεις για να σε μάθει και να σε συνηθίσει! Μην φοβάσαι δεν το έχεις φοβίσει! :)

  Μπορείς την άμμο να την βάλεις πάνω από το χαρτί κουζίνας!! ;)
   
 6. Δυστυχώς δε έχω πολύ καλή κάμερα και δεν καθόταν και πολύ ήσυχο το πρωί και δεν μπορούσα να το βγάλω πολύ καλά, αυτές είναι οι δύο καλύτερες που κατάφερα να βγάλω
  [​IMG]
  [​IMG]

  Πάντως σήμερα που το σκέπασα το βραδάκι, όταν σηκώθηκα κατά τις 7 και κάτι και τον ξεσκέπασα φάνηκε λίγο πιο ζωηρός, από την άλλη ενώ άλλες φορές καθόταν ήσυχο όταν του άλλαζα το φαγητάκι του σήμερα που του έβαλα για κανα 20' τη μπανιέρα του μέσα σαν να φοβόταν λίγο. Θα βάλω καρφάκι κάπου στο ύψος των ώμων μου όπως μου είπατε μιας και εγώ τον καθαρίζω και του αλλάζω φαγητό. Διάβασα και τις οδηγίες που μου δώσατε, αύριο που θα έχω την ευκαιρία θα επισκεφτώ κάποιο pet shop :)
   
 7. Συμφωνώ με αυτά που είπαν τα παιδιά... Να ξες οτι το μπάνιο τα βοηθάει πολύ στο να αλλάξουν φτερά τώρα στην πτερόροια οπότε να του βάζεις τις ημέρες που έχει ζέστη για να το μάθει σιγά σιγά. Το οτι φοβόταν είναι λογικό για την ηλικία του γτ ακόμα είναι μικρό και μαθαίνει...;) Να προσέξεις στο μέρος που θα βάλεις το κλουβί να μην υπάρχει ρεύμα αέρος γιατί τα ενοχλεί άρα να προσέξεις να είναι προστατευμένο από τον αέρα. :)
   
 8. Ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές σας, πρόσθεσα στο κλουβάκι του πράγματα σύμφωνα με τις οδηγίες και ο μικρός μας άρχισε να ζωηρεύει. Χθες και σήμερα μάλιστα άρχισε να βγάζει τα πρώτα του δειλά κελαϊδίσματα. :)
   
 9. theodr

  theodr PB Member

  Sooru πως τα πας με το καναρινάκι σου ?
   
 10. Sooru Καλώς ήρθες στην παρέα και να χαίρεσαι το καναρινάκι σου!!!Εύχομαι το πρώτο αυτό να είναι μόνο η αρχή.Εδώ μέσα θα βρείς ανθρώπους πρόθυμους να σε βοηθήσουν και πολύ υλικό για να διαβάσεις και να ενημερωθείς!!!
   
 11. Το καναρινάκι μας έχει προσαρμοστεί πλέον :). Δεν μας κελαϊδάει ακόμα, ίσως να είναι και θηλυκό τελικά δεν ξέρω, αλλά βγάζει αρκετά τιτιβίσματα και "απαντά" πιο έντονα πια όταν του σφυρίζω και αρκετές φορές βγάζει και φωνούλα άμα μας βλέπει να περνάμε και δε σταματάει μέχρι να του σφυρίξουμε πίσω. Τρελαίνεται για μήλο και κάνει χαρές μόλις καταλαβαίνει ότι του έχω βάλει στο κλουβί. Μέχρι τώρα φοβόταν λίγο και το μπάνιο γιατί στην αρχή με το ζόρι πλησίαζε την μπανιέρα του αλλά τις προάλλες πήδηξε ολόκληρο μέσα και άρχισε να πλατσουρίζει, τόσο το χάρηκε που του άφησα την μπανιέρα λίγο παραπάνω από όσο συνήθως. Το μόνο που δε συνήθισε ήταν η κούνια που για κάποιον λόγο τρομοκρατήθηκε όταν την είδε μέσα στο κλουβί πριν 2 μέρες που την έβαλα για πρώτη φορά και επειδή το είδα κάπως ταραγμένο το λυπήθηκα και την έβγαλα την έβγαλα.
   
 12. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Χαίρομαι για την γρήγορη προσαρμογή του στο χώρο σας.
  Μήλο με μέτρο και αραιά.....
  Η μπανιέρα όσο πιο συχνά μπορείτε.... αν θέλει να μπει αμέσως καλώς ... αν όχι μερικά λεπτά αργότερα να την απομακρύνετε γιατί μπορεί από ωφέλιμη να γίνει επιζήμια.
  Η κούνια δεν προσφέρει τίποτε στο καναρίνι παρά μόνο μείωση του χώρου "πτήσης"...
  Καλό είναι να υπάρχουν μόνο δυο πατήθρες μια ψηλά και μια χαμηλά στις δυο άκρες του κλουβιού.
   
 13. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Πόσο γλυκό και κοινωνικό καναρινάκι! Να το χαίρεστε!! Δώστου χρόνου και αν είναι αγοράκι σε λίγο καιρό θα σας ξυπνάει με το τραγούδι του!! Αλλιώς σε λίγους μήνες θα δείτε κάποιο αυγό στον πάτο! :p

  Και όχι μόνο!!! Σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, αγγουράκι, γλυστρίδα, σταφύλι και πολλά άλλα που θα δεις εδώ: https://petbirds.gr/threads/Λαχανικά-και-φρούτα-που-μπορουμε-να-δίνουμε-στα-καναρινια-μας.15920/ μπορείτε να του τα δίνετε αρκεί να τα έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά πριν του τα δώσετε! ;)

  Φυσικά μόνο αν το επιτρέπει ο καιρός!!! Γιατί αν κάνει μπάνιο και φυσάει (όπως σήμερα) το πιο πιθανό είναι πως θα κρυώσει! Και καλύτερα το μπάνιο του να το κάνει πρωί ή το μεσημέρι.. Όχι αργότερα ειδικά τώρα που χειμωνιάζει..

  Και ας μείνει εκτός κλουβιού καλύτερα!! Δεν του προσφέρει τίποτα... άστον να έχει πιο πολύ χώρο!
   
 14. Από φρούτα και λαχανικά έχει φάει σταφυλάκι με όρεξη αλλά το αγγουράκι πχ. με το ζόρι το ακούμπησε. Για το μήλο δεν ήξερα ότι δεν κάνει πολύ συχνά αλλά έτσι κι αλλιώς λιχουδιές 3 φορές την εβδομάδα του βάζω αλλά σε μικρές ποσότητες.

  Την μπανιέρα την αφήνω μέσα καμιά ωρίτσα όταν έχει ζέστη και τα φρούτα γύρω στις 3 γιατί μετά φοβάμαι τόση ώρα έξω από το ψυγείο που αρχίζουν να χαλάνε μην του δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Βέβαια το μήλο δεν προλαβαίνω να το πάρω πίσω, το εξαφανίζει με το που το δει. Δυστυχώς εμάς το χτυπάει αέρας το σπίτι και αυτό το διάστημα που έχει βγάλει κρύα το έχω μέσα στο σπίτι δίπλα από ένα παραθυράκι που έχουμε για να μπορεί να βλέπει έξω, του έχω κι ένα κουρτινάκι από πίσω για να μη μας βλέπει όλη την ώρα και το ανησυχούμε.

  Κι εγώ σκεφτόμουν να μην την ξαναβάλω την κούνια μέσα, μάλιστα ρώτησα και γνωστό που έχει πουλάκια μήπως τη θέλει εκείνος.
   
 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αν όντως θέλουν να κάνουν μπάνιο μέσα σε ένα τεταρτάκι έχουν βουτήξει και έχουν γίνει παπάκια! Οπότε γενικά ακόμα και μισή ώρα αρκεί για να κάνουν μπάνιο.. Πιο πολύ μην το αφήνεις και θα σου εξηγήσω γιατί.. το νερό βρωμίζει και έχει και κουτσουλιές. Μετά μπορεί να πάνε να πιουν από κει και δεν είναι ότι καλύτερο!! ;)

  Από τη στιγμή που τον έβαλες μέσα (και καλά έκανες αφού πιάνει ο αέρας στο μπαλκόνι) προτείνω να μείνει εκεί όλο το χειμώνα.. Αρκεί μόνο να κοιμάται στη δύση του ηλίου και να ξυπνάει με την ανατολή! Τίποτα άλλο! Άσε που μέσα στο σπίτι θα τον χαίρεστε και περισσότερο και θα έχει και παρέα! ;)
   
 16. Έξω δεν το βγάζω παρά μόνο για να το καθαρίσω, αν και το καθάρισμα του κλουβιού έχει αρχίσει να με προβληματίζει λίγο γιατί έχω ένα μικρό βουρτσάκι για τα κάτω κάγκελα αλλά δεν μου φαίνεται πολύ εξονυχιστικό το καθάρισμα του κλουβιού. Σκεφτόμουν να πάρω ένα πιο μικρό κλουβάκι για να το μεταφέρω εκεί όσα λεπτά θα χρειαστεί για να καθαρίσω το κλουβί του αλλά φοβάμαι να το πιάσω μην τρομάξει και δεν ξέρω και πόσο καλό είναι γενικά να του αλλάζεις κλουβάκι. Εκτός των άλλων εδώ στην περιοχή μας κυκλοφορούν και πουλιά που επιτίθενται στα κλουβάκια, έχει τύχει να μας πουν περιστατικά ιδιοκτήτες στη γειτονιά που έχουν πουλάκια διάφορα περιστατικά.
   
 17. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Θα διαλεξεις ενα σταθερο μερος για να το καθαριζεις. Οταν θα ερθει ο χειμωνας και θα το βγαζεις εξω στο κρυο να το καθαρισεις θα σου αρρωστησει σιγουρα. Μεσα θα χεις 25 βαθμους και εξω θα χει 5.

  Οσο για το κλουβι.. Το αλλαζεις καθε μερα αν δε σου ειναι κοπος και με ενα βρεμενο πανακι ή σφουγγαρι καθαριζεις και τη σχαρα. Ας μη γινομαστε και "τρελοι", τακτικο καθαρισμα και ο φιλος σου θα ειναι μια χαρα μην ανησυχεις. Αν θελεις ομως, μπορεις μια στο τοσο να βγαζεις τη σχαρα και να την απολυμαινεις και να την κανεις οτι θες. Αλλα διαφωνω με τις αλλαγες στο κλουβι, περισσοτερο στρες και κακο θα του κανεις. Εσυ θα εστιαζεις στην καθαριοτητα και αυτο θα παθει γερο σοκ. Ολα με μετρο :)
   
 18. Ωραία, ευχαριστώ. Κι εγώ θεωρώ ότι το άλλαγμα του κλουβιού πιο πολύ στρες θα προκαλούσε και στους δυο μας γιατί κι εγώ φοβάμαι λίγο και μόνο που το ταράζω όταν του βάζω τη μπανιέρα αν και με έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα. Πιο πολύ το καθάρισμα το φοβάμαι γιατί μου είπε γνωστός που πήραμε το ίδιο διάστημα καναρινάκι (αδερφάκια ήταν) ότι το δικό του πέθανε και έβγαζε περίεργους ήχους πριν πεθάνει, μην κολλήσει τίποτα δηλαδή από το κλουβάκι του και το δικό μας.
   
 19. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Γι αυτό το λόγο μέσα στο σπίτι!! Αν αποφασίσετε να τον έχετε μόνιμα έξω πρέπει να κάνετε κάποια κατασκευή για να τον προστατεύεται από τέτοιες επιθέσεις.

  Ό,τι σου είπε η Μύρα! Καθαριότητα και σωστή διατροφή και ο φτερωτός σου φίλος θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα! :)
   
 20. Καλησπέρα σας και πάλι. Το μικρό μας πλέον έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά μέσα στο σπίτι και στην παρουσία μας, τον έχω στο δωμάτιό μου δίπλα στο παράθυρο για να βλέπει έξω και να μπορεί να ακούει τα άλλα πουλάκια και συχνά πυκνά αρχίζει να αφήνει και κάποια μικρά και σύντομα κελάηδισματα, δεν είναι καλλίφωνο αλλά τέρμα χαριτωμένο, και κάνει και χαρούλες άμα το κανακεύω (προσπαθώ να του μιλάω μια δυο φορές τη μέρα από κανένα λεπτό μη νιώθει μόνο). Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι έχει το συνήθειο να κάθεται επάνω στην αυγουλιέρα του και να χαλαρώνει αλλά φοβάμαι για τα ποδαράκια του καθώς όχι μόνο κάθεται πολλή ώρα εκεί αλλά κάνει κάτι απότομες πτήσεις και είναι ακόμη λίγο άτσαλο στην προσγείωση πού και πού και φοβάμαι μην τραυματιστεί. Εδώ θα ήθελα να μου πείτε αν ανησυχώ άδικα ή το έχουν αυτό τα καναρινάκια γενικά και αν υπάρχει τρόπος να του αλλάξω αυτή τη συνήθεια έστω και με κάποιο παρόμοιο εξάρτημα (αν υπάρχει). Δοκίμασα να αλλάξω θέση στην αυγουλιέρα αλλά όλο εκεί πάει και κάθεται ειδικά τα απογεύματα. Λέτε να φταίνε οι πατήθρες του; Είναι πλαστικές, οι κλασικές που είχε μαζί με το κλουβάκι.

  Να το εδώ μετά το σημερινό μπανάκι του
  [​IMG]
   
 21. Αν και δεν είμαι ειδικός στα καναρίνια.
  Θα σου έλεγα τις πατηθρες να τις αλλάξεις με ξύλινες.
  Κλαδί ελιάς καθαρισμένο και ξεραμένο,η κάποια καβιλια ακόμα.
  Διάμετρο θα σου πουν τα παιδιά.
   
Φόρτωση...