Πρόβλημα στο πόδι καναρινιού

Συζήτηση με θέμα Πρόβλημα στο πόδι καναρινιού, που ξεκίνησε από TheBigL, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 2 Οκτ 2015.

 1. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Παιδιά καλησπέρα.Είχα ένα θέμα με το καναρινάκι πριν καιρό με τα πόδια του και η γιατρός μου είχε συστήσει podagrine τότε.Μετά το podagrine του είχα βάλει και λίγο epithol για πολύ λίγες μέρες.Είχα δει κάποια βελτίωση αλλά τη τελευταία βδομάδα το είδα και καθότανε και την ημέρα στο ένα πόδι συχνά.Και όταν το πάταγε το έβλεπα τα άνοιγε τα δάχτυλά του δείχνοντας ότι κάτι το ενοχλεί.Το παρατήρησα καλά και έχει ένα γρομπαλάκι κατω από το νύχι αλλά και από πάνω λίγο πιο μικρό.Έβγαλα κάποιες φωτογραφίες αλλά δεν ξέρω αν μπορείτε να διακρίνετε κάτι σωστά.Στο μέρος που βγαίνει το νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ήταν λίγο ερεθισμένο και κοκκινωπό αλλά τις τελευταίες μέρες έχει υποχωρήσει η κοκκινίλα.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. pyroferus

  pyroferus PB New Member

  Εγώ θα προτείνω να βάλεις epithol.
  Όπως βλέπω τις φώτο,εγώ αυτό θα έκανα.
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κι εγώ το ίδιο.
   
 4. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Πρέπει να τα τρίψω αρκετή ώρα τα πόδια?Γιατί ίσα που την απλώνω.Το φοβάμαι μήπως πονάει το πουλί.Θα συνεχίσω τότε με epithol και θα ξαναδείξω φωτογραφίες.Κάποια συμβουλή για το καλό πλύσιμο των πατηθρών?
   
 5. theodr

  theodr PB Member

  Η λυση για καλο πλυσιμο ειναι το καυτο νερο κτλ...
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Προσπαθούμε με μια καλή επάλειψη να βάλουμε την κρέμα κάτω από τις φολίδες του δέρματος ώστε να καταφέρουμε να "σκοτώσουμε" τις πηγές του κακού.
  Δεν γνωρίζουμε αν πονάει... σίγουρα όμως είναι για καλό της υγείας του οπότε και επιμένουμε
  Εύκολα και οικονομικά με νερό και χλωρίνη για μερικές ώρες (10-12), στην συνέχεια σαπούνισμα με dettol και λίγες ώρες καλό στέγνωμα στον ήλιο....

  Πολύ καλό για τις ξύλινες αλλά δυστυχώς οι πλαστικές με καυτό νερό καταστρέφονται.
   
 7. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  Καλησπέρα, στις φωτό δεν πολύ φαίνεται, αλλα υπάρχει μια περίπτωση να είναι Ουρική Αρθρίτιδα (πιο γνωστη ως ποδάγρα).

  .... η ποδάγρα (κακός την λένε ποδάγρα - η πιο σωστή ονομασία είναι Ουρική αρθρίτιδα) είναι αποτέλεσμα της λάθος διατροφής στις περισσότερες περιπτώσεις.

  Στην ουσία από πολλές πρωτεΐνες, λιπαρά (άλλους παράγοντες που επιρεάζουν πολύ τα νεφρά του πουλιού) κάποια στιγμή τα νεφρά παθαίνουν βλάβη και δεν μπορούν να απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα από την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι αυξάνεται κατά πολύ η ποσότητα του ουρικού οξύ στο αίμα και αρχίζει η συσσώρευση των κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

  Έτσι στις αρθρώσεις στα πόδια (κυρίως) των πουλιών εμφανίζονται κάποια μπαλώματα. Αυτά τα μπαλώματα τους πονάνε και ενοχλούν στις φυσιολογικές κινήσεις του πουλιού. Το πουλί σταδιακά αρχίζει κι χάνει όρεξη και κινείται πιο δύσκολα. Αδυνατεί και γίνετε ευάλωτο μπροστά στις άλλες αρρώστιες. Αν το πρόβλημα το έχει χρονια και μένει χωρίς θεραπεία τότε είναι λογικό ότι κάποια στιγμή τα νεφρά σταματάνε τη λειτουργία τους.

  Η ουρική αρθρίτιδα δεν κολλάει στα αλλα πτηνά (εφόσον η βλάβη στα νεφρά είναι από τη διατροφή και όχι από κάποια λοίμωξη η ασθένεια).

  Προσωπικά δεν μπορώ να πω αν το πουλάκι έχει ουρική αρθρίτιδα η οχι. Δες την φωτό που θα επισυνάπτω. Είναι δικό μου ζεμπράκι που έγινε χοντρό επειδή είχε προτιμήσεις σε λιπαρούς σπόρους. Είχε ουρική αρθρίτιδα. Στα κόπρανα του εμφανιζόταν με τακτικό ρυθμό μεγάλη ποσότητα από τα κρύσταλλα του ουρικού οξύ.

  [​IMG]

  Kρύσταλλα του ουρικού οξύ
  [​IMG]

  Δεν πολύ ξέρω τα θέματα των καναρινιών (ποδάγρα, ευλογια κτλ.)
  Δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά. Καλο είναι να ακολουθείς συμβουλές του γιατρού.
   
 8. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Αν είναι βλάβη στα νεφρά από λοίμωξη φαίνεται σε εξετάσεις κοπράνων?
  Η δεύτερη φωτογραφία τί είναι?
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Πάντως η πρώτη φώτο θα μπορούσε να μας μπερδέψει και να πούμε ότι το πουλάκι έχει ευλογιά! Σ ευχαριστούμε Πωλίνα για την σαφέστατη απάντηση σου!! :)

  Απ ότι ξέρω η ανάλυση κοπράνων δείχνει αν υπάρχει μικρόβιο και μύκητες (μόνο αν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό). Αν τα νεφρά υπολειτουργούν αλλά δεν υπάρχει μικρόβιο τότε η ανάλυση κοπράνων δε θα δείξει τίποτα.
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Διόλου απίθανο Πωλίνα να είναι κι αυτό....
  Από αυτά που ξέρω η αρθρίτιδα συνοδεύεται σχεδόν πάντα με ακινησία των δακτύλων ειδικά όταν αρχίζουν και υπάρχουν θρομβώσεις (΄πως αυτές από τη φωτό σου) αλλά κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε από τον TheBigL . Επιπρόσθετο στοιχείο για την υποψία παρουσίας αρθρίτιδας είναι και η ηλικία του πτηνού που όσο μεγαλώνει σε ηλικία είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί εξ' αιτίας της αυξανόμενης συσσώρευσης των κρυστάλλων στις αρθρώσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους....
  Μ' αυτά που μπορώ να διακρίνω στις φωτογραφίες και εφ' όσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω περιπτώσεις μήπως θα πρέπει να μείνουμε σε κάτι επιδερμικό?
  Φυσικά ο Λάμπρος που έχει το πτηνό στα χέρια του μπορεί να δει και να μας πει περισσότερα τόσο για τις αρθρώσεις του όσο και για τις κουστουλιές του.
  Μπορεί αν θέλει ακόμη να μας πεις την ηλικία του και την διατροφή του.
   
 11. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Από όσο μπορώ να δω τα κουνάει τα δάχτυλά του εκτός από το μεσαίο που δείχνει να το ενοχλεί.Η ηλικία του είναι 1.5 έτους.Η διατροφή του είναι μάλλον λανθασμένη λόγω του ότι του αναπληρώνω συχνά στις ταίστρες και τρώει λιπαρούς σπόρους πρώτα και μένει το κέχρι.Επειδή φοβάμαι μήπως δεν τρώει ξαναβάζω οπότε και αυτό πάει στη ταίστρα που γέμισε ξανά.
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αυγό ή γενικά πρωτείνη κάθε πότε δίνεις?
   
 13. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Πριν την πτερρόροια μια φορά την εβδομάδα.Τώρα στην πτερρόροια 2 φορές.Πολυβιταμίνες δεν έχει πάρει το πουλί ποτέ.
   
 14. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Από τα κόπρανα δεν θα φανούνε κρύσταλλοι ουρικού οξέως αυξημένοι?
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Υπάρχει ακινησία στα άκρα (δάχτυλα) του πτηνού ή τα κουνά κανονικά?
   
 16. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Βλέπω να τα κουνάει
   
 17. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν λοιπόν δεν υπάρχει αγκύλωση των άκρων μια καλή διατροφή που πάντα χρειάζεται για κάθε πουλί και μια καθημερινή επάλειψη με epithol θα καλύψει τα προβλήματα που εικάζω πως υπάρχουν.
   
 18. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αυτό δεν το ξέρω Λάμπρο μου.. Πάρε τηλ τον κτηνίατρο να το ρωτήσεις..
   
Φόρτωση...